lördag 25 september 2021

INKÖP vecka 38 2021

Det har som bekant ramlat på söderut periodvis på finansmarknaderna under veckan. Farbror Northernlightsinvestment har sin vana trogen utökat sina positioner via buy-the-dip. 

Några kurslarm löste även ut och det blev initiala positioner i 3 helt nya innehav i min pensionsfond Northernlights Globalfond där samtliga innehav i form av utdelande värdepapper (180 st), fonder och ETFer ligger på lit de parade i vänster kolumn här på sidan. 


Peab B (PEAB B)  Portföljandel 0,33% Peab är verksamma inom byggsektorn. Bolaget bedriver verksamhet inom bygg och anläggning och erbjuder ett brett utbud av ingenjörstjänster. Tjänsterna som erbjuds innefattar arbete som berör anläggning, avfallshantering, asfalt och betong, bostadsproduktion, elteknik och underhåll. Bolaget innehar störst verksamhet runtom den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Förslöv.

Investor B (INVE B)  Portföljandel 1,82% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Bure Equity (BURE) Portföljandel 0,42% Bure Equity är ett investmentbolag. Bolaget är en aktiv aktör vars affärsidé är att förvärva, utveckla och på sikt avyttra större rörelsedrivande verksamheter, för att frambringa aktieägarvärde. Störst ägarintressen återfinns inom den nordiska marknaden, med investeringar inom en rad olika branscher som verkstad, vård och omsorg samt IT-sektorn. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Boliden (BOL)  Portföljandel 0,51% Boliden är verksamma inom metallindustrin. Bolaget arbetar med prospektering, exploatering samt vidare distribution av ädelmetaller. Råvarorna består huvudsakligen av bly, zink, koppar och nickel. Övriga produkter som tillverkas inkluderar kopparsulfat, selen samt järnsand. Kunderna återfinns inom ett flertal sektorer, med störst inriktning mot bygg- och fordonsindustrin. Verksamheten drivs via flertalet dotterbolag runtom den europeiska marknaden.

Sandvik (SAND)  Portföljandel 0,60% Sandvik är en global industrikoncern. Bolaget är specialiserade inom utveckling, tillverkning och vidare marknadsföring av produkter för metallbearbetning, maskiner och verktyg för bergavverkning, rostfria material, speciallegeringar, högtemperatur-material samt processystem. Bolaget grundades ursprungligen 1862 och är idag verksamma på global nivå. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Assa Abloy B (ASSA B)  Portföljandel 0,18% Assa Abloy är en leverantör av lås- och dörrlösningar. I området för elektromekaniska säkerhetslösningar innehar koncernen kompetens inom passerkontroll, identifiering, dörrautomatik och hotellsäkerhet. Assa Abloy finns representerat i samtliga globala regioner med störst verksamhet inom Europa, Nordamerika och Australien. Bolaget skapades genom en sammanslagning av svenska Assa och finska Abloy under 1994. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.

Heimstaden Pref (HEIM PREF)  Portföljandel 1,08% Heimstaden är ett fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, äger och förvaltar bostadsfastigheter i centrala lägen i tillväxtregioner runtom i Sverige men har även närvaro på den nordiska marknaden. Visionen är att vara en långsiktig aktör på finansmarknaden genom utvecklingen av bolagets fastighetsportfölj. Heimstaden grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Atlas Copco B (ATCO B)  Portföljandel 0,31% Atlas Copco är verksamma inom den industriella sektorn. Bolaget tillhandahåller egenutvecklade kompressorer, luftbehandlingssystem, vakuumlösningar, industriverktyg och monteringssystem samt energi- och flödeslösningar. Verksamheten omfattar även uthyrning och eftermarknadsservice. Idag innehar bolaget verksamhet på global nivå med störst närvaro inom Europa, Nordamerika och Asien. Bolaget grundades ursprungligen 1873 och har sitt huvudkontor i Nacka.

Medtronic (MDT)  Portföljandel 0,31% Medtronic är verksamma inom hälsovårdsteknik. Störst specialisering återfinns inom områdena hjärt- och kärl, diabetes och diverse terapibehandlingar. Kunderna återfinns bland sjukhus, kliniker och apotek runtom den globala marknaden, med störst kundbas inom Nordamerika. Medtronic grundades 1949 och har huvudkontor i Dublin, Irland och Fridley, Minnesota.

Alfa Laval (ALFA)  Portföljandel 0,11% Alfa Laval är ett tillverkningsbolag. Bolaget är idag specialiserade som leverantör av specialprodukter och processtekniska lösningar för värmeöverföring, separering och flödeshantering. Exempel på produkter är kontrollsystem, analytiska instrument samt ventiler och pumpsystem. Lösningarna används huvudsakligen bland industriella aktörer på global nivå. Bolaget kom ursprungligen till under 1883 och har idag sitt huvudkontor i Lund.

Telia Company (TELIA)  Portföljandel 1,98% Telia Company är verksamma inom telekomsektorn. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till vid en sammanslagning av Telia och Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

Bravida Holding (BRAV)  Portföljandel 0,17% Bravida Holding är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget drivs som en koncern inriktad mot att erbjuda helhetslösningar inom installation och service för större fastigheter. Bolaget affärsfokus är att erbjuda tjänster inom el, värme, sanitet och ventilation. Utöver huvudverksamheten innehar även Bravida specialistkompetens inom brandskydd, kyla, kraft och teknisk fastighetsdrift. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Whirlpool (WHR)  Portföljandel 0,74% Whirlpool är ett tillverkningsbolag. Produktutbudet är brett och är huvudsakligen inriktat mot hushållsprodukter spisar, köksfläktar, ugnar, diskmaskiner, samt kylskåp. Förutom varumärket Whirlpool går det även flera varumärken inom koncernen som exempelvis KitchenAid, Maytag, Consul och Amana. Verksamhet innehas på global nivå med störst närvaro inom Nordamerika, Europa och Asien.

Husqvarna B (HUSQ B)  Portföljandel 0,69% Husqvarna är en global tillverkare av utomhusprodukter. Produktsortimentet innefattar motorsågar, trimmers, robotgräsklippare och trädgårdstraktorer. Koncernen innehar störst verksamhet inom Europa där övrigt utbud består av trädgårdsbevattning, kaputrustning samt diamantverktyg för byggnads- och stenindustrin. Produkterna säljs under olika varumärken som Husqvarna, Gardena, McCulloch, samt Poulan Pro. Husqvarna grundades ursprungligen år 1689 och har sitt huvudkontor i Stockholm.


I övrigt konstateras att Hösten är definitivt över oss. 

Rönnarna lyser upp gården med sina vinröda blad. Björkarnas gulnade löv släpper taget och singlar i samlad tropp ner mot gräsmattan. Till våren (om jag lever) ska jag räfsa ihop alltet i stora högar och en vacker dag i utomhuseldstaden bränna upp tillsammans med alla under vintern nedfallna kvistar. Gräva fram lite bortglömd korv ur frysen och grilla oss en simpel lunch.Till våren ska vi brännas på bål !!


En ensam Turdus merula (adult hane) skuttar omkring på gräsmattan och sprätter med de nedfallna löven. Intensiv som en kvinna till sin läggning. Huvudet på sned och lyssnar efter mask. Får napp och snappar till sig en munsbit. Föregångare inom matlagning med insekter och larver !! 


Frosten har hittills skonat de flesta sommarblommorna vilka idogt står emot och inte inser vad som oundvikligen komma skall. Men snart är det dags att rensa och slänga på komposten. Skura ur krukor och ställa undan i trädgårdsbodan.Snart kommer brittsommaren...så lämna oss ifred !!


De mer erfarna perennerna och rosbuskarna har däremot insett faktum och börjat göra sig klara för vinterdvalan. Bara någon enstaka eftersläntrare till blomma poppar fortfarande upp i sista sekund med andan i halsen när allt redan är över. Det är precis som på vilket teamsmöte som helst 👀Morgondagg på döende rosenlöv


Den allmänna stämningen i trädgården får mig osökt att tänka på en haiku som jag minns endast på ett ungefär (Tranströmer ?) och nu ger mig på att recitera fritt ur minnet:


"Sommarens blommor,
böjer sina huvud.
Avsked stundar"Ursprunget till barndomens klipulver


Läser på text-tv om de stigande elpriserna då marknadskrafterna släppts fria och alltmer dyr el (Storbritannien snart) nu kopplas in på det europeiska nätet. Kärnkraft och värmeverk har lagts ner i södra Sverige och regionen har blivit mer beroende av import. Tydligen är nu i September elpriserna i södra Sverige dubbelt så höga som i norra Sverige.

Det hade jag ingen aning om.

Denna lördagsmorgon är det svalt i den lilla stugan vid havet. Regnet smattrar mot rutan, vinden friskar i från havet. Energitillförsel krävs. Så jag tänder en brasa i den energieffektiva och för mig egentligen lite för designmässigt snygga braskaminen. Men varmt blir det strax, 26.5 grader i hallen. Kvinnan som nyss klagade på för kallt öppnar dörren ut mot det svala regnet och flämtar högljutt. Nu är det tydligen för varmt.

Jag beordras att fortsättningsvis hitta ett mellanläge för eldningen. Men jag vet nog vad det egentligen handlar om. Har hört talas om kvinnor som är kalla och varma om vartannat. Man är väl allmänbildad och påläst 👀  
Det är jag som sparar energi åt Northernlightsinvestment !!
73 de Northernlightsinvestment

4 kommentarer:

 1. Även du köper Peab ser jag. Jag känner mig ensam på säljsidan även om så inte kan vara fallet. Någon mer än jag måste ju ha sålt till alla er som köper. Hoppas den går upp i vilket fall som helst. Min försäljning var av mer städkaraktär och inte egentligen någon förtroendekris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plockade in Peab för någon månad sedan kring 98. Det är bara gängse förfarande enligt min strategi att fortsätta fylla på frekvent när det sjunker. Till dess att någon form av önskvärd högstanivå uppnåtts. Kan väl inte betecknas som fallande kniv ännu :)

   Radera
 2. Din fond fortsätter att bredda sig! Själv försöker jag hålla igen på köpen nu men det är nästan lika trist som att köpa fonder och därmed svårt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det blir lite större nedgångar så försöker jag definitivt använda dessa för att lägga in kontanter i pensionsfonden. Kom ihåg att min kassa fortfarande är kring 28%. Då blir det naturligt förfarande. Om 1 år sitter jag nog mest bara och tittar på.... :)

   Radera