lördag 9 oktober 2021

INKÖP vecka 40 2021

Under de senaste investeringsveckorna har jag fört en ganska expansiv finanspolitik. 

Även denna vecka utmynnade slutligen i en stor reducering av kassan vilken nu i skrivande stund sniffar kring 26,5% vilket bara under inledningen av oktober är en minskning med 0,8%. Då har även den investerade delen av pensionsfonden tappat mark vilket är mildrande för relativeffekten. Dvs kassaminskningen är de facto betydligt större än vad dessa 0,8% indikerar.

Anledningarna till varför man väljer att investera i ett givet läge kan vara många. För mig personligen är den enda anledningen i nuläget kursnedgångar. 

Om man granskar den 3-åriga utvecklingen för några välkända svenska bolag så iakttas, under lite varierande tidsduration dock, nu nedgångar som även i ett skräckscenario liknande coronakraschen är att betrakta som stora.

Om Ni nu fortfarande kommer ihåg coronakraschen? Den pågick under februari/mars i nådens år 2020 och orsakade ett fasligt ståhej på de globala finansmarknaderna. 

Ber om ursäkt för denna trista grafexercis, men den är inte avsedd för detaljgranskning. Så scrolla bara förbi lite raskt men memorera bilderna i ögonvrån. Min önskan är helt enkelt att illustrera det generella läget och därmed väcka tanken kring att det kan förekomma en hel del spridda köplägen i din portfölj just nu. 
 


3-årig utveckling för Investor B3-årig utveckling för Industrivärden C3-årig utveckling för Peab B3-årig utveckling för Axfood3-årig utveckling för Mycronic


Så om man inte använder en del av sin kassa nu så när ska man då göra det? När kursnedgångarna är ännu större!! Absolut, ett mycket bra och insiktsfullt svar. Be my guest.

Utöver inköp i nedanstående redovisade individuella innehav genomfördes även inköp i XACT Norden Högutdelande, MS INVF Global Opportunity A, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Länsförsäkringar USA Indexnära, Swedbank Robur Globalfond A samt Swedbank Robur Ny Teknik A.

Nobina är ett nygammalt innehav i min pensionsfond Northernlights Globalfond som jag nu väljer att plocka in som individuellt innehav nr 181. Samtliga innehav i form av ETFer, Fonder och enskilda utdelande innehav kan beskådas i vänster kolumn på denna sida.

 

Peab B (PEAB B) Portföljandel 0,39% Peab är verksamma inom byggsektorn. Bolaget bedriver verksamhet inom bygg och anläggning och erbjuder ett brett utbud av ingenjörstjänster. Tjänsterna som erbjuds innefattar arbete som berör anläggning, avfallshantering, asfalt och betong, bostadsproduktion, elteknik och underhåll. Bolaget innehar störst verksamhet runtom den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Förslöv.

Telia Company (TELIA) Portföljandel 1,99% Telia Company är verksamma inom telekomsektorn. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till vid en sammanslagning av Telia och Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

Intrum (INTRUM) Portföljandel 0,45% Intrum är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är specialiserade inom hantering av kredithanteringstjänster, med störst inriktning mot fakturaköp, kreditinformation, fakturering och inkassorelaterade frågor. Intrum grundades ursprungligen 1924 och innehar idag verksamhet inom den europeiska marknaden, med små- och medelstora företagskunder som dominerande kundbas. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Axfood (AXFO) Portföljandel 1,63% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen och försäljning sker huvudsakligen via fysiska butiker, men bolagets varumärken erbjuder även hemkörning av varor, samt diverse matkasseleveranser. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Alfa Laval (ALFA) Portföljandel 0,23% Alfa Laval är ett tillverkningsbolag. Bolaget är idag specialiserade som leverantör av specialprodukter och processtekniska lösningar för värmeöverföring, separering och flödeshantering. Exempel på produkter är kontrollsystem, analytiska instrument samt ventiler och pumpsystem. Lösningarna används huvudsakligen bland industriella aktörer på global nivå. Bolaget kom ursprungligen till under 1883 och har idag sitt huvudkontor i Lund.

Atlas Copco B (ATCO B) Portföljandel 0,30% Atlas Copco är verksamma inom den industriella sektorn. Bolaget tillhandahåller egenutvecklade kompressorer, luftbehandlingssystem, vakuumlösningar, industriverktyg och monteringssystem samt energi- och flödeslösningar. Verksamheten omfattar även uthyrning och eftermarknadsservice. Idag innehar bolaget verksamhet på global nivå med störst närvaro inom Europa, Nordamerika och Asien. Bolaget grundades ursprungligen 1873 och har sitt huvudkontor i Nacka.

Holmen B (HOLM B) Portföljandel 0,31% Holmen är en global skogsindustrikoncern. Bolaget fokuserar på tillverkning och distribution av pappersprodukter. Utbudet inkluderar exempelvis tryckpapper, kartong och trävaror. Verksamheten drivs via flertalet affärssegment och dotterbolag, och en stor del av affärsverksamheten fokuserar på ägande och förvaltning av större skogsmarker runtom den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Mycronic (MYCR) Portföljandel 0,40% Mycronic utvecklar, tillverkar och marknadsför laserbaserade mönsterritare för framställning av fotomasker samt avancerad ytmonteringsutrustning. Mönsterritare används i tillverkningen av bildskärmar för TV-apparater och datorer, i tillverkningen av halvledarkretsar, samt för avancerad elektronisk kapsling. Ytmonteringsutrustning återfinns inom elektroniska komponenter på mönsterkort och för applicering av lodpasta på mönsterkort. Bolagets huvudkontor ligger i Täby.

Investor B (INVE B) Portföljandel 1,99% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Assa Abloy B (ASSA B) Portföljandel 0,33% Assa Abloy är en leverantör av lås- och dörrlösningar. I området för elektromekaniska säkerhetslösningar innehar koncernen kompetens inom passerkontroll, identifiering, dörrautomatik och hotellsäkerhet. Assa Abloy finns representerat i samtliga globala regioner med störst verksamhet inom Europa, Nordamerika och Australien. Bolaget skapades genom en sammanslagning av svenska Assa och finska Abloy under 1994. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.

Verizon Communications Inc (VZ) Portföljandel 0,83% Verizon Communications är ett amerikanskt telekombolag. Idag erbjuds ett brett utbud av kommunikations-, informations- och underhållningsprodukter, där kunderna återfinns inom varierande branscher samt bland privata aktörer. Verksamhet styrs idag via flertalet dotterbolag på global nivå, med störst närvaro inom Nordamerika, Europa och Asien. Bolaget grundades 1983 under namnet Bell Atlantic, och har idag sitt huvudkontor i New York.

Nobina (NOBINA) Portföljandel 0,13% Nobina är en heltäckande operatör inom kollektivtrafik. Bolagets verksamhet återfinns på nordisk nivå där bolaget arbetar med prospektering av anbudsmöjligheter och tillhörande arbete, samt med aktiv förvaltning av offentliga trafikkontrakt. Under Nobina koncernen går även bolaget Nobina Technology, vars vision är att driva teknisk utveckling inom koncernen. Huvudkontoret ligger i Solna.

Bravida Holding (BRAV) Portföljandel 0,23% Bravida Holding är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget drivs som en koncern inriktad mot att erbjuda helhetslösningar inom installation och service för större fastigheter. Bolaget affärsfokus är att erbjuda tjänster inom el, värme, sanitet och ventilation. Utöver huvudverksamheten innehar även Bravida specialistkompetens inom brandskydd, kyla, kraft och teknisk fastighetsdrift. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.73 de Northernligthtsinvestment

4 kommentarer:

 1. Det borde vara förbjudet att lägga ut såna grafer, shoppingberoende personer som jag riskerat ju att förköpa sig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, men det här är bra skit för dig att shoppa loss på vilket kommer att hjälpa dig långsiktigt i livet. Vi snackar inte bortkastade pengar på Skor och Smink nu bruttan.

   Radera
 2. Peab har fortsatt ner sedan jag klev av, kanske snart dags att gå in igen. Troligtvis fortsätter jag stå vid sidlinjen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen aning om åt vilket håll Peab kommer gå. Långsiktigt förhoppningsvis uppåtgående trend. Har fyllt på successivt i ett litet innehav och är väl därmed egentligen tacksam för att trenden nu varit nedåtgående ett tag.

   Radera