lördag 2 oktober 2021

INKÖP vecka 39 2021

September månads börsnedgångar står nu i fokus på många ekonomisajter och bloggar. Det spekuleras i eventuell fortsättning av baissen och huruvida detta är blott den första eller måhända kanske till och med den enda av nedgångsvågorna. 

Livet som pilkastande Apa är därvidlag bekvämt. Ingen idé att spekulera om sådant som man inte begriper sig på. Facit kommer ändå inom kort. 

Men jag minns hur det var i småskolan när man skulle skriva matematikprov (vi hade krav på oss i skolan i början av 70-talet och inga mobiltelefoner). Själv satt man där och klurade och plitade ner svaret på frågan om 9+7 medans andra så fort chansen uppenbarade sig, när den stränga ålderdomliga lärarinnan Ingegerd gick på toa, rusade fram till katedern för en fingerad pennvässning och började leta efter facit i lådorna. 

För närvarande håller jag på med sammanställningen av utfallet för septembers numeriska värden. Konstaterar bland annat nu på lördagsmorgonen initialt en utdelningsökning jämfört med föregående år 2020 på 77%. Ett flertal utdelningshöjningar har även via telegram ramlat in för mina innehav varav nu senast +3,92% för det allmännyttiga energibolaget Emera Inc.  

Det går sannerligen i rätt riktning. All systems are go for launch.

Portföljutveckling är ingenting jag följer månadsvis, vilket även konstaterades igår i en kommentar på Hr Zero Strategy´s eminenta blogg: 

"Brukar inte följa den månadsvisa portföljutvecklingen, men nu blev jag lite nyfiken:

Utdelningsaktierna: -3,74%
Fondportföljen: -4,45%
FIRE Year One: -6,46%

Se där. Inte varje månad jag spöar fondförvaltarna 😛"


Har under vecka 39 helt enkelt fortsatt med inköp i redan befintliga innehav när de dragits med i nedgångarna:


Axfood (AXFO) Portföljandel 1,63% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen och försäljning sker huvudsakligen via fysiska butiker, men bolagets varumärken erbjuder även hemkörning av varor, samt diverse matkasseleveranser. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Alfa Laval (ALFA) Portföljandel 0,15% Alfa Laval är ett tillverkningsbolag. Bolaget är idag specialiserade som leverantör av specialprodukter och processtekniska lösningar för värmeöverföring, separering och flödeshantering. Exempel på produkter är kontrollsystem, analytiska instrument samt ventiler och pumpsystem. Lösningarna används huvudsakligen bland industriella aktörer på global nivå. Bolaget kom ursprungligen till under 1883 och har idag sitt huvudkontor i Lund.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,79% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Assa Abloy B (ASSA B) Portföljandel 0,28% Assa Abloy är en leverantör av lås- och dörrlösningar. I området för elektromekaniska säkerhetslösningar innehar koncernen kompetens inom passerkontroll, identifiering, dörrautomatik och hotellsäkerhet. Assa Abloy finns representerat i samtliga globala regioner med störst verksamhet inom Europa, Nordamerika och Australien. Bolaget skapades genom en sammanslagning av svenska Assa och finska Abloy under 1994. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.

Heimstaden Pref (HEIM PREF) Portföljandel 1,15%  Heimstaden är ett fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, äger och förvaltar bostadsfastigheter i centrala lägen i tillväxtregioner runtom i Sverige men har även närvaro på den nordiska marknaden. Visionen är att vara en långsiktig aktör på finansmarknaden genom utvecklingen av bolagets fastighetsportfölj. Heimstaden grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Valmet Oyj (VALMT) Portföljandel 0,52% Valmet är en teknisk leverantör inom massa-, pappers- och energiindustrin. Tjänster och produkter som erbjuds innefattar tryckmaskiner, reservutrustning, konditionstester av maskiner och automationsservicelösningar. Utöver huvudverksamheten erbjuds även eftermarknadsservice och utbildning. Verksamhet innehas på global nivå, med störst hemmamarknad inom Norden.

NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF) Portföljandel 1,29% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Sagax D (SAGA D) Portföljandel 1,17%  Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska fastighetsmarknaden. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet, huvudsakligen via större ägarandel samt styrelserepresentation. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Cibus Nordic Real Estate (CIBUS) Portföljandel 2,21% Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla fastigheter och distributionsnät som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Samarbete utförs med större livsmedelskedjor runtom Norden. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

T. Rowe Price Group Inc (TROW) Portföljandel 0,32% T. Rowe Price är ett globalt investmentbolag. Bolaget är inriktade mot kapitalförvaltning, pensionslösningar, kontohantering samt mot nyinvesteringar runtom den globala marknaden. Tjänsterna inriktar sig huvudsakligen mot större företag och institutioner. Störst verksamhet återfinns inom Nordamerika, Europa och Mellanöstern. Bolaget grundades under 1937 och har sitt huvudkontor i Baltimore, Maryland.

Corem Property Group D (CORE D) Portföljandel 1,19% Corem Property Group är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget förvärvar, äger och vidareutvecklingar fastigheter runtom den nordiska marknaden. Fastighetsbeståndet består i huvudsak av lager-, industri-, logistik- och handelsfastigheter. Största delen av fastigheterna är lokaliserade inom Syd- och Mellansverige. Bolagets strategi är att vara en aktiv och långsiktig aktör samt att på sikt bidra med utveckling av fastighetsbeståndet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Investor B (INVE B) Portföljandel 1,89% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.


Veckans avslutande obetydliga lilla petitessartade reflektion går den här gången i riktningen "Jag mötte Lassie". 

En gång i tiden för många många år sedan levde jag i landsflykt i förskingringen nere på Västkusten. Ibland i en vindsvåning på Övre Husargatan i Göteborg. 

Eftersom detta tilldrog sig på den tiden då mina ekonomiska tillgångar var obegränsade (uppenbarligen) brukade jag ta hissen ner och vika vänster in på "Le Pain Francais" för lång frukost, morgontidning och en typ moccafrattelattecappuccino eller kanske till och med två. 

Satt där på uteserveringen och iakttog gatulivet när göteborgarna likt dränkta katter i höga galoscher och Sydväst kom travandes tillbaka från morgonens havskräftfiske.

Tvärs över gatan och en liten bit bort låg av någon bisarr anledning en tjeckisk restaurang.
 


Tjeckiskt i Sveriges lilla London


De hade en dryg, bufflig, otrevlig men väldigt charmig kypare som nonchalant med en handduk slängd över armen gled omkring och ignorerade gästerna och med hela sin uppsyn utstrålade "vad har ni här att göra egentligen". Tydligen något av en lokal celebritet och stor anledning till att man besökte haket. 

Någon form av paradrätt i form av panerad friterad ost (camembert?), som jag åt åtminstone en gång, stod även på programmet.




Oslagbar kombo med otrevlig tjeckisk kypare


Personligen har jag aldrig varit i Tjeckien men har faktiskt funderingar på en framtida weekend tripp till Prag. Prova de lokala dryckerna och forska vidare i huruvida friterad ost är nationalrätt i Tjeckien. 

Det får definitivt bli en punkt på min nyinrättade och något överambitiösa bucket list som Ni hittar längst upp på denna sida fantasilöst betitlad Bucketlist.

Det var alltså exakt där på Övre Husargatan, där farbror Northernlightsinvestment för 20 år sedan vistades en kort tid i livet, som det brann av en liten bomb för några dagar sedan.


73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Du börjar få en riktigt fin tyngd i både tele2 och Cibus nu. Jag var framme och nosade på fler Cibus i veckan men tydligen var jag lite för snål i min uppvaktning.

  Jag var på en jobbresa i Prag för några år sedan och som jag minns matupplevelsen så var det både högt och avgrundsdjupt lågt. Drickan till var däremot alltid högklassig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kanske uppnådd nivå FÄRDIG i de två nu. Själv nosade jag på mer Telia under veckan som inte gick till avslut.

   Brukar språka med bekant ibland nere på gymmet som varit ett flertal gånger till Prag och rekommenderar av olika anledningar.

   Även Budapest känns lockande med de där gamla baden och säkert en del gammal arkitektur.

   Radera
 2. Varför hakade du inte på Emilshus och deras 7.2% DA? För risky?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skämsmössa på här nu.

   Jag hade tänkt haka på den. Men glömde bort att teckna. Samma lika var det på CTEK.

   Börjar bli gammal och glömsk helt enkelt :)

   Radera
  2. Haha det var ett rakt och ärligt svar! Snyggt att du inte gömde dig bakom snömos som "jag vill ha minst fem konsekutiva år av utdelningar" osv

   Radera
  3. Roligaste av allt var att jag sa till sambon att teckna några dagar innan close, å nu sitter hon i soffan å berättar hur mycket pengar hon tjänat.

   Radera