tisdag 19 oktober 2021

Korvgryta 8 SEK

Efter alla luxuösa utsvävningar uppe i den kulinariska stratosfären är det nu dags att landa tillbaka i standardiserad verklighet igen och därmed normala prisnivåer på de vardagliga måltiderna.

Korv äter jag inte särdeles ofta faktiskt. Processade charkuteriprodukter är inget som dietisterna gör saltomortaler åt. Å andra sidan undviker jag i görligaste mån att hamna i ortorexiträsket och ibland är det ju faktiskt oemotståndliga lockpriser. Då kan det slinka med något i shoppingkorgen även från korvdelen av kostcirkeln. 

Som nu senast på mitt lokala Willys med 20 SEK/800g för falukorven och 25 SEK/800g för kycklinggrillkorven.

Så då fick det bli en enkel, snabblagad och trots allt ganska billig måltid.


Korvgryta (10 portioner)

 • Tina några nävar fryst broccoli i varmvatten i en bunke. Samma bunke som du senare ska förvara resterna av korvgrytan i. Så sparar du lite disk oxå.
 • Gräv fram din sällan använda wokpanna från längst in i skafferiet. Slå på stora spisplattan på maxhastighet och placera wokpannan på plattan.
 • Tärna grovt upp 800g falukorv och slanta upp 400g alspånsrökt kycklinggrillkorv. Olja/smör i den nu varma pannan och därefter den förberedda korven.
 • Låt det ligga still ibland i pannan utan hysterisk omrörning så att det tar lite färg och därmed smak. Idag lagar vi inte kokt varmkorv med bröd till middag.
 • Krydda med salt, svartpeppar, chili, basilika och ingefära (alla kryddor i form av torra varianter).
 • Skala och hacka 3 medelstora gula lökar och fös ner i pannan under fortsatt stekning.
 • Strimla upp 200g champinjoner och stek dessa i separat panna. Börja med helt torr panna och hög temperatur i några minuter så avger svampen vätska, krymper ihop och slutresultatet blir en  stekt svamp med svampigare svampsmak 👀 Tillsätt en redig klick smör efter ca 4 minuter och bryn ytterligare 2 minuter. Lite salt och peppar mot slutet.

   

Mise en place bland korv och grönsaker


 • Grovhacka den nu färdigtinade broccolin.
 • Vispa ihop ca 4dl mjölk med ca 4msk vetemjöl så att du erhåller en så kallad toppredning.
 • Placera brynta champinjoner och grovhackad broccoli i wokpannan tillsammans med den brynta korven.
 • Häll över toppredningen, rör om och låt puttra typ 2 minuter under sporadisk omrörning. Smaka av med några duttar sweetchili sauce och en eller flera rejäla kläm stark senap (går nästan lika bra med svag senap). Tillsätt därefter ca 3dl turkisk yoghurt för utsökt krämighet. Rör om och låt småputtra 1 minut.
 • Tag av från plattan för nu är korvgrytan klar !!
 • Servera förslagsvis med spaghetti, några skivor tomat och lite finstrimlad rödlök. Det gjorde jag. Portionspris ca 8 SEK.Korv som vardagsmiddag (eller lunch)73 de Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jo, nog var det gott, enkelt, snabbt och billigt. Å det bästa av allt är att det finns färdig mat i kylen att värma när man kommer hem trött och hungrig.... :)

   Radera
 2. Sånt är perfekt. gör alltid stora grytor / långpannor med mat. Så himla käckt att bara plocka fram ur frys eller kyl och värma. Cyklar förbi stora hamburgeriställen och varje dag är det långa köer på drive-in . Kvällsmaten ? Totalt ofattbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar med vardagsmaten på precis samma sätt, och det har jag nog gjort i 35 år nu. Minst. Om man ser på programmet Lyxfällan så brukar det vara standard med mycket utemat, hämtmat, cigaretter, snus och enorma mängder Coca-Cola....

   I och för sig misstycker jag inte med mina aktieinnehav i både diverse tobaksproducenter, KO, PEP osv.....

   Radera