måndag 27 september 2021

Räkomelett 18 SEK

Den här veckan är det åter igen välfyllt i kylskåpet efter helgens äventyr. Både ugnsstekt laxfilé (en helsida från Coop för 99 SEK/kg) och wokad kycklinglårfilé (halva priset på Willys i fredags, dvs 45 SEK/kg) finns som huvudingredienser att ta av till de flesta av veckans måltider. På frukostmackan, som cremefraichebaserad kycklingröra/laxröra till nykokt pasta eller andra kolhydrater, i wraps, i wokar eller till sallader.

Det är så jag vill ha det för att mitt dagliga liv ska flyta på så smidigt som möjligt. Blir lätt lite småkinkig och darrig (hypoglykemi) om några måltider uteblir när ät-och-sov klockan ringer.

Men efter veckans första gympass (biceps/triceps/mage) så möttes jag nu vid hemkomsten av nyheten att det helt oplanerat tinats en påse räkor (rea på Coop 50 SEK/kg) som nu var redo för skalning. Men tyvärr hade det inte dubbelkollats att det fanns övriga ingredienser till räksallad.

Jag föreslog istället en räkomelett, och så fick det bli.


Räkomelett (4 portioner)
 • Tina och skala därefter 1kg frysta räkor.
 • Finhacka 16cm purjolök, framförallt den vita delen av purjon.
 • Riv några gamla ostkanter som bidar sin tid i kylen. För mig blev det Grevé från Garant (Willys egna märke) inköpt på rea för 49 SEK/kg.
 • Leta reda på en stor stekpanna, en av dina favoritpannor som vanligtvis brukar släppa ifrån sig det som du steker däri relativt lätt. Slå på stora plattan på spisläge 8 (av 12). Placera stekpannan på plattan och initiera uppvärmning.
 • Knäck 5 ägg i en bunke, häll därefter ca 3dl mjölk däri och krydda med örtsalt, chili och en liten touch vitlökspulver. Vispa ihop lätt.
 • Placera en redig smörklick i den uppvärmda stekpannan. 
 • När smöret smält inplaceras den finhackade purjolöken. Låt fräsa lätt under sporadisk omrörning typ 2min. Det behöver inte ta någon direkt färg eftersom det i den här anrättningen är räkorna som ska spela huvudrollen mot en i övrigt ganska färglös ensemble.
 • Häll varsamt omelettsmeten över purjolöken. Sänk spisläget till 6 (av 12).
 • Efter några minuter lyft följsamt med flexibel stekspade (typ IKEA) i kanterna och luta pannan så att omelettsmet rinner ner till pannans botten. Upprepa några gånger under tillagningstiden som totalt hamnar kring ca 12-14 minuter. Med varsam stekning blir omeletten mjuk och krämig rakt igenom istället för hård och fast om man brassar på järnet.
 • Strö ca 2dl riven ost över den färdiga omeletten.
 • Placera därefter de skalade räkorna på omeletten och pudra över hackad dill. I mitt fall blev det en vanlig simpel fryst variant.
 • Jag serverade med kokt Jasminris och Oystersauce. Det blev 4 portioner räkomelett vilket ger ett portionspris på underkant 18 SEK.
Räkomelett. Perfekt återhämtningsmat efter gympasset !!73 de Northernlightsinvestment

9 kommentarer:

 1. Men håll käften vad gott det där ser ut. Vad tar du för en hemkörning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag kör bara med bordsplacering ;) Men det smakade definitivt gott. Hälften är kvar i kylskåpet till ikväll...men den här rätten smakar nog faktiskt bäst helt nylagad...

   Radera
 2. Du har ju kostat på dig och lyxat till det!
  Jag trodde du var sparsam... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha...jag tänkte faktiskt på det igår, när jag satt å diktade ihop inlägget, att nu blir det extremt dyr lyxmat för en gångs skull. Nå även Solen har som bekant fläckar...

   Radera
 3. Svar
  1. Å ändå hamnade kostnaden per portion under tjugolappen. Då begriper man ju att till och med en Undersköterska kan spara ihop till FIRE.... ;)

   Radera
  2. Men det fattar du väl att det inte går. Enligt Konsumentverket ska maten kosta 2750 kr/månad. Det blir 90 kr/dag. 18 kr för en måltid är ju rena svältkosten ;)

   Radera
  3. 90 kr/dag räcker ju till 2 vuxna om man lagar all mat själv. Har aldrig satt mig in i vad saker SKA kosta enligt verk och myndigheter. Det kommer av sig själv...

   Radera
  4. Det är ju faktiskt lite kul att jämföra matutgifter enligt konsumentverket och de kostnader som vi har. Man känner sig lite duktig :)

   Radera