Nuförtiden har jag trots allt en ganska bra kontroll över det ekonomiska läget.
Under den sista tredjedelen av livet har jag till slut fått kläm på allt det där. Det enda som jag egentligen ångrar är att just det där med att investera på börsen inte kom in betydligt tidigare i mitt liv.
Det är väl knappast någon hemlighet, det har trummats ut under årtionden, att låg belåning, investera på börsen samt att ha en buffertkassa utanför de volatila finansmarknaderna är eftersträvansvärt.
Det finns naturligtvis alltid faktorer som är svåra att påverka men krasst ekonomiska aspekter i livet kan man trots allt ta höjd för. Den som säger något annat går omkring både blind och korkad i sin tillvaro. Man behöver inte förutsätta att det värsta ska hända varenda år men nått år, av alla år i mängden, kommer definitivt något ekonomiskt negativt att drabba de flesta människor. Men förberedelsetid har man alltid till sitt förfogande.
Med lite olika intervall gör jag numera avstämningar av några nyckeltal som enligt mig själv väl speglar min övergripande ekonomiska situation. Hur jag ligger till inför fortsättningen.
Utdelningar, Utgifter, Sparkvot och Finansiell utveckling är det som jag följer med tätast frekvens. Varje månad, i samband med att räkningar betalas och överskottet förs över till antingen buffertkassa eller investeras, sammanställs dessa uppgifter.
Utdelningarna kommer i framtiden utgöra merparten av min inkomst, pensionen blir låg om man avser att sluta jobba i förtid. Utgifter, Sparkvot och Finansiell Utveckling ser jag mest som kuriosa även om juicepaket för 45 Kr och generell inflation runt 11% var det som till slut fick mig att börja föra bok över mina utgifter.
Tidsåtgången för allt detta är ca 1 timma per månad.
Halvårsvis kollar jag hur min Frihetskvot ligger till (ett nyligt infört nyckeltal), dvs hur stor del av mina årsutgifter som täcks av arbetsbefriade kontantutdelningar. Första halvåret 2023 var det 1,89 och när hela året sammanräknades landade det till slut på 1,51. Någonstans där siktar jag även på att landa under helåret 2024 när inflation, oförutsägbara händelser och utdelningar har fått mäta sina krafter färdigt med varandra.
Första halvåret är alltså en bättre utdelningsperiod än andra halvåret i min pensionsfond även om min exponering mot kvartalsutdelare i USA och Canada är en utjämnande faktor.
Jag gillar i största allmänhet det där med "utjämnande faktorer" i livet. En kort stund i min ungdom jagade jag efter kickar. Ganska snart blev jag en utpräglad högskoleutbildad tråkmåns utan vare sig riktning eller mål. Bara en massa bananskal att halka omkring på.
Det är även något som jag fastnat för i mitt investerande, den oförutsägbara bananskalsteorin, och har därför valt att satsa på diversifiering. Försöker på så vis någorlunda sprida riskerna så att inte allt investerat kapital hamnar på samma ställe. Lättare sagt än gjort ibland, många attraktiva utdelande bolag återfinns i inom Finans och Fastigheter så det är frestande att satsa stor andel inom dessa sektorer för att maximera kassaflödet.
"Ser ut som att de satsade stenhårt på Castellum och Intrum....."
Betydligt svårare är det att förnuftsmässigt tvinga sig själv till kortsiktig återhållsamhet genom att även sprida ut kapitalet över branscher med sämre direktavkastning. Men jag tror att det ändå är det som är bäst långsiktigt. Speciellt om man önskar en utdelande portfölj (pensionsfond som jag benämner det) med låga krav på administration. Ligga på soffan och göra ingenting.
Så i diversifieringens och självbevarelsedriftens namn följer jag även årligen upp hur min Branschfördelning och Kapitalallokering (fördelning mellan Aktier, Fonder, ETFer och Kontanter) samt Valutaallokering (fördelning över olika Valutor) utvecklas. Ibland har jag till och med någon kryptisk Strategi för önskvärd riktning avseende allt detta. Då kan det ju vara bra att kolla att man gör det man säger att man ska göra.
Det är nämligen inte alltid som jag gör det jag säger att jag ska göra här i livet. Smidigt och beslutsamt glider in i RE efter FI till exempel 👀.
Under 2023 har följande inträffat med min pensionsfonds Kapitalallokering:
- Utdelande aktier har minskat från 77 till 72%. Detta har varit en medveten strategi då merparten av återinvesterade kontantutdelningar (från främst aktier) har gått in kontantutdelande fonder och ETFer. Jag känner mig i stort sett klar med konstruktionsarbetet i pensionsfondens individuella innehav, utöver sedvanlig utrensning i garderoben av malätna placeringar, och överlåter istället kapitalet till förvaltning i den växande marknaden för kontantutdelande fonder/ETFer.
- Fonder har ökat från 6 till 7%. Här har jag även satsat på att låta en allt större andel utdelande fonder. Det är en stark trend bland fondbolagen att skapa fonder som lämnar kontanter till ägarna att fritt disponera istället för att återinvestera dessa i fonden. För mig personligen så kommer detta att vara en fortsatt ökande trend under 2024. I inledningen av året har jag redan sålt och bytt ut en stor mängd fonder till utdelande varianter.
- Börshandlade fonder (ETFer) är oförändrat 5%. Börshandlade fonder (ETFer) använder jag för att "komma åt" delar av finansvärlden som en hard-core utdelningsinvesterare traditionellt undviker. Till exempel AI, EV, IT och övrig nischad Tech där direktavkastningen sällan imponerar. Ser här en liknande trend under 2024 som för fonder och då framförallt större investering i kontantutdelande ETFer.
- Buffertkassan har ökat från 12 till 16%. Andra halvåret 2022 blev det en strategi, som sakta nästlade sig in i mitt medvetande, att öka min ekonomiska buffert (lättåtkomliga kontanter alltså). Jag blev sjuk och visste inte riktigt åt vilket håll allt skulle gå. Ett ökat behov av trygghet (psykologiskt) gjorde att dåvarande mål på en buffertkassa kring 5% mot slutet av 2022 släpptes och ingen ny övre gräns sattes. Under hela 2023 har all Sparkvot från lönearbete gått in i bufferten och endast kassaflöde från pensionsfonden har återinvesterats (1,51 årsutgift).
Under 2023 har följande inträffat med min pensionsfonds Valutaallokering:
- SEK har ökat från 39 till 43%. Egentligen är det mer eftersom hela buffertkassan även består av SEK. Under 2023 har investeringarna företrädesvis varit åt det nationella hållet; XACT Högutdelande, XACT Sverige, Aktiespararna Direktavkastning B och Storbank. Det har alltså ingenting med Jimmie´s nationaldräktsvurmande i Riksdagen att göra utan är en följd av den långvarigt höga kvoten USD/SEK som inte inbjudit till investeringar i USD. Någon gång måste det ta slut. Kanske blir det under 2024, även om nivån i skrivande stund är identisk med hur det såg ut för 1 år sedan.
- USD har minskat från 43 till 36%. Helt enligt plan med andra ord.
- EURO har ökat från 7 till 11%. Den stora ökningen förvånar mig en del, men det beror nog främst på att även ETFer har prioriterats under 2023.
- CAD har minskat från 7 till 5%. Canada har inte varit ett prioriterat område och resonemanget har här varit liknande som för USD. Även i detta fall ligger dock CAD/SEK i princip helt stilla jämfört med situationen för 1 år sedan.
- DNOK har ökat från 4 till 5%. Jag har knallat på under året och köpt några nya startpositioner i främst norska kontantutdelande bolag inom shipping, IT, energi och lax-/skaldjursindustrin.
Nu är det bara resten kvar alltså:
Om jag ska uttala mig lite om Nuet och Framtiden, istället för att som så ofta dväljas i Dåtiden, så är jag i nuet mycket nöjd med den utrensning i Pensionsfonden som genomförts lite i det tysta under inledningen av året. Har väl nämnt något litet om mina outvecklade planer tidigare men får väl ta och knåpa ihop några ordentligare rader även om det framöver.
Kortfattat så har det blivit lite vildvuxet i odlingsbänkarna, ogräs har smugit sig in, och några odlingsbänkar slås därför ihop med andra mer livskraftiga med större avkastning. Just denna dag 2024-01-26 uppnåddes för andra gången detta år ATH i min Pensionsfond. En bra tidpunkt alltså för renodling och omplantering.
För det framtida nyutsprungna året blir det framförallt en fortsatt satsning på att utöka andelen kontantutdelande fonder och ETFer men nu både genom att återinvestera kontantutdelningar och den 70 procentiga sparkvoten från Cirkusen. Buffertkassan uppgår nu till 1,8 årslöner netto vilket motsvarar drygt 5 årsutgifter (icke inflationsindexerade dock).
Det är oklart hur länge jag blir kvar i arbetslivet. Just nu rullar jag på rent slentrianmässigt, kanske vet jag inget annat helt enkelt, men frågar mig själv allt oftare Varför.
Åren 2022 och 2023 var de två första med teoretiskt finansiellt oberoende i mitt liv då jag egentligen inte behövde jobba alls för att betala mina utgifter utan det fixade mina arbetsbefriade kontantutdelningar. Den groteska buffertkassan hade dock inte funnits på plats idag om jag inte, även det i enlighet med bananskalsteorin, fortsatt på Cirkusen efter min sjukdom. Så det dåliga har ofta något bra med sig i släptåg.
Men tillräckligt är trots allt tillräckligt och någon gång är det dags att göra nånting annat.
Ja, så där kan det bli när en pilkastande Apa i den finansiella Världen tillåts härja fritt utan tankerestriktioner.
Dagens för bloggaren själv mycket intressanta frågeställning som gärna får besvaras av läsarna. Det räcker med ett kort Ja eller Nej. Eller, för all del, skriv en C-uppsats. Själv skulle jag inte klara mig med mindre som det bevisligen blev i blogginlägget FI utan RE:
Skulle Ni sluta arbeta omedelbart
om Ni så kunde ??
// Northernlightsinvestment