måndag 6 september 2021

Lördag mittemellan

Sommar och Höst har en inbördes kamp för närvarande. Blott någon enstaka varmgrad tidigt på morgonen, dimman ligger tät ut över äng och hav. Sommarblommorna slokar av daggens fukt och tyngd. Den slutliga utgången är naturligtvis given, men Sommaren stretar envist emot. 

Pelargonerna låtsas som ingenting, exploderar i en sista blomsterprakt och ignorerar stoiskt att det snart är dags att bli friserade och flytta in på vinterförvaring. Vi sopar undan de första gula löven som i tilltagande mängd landar på altaner och trädäck. Snart samlas det i drivor. Det gäller att ta vara på dagarnas ljus innan frosten kommer.Tyst protest mot nedklippning och vinterförvaring


Någon timme senare sitter vi i solstolarna i shorts och t-shirt. Dricker morgonkaffe och svettas i solskenet som nu bränt bort dimma och dagg. Planerar dagen; den ena ska till skogs och fånga blåbär, den andra ska måla det vita staketet vitt igen. Om han ids alltså. Väderappen säger att kvällen ska bli fin. Det får bli en grillmiddag. Alltid finns väl någonting att gräva fram ur frysen. Oplanerad BBQ i all hast. Surf & Turf. Fläskfilè och Lax.


En liten hel fläskfilè och 900g lax i bitar marineras i hemsnickrad marinad; rapsolja, sweetchili sauce, oystersauce, ingefära, citron, chili, salt och peppar. Samma marinad till både fisk och kött, men naturligtvis i olika kärl. Pommes frites till det, en kall yoghurtsås med chili och örtkryddor och en blandad sallad fullbordar den enkla måltiden.
 Middag en lördag mittemellan sommar och höst


På kvällen är hösten tillbaka. Den bästa tiden för att tända den vedeldade bastun och låta sig omslutas av fuktig värme. Smärtan rinner av en gammal sliten kropp högst upp i mörkret på bastulaven. Slutna ögon, tillbaka i moderlivet. 

Efteråt sitter jag utomhus i morgonrock, ångar av mig och ser som vanligt ut över havet och upp mot en klar stjärnhimmel. Ett jetplan sveper över mig på 10.000 meters höjd med blinkande lampor. Nere i viken och bort längs stranden kacklar och väsnas svanar, gäss och en ensam förvirrad lom. Låter trolskt och ursprungligt i kvällsmörkret.

Totta Näslund sjunger om att "livet kan man inte ha på banken". Jag dricker källvatten med smak av granatäpple. Men det går lika bra med en Norrlands Djup eller en Carlsberg Sort Guld. 

Det får bli någon annan gång.
Tända ljuslyktor framför mig i kvällsmörkret utanför bastun73 de Northernlightsinvestment

15 kommentarer:

 1. Inget bad i innanhavet? Jag var ute med båden (båten) i söndags och tog några snabba simmtag. Uppfriskande och njutningsfullt på sitt lite egna sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en av de största badkrukorna norr om Göta älv. Men det får du hålla tyst om. Inte bra för min image om det blir känt...

   Radera
 2. Precis så. Ett liv man inte behöver semester ifrån./Hea

  SvaraRadera
  Svar
  1. You know it girl !!

   Iofs vet jag inte om du är girl, men vågar mig på en chansning. Lite kuriosa på det ämnet är att Utdelningssmålänningen under lång tid varit övertygad om att jag är en Kvinna. Det blir lätt så när man varit singel för länge. Önsketänkande :)

   Radera
 3. Nice, nu vet jag varför jag ska sälja min Sthlmslägenhet och flytta till Småland. För LUGNET! Om det blir föräldrahemmet får jag kraftigt förbättra utemiljön med uterum, trädäck, stor grill mm får att få det någorlunda. Sjö eller hav blir dock omöjligt - möjligen en enkel ovanjordspool.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ta chansen att utveckla dina möjligheter i Smålandshuset FÖRE du tar FIRE. Alternativt avsätt medel för förverkligande. Tid kommer det finnas gott om när du jonglerat färdigt nere på Cirkusen...

   Radera
  2. Att ha avsatt en rejäl slant (flera hundra tusen) för anpassning och ommöblering av huset så att man snabbt kan göra flera tunga åtgärder är något jag funderar på just nu. Detta för att kunna njuta av dem i många år sedan.

   Att ta några få tusenlappar från de löpande inkomsterna om ca 20.000 kr/mån räcker inte långt om det ska byggas uterum mm. För byte av tvättmaskin eller ommålning av ett rum räcker det såklart.

   Tid kommer att finnas att gott om, så tanken är att göra mycket själv på huset även om jag skulle vara 10 gånger långsammare än ett proffs i vissa lägen. Såväl av ekonomiska skäl som av känslan av att ha gjort det själv.

   Radera
  3. Jag har själv lärt mig under många år att bygga hus och allt som hör till. Det finns bra byggbeskrivningar i handeln, men det går ofta att förenkla det mesta. Om du känner någon snickare som varit med ett tag så kan du ofta få bra tips.

   Byggde min vedeldade bastu för 12 år sedan och sedan har jag successivt sedan dess renoverat det mesta i min fastighet med enkla medel och genom att utnyttja de tillfällen som ibland uppstår i min bransch samt genom att utnyttja utförsäljningar i branschen.

   Eftersom jag inte har bråttom behöver inget ske omedelbums.

   Radera
 4. Du beskriver allt så vackert, man längtar verkligen ut på landet när man läser dina inlägg! (Trots att jag trivs bra i innerstan.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Alice. Beskriver min vardag som jag ser den. Känns som att jag gjort bort min tid i innerstad i föregående liv. Druckit espresso i Milano, åkt spårvagn i Göteborg och Norrköping, pendlat till London och Amsterdam. Nu är det lantligt som gäller för mig, men varför inte en långweekend i Prag, Budapest eller Paris...

   Radera
 5. Fasen va gött det låter!

  Hittade nyss till din blogg och en fråga dyker upp när jag ser listan till vänster: äger du aktier i alla dessa bolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag äger 99,5% av de aktier du ser i vänster spalt. Det är min pensionsfond som jag valt att kalla Northernlights Globalfond. Peab har jag även innehav i, Organon har jag sålt å någon till som jag inte minns på rak arm. Det går inte att uppdatera sedan en tid tillbaka eftersom "quick edit tools" försvunnit från blogger. Men förhoppningsvis kommer det tillbaka...

   Radera
  2. Jag ligger lugnt kvar i Organon, de har tuffat upp bra i värde och nu även infört utdelningar där första snart skramlar in!

   Radera
  3. Det var mitt minsta innehav och jag föredrog att sälja av och flytta över till andra befintliga innehav.

   Radera