tisdag 29 juni 2021

Fläskpannkaka med Hjortronsylt 10 SEK

En gammal svensk klassiker på mitt lite egna sätt. Kanske ingenting som dietisterna gör Vågen åt. Men ibland måste man vika ner sig för frestelserna. Vad vore livet utan att åtminstone någon gång emellanåt bejaka sina cravings.


Fläskpannkaka med Hjortronsylt (4-5 portioner)

 • Klicka några rediga klickar smör i en långpanna och låt smälta i ugn 225 grader. Finstrimla under tiden 400 g kassler och placera i långpannan. Sprid ut och låt brynas i ugnen några minuter så att det får lite färg. 
 • Vispa kraftfullt ihop 1 liter standardmjölk, 4 ägg och några nypor salt. Det ska in rejält med luft så det blir en fluffig och "lätt" mix.
 • Tillsätt pö om pö under fortsatt kraftfull vispning ca 5dl mjöl till lagom konsistens. Det är lite svårt för mig att ange exakt mängd då jag häller direkt ur påsen. Siktar alltså inte mjölet men däremot vispar jag sedan några år tillbaka med ganska många hästkrafter.
 • Häll smeten i formen, lite fram och tillbaka så att de brynta kasslerbitarna fördelas någorlunda jämnt.
 • Hopp in i mitten av ugnen sisådär 20-25 minuter. Lite beroende på din egen ugns personliga egenskaper. Vakta lite mot slutet så det inte tar för mycket färg.
 • Koka under tiden frysta egenplockade hjortron (anno 2013 i detta fall) med socker andel 2:1 (hjortron:socker) i sisådär 10 minuter. Klart.
 • Servera fläskpannkakan fluffig och nygräddad med hjortronsylt. En del udda människor av kvinnokön äter även vaniljglass till detta. Dock inget som jag själv öht rekommenderar.
 • Portionspris ca 10 SEK (utan glass naturligtvis).

Jag beräknar portionspriset utifrån följande ingredienser: 

 • 400g kassler (16 SEK), 1 liter standardmjölk (14 SEK), 4 ägg (6 SEK), smör (0,5 SEK), mjöl (3 SEK), socker (3 SEK).  Ingen hänsyn tas till elkostnad. Samtliga ingredienser naturligtvis om möjligt inhandlade vid nedsatt pris (tex kasslern nedsatt 50% pga kort datum). Transport genomförs vanligtvis med cykel i min lilla stad.Fläskpannkaka. Serveras med Hjortronsylt, och ibland tydligen även glass !! 


73 de Northernlightsinvestment

10 kommentarer:

 1. Har inte kommenterat dina recept innan, men jag är imponerad. Själv har jag fullt med 100% jobb och jobb #2 (som Kalkyl säger om kapitalförvaltningen).

  Laga mat från grunden gärna åtminstone delvis egenfixade ingredienser vill jag göra i FIRE.

  MEN: Hjortronsylt till fläskpannkaka? Det måste väl ändå vara "krösen" till det? (alltså lingon...)

  PS Har förstått ni har bra med hjortron i norr, men i Småland får man verkligen leta hårt på myrarna för att hitta lite lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte särdeles "krävande" för mig att laga mat vare sig till vardag eller fest. I slutet av 80-talet jobbade jag några år i köksbranschen och det är ett stort intresse. Oftast är det snarast avkoppling för mig att laga mat.

   Har ett budskap att framföra från henne som jag lever i synd med: Till fläskpannkaka äter man hjortronsylt eller jordgubbssylt. Lingonsylt äter man ENDAST till köttbullar, palt eller blodpudding.

   Men som sagt, det var inte jag som sa det så Skjut inte Budbäraren. Själv äter jag tex aldrig blodpudding.

   Jag har ett flertal hjortronmyrar på 5 minuters cykelavstånd från min lilla stuga vid havet.

   Radera
  2. Jordgubbssylt till vanlig pannkaka ja, men när fläsket åker i blir det lingonsylt för mig. Även lingon till kroppkakor och raggmunk. Palt har jag aldrig ätit men har förstått det liknar kroppkakor.

   Radera
  3. Palt är palt och ingenting annat. Fråga vilken random Pitebo som helst. Piteå är för Palten vad Las Vegas är för Spelmissbrukaren :)

   Låt oss iallafall enas om att det vrickat att äta chokladkola-GLASS till fläskpannkakan !??

   Radera
 2. såklart det ska vara lingon Utdelningssmålänningen :p ... sen kanske man kommer snabbare till Fire om man lagar mat från grunden :) Håller på och läser " ut ur ekorrhjulet " för andra gången och jag blir lika fascinerad över hur mycket som flyter ut ur hushållet utan att man tänker på det när man stressar och är inne i ekorrhjulet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, helt rätt CS. Det blir stora summor som flyter ut när de små vardagliga (alltså sånt man gör VARJE dag) summorna adderas till varandra.

   I början (för 40 år sedan) var det dock ingenting som jag specifikt tänkte på. Jag hade bara turen att växa upp med en närvarande Mor som själv lagade mat och bakade allt som familjen behövde. Som liten hängde jag ofta med henne och smetade ut smör och kanel på den utkavlade bulldegen....

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Hallå NLI!

  Så hände det, även Bloggers kommentarsfält klyddar alltså. I morse skrev jag en kommentar på ditt inlägg och tro't eller ej, det blev nåt fel och kommentaren försvann. Då jag oftast mödosamt knappar in kommentarer på mobilen så orkar man helt enkelt inte upprepa sig, den får komma i version 2 istället via datorn!

  Låter väldigt smaskigt med fläskpannkaka o hjortronsylt. En annan från söder vet ju knappt vad hjortronsylt är... Att använda kassler istället för fläsk låter riktigt FIRE-aktigt och ska definitivt ta o testa!

  Skäms lite att säga men har alltså fortfarande inte testat din vegetariska lasagne än, får skylla på tidsbrist... Har i alla fall fått in lite mer vegetariskt i menyn och för ett tag sedan gjordes den första egna ärtsoppan (med fläsk så inte helt vego) och den blev supergod, bättre än min färdigköpta favorit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skriver aldrig kommentarer via mobiltelefon. Mina händer/armar är för stora och klumpiga för sånt. Jag är mera gjord för att hugga ved och bryta sten med järnspett. Dylikt precisionsarbete :)

   Sedan har jag den hårda vägen lärt mig att kopiera allt jag skriver innan jag postar det eftersom "allt har försvunnit" för mig några gånger tidigare.

   Med kassler får du den salta smaken i kombination med lite mindre fetthalt. Många använder även bacon, så även jag ibland.

   Har du gjort "vanlig" lasagne någon gång då ? Med traditionell köttfärssås som basingrediens.

   Radera
  2. Jo det är meckigt med mobil särskilt som fanskapet stavar hemskt illa... Gör oftast kopiering innan som du men även det är svårt på mobilen.

   Nja, har gjort ett halvhjärtat försök med lasagne så borde öva, är väldigt gott om den är bra gjord. Frun lyckas ca 1/2 ggr... Varför då svårt?

   Radera