lördag 11 september 2021

INKÖP vecka 35/36 2021

En underbar lördagsmorgon  hemma hos Northernlightsinvestment. Solen står lågt borta i öster och är på uppåtgående. Inte minsta tillstymmelse  till rörelse i björkarna, inte ett moln på himlen. 2 grader varmt (men nu raskt stigande) och helt vindstilla. Havet ligger spegelblankt ut mot öarna i fjärran. 

Där utanför på andra sidan öarna går farleden, en av öarna är försedd med en liten färggrann fyr. Dit ut brukar vi åka skidor ibland om vårvintern, sitta på ett fårskinn under fyren med en ostmacka och säsongens allra sista blodapelsin.

Jag när en ibland uppflammande dröm om att någon gång kunna hänga med en av nutidens moderna halvledarberoende fraktfartyg på en liten rundtur runt det här lilla klotet som vi bebor. Genom Suez, över Medelhavet, över Atlanten, genom Panama. Runda några välkända uddar kanske. På ostadiga ben gå iland och säga hej till en grupp kängurur.

Jag kan vara en något föråldrad mässpojke, skala potatis, svabba golv, knacka rost och kanske hjälpa till om man måste lyfta något tungt. Jag är ganska bra på att lyfta tunga saker. Tur att man är bra på nånting.

Undrar hur man gör. Kanske bara knalla ner till en hamn och knacka på landgången. "Ohoj Capitan, får man hänga med ?". Nä, i dagens samhälle måste det nog vara mer komplicerat än så.
  Till Havs !!


I brist på annat redovisas här nedan de två senaste veckornas inköp. Mestadels bara sedvanliga standardiserade dipköp i redan befintliga innehav. Mondelez International är dock ett nytt snaskigt innehav. Utöver detta har jag även investerat en slant i Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Kan tyvärr inte uppdatera min innehavslista sedan en tid tillbaka. Eftersom blogger plockat bort "easy change tools" och html var det så länge sedan jag använde mig av. Ni får helt enkelt försöka tänka er Mondelez International där mittemellan Metsä Board och Mycronic 👀

  
Skanska B (SKA B) Portföljandel 0,35% Skanska är ett globalt bygg- och projektutvecklingsbolag. Bolaget är verksamma inom bygg och utveckling av kommersiella lokaler, bostäder och projekt i offentlig-privat samverkan. Bolaget är även aktiva inom BIM (Building Information Management) som innefattar planering och visualisering av projekten. Koncernen har verksamhet på utvalda hemmamarknader i Norden, övriga Europa och USA. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

SEB A (SEB A) Portföljandel 0,71% SEB är en nordisk finansiell koncern. Banken erbjuder kunder i Norden och de baltiska länderna rådgivning och ett brett utbud av andra relaterade finansiella tjänster. I de nordiska länderna innehar verksamheten en stark inriktning mot företagsaffärer, sparande och investment banking. Banken har även kontor i Nordamerika och Asien för att fungera som en mellanhand mellan investerare och den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Essity B (ESSITY B) Portföljandel 0,53% Essity är ett hygien- och hälsobolag. Under 2017 delades SCA in i två bolag: SCA med inriktning mot skogsindustriell verksamt, samt Essity. Essity produkter återfinns på en global marknad med störst försäljning inom Europa. Affärsverksamheten är indelad i flera affärssegment med vardera specialistkompetens. Essitys produkter innefattar huvudsakligen toalett- och hushållspapper, servetter, handdesinfektion samt avtorkningsprodukter och sensorteknik. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Swedbank A (SWED A) Portföljandel 0,52% Swedbank bedriver bankverksamhet. Banken erbjuder ett brett utbud av traditionella finansiella tjänster inom kapitalförvaltning och lånefinansering, med störst verksamhet inom Norden och Baltikum. Kunderna består av privata aktörer samt medelstora- och stora företagskunder runtom hemmamarknaderna. Swedbank gick tidigare under namnet Sparbanken och har idag sitt huvudkontor i Sundbyberg.

Fabege (FABG) Portföljandel 0,44% Fabege är ett fastighetsbolag. Störst inriktning återfinns inom förvaltning och utveckling av fastigheter av kommersiell karaktär. Verksamheten styrs utifrån ett flertal affärsområden som berör förvaltning, förädling och vidareutveckling av projekt, huvudsakligen av nybyggnation samt större ombyggnationer. Verksamhet innehas på global nivå, med huvudkontoret i Solna.

AbbVie (ABBV) Portföljandel 2,02% Abbvie är ett globalt läkemedelsbolag inriktade mot behandling av svårbehandlade sjukdomar. Bolaget fokuserar på innovationsstrategi med visionen att upptäcka och behandla sjukdomarna mer effektivare, samt att med tiden ta fram och utveckla resistenta läkemedel. Fokusområden ligger främst inom behandling av inflammatoriska led-, hud- och tarmsjukdomar. Abbvie ingick tidigare i Abbott Laboratories men blev en spin-off under 2013. Bolagets huvudkontor ligger i Chicago.

Handelsbanken B (SHB B) Portföljandel 0,53% Handelsbanken bedriver bankverksamhet. Inom banken erbjuds bland annat finansiering av olika slag som bolån, företagsfinansiering, finansiering via kapitalmarknaden samt riskhantering. Kunderna, både privat- och företagskunder, återfinns inom bankens hemmamarknader runtom Norden och Europa. Handelsbanken grundades ursprungligen under 1871 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Old Republic International (ORI) Portföljandel 0,59% Old Republic International är ett försäkringsbolag vars dotterbolag marknadsför, undertecknar och tillhandahåller riskhanteringstjänster i USA och Canada. Bolaget tillhandahåller tjänster för en mängd olika inslag i egendoms- och ansvarsförsäkringar, hypotekslån och livs- och sjukförsäkringsfält. Bolaget grundades 1887 och har sitt huvudkontor i Chicago, Illinois.

Intrum (INTRUM) Portföljandel 0,38% Intrum är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är specialiserade inom hantering av kredithanteringstjänster, med störst inriktning mot fakturaköp, kreditinformation, fakturering och inkassorelaterade frågor. Intrum grundades ursprungligen 1924 och innehar idag verksamhet inom den europeiska marknaden, med små- och medelstora företagskunder som dominerande kundbas. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Castellum (CAST) Portföljandel 1,66% Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Mondelez International (MDLZ) Portföljandel 0,18% Mondelez International är verksamma inom livsmedelsbranschen. Bolaget erbjuder ett brett utbud av råvaror, mellanmål och drycker, inkluderat exempelvis choklad, tuggummi, kaffe, mjölk och övriga basprodukter. Produkterna säljs huvudsakligen via återförsäljare och grossister. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom Nordamerika och Asien. Huvudkontoret ligger i Deerfield, Illinois.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,71% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Altria Group Inc (MO) Portföljandel 1,16% Altria Group är en amerikansk producent av tobaksvaror. Inom koncernen återfinns ett flertal kända varumärken som Marlboro och Black & Mild, där verksamheten styrs utifrån flertalet bolag med vardera affärsinriktning. Verksamhet innehas på global nivå, via egna produktionsanläggningar och distributörer. Utöver huvudverksamheten som består av produktion av tobaksvaror erbjuds även bryggeriprodukter samt vin.73 de Northernlightsinvestment

13 kommentarer:

 1. Det är de enkla nöjena såsom en kaffe och smörgås vid något naturskönt ställe som är värt mest tycker jag. Att få segla med en fraktbåt till jordens alla hörn låter ju också lockande, på pappret i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har man ju lärt sig med åren. Jag gick ganska nyligt igenom en utredning för en allvarlig sjukdom. När det hela var över för den här gången så inte var min tanke "Varför har jag inte spenderat mer tid på kontoret?" när jag tog en dag ledigt från Cirkusen och vilade i vårsolen på landet.

   Radera
  2. Nej när livet verkligen ställs på sin spets så brukar den inre ärligheten visa sitt rätta okonstlade ansikte. Jag hoppas utredningen inte visade på något otäckt denna gång.

   Radera
  3. Det är fortsättning följer på den där historien. Sätter mig i fåtöljen och väntar :)

   Radera
 2. Hej Northernlight.

  Många fina inköp där. Men hur kommer det sig att du köper Handelsbanken B när A aktien är billigare?

  Önskar dig en trevlig helg.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag pysslar generellt inte med arbitrage, så ids inte börja handla olika varianter eller äga båda. Det där växlar med tiden vilken som handlas högre/lägre. I´m in it for the long run.

   Radera
 3. Mondelez! Ja inte dumt tänkt där. Gör en notering på min digra lista över "wanna own" som så småningom kommer att expedieras. Just nu lite skral kassa om jag är försiktig men och andra sidan lär det ändra sig fort, tyvärr för sakta för Kalkyls ibland något otåliga själv som vill nå FIRE nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så hög initial direktavkastning, tror det var kring 2,15. Men godkänd utdtillväxt och jag gillar Kpnsument stabil sektorn.

   Radera
  2. Bra att inte fokusera för mycket på hög DA, det brukar straffa sig. Ska definitivt köpa in mig vad tiden lider i Mondelez! Gillar sådana lågDA med stabil verksamhet.

   Radera
 4. Du får väl snickra in dig i en klassisk trälåda med ett lufthål, typ den som Edgar skulle skicka katterna till Timbuktu i Aristocats, och sedan lifta tillbaka... Tror inte regelverken är lika hårda när du kommit en bit på väg, då kan du säkert få skala potatis och svabba däck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan med fog påstå att du är en kvinna som tänker utanför lådan (trumvirvel ta-da-da-DAMM). Fast det är nog bara Zero som kommer förstå den vitsen.

   Radera
  2. Göteborgsvitsar är de bästa, men jag kan vara partisk i frågan!

   Radera
  3. Jag är mera en Monty Python kille humormässigt. Å naturligtvis då Douglas Adams, men det har vi diskuterat förr...

   Radera