lördag 4 september 2021

Numeriska värden Augusti 2021

Nedan redovisas några av mina ekonomiska mätpunkter för månaden Augusti 2021. Genom att mäta och följa dessa verifierar jag att min resa mot ekonomisk självständighet fortlöper enligt plan.


Temperatur nere på Cirkusen
Här kan jag tyvärr inte erbjuda en högre kvot än 3/10 med blicken oroligt flackande dromedarer för närvarande. Tyvärr successivt fallande kurva och inte stora förhoppningar om återhämtning.

Det pågår en alltmer öppen diskussion nere på Cirkusen kring cirkuslivets negativa konsekvenser för alla djur och andra artister. Cirkusdirektören och andra med inblick i frånvaron av förutsättningar för vad som brukar benämnas "Det goda Arbetet" driver diskussionen. 

Direktören är som bekant helt orädd för konsekvenserna av att falla i onåd. Man kan naturligtvis bli uppsagd av personliga skäl eller fingerad arbetsbrist. Men då detta är något som jag välkomnar och omfamnar så finns ingen kraft i sådana hot. Tilläggas kan att inga hot därom förekommer, snarare uttalades det för något år sedan att min anställning är en "livstidsanställning" om jag så önskar. Men det gör jag alltså definitivt INTE.

Jonglörerna har en farlig och orimlig situation med alldeles för många bollar, tallrikar och motorsågar samtidigt högt uppe i luften. Otydlighet och ignorerande av både psykiska och fysiska symptom har medfört att vissa jonglörer helt enkelt snubblat, fallit hårt till marken och förblivit uttömda på kraft liggande i manegens sågspån varvid hela det glamorösa menageriet likt ett korthus raserats.

Långa sjukskrivningar på grund av Utbrändhet alltså. 

Barnum & Bailey och resten av anhanget i The Greatest Show on Earth förmår naturligtvis inte vare sig intellektuellt eller emotionellt greppa förekomsten av denna typ av psykosocialt mycket farliga miljö som orsakar somatiska symptom hos medarbetarna (ångest, yrsel, sömnlöshet, panikkänslor, hjärtklappning, hjärntrötthet, högt blodtryck, psykiskt utmattningstillstånd). De fokuserar istället på oviktigt trams och petitesser och strör rent nedsättande och förolämpande omdömen omkring sig. Vilket bara ytterligare förvärrar situationen och får de stackars jonglörerna att ännu snabbare närma sig avgrunden. 

Personer med empatiska störningar ska inte befinna sig i arbetsledande ställning. Trots det så förefaller det ibland som att "brist på empatisk förmåga" är en av de viktigaste icke-uttalade karakteristika i platsannonser för många chefer med personalansvar.

Direktören själv berörs alltså inte nämnvärt. Jag tog striden för något år sedan och sade upp mig när tramset riktades mot mig personligen men övertalades av Barnum att inte fullfölja samt försäkrades att mina omständigheter självklart skulle vara i enlighet med alla skriftliga och muntliga överenskommelser. 

Däremot berörs jag starkt indirekt genom att många som befinner sig i en svår situation vänder sig till mig för stöd och rådgivning. Tyvärr är det så att även psykiskt illamående, likt vilken förkylning eller maginfluensa som helst, med tiden smittar av sig till den övriga organisationen. Empatiska människor mår sällan bra av att se sina medmänniskor tappa fotfästet och ramla hårt till marken. Utan att åter kunna resa sig upp. 
Vi har det lite kämpigt nere på Cirkusen just nu tyvärr....

 

Sparkvot 65%
Ett utfall inom normalintervallet, som vanligtvis pendlar mellan 60-80% med årligt genomsnitt kring 70%. Det är fördelaktigt att ha en god sparkvot under ackumulationsfasen om man så snabbt som möjligt, genom löpande investeringar från lönearbete i aktier och fonder, vill kunna lämna arbetslivet bakom sig.

Diagrammet nedan visar det månatliga utfallet sedan Januari 2020.
Sparkvot Northernlightsinvestment


Likviditet (kassa) 28,1%
Det rullar på neråt lugnt och metodiskt enligt plan. Kassan i form av likvida lättillgängliga medel minskar och jag fortsätter med mina kontinuerliga omfattande investeringar under åtminstone de närmaste tre kvartalen. 

Det troligaste scenariot är i dagsläget att jag lämnar in min avskedsansökan från Cirkusen under Mars månad 2022 och därefter går in i någon form av FIRE i Juni 2022.

Så ungefär 9 månader kvar i arbetslivet, i alla fall så som arbetslivet ser ut för mig just nu. Men det kan även bli betydligt tidigare i och med min uppsägningstid om 3 månader vid egen uppsägning.
Kassautveckling för NorthernlightsinvestmentUtdelningsökning +117% från 37st innehav
Jämfört med Augusti månad 2020 ökade utdelningarna innevarande månad med +117%. Dessa utdelningar trillade in från 37st individuella innehav. Ett mycket bra utfall.

Nedan visas två av de basala utdelningsuppföljningar, månatliga samt årliga, som jag kontinuerligt genomför i avsikt att verifiera önskvärd riktning för min pensionsfond.
Månatliga utdelningar Northernlights Globalfond 2020 - 2021
Årliga utdelningar Northernlights Globalfond  vs teoretisk FIREUtdelningsökning YTD +117,3%
Detta mätetal jämför alltså erhållna utdelningar 2021 YTD (dvs Januari-Augusti) med motsvarande period (Januari-Augusti) 2020.

Mitt arbetsmål för helåret är en ökning med +75% jämfört med helåret 2020. Den nivån illustreras i nedanstående diagram med "MÅL 2021".

Med YTD +117,3% befinner jag mig alltså momentant en god bit före målet 2021 men det beror främst på att jag under 2020 inte var investerad i svenska innehav i någon större utsträckning. Svenska innehav delar av tradition ut under vårmånaderna, även om den traditionen nu är under förändring till det bättre med uppdelade utdelningar.

Men jag har ändå en bra känsla av att kunna nå målet för helåret 2021.
YTD utdelningar 2020/2021 vs MÅL 2021 samt teoretisk FIREDirektavkastning Northernlights Globalfond 3,80%
Något lågt för min personliga smak. Kurserna är generellt förhöjda vilket då med automatik gör att den momentana direktavkastningen sjunker.

Målet är att under 2021 genomföra nya inköp i pensionsfonden Northernlights Globalfond till en genomsnittlig direktavkastning om 4,5%.


Frihetskvot 78% alternativt 36 år
Frihetskvoten avseende kontantutdelningar ligger i dagsläget på prognosticerade 78%. Det innebär alltså att erhållna och prognosticerade kommunicerade kontantutdelningar tillsammans idag täcker 78% av mina totala årliga kostnader.

Den här siffran kommer nu (förhoppningsvis) att öka allt eftersom fler av mina globala kontantutdelande innehav kommunicerar sina utdelningar för det andra halvåret 2021.

Ett alternativt sätt att se på denna kvot är hur många år som det totala kapitalet kan täcka nuvarande årlig utgiftsnivå. I mitt fall blir den kvoten 36 år. Utan hänsyn till inflation dock.

I ovanstående resonemang tar jag ingen hänsyn till att jag även har rätt till en framtida pension från både stat samt i form av tjänstepension. Vilket förhoppningsvis borde utgå när dessa åldersmässiga brytpunkter är uppnådda.

Det ekonomiska läget är troligtvis betryggande. Nu återstår bara att försöka anamma den känslan och börja djupandas 👀 vilket anses vara avstressande.


FIRE Year One nivå 3,0 år (1,7 år investerat)
Min plan för FIRE är att leva det första frihetsåret av medel erhållna via utdelningar föregående år. Dvs, om jag väljer att hoppa av från Cirkusen och genomföra FIRE under till exempel nästa år 2022 så lever jag det året av utdelningarna från 2021. 2023 lever jag av utdelningarna erhållna under 2022 och så vidare och så vidare....

Eftersom jag ligger nära min FIRE exit (kan inträffa i princip när som helst under de kommande 9 månaderna) med 3-månaders uppsägningstid i dagsläget så har jag redan avsatt medel för det första året utan intäkter från lönearbete. 

Jag vill ju inte behöva vänta ett helt år om situationen inom min periodvis mycket kaotiska arbetslivssituation ytterligare förvärras. Då klipper jag navelsträngen direkt istället och glider omkring med huvudet högt och näsan i vädret de tre sista månaderna. Fuck You Suckers !! 👄

I dagsläget har jag därför 1,3 år av FIRE undanstoppat på ett räntebärande konto och därtill 1,7 år investerat i 5st fonder. Dessa fonder, tillsammans med samtliga övriga innehav, kan beskådas i spalten längst till vänster på denna sida.

Utvecklingen sedan start 2020-11-18 för den investerade delen av mitt FIRE Year One kapital visas i nedanstående diagram. Det har pendlat en hel del men än så länge har utvecklingen inneburit att mina investerade 12 månader har ökat till 16 månader. 

Om utvecklingen håller i sig så används nog det extra kapitalet som de 4 månaderna utgör till en raketstart på min FIRE tillvaro med en utlandssemester i några veckor på lämplig all-inclusive resort. Ligga på en sandstrand under palmerna i februari, sila sanden mellan tårna och lyssna på havets vågor som rullar in.

Känns som en helt OK inledning på resten av den delen av livet. Men "den som lever får se" som lilla Mamma alltid brukade säga om vad framtiden bar i sitt sköte.FIRE Year One sedan start 2020-11-1873 de Northernlightsinvestment


17 kommentarer:

 1. Ännu en stabil månad som tar dig en bit närmare slutmålet. Mycket matnyttigt i inlägget men får skjuta in på ett par områden.

  Du skriver ungefär 9 månader kvar att arbeta, men jag läser det som MAX 9 månader mellan raderna - det är nära det.

  Vi är 2 anställda på Cirkusen som är anställda som jonglörer ("många bollar i luften") och vi är nog de som är sämst lämpade för det. Och den andre som t o m har en bokstavsdiagnos som säger att han inte kan jonglera mår sämre än jag och har STOR sjukfrånvaro av de flesta av de somatiska orsaker du nämner. Övriga anställda beskrivs bäst som arbetsmyror med en enda uppgift.

  Även jag är snart i det läge att en uppsägning pga personliga skäl vore att föredra framför att säga upp sig själv. Från sista jobbet behöver man ju ingen bra referens heller men detta krockar en del med vilja att göra rätt för sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var in på din blogg igår vid sänggåendet, när jag som vanligt ligger i sängen och läser innan lampan släcks. Gick in på inlägget du skrev i januari efter utvecklingssamtal. Det var ett berörande och bra inlägg som väckte många tankar. Delar dina upplevelser och konsekvenser som tex en lite fluktuerande men mestadels kroniskt låg energinivå.

   Tänkte skriva en kommentar men nu kan jag ju bara klippa in denna :)

   I övrigt: Men herregud vilken situation med din kollega som är i en ännu värre situation än din !!

   Radera
 2. Det där cirkuslivet är verkligen inget som lockar. Jag kan förstå att du önskar utträde ur det och inträde i livet som FIRE-playboy.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk bara att få sova i lugn och ro varenda morgon. Inte vakna av väckarklockan kl 05.15. Det är livet för en Playboy det !!

   Radera
  2. Ja sova ända till 05:20 då blåsan väcker en ;-)
   Skönt att kunna gå tillbaka till sängen efter uträttat ärende dock.

   Radera
  3. Hur gammal är du egentligen ?? 86 år ??

   Radera
  4. Jag tänkte mer på dig gamle man...

   Radera
  5. Nä nu jävlar !! Nu fick man en pulshöjning här på lördagskvällen. Det är tur att man är på dag 4 av de 3 vita månaderna...

   Radera
  6. När ni slutat bråka vill jag bara säga att FIRE-playboy tror jag inte blir det begrepp jag kommer använda i FIRE när jag får frågan "vad jobbar du med?"

   Inte förtidspensionär heller. Tror jag kommer säga att jag jobbar i egen firma hemifrån vilket ju kommer vara sant dessutom. Det blir minst jobbiga följdfrågor så också.

   Radera
  7. Själv bryr jag mig inte om jobbiga följdfrågor så mina svar blir "Nä jag har slutat jobba" och "Det är för att jag är stenrik". Fast det är kanske lite för osvenskt beteende... ;)

   Radera
  8. Jag har klarat av tre vita veckor nu och är lite lättretlig just nu. Jag kommer nog inte få några frågor alls när jag slutat jobba. Jag undviker folk generellt.

   Radera
  9. Jag är oxå lagd åt det folkskygga hållet. Men jag är ju iofs norrlänning. Göteborgare ska vara gapiga, gåpåiga och bullriga...

   Radera
 3. Det känns så upplyftande att det börjar närma sig för några av de jag följer. Det ska bli spännande att förhoppningsvis få fortsätta att läsa om livet på andra sidan sen. Själv börjar det bli greppbart med tiden till min fire, hade 12 år när jag började spara/planera och nu är det 6 år kvar (kan ev. vara 5). Då är jag 58 och det blir inte en jättetidig exit men kommer att kännas bra att inte behöva jobba till 65/67./Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för ditt stöd, och vad roligt att du hör av dig här på bloggen Hea !! Jag är själv väldigt spänd på fortsättningen av livet på andra sidan. Så min avsikt är att fortsätta mäta hur saker och ting utvecklas när inkomsterna från lönearbete avtar.

   Själv började jag investera för 8-9 år sedan. Först bara i fonder. FIRE har jag siktat på de senaste 3 åren, varav de sista 2 åren seriöst. Men egentligen har jag väl hela livet tack vare min frugala personlighet varit på väg mot ekonomisk frihet.

   Hade jag börjat investera på börsen i utdelande aktier för 35 år sedan hade jag redan för 10 år sedan varit oberoende av löneintäkter. Ju tidigare man startar dess snabbare går det. 58 år är bra jobbat. Jag blir själv 56 år nästa år då jag siktar mot att hoppa av från Cirkusen.

   Radera
  2. Inte alla av oss FIRE-sökare kommer fram vid 40 års ålder. Jag är 51 år och hoppas och tror mig nå fram till 55 år.

   Det är inte snabba cash vi håller på med, det är ett maratonlopp (minst!).

   Radera
 4. Hallå NLI!

  Ett mycket läsvärt inlägg du har skrivit. Många olika saker jag fastnar på som du tar upp. Att alldeles för många i chefsställning av olika grad är totalt felplacerade står hyfsat klart för de flesta men ändå pågår samma spektakel år efter år på många arbetsplatser och de olämpliga klamrar sig fast som iglar och dunkas i ryggen av andra olämpliga. Det är mycket konstigt att detta kan få lov att fortsätta.

  Förstår att din situation trots "livstids anställningslöfte" inte är särskilt inspirerande och att FIRE klockan klämtar allt högre. Tyvärr gör den det för mig också även om jag i stort sett trivs med arbetsuppgifterna men där sänket verkar vara som för dig: själva organisationen

  Usch, bara att kämpa på mot FIRE alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi rullar vidare. Snart framme förhoppningsvis...

   Radera