söndag 24 oktober 2021

INKÖP vecka 42 2021

Den andra snövågen har nu anlänt till norrlandskusten. Den första smälte bort fullständigt när det övergick till spöregn i några dagar 😭 med kraftigt högvatten i vattendragen. Högre än i mannaminne, men mannaminne är ibland kort. 

Snön förefaller ha fastnat lite bättre den här gången. Blev altanskottning i strålande solsken under lördagen. En perfekt aktivitet som man blir både uppfriskad, pigg, trött och lite småsnorig om nästippen av på en och samma gång. Troligtvis bättre än Avanzaknark. 

Nere på Cirkusen är det däremot nya lågvattenmärken. En av Adeliepingvinerna har sagt upp sig. Samma väg har det gått med en av de andra Cirkusdirektörerna. Stora och kännbara avbräck i verksamheten. 

Det blir lätt så när överenskomna tillfälliga lösningar istället under flera års tid omvandlas till permanenta arrangemang utan ens minsta försök att nå fram till det ingångna avtalets andemening.

Ingen större överraskning för någon. Eller det var inte ett helt korrekt uttalande. För Barnum & Bailey & the Ringling Brothers in upper management är det naturligtvis en smärre chock och nu är det panik efter nya permanenta tillfälliga lösningar. 

Till slut ledsnar de mest talangfulla medarbetarna och letar efter andra arbetsplatser i Cirkus- och Tivolivärlden. På en Marknad som är glödhet i dagsläget och erbjuder oräkneliga möjligheter för den som fortfarande är i behov av en löneinkomst för att försörja sin familj.

Även undertecknad blev tillfrågad om eventuell trippeltjänst på flera olika geografiska platser simultant och fick mig därmed ett underbart gapskratt till livs. En tredje uppsägning på Cirkusen kan således nu vara mycket nära förestående 👀
 
   


Nä nu skiter jag nog snart i det här tramset.....


Inköpen fortsätter däremot enligt min långsiktiga, strukturerade, metodiska och oerhört slumpmässiga plan 😍 med inriktning fullinvesterad någon gång Q3/Q4 2022. 

Denna vecka rullades tärningarna på finansmarknadernas spelplan och tippade slutligen över och signalerade för påfyllning i nedanstående befintliga innehav. Därutöver blev det även inköp i den utdelande ETF 'en XACT Sverige.


Axfood (AXFO) Portföljandel 1,93% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen och försäljning sker huvudsakligen via fysiska butiker, men bolagets varumärken erbjuder även hemkörning av varor, samt diverse matkasseleveranser. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Mycronic (MYCR) Portföljandel 0,39% Mycronic utvecklar, tillverkar och marknadsför laserbaserade mönsterritare för framställning av fotomasker samt avancerad ytmonteringsutrustning. Mönsterritare används i tillverkningen av bildskärmar för TV-apparater och datorer, i tillverkningen av halvledarkretsar, samt för avancerad elektronisk kapsling. Ytmonteringsutrustning återfinns inom elektroniska komponenter på mönsterkort och för applicering av lodpasta på mönsterkort. Bolagets huvudkontor ligger i Täby.

Heimstaden (HEIM PREF) Portföljandel 1,08% Heimstaden är ett fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, äger och förvaltar bostadsfastigheter i centrala lägen i tillväxtregioner runtom i Sverige men har även närvaro på den nordiska marknaden. Visionen är att vara en långsiktig aktör på finansmarknaden genom utvecklingen av bolagets fastighetsportfölj. Heimstaden grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Telia Company (TELIA) Portföljandel 2,04% Telia Company är verksamma inom telekomsektorn. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till vid en sammanslagning av Telia och Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

Tele2 (TEL2 B) Portföljandel 2,64% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Cibus Nordic Real Estate (CIBUS) Portföljandel 2,27% Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla fastigheter och distributionsnät som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Samarbete utförs med större livsmedelskedjor runtom Norden. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm.73 de Northernlightsinvestment


Fler spännande berättelser från Cirkusens värld står att finna i de gamla dammiga bortglömda inläggen The Greatest Show on Earth #1 och The Greatest Show on Earth #2 och naturligtvis i en svindlande saga från arla begynnelse i The Greatest Show on Earth #3.

13 kommentarer:

 1. Det finns inga permanenta lösningar förutom de temporära. Jag har sett många temporära lösningar som måste lappas och lagas genom åren. Mycket mer kostsamt än att bara riva och bygga upp igen men med en stabil grund.

  Jag ser att du fortsätter köpa på dig fler Cibus. Det vill jag egentligen också men jag har lite svårt att komma förbi den höga substanspremien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du vet ju hur jag är vid det här laget, köper lite här och där utan något mönster överhuvudtaget och håller tummarna för att det blir bra i framtiden. Åtminstone vid något tillfälle en bit bort i tiden... :)

   Radera
 2. Trippeltjänst minsann! Både smickrande och förryckt på en och samma gång?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr endast förryckt. Beroende på att insikt om verksamhetens villkor och funktion är i total avsaknad.

   Har alltid varit, kommer nog alltid att bestå. Vilket är trist eftersom det orsakar så stor skada både på personal och för the business i stort.

   Radera
 3. Andra Snövågen redan i oktober o låga elpriser. Jaja, vissa har det riktigt bra redan med eller utan cirkustältet och dess deltagare inräknade!

  Med stöddig portfölj ter sig eventuella flodvågor mindre hotfulla!

  Snart lön på kontot så får nog exercera köpknappen jag med, det är det absolut svåraste för mig: att inte handla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu ska ju priserna på el utjämnas, så nu börjar det bli sämre att leva här uppe i norr :) å så läser jag på text-tv att bara var tredje arbetssökande kan tänka sig att flytta norrut till alla de 1000-tals jobb som nu skapas inom industrin.

   Länge fick jag motivera mig för att handla, men så bestämde jag mig för mitt återtåg till finansmarknaderna på 18-24 månader. Efter det flyter det på ganska bra.

   Radera
  2. Jo men med regeringens handlingskraft och exekveringshastighet lär ni i norr sitta lugnt vad gäller elpriserna i flera år till. Att inte samma priser gäller i hela landet redan är sjukt.

   Radera
 4. Köpinlägget kommer som en klocka - skönt att något går att lita på.

  Tonläget på att lämna Cirkusen tycker jag är högre än på länge, men det har du råd med då du är så nära målet.

  Jag får skriva ett inlägg efter nästa samtal med chefen (imorgon!), men det händer en del på jobbet nu och det viskas om stora delar av personalen.

  PS Jag tror inte längre jag jobbar på Cirkus utan en Djurpark där vissa likt Skansens vargar kommer att avlivas för att de inte passar in framtidens artmix.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev till Kalkyl ovan så försöker jag hålla fast vid regelbundna investeringar. Även om det väl egentligen varit bäst att gå all-in vid ett tillfälle och stanna inne for ever.

   Svar JA, jag börjar bli extremt less på den delen av mitt liv: arbetslivet. Det vore kanske idé att gå ner till ett enklare och mindre kravfyllt arbete. Lite som det där lagerjobbet du brukar skriva om.

   Ser fram emot ditt nästa inlägg efter samtalet !!

   "Avlivning" brukar vanligtvis facket ha en del att säga om. Men facket i din bransch är kanske inte så starkt.

   Radera
  2. Facket är riktigt svagt på alla arbetsplatser nuförtiden. Själv endast med i facket pga a-kassa.

   Radera
  3. Fack och a-kassa är väl skilda åt ? Man kan vara medlem i a-kassa utan att vara fackligt ansluten. Själv är jag endast med i a-kassa. Hoppade av facket för 15 år sedan...

   Radera
  4. Själv gick jag med i facket för första gången i mitt liv för ett par år sedan när det började blåsa kallt på Djurparken. Dessutom hoppades jag casha ut lite från fackets inkomstförsäkring om det helt skulle skita sig - nu i Corona-tider med tillfälligt (?) förstärkt A-kassa ger den dock knappt extra med min låga lön något men stannar kvar.

   Radera
  5. @NLI: som US, med pga inkomstförsäkring.

   Radera