lördag 27 mars 2021

INKÖP vecka 12 2021

Den än så länge kortsiktiga framgångshistorien upprepar sig även denna vecka nr 12 anno 2021. 

Mina individuella småtråkiga tidigare nedtryckta innehav (the dogs of 2020) reser sig från sin dvala och fäller ut vingarna i den gynnsamma valutatermiken.

I den långa raden av vinnare noterar vi bland annat Cisco, Target, Digital Realty, Texas Instruments, TransAlta Renewables, Lowe´s, Kesko, Atlas Copco, IBM, Procter & Gamble, United Parcel, Cardinal Health, Nextera Energy, Coca-Cola, Telia, Air Products & Chemicals med flera. 

Många transatlanter som handlas i USD och CAD. De transatlantiska valutorna är upp storleksordningen 1% för veckan. 

ATH uppnåddes därmed igår fredag och ännu en gång nu till lördagens morgonkaffe.

Inköpsfrekvensen har varit jämförelsevis mycket låg för veckan. Det börjar ta emot lite att ligga och köpa vid ATH-nivåer. En utvärdering avslöjar dock att under årets första kvartal (Q1) har redan 45% av de planerade likviderna för inköp under helåret 2021 förbrukats. 

Jag ligger alltså kraftigt före den prognosticerade inköpsplanen. Anledningen står troligtvis att finna i en mastig gräddstuvad pytt-i-panna bestående av huvudsakliga ingredienserna:


  • Riktade inköp av fixed income via preferensaktier och D-aktier under hela Q1.
  • En gnagande känsla av att det trots allt kanske inte är så läbbigt att ligga något mer fullinvesterad. "Var inte rädd, jag kan flyga". Coronakraschen kan liknas vid en frontalkrock i 185 km/h rätt in i en bergvägg. Totalhavererat fordon, men nu är vi väl uppe å rullar pretty nice igen ett år senare och ska precis smälla in överväxeln samtidigt som fingrarna trevar efter knappen för injektion av nitrometan !??
  • FOMO. Försöker jag vanligtvis undvika. Men jag är bara en ordinär knapsu homo sapiens av manligt kön senast jag kollade.  


Likviditeten är ändå fortsatt hög med 35,8% i skrivande stund. Det kan knappast betraktas som all-in. Eller vad säger du om det uttalandet Zero ?

Nästan alltid finns det dock någonstans att placera sina pengar om man verkligen vill. Speciellt med min mixade inkluderande strategi. Jag kan den närmaste tiden, med den information som nu föreligger, se följande alternativ för mig personligen:


  • Fylla på i redan befintliga bolag som åker på en ordentlig käftsmäll av varierande anledning vilket troligtvis inte lär påverka kontantudelningen.
  • Köpa globala indexfonder.
  • Köpa growthfonder nu när rädslan sprider sig i det segmentet.
  • Köpa individuella innehav med lägre initial direktavkastning (DA) men dokumenterat stabil tillväxt för DA. Till exempel MRK, USB, CCI, BMY, PEP, MDT, HON, GD etc. 


Veckans skamsna magra skara av inköp blev:

Merck & Co (MRK) Portföljandel 0,33% Merck & Co är verksamma inom medicinteknik. Bolaget är specialiserade inom utveckling och produktion av vaccin, biologiska terapibehandlingar samt djurhälsoprodukter. Merck & Co opererar globalt och kunderna återfinns huvudsakligen bland grossister, återförsäljare, sjukhus, samt privata aktörer. Bolaget grundades ursprungligen 1917 och har sitt huvudkontor i Kenilworth, New Jersey.

British American Tobacco (BTI) Portföljandel 0,89% British American Tobacco är ett globalt tobaksbolag. Bolaget säljer cigaretter, cigarrer, snus och E-cigaretter. Några av de mer kända varumärkena är Dunhill, Lucky Strike och Kent. Bolaget grundades år 1902 vid en sammanslagning av Imperial Tobacco Company och American Tobacco Company. Huvudkontoret är beläget i London, Storbritannien.

Telenor (TEL) Portföljandel 1,04% Telenor är ett telekombolag. Bolaget levererar abonnemang, mobilt - och fast bredband, telefonnät, samt tillhörande mobila tjänster som molnbaserade tjänster och diverse program, både för privata – och företagskunder. Idag innehas global verksamhet främst koncentrerat till Norden, Europa och Asien. Telenor har anor tillbaka till 1855 och har sitt huvudkontor i Fornebu.


73 de Northernlightsinvestment   

söndag 21 mars 2021

Piz Buin SPF10

Först vill jag be Åttan om ursäkt för att rubriken inte syftar på någon spännande frimärksaktie som hen kan sätta klorna i 😁


Lägesrapport från en actionfylld Norrlandskust.

Vegetarisk kost

Den vegetariska matstationen är alltsedan premiärhelgen mycket välbesökt. Trots den enahanda menyn av Solrosfrön. Ett nytt tillskott denna helg har varit Friggs Solroskärnor, så behöver fåglarna inte ens skala maten själva !! Det verkar ha fallit de ivriga fjäderfäna i näbben.

Den första helgen för några veckor sedan, direkt på lördagsmorgonen, var artrikedomen extra varierande. Merparten individer utgörs vanligtvis av talgoxar, domherrar och en brokig skara starar och trastar. 

Men mitt i allt dyker plötsligt några ynglingar i form av skator upp och ska med sina sedvanliga högljudda härskartekniker kolla anledningen till all uppståndelse i småfågelkollektivet. Men de underkände snabbt menyn som oätlig, småjävlades ett tag med några domherrar och trakasserade en ung kvinnlig talgoxe innan de lessnade och drog vidare på sin avbrutna rövarstråt. Alltid på jakt efter nya möjligheter att ställa till kaos. Det är skator det.

När ordningen i matkön äntligen återställts så susade från ingenstans en lömsk spillkråka in och hängde och blängde en stund under en talgboll innan den svischade vidare till en elstolpe där den med stor frenesi och utan synbar metodik bearbetade trästrukturen under några minuter möjligtvis i jakt på någon okänd delikatess. Mest troligt lider den av en demens med ursprung i en vibrationsutlöst grav hjärnskada.

Ickevegetarisk kost

Min ambition är att försöka äta 1/3 av min dagliga kost i vegetarisk form. I helgen blev det ett kapitalt misslyckande eftersom svensk karré realiserades för 49 Kr/Kg på ICA och färsk kycklingfilé (kort datum) var nedsatt med 50%  på Willys. En frugal människa klarar inte av att stå emot dylika frestelser. Vik hädan du köttindustrins lockande Satan. 

Så det blev pulled pork respektive wokad kyckling av dessa råvaror. Därtill medium-rare Entrecote, Strips och bea på lördagskvällen. Sicken fruktansvärd dekadens. Får bli skärpning nu under arbetsveckan istället.

Vårens framfart

Den kommer, den är på väg. Äntligen på väg, Luften bor i mina steg. Det smälter, det droppar, det kvittrar. Småfåglarna besiktar holkarna. Hararna rumlar om utanför husknuten om nätterna. Här uppe brukar vi säga att den första kullen får hararna på skaren. Det måste vara kallt för en liten palt att födas till Världen under dessa betingelser.

Idag Söndag öppnade sig himlen och Solen återvände till Oss på riktigt. Det blev några timmar i en solstol mot en södervägg i skydd för stormen som rev i björkarna ner mot havsviken. Kaffe och Mariekex. 

Till slut började det hetta så pass i ansiktet att jag grävde fram en gammal tub Piz Buin SPF 10 och kletade på. Sanden från Mas Palomas fanns fortfarande kvar under korken. Från då när jag fyllde 50. Det var några år sedan.




Folk brukar ofta kommentera hur utpräglat chokladbrun (tänk Marabou) jag blir snabbt i solen. Jag brukar replikera att "det är nått tattarblod som jag har i mig från förr i tiden". Ser för mitt inre hur en mörk charmör från resandefolket på 1700-talet förför en yppig piga i en hölada. Det ena leder till det andra. Troligtvis en vårdag 1735.

Men det här var långt innan Statens Institut för Rasbiologi teoretiserade och gjorde vetenskap av det hela och började skallmäta tornedalingar. Resandefolket fanns faktiskt kvar fortfarande i min barndom på 1960-talet. Skallmätningen var undanstoppad i en mörk vrå.


73 de Northernlightsinvestment

lördag 20 mars 2021

INKÖP v11 2021

Även denna vecka fortsätter min brokiga samling av hafsigt klädda ålderstigna degraderade malajer att spöa skiten ur de vältränade stenhårda grabbarna och tjejerna i elitstyrkorna med sina nyputsade epåletter och allt bistrare uppsyn.

De skickliga menar att stigande räntor fortsätter att driva på sektorrotation och vissa börjar borta vid horisonten nu skönja likheter med den sk IT-kraschen som drog igång i mars 2000. Studerar man grafen för OMX 30 finns faktiskt vissa likheter. Vi ska bara upp i raketfart sisådär 20% ytterligare på några månader. 

Buckle up Dorothy cause Kansas is going bye bye.

Upp å hälsa på the Wizard of Oz !??

Nya ATH uppnåddes därmed under veckan i mitt blandade exerciskompani av malajer och elitstyrkor. Det betraktar jag allenast som ett bevis så gott som något på att även en blind höna ibland finner det berömda kornet. Tur så för annars bidde det svältdöden.

I den positiva vågskålen fortsätter kronförsvagningen under veckan för några nyckelvalutor att stärka min portfölj gentemot de allmänna indexen:

  • USD +0,33%, EURO +0,37, CAD +0,58%
  • DJ USA -0,86%, NASDAQ -0,79%, OMX30 +0,01%


Nedan redovisas samtliga inköp i min pensionsfond Northernlights Globalfond under vecka 11 2021.

Axfood (AXFO) Portföljandel 1,35% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Bolaget bedriver även partihandel genom Dagab och Axfood Närlivs. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

NP3 Fastigheter (NP3 PREF) Portföljandel 0,73% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Klövern pref (KLOV PREF) Portföljandel 0,79% Klövern är ett fastighetsbolag. Idag är bolagets investeringar huvudsakligen inriktade mot kommersiella fastigheter, lager och logistik, samt lokaler för vård, utbildning och detaljhandel. Investeringar återfinns spridda inom en stor del av den nordiska marknaden, främst inom Syd- och Mellansverige och innefattar både uppgraderingar och nyproduktion av fastigheter. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Telenor (TEL) Portföljandel 0,93% Telenor är ett telekombolag. Bolaget levererar abonnemang, mobilt - och fast bredband, telefonnät, samt tillhörande mobila tjänster som molnbaserade tjänster och diverse program, både för privata – och företagskunder. Idag innehas global verksamhet främst koncentrerat till Norden, Europa och Asien. Telenor har anor tillbaka till 1855 och har sitt huvudkontor i Fornebu.

Cibus Nordic Real Estate (CIBUS) Portföljandel 1,77% Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla diverse fastigheter som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Sagax D (SAGA D) Portföljandel 1,18% Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

JM (JM) Portföljandel 0,55% JM är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolaget verkar som nordisk projektutvecklare av bostäder och större bostadsområden. Verksamheten är huvudsakligen fokuserad på nyproduktion med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter lokaliserade i Norden. Bolaget arbetar även med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Diös (DIOS) Portföljandel 0,49% Diös är ett fastighetsbolag. Verksamheten är huvudsakligen inriktad mot att förvärva, förvalta och aktiva driva fastigheter runtom i Sveriges landskap. Fastighetsbeståndet utgörs vanligtvis av kommersiella lokaler och bostadsfastigheter, med störst koncentration inom norra Sverige. Bolaget bildades under 2005 och har idag sitt huvudkontor i Östersund.


I kapialförsäkringen som innehåller mitt FIRE Year One kapital genomfördes inköp i samtliga ingående fonder (elitstyrkor).

FIRE Year One utveckling sedan start 2020-11-18. Jfrt OMX30.


MS INVF US Growth A. Största innehav: Zoom Video, Square, Shopify, Amazon, Veeva Systems, Intuitive Surgical, Spotify, Carvana, Trade Desk, Twilio.

MS INVF Global Advantage A. Största innehav: Sea, Shopify, Ayden, Square, Veeva, Intuitive Surgical, Spotify, Royalty Pharma, Farfetch, Atlassian.

Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK. Största innehav: Xinyi Solar, Darling Ingredients, EDP Renovaveis, Vestas Wind, Hannon Armstrong Sustainable, Daqo New Energy, Ormat Technologies, Xinyi Energy Holdings, Scatec Solar, First Solar.

Swedbank Robur Ny Teknik A. Största innehav: Stillfront, Sinch, Embracer, Paradox, Biotage, Fortnox, CD Project , Take-Two Interactive, Pinterest, Capgemini.

Enter Småbolagsfond A. Största innehav: Swedencare, Sdiptech. Musti Group, BHG Group, Embracer Group, Stillfront, Arjo, Instalco, Sagax, Wihlborgs Fastigheter.


73 de Northernlightsinvestment

fredag 19 mars 2021

Förändrad valutafördelning i pensionsfonden

I början av februari konstaterade jag en utpräglad övervikt mot USD i min pensionsfond Northernlights Globalfond vilken förvaltas i 2 kapitalförsäkringar på Avanza Bank.

Naturligtvis bra när USD står högt i kurs och utdelningarna växlas in till SEK. Men även på motsvarande sätt dåligt i den andra riktningen. Det är trots allt svenska kronor som gäller i Sverige när man handlar bröd, mjölk och frukt på Willys.

Ambitionen har därför under de senaste 6-7 veckorna främst varit att genom riktade inköpsinsatser omfördela till andra valutor än just USD. Att minska sårbarheten en del i det avseendet. Diversifiering är min grej. Framförallt Kanada (CAD) och Sverige (SEK) har varit mina fokusområden.

Igår genomförde jag en ny avstämning av valutafördelningen för samtliga mina individuella kontantutdelande innehav i pensionsfonden Northernlights Globalfond.

<= <= Samtliga innehav ses i vänster spalt på denna sida.

  • USD har nu minskat från 55% till 48% av valutaandelen. 
  • SEK har på motsvarande vis ökat från 27% till 32%. 
  • CAD har ökat från 6% till 7%. 
  • EURO har ökat från 8% till 9%. 
  • Sammanslagningen danska och norska kronor (DNOK) ligger status quo.

Nu anser jag mig klar med lejonparten av den riktade omfördelningen från USD till andra valutor för den här gången.

De positiva förändringarna från Avanza avseende återbetalningen av källskatt från Norge, Danmark och Finland öppnar dock upp nya möjligheter och frågeställningar gentemot dessa valutor.



Valutafördelning 2021-03-18.


                 

Valutafördelning i början av februari 2021.


73 de Northernlightsinvestment

torsdag 18 mars 2021

Vegetariskt vecka 10/11 2021

Även solen har fläckar. 

Lite för mycket av förhoppningsvis tillfällig stress i mitt privatliv i kombination med alldeles för många kolliderande IRL och Zoomaktiviteter nere på Cirkusen gjorde att både föregående och innevarande veckas vegetariska kosthållning kraftigt förenklades.

Det är en lite knölig tid nere på Cirkusen. Livet som Cirkusdirektör är prövande eftersom ett flertal nummer har lagts ner och både Kejsarpingviner, Valrossar och Tapirer måste se sig om efter annan sysselsättning.

Fick istället bli halvfabrikat på realisation från frysdisken på ICA, COOP och Willys. Lite dyrare och inte riktigt samma sting i anrättningarna som om du först går en 2-årig kockutbildning (alternativt kasta dig bara ut och chansa) och ansar rotfrukterna själv.


Vegetariska vårrullar med Jasminris och blandad sallad

  • Stek vållullalna i olja enligt anvisningen på förpackningen.
  • Koka Jasminris.
  • Servera hela klabbet med en blandad grönsallad.
  • Portionspris ca 16 SEK.
  • Omdöme: Det är godare med egna vållullal, fyllningen upplevs som lite mosig och med alldeles för lite texturdifferenser. Jag brukar göra egna knyten med hjälp av filodeg. Det kanske får bli nästa veckas vegetariska från scratch projekt.


Vegetariska vållullal. Godare att göra egna med filodeg !!


Falafel med tagliatelle, stekt svamp och rödlök
  • Strimla upp några rödlökar och ett gäng champinjoner. Stek i olja i wokpanna. Krydda upp med salt, peppar, chili och ingefära. Ta åt sidan.
  • Stek falafelbollarna enligt anvisningarna. Blanda i lök/champinjoner.
  • Koka tagliatelle och blanda ner i wokpannan. Ringla över lite spännande såser som tex oystersauce, plumsauce eller sweet chili och rör om försiktigt.
  • Portionspris 15 SEK. 
  • Omdöme: Lite trist och mjölig konsistens på falafeln men den stekta löken, svampen och lite spännande asiatiska kryddor kommer till undsättning. Definitivt godare att göra från scratch med tex konserverade kikärtor.

Halvfabrikat falafel. Inte så spännande tyvärr men gick att
äta utan större bestående men.



Quorn och halloumi i Tortillabröd
  • Tärna halloumin och stek i olja under sporadisk omrörning. Tillsätt efter ca 5 min quornfärs och fortsätt tillagningen enligt samma princip. Krydda med salt, peppar, chili och spiskummin.
  • Täck tortillabröd med en välsmakande ost, kör i mikron 25 sek. Fyll med det stekta och blandade grönsaker (i mitt fall majs, tomat, sallad, rostad lök, gurka). Toppa med tacosås och vik ihop business as usual.
  • Portionspris ca 17 SEK,
  • Omdöme: Helt OK och typ 15 min tillagningstid.


                         
En blandning av quornfärs och halloumi i tortillabröd. Inte så tokigt faktiskt !!
Bästa halvfabrikatet under lågenergiveckorna 10/11 2021.



73 de Northernlightsinvestment

  

söndag 14 mars 2021

Köp och Sälj vecka 10 2021

Veckan har finansiellt varit mycket positiv. När jag läser runt bland mina inhemska och utländska bloggkamrater ser jag i det konstaterandet en nästan totalt unison samstämmighet. Hausse överallt och Tjuren besegrar Björnen. Blir det nu bara påfyllt med nytt torrt raketbränsle i Growthraketerna så är den ljusnande framtiden åter igen vår. 

Personligen fortsätter min tråkiga värdefokuserade pensionsfond av nedtrampade kontantutdelande bolag att överprestera indexen. Även valutan pekar mestadels i rätt riktning, dvs kronförsvagning, vilket medfört nytt ATH bland de individuella innehaven vid 4 av veckans 5 möjliga tillfällen. Senast igår lördag morgon.

Ännu roligare är det för en gammal utdelningsinvesterare, som inom kort avser leva och inhandla blodpudding och knäckebröd på realisation med de kontanter som i jämn ström trillar in på kontot, att konstatera att prognosen så tidigt som i Mars månad visar på över 100% av utdelningarna för 2020. Det är alltså fortfarande massor av företag under flertalet av årets månader som vid multipla tillfällen återstår att rapportera in sina tänkta utdelningar och som extra bonus utdelningshöjningar.

I min situation är en positiv utdelningsutveckling betydligt mer önskvärt än extraordinär totalavkastning. Det är bonus om man ibland kan få sätta en bock i alla rutorna på checklistan. 

För mig är det nu bara att veckla ut solstolen och sätta mig mot en södervägg med en kaffekopp i handen och invänta det kommande pengaregnet. Målet på +50% utdelningsökning för helåret känns definitivt nåbart. Men jag är inte den som ropar Hej i förtid.

Transaktionsfrekvensen har under veckan varit osedvanligt låg. Börjar dock skönja ett mönster i hur Apan kastat sina pilar de senaste veckorna. Tydligen är det många klusterträffar inom fixed income (preferens- och D-aktier) samt Telekom. 

Oklart om Apan tar stigande räntor i beaktande. Troligtvis inte. Men ändå bra kastat eftersom fixed income har en viss utvecklingspotential i pensionsfonden Northernlights Globalfond.     

Sälj har genomförts i amerikanska REITen Welltower med inriktning mot vård- och omsorgssektorn. Det skar lite i hjärtat eftersom det är ett mycket gammalt innehav. De sänkte dock sin utdelning med storleksordningen 30% i spåren av Corona och känslan är att det är inget innehav som jag kommer att utöka i under rådande omständigheter.

I vänster kolumn här på sidan kan samtliga innehav i pensionsfonden Northernlights Globalfond beskådas.

Nedan redovisas genomförda inköp under veckan. Inga inköp genomfördes i nya innehav vilket innebär att nettoantalet innehav minskade med 1st under veckan. Direktoratet letar intensivt med ljus och lykta efter nya inköpskandidater att införliva i samlingen.


Direktoratet för Northernlights Globalfond


Allmännyttigt, fixed income eller Telekom månntro ?


Akelius Residential Property D (AKEL D) Portföljandel 1,34% Akelius Residential Property är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolaget äger och förvaltar över ett flertal bostadsfastigheter belägna i större städer. Störst koncentration av fastigheter återfinns runtom Skandinavien, Nordamerika samt Europa. Bolaget hyr ut fastigheter till olika hyresgäster, huvudsakligen bestående av privata aktörer. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Fastpartner D (FPAR D) Portföljandel 1,16% FastPartner är ett fastighetsbolag. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar ett brett utbud av kommersiella fastigheter. Fastighetsportföljen är diversifierad och huvudsakligen inriktad mot större expansiva områden runtom Syd- och Mellansverige. Målet är att bedriva verksamhet som ger stabilt kassaflöde på sikt samt god värdetillväxt. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 1,94% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Telia Company (TELIA) Portföljandel 1,68% Telia Company är verksamma inom telekombranschen. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till när Telia slogs samman med Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.


Nedanstående inköp genomfördes i den kapitalförsäkring som inhyser mitt FIRE Year One kapital. Det är även exakt dessa 5st fonder som i princip likaviktade ingår i den kapitalförsäkringen. 

Diagrammet visar utveckling sedan start 2020-11-18 för FIRE Year One. Jämförelsen är haltande då den genomförs mot OMX30, men det bortser vi ifrån just nu.


MS INVF US Growth A. Största innehav: Zoom Video, Square, Shopify, Amazon, Veeva Systems, Intuitive Surgical, Spotify, Carvana, Trade Desk, Twilio.

MS INVF Global Advantage A. Största innehav: Sea, Shopify, Ayden, Square, Veeva, Intuitive Surgical, Spotify, Royalty Pharma, Farfetch, Atlassian.

Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK. Största innehav: Xinyi Solar, Darling Ingredients, EDP Renovaveis, Vestas Wind, Hannon Armstrong Sustainable, Daqo New Energy, Ormat Technologies, Xinyi Energy Holdings, Scatec Solar, First Solar.

Swedbank Robur Ny Teknik A. Största innehav: Stillfront, Sinch, Embracer, Paradox, Biotage, Fortnox, CD Project , Take-Two Interactive, Pinterest, Capgemini.

Enter Småbolagsfond A. Största innehav: Swedencare, Sdiptech. Musti Group, BHG Group, Embracer Group, Stillfront, Arjo, Instalco, Sagax, Wihlborgs Fastigheter.



FIRE Year One sedan start 18 November 2020.


73 de Northernlightsinvestment

lördag 13 mars 2021

FINAL SOLUTION

Ibland roar jag mig med att blicka bakåt på den investeringsresa jag genomfört.

Under några års tid bestod mitt investerande enbart i experimenterade med olika fondkombinationer. Hade fått för mig att enskilda aktieinnehav var svårt och riskabelt. Man var tvungen att vara så enormt påläst, kunnig och fundamenta föreföll dessutom förändras hela tiden. I alla fall tolkningarna av fundamenta. 

Rekommendationerna spretade (och spretar fortfarande) något oerhört beroende på vilken expert man valde att sätta sin tilltro till. En sötsur soppa med huvudingrediensen confirmation bias som var svår att hantera för en exakt och precis människa. Allt kändes som överkurs som bara skickliga experter kunde begripa sig på. 

Men det var innan jag insåg att i princip vad som helst kan inträffa helt stokastiskt och utanför all kontroll. Expert eller inte. Tur eller skicklighet. Jag snubblade över skrönan om den pilkastande Apan och kände en stor samhörighet med varelsen vars framgångar uteslutande berodde på tur. Och mod.

En del investerare var av kollektivet upphöjda till Gudar, eftersom man rimligtvis inte kan ha sån enorm tur hela tiden. Konsensus var att det därför helt enkelt måste bero på skicklighet. 

Vissa var istället hängivna Aktiestinsar som förlitade sig på kombinationen långsiktighet, tur och köp av det som ingen annan vill ha vid ett givet tillfälle. Filosofin var att tids nog vänder det om man har valt solida bolag och bara väntar tillräckligt länge. Gamla svenska aktiekolosser kan man oftast lita på. Under tiden är det bara att luta sig tillbaka och ackumulera utdelningar och aktiesplittar. 

Så i begynnelsen investerade jag därför i princip uteslutande i olika fonder och även där hade jag en ganska stor mängd och spridning sett till antalet. Storleksordningen 50 st fonder fanns nog i portföljen när zenit på mitt fondäventyr uppnåddes 2014. Antalet aktier i dessa fonder uppgick till tusentals, betydligt fler än mina futtiga 180isch individuella innehav som nu ingår i min egen pensionsfond. 

Men så plötsligt en dag vågade jag mig på ett litet inköp i Coca-Cola. Alla människor har väl erfarenhet av Coca-Cola. Tryggt och välkänt. Därefter rullade det på successivt med inköp i ett stort antal diversifierade utdelningsaristokrater och med tiden fanns inte längre någon endaste liten spillra av möjlighet till kontroll kvar. Pensionsfonden Northernlights Globalfond blev likt Skynet medveten om sin egen existens och gick till attack med kontantutdelningar in på kontot. 

Efter det paradigmskiftet så har jag nu åter igen börjat köpa fonder först under det senaste året. Nu som ett komplement inom vissa kategorier som jag inte begriper mig på och inte är intresserad av att lära mig något om. Men om vi bortser från den obetydliga lilla detaljen så är det naturligtvis inom bland annat dessa kategorier som framtidens vinnare står att finna. 

Precis som med individuella aktieinnehav så varierade utvecklingen i mina många fonder mellan olika sektorer kraftigt med tiden, konjunkturen och hur de stora skickliga pojkarna och flickorna valde att allokera sina resurser. 

Ett tag var fonder inom Healthcare på allas läppar och utvecklingen tog fart längs en exponentiell kurva rakt upp mot himlen och in i solskenet. Någon vecka senare brann vingarna upp och de övermodiga farmakologerna störtade med fladdrande vita rockar mot marken.

Mot slutet av mitt stora fondäventyr (och även numera) försökte jag renodla och växlade över (det är ju så lätt att byta fonder) till de favoriter som utkristalliserats genom åren. Det är detta som fortfarande idag utgör kärnan i mina nuvarande fondinnehav.

Härom dagen hittade jag bland mina hundratals under 10 års tid nedklottrade pappersark instoppade i pärmar ett utkast till en fondkombination benämnd FINAL SOLUTION i vilken jag 2014 avsåg kunna gå all-in likaviktad och bara ligga och invänta tidpunkten för min pensionering. Namnet Final Solution kan anses avspegla mitt intresse för historia men har i övrigt ingenting gemensamt med utfallet av Wannseekonferensen år 1942.

Jag väljer ofta lite knepiga och för oinvigda obegripliga namn på mina Kapitalförsäkringar. Mina utdelande individuella innehav är tex grupperade under namnet ForeignAffair. Alla fonder är samlade under MixOrigo. Min senaste KF med FIRE Year One kapitalet är benämnd Miscellaneous eftersom pengarna likväl kan gå till inköp av mellanmjölk alternativt en Harley Davidson Fatboy.  

Den långsiktiga fondcocktailen i FINAL SOLUTION bestod av 4st innehav i form av Spiltan Räntefond Sverige, Carnegie Corporate Bond, AMF Balansfond och Swedbank Robur Ny Teknik. 

Man undrar ju hur det hade kunnat funka så här i retrospektiv ?

+105,23% den senaste 5-års perioden.

En man med min nedtonade och enkla läggning hade mer än väl nöjt sig med det utfallet idag. 

Den viktigaste lärdomen som jag tar med mig av denna tillbakablick är att trots ekonomiska jordbävningar som Corona (Richter 9,3) så är tidsfaktorn det allra viktigaste. Långsiktighet. Time in the Market.



FINAL SOLUTION anno 2014. Stoppa in pengarna och vänta ?


73 de Northernlightsinvestment




FIRE Year One. Mellanmjölk eller Harley Davidson Fatboy ?

fredag 12 mars 2021

Prognos: > 100% av 2020 års utdelningar !!

Summan av redan erhållna kontantutdelningar under 2021 i kombination med prognosen för redan fastställda utdelningar samt förväntade utdelningar överskrider idag fredag 2021-03-12 totalsumman för erhållna kontantutdelningar för helåret 2020.

Det är inte ens mitten av Mars ännu !!

Det är framförallt mina omfattande investeringar i svenska innehav sedan Mars 2020 som nu slår igenom. Men det går så oerhört mycket snabbare än förväntat.

73 de Northernlightsinvestment  

söndag 7 mars 2021

Vegetariskt vecka 9 2021

Denna vecka blev det en snabb och mycket enkel vegetarisk vardagsvariant. Jag brukar köra olika variationer på just detta simpla tema när tid och energi är en bristvara. 

Det tar vanligtvis inte mycket mer än 35min (med parallellkörning av tillredningsaktiviteter) så har man snott ihop en laddning matlådor till lunch eller middag till 2 personer för hela arbetsveckan. 

Kan ätas med både bulgur, ris, potatis, pasta, mathavre, quinoa osv som kolhydratkälla.

Så här gjorde jag den här gången:

Vegetarisk wokpanna med kokosmjölk (10 port)

  1. Börja med rotfrukterna, i mitt fall 3st medelstora morötter och 3st lika stora palsternackor. Ansa och skär i mindre bitar. Bryn i wokpanna i olja/smör under sporadisk omrörning ca 8 minuter. Tag åt sidan. 
  2. Bryn i samma wokpanna 800g Anamma vegetarisk färs i olja/smör enligt anvisningarna på förpackningen, vilket föreskriver ca 14 min total tillagningstid. Krydda med salt, peppar, chili, ingefära, vitlök och blandade örtkryddor.
  3. Strimla 2 medelstora rödlökar, 10 champinjoner. Mata successivt ner i färswoken och fortsätt med den sporadiska omrörningen.
  4. Återplacera mot slutet av de uppmätta 14 minuternas tillagningstid rotfrukterna i wokpannan samt 200g grovhackad fryst broccoli (tina i varmt vatten före hackning). Rör om.
  5. Tillsätt 1 burk kokosmjölk och 2dl milda matlagningsgrädde (extrapris 5st för 25 SEK på ditt lokala Willys). Smaka av med några msk BBQ Sauce Original Smokey och några msk Oyster Sauce. Låt småputtra i ca 10 min.
  6. Jag serverade med Jasminris. Men det funkar alltså med olika typer av kolhydratkälla.
  7. Pris ca 9 SEK per portion.


Vardagsveggo. Gott, snabbt, enkelt, näringsrikt och billigt.


73 de Northernlightsinvestment

fredag 5 mars 2021

Köp och Sälj vecka 9 2021

Ännu en vecka där min tråkiga defensiva approach tydligt dominerat över mina mer offensiva innehav. De dagar då OMX30 och DJ USA i kombo legat på typ -0,75% har den defensiva delen av min pensionsfond legat kring +0,5%.

Personligen betraktar jag detta som ett mycket bra utfall med tanke på mina drygt 180 stycken individuella innehav. Lägg därtill en kronförsvagning så innebar det att nya ATH uppnåddes till morgonkaffet både tisdag, torsdag och nu idag lördag vecka 9. 

Den defensiva delen av min totala ekonomi utgörs framförallt av individuella kontantutdelande innehav, den offensiva delen finns representerad i form av spännande growth-/new techfonder med bolag vars tjänster jag i princip aldrig använder, i övrigt inte vet ett skit om samt näppeligen kan uttala namnen på. 

Den pilkastande Apan utgår från att det nog blir bra på lång sikt. 

Såg på tv-nyheterna (statliga televisionen) ett reportage om skolungdomar i USA som protesterade mot att de inte längre får gå i skolan som vanligt utan tvingas stanna hemma. Helt på egen hand naturligtvis ett budskap man aldrig trodde sig få höra innan öronen trillade av. 

Lägg därtill ett handskrivet plakat i handen på en gråtande 10-åring med ordalydelsen.... 

I HATE ZOOM 

....som skymtade förbi i bild och vips har man en ganska bra beskrivning av hur veckan utfallit på finansmarknaderna.

 


Zoom & the Gang aka FIRE Year One utveckling sedan start 2020-11-18.


Sälj och vinsthemtagningar genomfördes i Cloetta (osäker närtid och låg direktavkastning i förhållande till nivån av osäkerhet), Meredith Corporation (inställda utdelningar i över 1 år) och Duni (inställda utdelningar i över 1 år).

Samtliga likvider är omplacerade till svenska innehav. 

Nytt individuellt innehav är Crown Castle International. Även en helt ny fond, Öhman Etisk Emerging Markets A, togs in i pensionsfonden Northernlights Globalfond.

Samtliga innehav ses i vänster spalt här på sidan.

Inga inköp genomfördes denna vecka i den kapitalförsäkring som innehåller mitt kapital för FIRE Year One.


NP3 Fastigheter (NP3 PREF) Portföljandel 0,59% NP3 är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Digital Realty Trust (DLR) Portföljandel 0,33% Digital Realty Trust är ett amerikanskt IT-bolag. Bolaget är inriktade mot att erbjuda lösningar för datacenters som berör säkerhetshantering och sammankopplingar för molnbaserade system. Kunderna inkluderar inhemska och internationella hyresgäster verksamma inom olika branscher, från finans-, industri-, samt hälsovårdssektorn. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom Nordamerika och Europa. Bolaget grundades 2001 och har huvudkontor i San Francisco, Kalifornien.

Klövern Pref (KLOV PREF) Portföljandel 0,58% Klövern är ett fastighetsbolag. Idag är bolagets investeringar huvudsakligen inriktade mot kommersiella fastigheter, lager och logistik, samt lokaler för vård, utbildning och detaljhandel. Investeringar återfinns spridda inom en stor del av den nordiska marknaden, främst inom Syd- och Mellansverige och innefattar både uppgraderingar och nyproduktion av fastigheter. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Sagax (SAGA D) Portföljandel 1,05% Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Corem Property Group (CORE PREF) Portföljandel 0,29% Corem Property Group är ett fastighetsbolag. Fastighetsbeståndet består i huvudsak av lager-, industri-, logistik- och handelsfastigheter. Största delen av fastigheterna är lokaliserade inom Syd- och Mellansverige. Bolagets strategi är att vara en aktiv och långsiktig aktör samt att på sikt bidra med utveckling av vardera fastighetsbestånd. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Fastpartner (FPAR D) Portföljandel 1,04% FastPartner är ett fastighetsbolag. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar ett brett utbud av kommersiella fastigheter. Fastighetsportföljen är diversifierad och huvudsakligen inriktad mot större expansiva områden runtom Syd- och Mellansverige. Målet är att bedriva verksamhet som ger stabilt kassaflöde på sikt samt god värdetillväxt. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

BCE Inc (BCE)  Portföljandel 0,45% BCE är ett telekommunikations- och mediaföretag, som tillhandahåller trådlösa internet- och tv-tjänster till bostads-, affärs- och grossistkunder i Kanada via Bell Wireless, Bell Wireline, and Bell Media. BCEs telefoni omfattar traditionell landlinjeuppkoppling, mobila tjänster och IP-telefoni. Bell Wireline erbjuder strömmande tv. Bolaget grundades 1880 och har sitt huvudkontor i Verdun, Quebec, Kanada.

TransAlta Renewable (RNW) Portföljandel 0,91% TransAlta Renewables är ett energibolag som utvecklar, äger och driver anläggningar för förnybar kraftproduktion. Bolaget är involverat i vind-, vatten- och solkraftverk och driver anläggningar för kraftgenerering baserat på naturgas. Bolaget är etablerat i östra Kanada och USA och bedriver även verksamhet i västra Australien. Bolaget grundades 2013 och har sitt huvudkontor i Calgary, Kanada.

PepsiCo (PEP) Portföljandel 0,67% PepsiCo är en global producent av drycker och snacks. Utbudet består av läsk, mineralvatten, juicer och chips. Produkterna vidaresäljs under varierade varumärken, där produktportföljen förutom Pepsi Cola även innefattar Frito-Lay, Gatorade och Tropicana. Verksamhet innehas på global nivå, med störst närvaro inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades ursprungligen 1898 och har sitt huvudkontor i New York.

Crown Castle International (CCI) Portföljandel 0,23% Crown Castle International är ett telekombolag. Bolaget tillhandahåller idag ett flertal digitala lösningar för mobiltelefoni och infrastruktur inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget implementerar, designar och sköter löpande underhåll för lösningarna som vidaresäljs till företagskunder och institutioner. Bolaget grundades 1994 och har sitt huvudkontor i Houston, Texas.

Axfood (AXFO)  Portföljandel 1,22% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Bolaget bedriver även partihandel genom Dagab och Axfood Närlivs. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Castellum (CAST)  Portföljandel 1,36% Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Cibus Nordic Real Estate (CIBUS)  Portföljandel 1,75% Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla diverse fastigheter som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Tele2 (TEL2 B) Portföljandel 1,82% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Öhman Etisk Emerging Markets A Fonden är en aktiefond med målsättning att följa utvecklingen för de största bolagen på tillväxtmarknader. Fonden förvaltas indexnära och hållbart. Fonden består normalt av investeringar i 200 till 400 bolag fördelade på olika branscher.


73 de Northernlightsinvestment