måndag 7 juni 2021

Billig men livsfarlig Lyx

Tänk vad en morgonpromenad i Skogen kan inbringa för en morgonpigg kvinna. Fågelkvitter, en spegelblank Skogstjärn, några Havsörnar i fjärran, en stor Tjädertupp som flaxar upp å skrämmer livet ur en, en fascinerande död Räv, Älgskit i drivor (inget snack om var de däggdjuren hängt i vinter) och Stenmurklor.

Koka ur giftet i två omgångar med vidhängande sköljning. Två gånger 10 minuters kokning alltså enligt svärmors recept. Grovhacka och stek med dito finhackad schalottenlök. Salt och peppar. Rikligt med grädde och absolut ingenting annat än grädde ska det vara i en delikat Murkelstuvning.

Jag fryser in de förvällda Stenmurklorna och sparar till Oxfilén på Nyårsafton.

Mmmmm vad muuumsigt med Stenmurkla*. Kittlar störtskönt i kistan. Norrlands fugu.Stenmurkla aka Norrlands fugu. Glöm inte att koka bort giftet 2x10 minuter.


*Murklan innehåller ämnet gyromitrin, som i kroppen bryts ned till giftiga ämnen, bland annat metylhydrazin.[4] Rå är svampen mycket giftig, och förtäring av en enda svamp kan leda till döden.[källa behövs] Halten av gift i svampen varierar kraftigt enligt växtplats (86–732 mg/kg enligt vissa undersökningar). Genom att förvälla svampen två gånger i vatten minskar man enligt svenska livsmedelsverket mängden gift till 6–15 procent av det ursprungliga.[4] Finska livsmedelssäkerhetsverket menar att man med rätt förvällning kan minska gifthalten med 99,5 procent.

Motståndskraften mot giftet varierar uppenbarligen från person till person och från gång till gång. De första förgiftningssymptomen, med trötthet, huvudvärk, magvärk, yrsel, illamående, ideliga kräkningar och ibland vatten- eller blodinnehållande avföring, uppträder 5–12 timmar efter att man ätit av svampen. Ett allvarligare tillstånd med neurologiska symptom kan uppträda senare och eventuellt leda till döden genom andningssvårigheter. Sådana dödsfall är ovanliga, men giftet påverkar också arvsmassan och kan försämra fortplantningsförmågan, åtminstone under förtäring under graviditet. Det verkar vara entydigt att giftet kan förorsaka cancer. Kunskapen om orsakssambanden är dock bristfällig.[4]

Svampen har ansetts vara en delikatess och ätlig efter upprepad förvällning där vattnet slås bort, men senare forskning har visat att en del av giftet blir kvar, och bland annat det svenska livsmedelsverket rekommenderar nu att svampen inte äts. Detta gäller även torkad och förvälld svamp.[4]

Finländska livsmedelssäkerhetsverket anser dock fortfarande att såväl torkade som färska svampar är ätbara om de behandlas rätt.[5][6] Svampen klassades som handelssvamp, men information om giftighet och rätt tillredning skulle finnas tillgänglig i samband med försäljning[7] och försäljning från självbetjäningsdisk rekommenderades inte. Förordningen om handelssvamp har sedermera upphävts och ersatts med EU:s mer allmänna regler om livsmedelssäkerhet.


73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Men snälla NI !! Denna underbara delikatess !!

   Radera
  2. Med din risknivå börjar du väl snart med shortsqueeze och krypto

   Radera
  3. Snitta upp en fugu till förrätt också så att du verkligen stillar riskaptiten.

   Radera
  4. Ähhh...man måste ju leva lite oxå. Få lite adrenalinkickar. Jag konstaterade ju i mitt föregående inlägg att jag är en maskinmässig tråkmåns.

   Vad är krypto ? Förr när jag höll på med hundar vet jag att krypto var om det är halvtomt i kulpåsen så att säga...

   Radera