torsdag 31 mars 2022

Quiche Lorraine 10 SEK

Paj gjorde jag ofta förr i tiden, både matpaj och efterrättspaj. I slutet på 80-talet och under 90-talet. Det var populärt då och jag upplever det som att det inte förekommer så ofta nuförtiden. Nya tider med nya matvanor. Så även för mig till viss del.

En riktig gammal klassiker är den franska Quiche Lorraine som sägs ha påbrå ända tillbaka till 1600-talet. Jag ramlade nyligt över 500g naturell kesella (Eldorado) nedsatt med 50% så att priset blev väldigt förföriskt och lockande för mig (5,45 SEK). Tillsammans med ägg, mjölk, vetemjöl, en dutt smör, havregryn, kassler, ost, purjolök, några champinjoner och en skvätt spansk peppar så fick det bli min egen variant på den franska klassikern. 


Quiche Lorraine (8 portioner + 1 bonus ugnsomelett)

Pajdegen är här en gammal variant som jag började med i början på 90-talet. Snappade väl upp den via någon tidning (internet fanns inte 👀) eftersom den föreföll enkel och dessutom mager då den är baserad på kesella och bara pyttelite smör. Konsistensen ska vara så att den är utkavlingsbar utan att klibba på mjölat bakbord (eller diskbänk då i mitt fall). Egentligen ska det vara 50/50 vetemjöl och grahamsmjöl. Den här gången hade jag förlagt allt mitt grahamsmjöl så det fick bli någon dl havregryn istället för ökad komplexitet och textur.

  • Blanda (använd visp med degkrokar) i en bunke 5 dl kesella, lite salt, ca 75 g smör, ca 2-3 dl havregryn och lagom mycket 👀 vetemjöl till en smidig deg som kan hanteras utan att den klibbar. Råkar det bli för torrt så tillsätt en skvätt vatten.
  • Låt degen vila i kylen ca 15 minuter.
  • Sätt på ugnen på 175 grader.
  • Hacka i relativt små bitar 20 cm purjolök, 12 champinjoner och 1 st spansk peppar.
  • Bryn det hackade i en stekpanna. Salt, peppar, blandade örtkryddor.
  • Finhacka ca 400 g kassler och riv grovt ca 4 dl hårdost.
  • Tag fram den nu utvilade degen och kavla ut tunt på mjölat underlag. Vik ihop på mitten och för över till lämplig smord pajform. Tryck av överbliven deg mot pajformens kant. Tillse att degen trycks ut ordentligt längs kanten av botten.
  • Gör om momentet med pajformen så att du har 2 pajformar redo.
  • Picka degen med gaffel längs botten.
  • In med dina pajformar i ugnen för nu är det dags att förgrädda. Tar storleksordningen 10-12 minuter i anspråk.
 


Kavlade, uttryckta, avnypta, pickade och nu redo för 12 minuter i mitten av ugnen



  • Tag ut dina förgräddade pajbottnar och fördela ut det brynta, den tärnade kasslern och den rivna osten.
  • Vispa ihop 8 ägg med 6-7 dl mjölk, salt och peppar och fördela detta i dina pajformar.
  • Får du över någon liten degbit så kan du kavla ut denna och skära i strimlor samt dekorera ovansidan av dina pajer till exempel i ett simpelt korsmönster.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  • Jag serverade med sambons blandade sallad.
  • Portionspriset (om du som jag planerar dina inköp, kassler köpte jag tex för 39 Kr/kg) slutar på modesta 10 SEK.
  • Det råkade även bli en liten bonus i form av ugnsomelett (med kassler/ost) eftersom det blev lite för mycket fyllning och äggstanning.



Några ystra Quiche Lorrainer med avlägsen dvärgsläkting redo för inmundigande




73 de Northernlightsinvestment

lördag 26 mars 2022

INKÖP vecka 12 2022

I början av veckan var det all-in Kanada. Passade på att fylla på i några transatlantiska innehav där jag sakta men säkert håller på att etablera bärkraftiga positioner som avses behållas kanske till och med för alltid. För alltid är naturligtvis en väldigt lång tid. Personligen ansvarar jag inte för längre duration av den tidsrymden än återstoden av min livstid.

I övrigt har investeringarna placerats i Sverige.
 
  


Ett kanadensiskt innehav med vikt 0,29% av portföljen



Ett kanadensiskt innehav med vikt 0,27% av portföljen


Utdelningsprognosen är osedvanligt välartad. Redan nu i mars månad, tack vare den nyligen kommunicerade massiva extrautdelningen från mitt största innehav Tele2, överskrider prognosen för 2022 helåret 2021 med 7%. Tele2 har en portföljandel på 2,76%.

Med en så pass diversifierad portfölj som jag har så är det i princip varenda år ett flertal bolag som slår till med saftiga extrautdelningar.

Målet för kontantutdelningarna helåret 2022 är en ökning med 25%. 

De stora inflödena kommer att vara nu i samband med vårfloden här i Norr som alltid är ett veritabelt skådespel. Därefter avtar det en hel del men slutar egentligen aldrig att rinna in kontantutdelningar helt och hållet eftersom en stor andel av kapitalet är allokerat på andra sidan Atlanten och massor med utdelningar ännu inte kommunicerats för Q2, Q3 och Q4.

Min pensionsfond Northernlights Globalfond sköter sig även den exemplariskt under året. Igår var en bra dag där de enskilda innehaven (202st) tillsammans presterade +0,42% samtidigt som OMX30 droppade -1,30% och DJ USA klättrade +0,39%.




Northernlights Globalfond YTD 2022



Utöver nedanstående inköp genomfördes även påfyllning i den utdelande ETFen XACT Sverige


Volvo B (VOLV B) Portföljandel 0,85% Volvo är en global tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller även kompletta finansiella tjänster och tillhörande service. Bolaget har en verksamhet med ett flertal produktionsanläggningar på global nivå. Bolaget startade sin verksamhet under 1927 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

SKF B (SKF B) Portföljandel 0,49% SKF är en global tillverkare inom lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Produktportföljen består av kullager, hylsor, lagerhus, samt radialtätningar. Eftermarknadsservicen berör huvudsakligen teknisk support, underhållsservice, rådgivning samt utbildning inom arbetsområdet. SKF finns representerat inom samtliga globala regioner via bolagets återförsäljare samt egna produktionsanläggningar.

Sagax D (SAGA D) Portföljandel 1,25% Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska fastighetsmarknaden. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet, huvudsakligen via större ägarandel samt styrelserepresentation. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Peab B (PEAB B) Portföljandel 0,34% Peab är verksamma inom byggsektorn. Bolaget bedriver verksamhet inom bygg och anläggning och erbjuder ett brett utbud av ingenjörstjänster. Tjänsterna som erbjuds innefattar arbete som berör anläggning, avfallshantering, asfalt och betong, bostadsproduktion, elteknik och underhåll. Bolaget innehar störst verksamhet runtom den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Förslöv.

Beijer Alma B (BEIA B) Portföljandel 0,49% Beijer Alma är en global industrikoncern. Störst affärsinriktning återfinns inom utveckling och tillverkning av komponenter, där koncernen drivs utifrån ett flertal dotterbolag med vardera affärsinriktning. Ett aktivt, långsiktigt strategi- och utvecklingsarbete är en central del av bolagets affärsverksamhet. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Europa och Asien. Huvudkontoret ligger i Uppsala.

Hexpol B (HPOL B) Portföljandel 0,29% Hexpol är en global industriaktör specialiserade inom polymerlösningar. Produkterna används exempelvis för plattvärmeväxlare, länkhjul samt som komponenter i plast- och gummimaterial. Verksamheten styrs via flertal affärsområden där störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Kunderna återfinns inom fordons- och verkstadsindustrin. Bolaget har sitt ursprung i Hexagon koncernen och har sitt huvudkontor i Malmö.

Thule Group (THULE) Portföljandel 0,49% Thule Group är verksamma inom detaljhandeln. Bolaget bedriver produktion och försäljning utav produkter för sport- och fritidsbranschen. Produktportföljen är bred och inkluderar huvudsakligen cykelutrustning, vatten- och vintersportutrustning samt väskor och fodral. Verksamhet innehas global nivå med produkter som säljs under varumärkena Thule och Case Logic. Bolaget grundades 1942 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Electrolux B (ELUX B) Portföljandel 0,67% Electrolux är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom utveckling och tillverkning av hushållsmaskiner. Verksamheten återfinns på global nivå där bolagets produkter säljs via flertalet återförsäljare. I produktsortimentet ingår kylskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, dammsugare och spisar. Bolaget grundades ursprungligen 1919 genom en sammanslagning av Elektromekaniska AB och AB Lux. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Wihlborgs Fastigheter (WIHL) Portföljandel 0,29% Wihlborgs Fastigheter är ett fastighetsbolag med störst fokus mot ägande och förvaltning av kommersiella fastigheter i Öresundsregionen, vilket även innefattar investeringar inom Köpenhamnsregionen. Bolaget förvärvar, äger och utvecklar fastigheter främst av karaktären kontors- och butiksfastigheter, industri- och lagerfastigheter, samt övriga projektfastigheter. Huvudkontoret ligger i Malmö.

Fabege (FABG) Portföljandel 0,31% Fabege är ett fastighetsbolag. Störst inriktning återfinns inom förvaltning och utveckling av fastigheter av kommersiell karaktär. Verksamheten styrs utifrån ett flertal affärsområden som berör förvaltning, förädling och vidareutveckling av projekt, huvudsakligen av nybyggnation samt större ombyggnationer. Verksamhet innehas på global nivå, med huvudkontoret i Solna.

Bilia A (BILI A) Portföljandel 0,25% Bilia är en bilkedja. Idag innehas särskild kompetens inom service och försäljning av personbilar och transportbilar samt tillhörande tjänster. Bolaget har en bas av anläggningar främst inom Norden men även inom den europeiska marknaden. Utöver huvudverksamheten drivs även den internetbaserade auktionssajten Netbil.se. Störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Bolagets huvudkontor ligger i Göteborg.

Dedicare Group (DEDI) Portföljandel 0,22% Dedicare Group är ett bemanningsbolag med inriktning mot vård och omsorg. Bolaget är specialiserade inom uthyrning och rekrytering av vårdpersonal, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och läkarsekreterare. Uppdragen varierar både i tid och storlek och störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget kom till som en avknoppning från Poolia under 2011.

Great-West Lifeco Inc (GWO) Portföljandel 0,27% Great-West Lifeco är ett finansiellt holdingbolag inriktade mot försäkringar. Bolaget arbetar med intressen i livförsäkring, sjukförsäkring, investeringar och pensionssparande samt återförsäkringsföretag. Bolaget betjänar de finansiella säkerhetsbehoven hos människor i Kanada och USA. Great-West Lifeco grundades 1891 och har sitt huvudkontor i Winnipeg, Kanada.

Power Corporation of Canada (POW) Portföljandel 0,29% Power Corporation of Canada fungerar som ett diversifierat internationellt management- och holdingbolag med verksamhet främst inom finansiella tjänster, hållbar och förnybar energi, kapitalförvaltning, kommunikation och andra affärsområden i Nordamerika, Europa och Asien. Bolaget tillhandahåller produkter och tjänster för liv-, hälso- och återförsäkring samt pensions- och investeringar samt kapitalförvaltningstjänster och livräntor.




73 de Northernlightsinvestment

torsdag 24 mars 2022

Enchiladas 11 SEK

Mat som är allt-i-ett är praktiskt. Kolhydrater och protein i en förpackning får du i min variant av enchiladas. Addera en sallad och lite råkost så är du åtminstone en god bit på rätt väg avseende kostcirkeln. 

Om nu någon fortfarande kommer ihåg kostcirkeln, som introducerades av Socialstyrelsen redan 1965, i dessa tider av energidrycker och proteinbars.

Allting började med att jag var gräsänkling några dagar i början av veckan när sambon skulle på turné på annan ort och bland annat hälsa på sin gamla mamma. 

I samband med dessa händelser brukar jag passa på att göra lite förbjudna grejer som till exempel äta enbart plättar med strösocker till middag (anses vara fruktansvärt ohälsosamt), duscha utan att omedelbart dra tillbaka duschdraperiet (anses orsaka omedelbar mögeltillväxt) eller lägga smutstvätten någon annanstans än i tvättkorgen (helt enkelt bara strikt Förbjudet).


Enchiladas (6 portioner)

  • Vispa ihop en ordinär plättsmet av 1 liter mjölk, salt, 2 ägg och lagom mycket mjöl (jag häller direkt ur påsen). Låt vila/svälla under 15 minuter.
  • Stek i olja/smör 9st plättar i din största stekpanna. Ät andaktsfullt 3st plättar till middag med strösocker och några glas iskall mjölk. Packa undan de övriga 6 plättarna inför tillredning av enchiladas.
  • Tillaga kycklingbolognese enligt receptet i det nyligen publicerade inlägget om att bekämpa inflationen genom att cruisa efter prisnedsatt kyckling i till exempel en Willysbutik. Det funkar naturligtvis lika bra med en vanlig svensk köttfärssås.
  • Starta din ugn på 225 graders värme.
  • Vik upp plättarna en i sänder på ett stort fat. Om de varit inne i kylen så är det smart att värma på lite lätt i mikrovågsugnen först så att de blir följsammare. De ska nämligen vikas på några ställen för att skapa ett plättpaket (som jag alltså lite slarvigt kallar enchilada. Förlåt mig Mexiko).
  • Lägg ca 1 dl kycklingbolognese i mitten (avlångt) av varje plätta. Vik in från båda sidorna och därefter överkant/underkant så att det blir ett tillslutet paket. Placera i smord ugnsform med vikningen neråt.
  • Lägg några ostskivor ovanpå varje enchilada.
  • In med ugnsformen mitt i ugnen i ca 16-18 minuter. Håll lite koll så att det inte tar för mycket färg. Önskas mer färg så använd grillelementet i några minuter.
  • Jag serverade med en råkostsallad (strimlad vitkål, strimlad lök och en vinägrett) samt en blandad sallad som sambon hackade ihop.
  • Portionspriset landar på ca 10-11 SEK.
  


Fyllda gratinerade plättar som jag väljer att kalla enchiladas


73 de Northernlightsinvestment

tisdag 22 mars 2022

Mikrovågsberoende

Sambon, som jag brukar kalla sambo här på bloggen, är egentligen officiellt särbo. Alternativt, som jag brukar uttrycka mig om jag stöter på någon djupt religiös människa, så lever vi i synd. Så där som de flesta gör nuförtiden.

Vi har således dubbla boenden och dubbla utensilier. Jag har min manliga stuga vid havet med vedeldad bastu, vedbod, enkelboda och gäststuga. Hon har en kvinnlig citylägenhet så att man kan känna pulsen från staden som aldrig sover och inte har mer än 2 minuter till affären om mjölken till kaffet skulle ta slut. Jag har istället torrmjölk i reserv i skafferiet för alla eventualiteter.   

Sambons mikrovågsugn gick sönder mitt i arbetsveckan. Började plötsligt lukta bränt i köket så till den milda grad att vi var tvungna att springa ut i trappen och kolla så att det inte var den lätt senila, halvblinda och halvdöva damen på våningen under som åter igen brände vid ärtsoppan. 

Men icke. Det var den 20 år gamla mikrovågsugnen av fabrikat Samsung som drog sin sista suck.

Vad tänker man då kring detta när man plötsligt kastas tillbaka i tiden till 1987 ? Det var ungefär där någonstans som jag köpte min första mikro. En Philips Space Cube 40 som man då kunde köpa med kostnadsfritt vidhängande Arabia mikrovågssäkra servis. Servisen har jag fortfarande kvar men mikron gav jag bort till ett ex 2003. Har ingen aning om den fortfarande lever.



Philips Space Cube 40 från mitten av 80-talet


Min första omedelbara tanke var att det där med att vara utan mikro är ju absolut inget problem för en flexibel norrländsk karlakarl som lyfter sisådär 200kg i bänkpress och i övrigt inte är lagd åt det bortskämda hållet. 

Den första lunchen efter mikrovågshaveriet (onsdag) blev kycklingmackor. Till middagen smorde jag en ugnsform och placerade där tidigare tillagade stuvade makaroner och järpar av högrevsfärs i gräddig sås. Googlade lämplig temperatur och in i ugnen 125 grader i 20 minuter. Blev inte helt klockrent bra eftersom sambon var så hungrig att hon inte orkade vänta längre. Lite ljummet fortfarande i mitten.

Dag 2 (torsdag) blev det olika former av matiga mackor till frukost, lunch och middag. Låt oss kalla det danska Smörrebröd så låter det lite exklusivare.

Dag 3 (fredag) åkte vi tack och lov ut till min stuga vid havet och dess funktionsdugliga mikrovågsugn. 

Dag 5 (söndag) bestämde jag enhälligt att mikron får helt sonika följa med in till staden i väntan på att sambons omsorgsfullt kartlagda och från Bordeaux levererade nya mikrovågsugn anländer. Ryktet säger att den anländer imorgon onsdag (dag 8).

Jag tror om mig själv att jag klarar det mesta av livets svåra prövningar utan att vika ner mig. Men utan mikrovågsugn klarar jag mig definitivt inte. Hela mitt intrikata system av färdiglagade billiga luncher och middagar är beroende av mikrovågor för dess uppvärmning.        



De behöver mig så jag fick följa med till Staden !!!


En rolig bieffekt av att googla hur man värmer mat utan mikro var att läsa alla forum där olika militanta foliehattar debatterade de stora farorna med mikrovågsstrålning. Tydligen inte långt ifrån att ha ett eget Chernobyl stående på köksbänken.


73 de Northernlightsinvestment

söndag 20 mars 2022

Kycklingdeflation

Vid fikabordet på min Cirkus pratas det nu flitigt och upphetsat om prisuppgångarna på drivmedel, energi och det som snart komma skall på livsmedel. Jag har redan börjat märka av prisstegringen i matbutiken. Rapsolja, tomater och champinjoner har jag än så länge märkt det mest på. Champinjoner till exempel är upp 10% den senaste tiden  (40 => 44 kr/kg) i min lokala Willysbutik. 

Energipriserna pratas det minst negativt om. Vi som bor i zon 3/4 berörs ju inte i samma utsträckning som zon 1/2. Däremot är drivmedelspriserna en veritabel brinnande molotovcocktail där det naturligtvis är "fruktansvärt orättvist att inte vi i Norrland får större prisreduktion än södra Sverige som har kortare avstånd och lokaltrafik där bussar och pendeltåg går var 10e minut".

Som många människor är mest alltså. Man ser till sitt eget bästa och vill helst bara ha en ask med russin och ingen kaka alls att behöva tugga i sig. 

Själv är jag glad över möjligheten att kunna cykla till jobbet, gymmet och Willys. Många som har 3-5 km till jobbet uttalar sig (åter igen vid fikabordet) att "om jag bara kunde så skulle jag cykla". Själv ser jag inga oöverstigliga hinder i deras vardag utan det handlar bara om bekvämlighet. Om så dieselpriset gick upp till 100 kr/liter så skulle de inte sätta sig på en cykel.

Jag har föresatt mig att nu bekämpa inflationen på bäst möjliga sätt i min vardag. Så som jag alltid har gjort och alltid kommer att göra. Försöka skapa en lokal deflationsbubbla istället för att svälja den globala inflationen.  

I fredags såg jag en möjlighet till kycklingdeflation och slog till på 500g kycklingfärs och ca 1000g färsk kycklinglårfilé där värdet på mina pengar plötsligt fördubblats över en natt. Sista förbrukningsdag lördag. Så gott om tid 👀 att fixa till ett gäng luncher och middagar.



Kraftig deflation. Penningvärdet har fördubblats !!



Kycklinglårfiléer fyllda med tomatpesto och ost (5 portioner)

  • Kör igång ugnen på 225 grader.
  • Vik ut kycklinglårfiléerna på ett fat. Bred på ett lager tomatpesto och lägg på 2 smala oststavar på varje filé. Vik/rulla ihop. Fäst ihop med tandpetare. Salt, peppar, chili, vitlökspulver, franska örter är lämplig kryddsättning.
  • Skjutsa in en plåt med önskvärd mängd pommesfrites i ugnen (realisation 2kg för 22kr på Willys).
  • Bryn kycklinglårfiléerna i varm panna med olja/smör, ca 4 minuter per sida. Dra bort från värmen.


Bryning av tomatpesto- och ostfyllda kycklinglårfiléer


  • In med kycklinglårfiléerna i ugnen sista 15 minuterna av pommesfritens tillagningstid.
  • Jag serverade med en blandad sallad som sambon hackat ihop. Portionspriset landar kring 15 SEK för denna lördagsmiddag.



Deflationsmiddag en lördag i mars 



Kycklingbolognese (8 portioner)

  • Placera kycklingfärsen i het panna med olja/smör. Använd gärna en panna med höga kanter och tillhörande lock. Jag kör med simpel wokpanna från IKEA. 
  • Bryn under sporadisk omrörning. Salt, peppar, chili, ingefära (pulver), oregano och basilika.
  • Hacka ihop 2 stora lökar och 12 champinjoner. Fös ner detta i pannan och fortsätt bryningen under sporadisk omrörning ca 10 minuter tills det fått lite färg och vätskan delvis reducerats bort från svamp och lök. 
  • Tillsätt ca 500g krossade eller passerade tomater, några riktigt rediga kläm från en tub tomatpuré, chilisås, ketchup, en buljongtärning. en skvätt BBQ Sauce. Späd med lite vatten om det behövs.
  • På med locket. Sänk temperaturen så att det puttrar på lugnt och fint.
  • Låt det puttra i godan ro ca 30 minuter. Funkar även med betydligt längre tid om man så önskar. Jag körde 30 minuter på timern den här gången.
  • Koka din favoritpasta enligt anvisningarna på förpackningen. Jag körde med en 8 minuters italiensk spaghettivariant som kommit med något paket från Matsmart. Sambon beställer med jämna mellanrum olika varianter av såser et al på realisation.
  • Servera när pastan är al dente. Portionspris ca 9 SEK. 



Deflationslunch en söndag i mars



Död åt Inflationen !!!




73 de Northernlightsinvestment

lördag 19 mars 2022

INKÖP vecka 11 2022

En ganska måttfull investeringsvecka med fallande inköpsnivåer jämfört med de senaste krigsdominerade veckorna. USD har fallit en bit men trots det har merparten av inköpen genomförts i svenska befintliga innehav. 

Passade även på att fylla på i en dansk maltdrycksfabrikatör med gamla anor vilken därtill enligt reklamen påstås vara "worth waiting for". En stekhet sommardag när gräsmattan precis har friserats är jag nog benägen att hålla med.



Man ska vara snäll med djuren


Den oinvesterade kontanta delen av min ekonomi (vi kan väl för enkelhetens skull kalla det Kassa) uppgår i nuläget till 11,3%. Min avsikt är att permanent stanna med ca 5-7% vid sidlinjen inför framtida nycker och infall.

Med tilltagande förvirring och vanmakt närmar jag mig därmed definitivt slutet på mina 2,5-3 år av oavbrutna investeringar. Planen har alltid varit att vid vägs ände med fullbordat uppdrag luta mig tillbaka och slappna av i reclinerfåtöljen. Ibland är det svårt att hitta en bekväm fåtölj.

Känslan är i skrivande stund att det är lätt att kaxigt uttala sig med en lång tidshorisont framför sig men svårare att acceptera innebörden när mållinjen närmar sig.

Men jag är ändå mycket nöjd med min stora ihärdighet samt att strategin och planerna som redogjordes för i november 2019 i inlägget ONLINE genomfördes nästan ordagrant. Jag ligger några månader före investeringsplanen, som siktade mot slutet av 2022, och därmed även möjligheten till FIRE. Det kom ett Coronavirus och en sinnessjuk rysk diktator emellan.

Utan övergripande om än diffuserad Plan och Mål så tror jag inte om mig själv att ha fullföljt så här långt. Detaljplanering är nog inte min grej i privatlivet. Jag glider hellre omkring och tar dagen som den kommer utan stora krav på adrenalinkickar och trivs med det. En perfekt FIRE kandidat 👀

Kanske får bli att skaffa sig en lekportfölj och börja med daytrading.



Northernlights goes daytrading


Min kraftigt diversifierade (valutor, branscher, företag, tillgångsslag) pensionsfond Northernlights Globalfond, med 202 stycken enskilda kontantutdelande innehav och 32 stycken blandade fonder samt ETFer, fortsätter att prestera enligt teori och önskvärt. 

Den hänger inte med i vare sig nedgång eller uppgång. Nedan en ögonblicksbild med jämförelseindex satt till OMXS30.  



Utveckling YTD för Northernlights Globalfond


Nedanstående inköp genomfördes under vecka 11 2022.


Telia Company (TELIA) Portföljandel 2,21% Telia Company är verksamma inom telekomsektorn. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till vid en sammanslagning av Telia och Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,65% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Volvo B (VOLV B) Portföljandel 0,81% Volvo är en global tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller även kompletta finansiella tjänster och tillhörande service. Bolaget har en verksamhet med ett flertal produktionsanläggningar på global nivå. Bolaget startade sin verksamhet under 1927 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

Axfood (AXFO) Portföljandel 2,07% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och Mat.se. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen och försäljning sker huvudsakligen via fysiska butiker, men bolagets varumärken erbjuder även hemkörning av varor, samt diverse matkasseleveranser. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

SEB A (SEB A) Portföljandel 0,73% SEB är en nordisk finansiell koncern. Banken erbjuder kunder i Norden och de baltiska länderna rådgivning och ett brett utbud av andra relaterade finansiella tjänster. I de nordiska länderna innehar verksamheten en stark inriktning mot företagsaffärer, sparande och investment banking. Banken har även kontor i Nordamerika och Asien för att fungera som en mellanhand mellan investerare och den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Electrolux B (ELUX B) Portföljandel 0,61% Electrolux är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom utveckling och tillverkning av hushållsmaskiner. Verksamheten återfinns på global nivå där bolagets produkter säljs via flertalet återförsäljare. I produktsortimentet ingår kylskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, dammsugare och spisar. Bolaget grundades ursprungligen 1919 genom en sammanslagning av Elektromekaniska AB och AB Lux. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden D (SBB D) Portföljandel 0,56% Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling, där renovering och ombyggnation står för större delen av verksamheten. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget grundades 2016 och har tidigare rötter inom Effnet-koncernen. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF) Portföljandel 1,28% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Carlsberg B (CARL B) Portföljandel 0,27% Carlsberg är en global bryggerikoncern. Störst affärsinriktning återfinns inom ölbryggning, där ölen säljs under ett flertal olika varumärken, inkluderat de mer kända Tuborg och Carlsberg. Utöver öltillverkning återfinns även andra drycker som mineralvatten, läsk och sportdrycker. Carlsberg finns idag etablerade inom samtliga globala regioner och grundades ursprungligen år 1847. Huvudkontoret ligger i Köpenhamn.

Assa Abloy B (ASSA B) Portföljandel 0,32% Assa Abloy är en leverantör av lås- och dörrlösningar. I området för elektromekaniska säkerhetslösningar innehar koncernen kompetens inom passerkontroll, identifiering, dörrautomatik och hotellsäkerhet. Assa Abloy finns representerat i samtliga globala regioner med störst verksamhet inom Europa, Nordamerika och Australien. Bolaget skapades genom en sammanslagning av svenska Assa och finska Abloy under 1994. Huvudkontoret är beläget i Stockholm.



73 de Northernlightsinvestment

onsdag 16 mars 2022

Onsdagsrullader i gräddsås 18 SEK

Ryktet säger, och vi har kanske redan lagt märke till, att det mesta kommer att bli dyrare framöver. Det är inflationen som är över oss. Det brukar i förlängningen betyda stigande räntor och hips vips blir även boendekostnaderna högre.

Det gäller därför att spara in där man kan. Ett av mina favoritområden är den dagliga maten. Om man gör någonting dagligen, eller till och med flera gånger varje dag, så kan en liten summa sparad över årets alla dagar rendera i en stor slant att investera på volatila börser.

Den här gången sprang jag på ett parti lövbiff för 99 kr/kg på mitt lokala Willys. Tillsammans med lite andra tidigare extraprisinköpta ingredienser som låg och skräpade i kylen blev det några prisvärda luncher/middagar för 2 personer under arbetsveckan.


Onsdagsrullader (7 portioner)

Rullader är verkligen en underskattad och lite bortglömd gammal klassiker. Kommer ihåg en Nyårsafton för snart 35 år sedan när jag första gången gjorde den äkta varianten av Saltimbocca alla Romana med kalvinnanlår, parmaskinka och färsk salvia. Sedan dess har det blivit många olika varianter och fyllningar. Ädelost, saltgurka, plommon, äpple, västerbottensost osv osv.

Det här blev dock en mycket enkel vardagsvariant a la en Man tager vad en Man haver.

  • Jag blandade ihop ungefär 1/3 ask Arla färskost Tomat & Örter med en dutt rökig BBQ sauce, 1 pressad vitlöksklyfta och lite extra torkade franska örter.


Funkar fint att fylla nötköttsrullader med

  • Lägg ut 14st skivor lövbiff, en i sänder, på ett fat eller dylikt. Bred på ett tunt lager färskostfyllning, lägg på 2 skivor rökt kalkon (sk tunna skivor) och en skiva hårdost.
  • Rulla ihop rulladerna, fäst ihop öppningen med 2st tandpetare och rada upp dem snyggt och prydligt framför dig.
  • Olja och smör i en stekpanna. När det blivit redigt varmt bryner du rulladerna på två sidor. Ungefär 2.5 minuter per sida. Salta och peppra omsorgsfullt.



Bryn dina lövbiffsrullader omsorgsfullt

  • Tag upp de färdigbrynta rulladerna på ett fat och låt vila medans du fixar med resten.
  • Mer olja i samma panna. Hacka upp 10 champinjoner och 18 cm purjolök samt fräs detta i pannan ca 5 minuter under omrörning. Salta och peppra.
  • Häll på ca 5dl Matlagningsgrädde, låt det börja puttra och sänk till lagom puttringstemperatur. Smaka av med till exempel en skvätt BBQ Sauce, lite fond, smulad buljongtärning eller Oyster Sauce.
  • Plocka försiktigt bort nålarna från rulladerna och placera dessa i den puttrande gräddsåsen.
  • Puttra vidare i ca 8 minuter.


Rullader som puttrar i gräddsås en vanlig onsdag


  • Jag serverade med överblivna ugnsrostade rotfrukter (från helgen) och en blandad grönsallad.
  • Portionspriset landade kring 18 SEK men det smakade som minst 95 SEK 👀

73 de Northernlightsinvestment

lördag 12 mars 2022

Transaktioner vecka 10 2022

Under veckan har jag ytterligare ökat mina ansträngningar att skapa en egen utdelande ETF utan löpande avgifter om man bortser från courtage vid transaktioner och skatt på själva kapitalförsäkringen där min pensionsfond Northernlights Globalfond är placerad. Min avsikt är dock att de flesta courtagekostnader ska vara av karaktären inköpscourtage.

Specifikt denna vecka uppstod dock ett sällsynt säljcourtage då den tjurande REITen Ventas Inc (VTR) avyttrades. De sänkte sin utdelning med 44% i samband med att det snart inte längre samhällsfarliga Coronaviruset grasserade. Därefter har de fört en tynande tillvaro avseende direktavkastningen.

I avsikt att äntligen försöka få till lite bolagsdiversifiering 👀 har nedanstående fyra nya innehav införskaffats. Antalet enskilda utdelande innehav uppgår därmed till 202st.


  • Det danska försäkringsbolaget Topdanmark (TOP) har flugit under min radar en längre tid. På veckans första handelsdag utlöstes ett kurslarm och jag plockade in bolaget till en direktavkastning om 9,8% inklusive extrautdelning.



I Danmark inriktar jag mig på öl och försäkringar
 

  • Jag plockade in den amerikanska elektronikåterförsäljaren Best Buy (BBY) vilka enligt Seeking Alpha har en nuvarande direktavkastning på 3,57% vid en Pay Out Ratio på 29,74% och en genomsnittlig 5-årig utdelningstillväxt på 20,11%.


Förhoppningsvis inte mitt sämsta köp genom åren


  • Bilia (BILIA) är ett nygammalt innehav i portföljen som jag nu valde att åter igen plocka in med en direktavkastning på 7,07% och trots allt hyfsat bra höjningstakt sedan 2017 om bortser från 2020 års Coronaeffekt. Senaste höjningen genomfördes från 6 till 8 kr på årsbasis vilket representerar 33% höjning. Förväntar mig inte den takten framgent men är ändå värt en mindre position i min diversifierade portfölj.



Bilia is back, back on track....


  • Bemanningsföretaget Dedicare Group (DEDI) plockades in till 6,73% direktavkastning. Resonemanget var ungefär det samma som för Bilia. Utdelningen har varit lite svängig genom åren med lapp på luckan 2020 men en höjning 2021 till 2022 med 60%. En liten chansning naturligtvis men inriktningen mot vård och omsorg känns ovanligt expansivt och framåtblickande för att komma från moi.



Dedicare är rookie i min portfölj



Förutom nedanstående investeringar i enskilda innehav genomfördes även flertalet nya inköp i den utdelande ETFen XACT Norden Högutdelande.


Medical Properties Trust (MPW) Portföljandel 0,34% Medical Properties Trust är en fastighetsinvesteringsfond (REIT) i USA. Som REIT slipper man federal skatt under förutsättning att minst 90% av resultatet delas ut till aktieägarna. Fonden är bildad för att förvärva och utveckla vårdfaciliteter. Dessa anläggningar inkluderar sjukhus för rehabilitering, långtids akutvårdssjukhus, regionala akutvårdssjukhus, mobila kirurgiska centra. Bolaget grundades 2003 och har sitt huvudkontor i Birmingham, Alabama.

Telia Company (TELIA) Portföljandel 2,05% Telia Company är verksamma inom telekomsektorn. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till vid en sammanslagning av Telia och Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,59% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

McDonald's Corp (MCD) Portföljandel 0,23% McDonalds är en global livsmedelskoncern. Bolaget är huvudsakligen verksamma inom snabbmat och innehar ett brett utbud av hamburgare och tillbehör, glass, shakes och frukostprodukter. Verksamheten drivs via franchise på global nivå, där försäljning sker via egna fysiska butiker runtom världen. Inom koncernen återfinns även barnsjukhuset Ronald McDonald. McDonalds grundades ursprungligen 1955 och har sitt huvudkontor i Illinois, USA.

SKF B (SKF B) Portföljandel 0,51% SKF är en global tillverkare inom lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Produktportföljen består av kullager, hylsor, lagerhus, samt radialtätningar. Eftermarknadsservicen berör huvudsakligen teknisk support, underhållsservice, rådgivning samt utbildning inom arbetsområdet. SKF finns representerat inom samtliga globala regioner via bolagets återförsäljare samt egna produktionsanläggningar.

Kopparbergs Bryggeri B (KOBR B) Portföljandel 0,41% Kopparbergs Bryggeri är en svensk aktör inom bryggeri vars affärsidé är att nationellt vara en dryckesleverantör inom utbudet av cider. Utöver cider erbjuder bryggeriet även öl i form av exempelvis Sofiero, Zeunerts, Höga Kusten och Fagerhult. Bolaget startades ursprungligen 1882 och har sitt bryggeri och huvudkontor där verksamheten en gång startades, i Kopparberg, Västmanland.

Hexpol B (HPOL B) Portföljandel 0,29%  Hexpol är en global industriaktör specialiserade inom polymerlösningar. Produkterna används exempelvis för plattvärmeväxlare, länkhjul samt som komponenter i plast- och gummimaterial. Verksamheten styrs via flertal affärsområden där störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Kunderna återfinns inom fordons- och verkstadsindustrin. Bolaget har sitt ursprung i Hexagon koncernen och har sitt huvudkontor i Malmö.

Best Buy Co Inc (BBY) Portföljandel 0,16% Best Buy Co är en amerikansk återförsäljare av hemelektronikprodukter. Via bolagets E-handelsplattform återfinns mobiler, datorer och surfplattor. Utöver erbjuds TV-apparater, videospel, leksaker, samt produkter för skönhet och hälsa. Produkterna säljs på global nivå, med störst kundgrupp inom den nordamerikanska marknaden. Best Buy grundades ursprungligen 1966 under namnet Sound of Music och har idag sitt huvudkontor i West St. Paul, Minnesota.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden D (SBB D) Portföljandel 0,49% Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling, där renovering och ombyggnation står för större delen av verksamheten. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget grundades 2016 och har tidigare rötter inom Effnet-koncernen. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

SSAB B (SSAB B) Portföljandel 0,55% SSAB är verksamma inom stålindustrin. Bolaget erbjuder produkter och tjänster som utvecklats i samarbete med företagets kunder och innefattar huvudsakligen stål, höghållfast stål, samt specialstål och övriga konstruktionslösningar. Verksamheten drivs via flertalet produktionsanläggningar med störst närvaro inom Europa och Nordamerika. Kunderna återfinns inom varierande sektorer. SSAB grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Emilshus Pref (EMIL PREF) Portföljandel 0,41% Emilshus är verksamma inom fastighetsbranschen. Bolaget äger och förvaltar över fastighetsbestånd. Fastigheterna består huvudsakligen av kommersiella fastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling. Utöver huvudverksamheten erbjuds support och tekniskt underhåll. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom Småland.

NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF) Portföljandel 1,21% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Thule Group (THULE) Portföljandel 0,51% Thule Group är verksamma inom detaljhandeln. Bolaget bedriver produktion och försäljning utav produkter för sport- och fritidsbranschen. Produktportföljen är bred och inkluderar huvudsakligen cykelutrustning, vatten- och vintersportutrustning samt väskor och fodral. Verksamhet innehas global nivå med produkter som säljs under varumärkena Thule och Case Logic. Bolaget grundades 1942 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Ares Capital Corp (ARCC) Portföljandel 0,41%  Ares Capital är ett investmentbolag för förvaltning. Bolaget strävar efter att generera både inkomst och kapital appreciering genom skuld- och aktieplaceringar genom att främst investera i amerikanska mellanmarknadsbolag. Företaget grundades 2004 och har sitt huvudkontor i New York, USA.

Investor B (INVE B) Portföljandel 1,83% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Heimstaden Pref (HEIM PREF) Portföljandel 1,32%  Heimstaden är ett fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, äger och förvaltar bostadsfastigheter i centrala lägen i tillväxtregioner runtom i Sverige men har även närvaro på den nordiska marknaden. Visionen är att vara en långsiktig aktör på finansmarknaden genom utvecklingen av bolagets fastighetsportfölj. Heimstaden grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Wihlborgs Fastigheter (WIHL) Portföljandel 0,29% Wihlborgs Fastigheter är ett fastighetsbolag med störst fokus mot ägande och förvaltning av kommersiella fastigheter i Öresundsregionen, vilket även innefattar investeringar inom Köpenhamnsregionen. Bolaget förvärvar, äger och utvecklar fastigheter främst av karaktären kontors- och butiksfastigheter, industri- och lagerfastigheter, samt övriga projektfastigheter. Huvudkontoret ligger i Malmö.

Bilia A (BILIA) Portföljandel 0,17% Bilia är en bilkedja. Idag innehas särskild kompetens inom service och försäljning av personbilar och transportbilar samt tillhörande tjänster. Bolaget har en bas av anläggningar främst inom Norden men även inom den europeiska marknaden. Utöver huvudverksamheten drivs även den internetbaserade auktionssajten Netbil.se. Störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Bolagets huvudkontor ligger i Göteborg.

Dedicare Group (DEDI) Portföljandel 0,18%  Dedicare Group är ett bemanningsbolag med inriktning mot vård och omsorg. Bolaget är specialiserade inom uthyrning och rekrytering av vårdpersonal, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och läkarsekreterare. Uppdragen varierar både i tid och storlek och störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget kom till som en avknoppning från Poolia under 2011.

Topdanmark (TOP) Portföljandel 0,19%  Topdanmark är verksamma inom försäkringsbranschen. Bolaget erbjuder ett utbud av försäkringstjänster, med störst specialisering mot person- och livförsäkring. Verksamheten som berör skadeförsäkring och tillhörande serviceområden bedrivs även med olika samarbetspartners. Största delen av kunderna återfinns bland privat- och företagskunder samt bland aktörer inom jordbruksindustrin. Huvudkontoret ligger i Ballerup.

Yara International (YARA) Portföljandel 0,38% Yara International är en producent av gödnings- och kemikalieprodukter. Bolaget framställer nitrat, kaliumnitrat, ammoniak och NPK (nitrogen, fosfor och kalium) och levererar produkterna till kunder verksamma inom jordbrukssektorn. Bolaget har anor tillbaka till 1905 som tidigare Norska Hydro, men skapades som ett separat bolag under 2004. Huvudkontoret ligger i Oslo.

NCC B (NCC B) Portföljandel 0,26% NCC är en bygg- och fastighetsutvecklare. Störst verksamhet innehas inom utvecklingen av kommersiella fastigheter, industrilokaler och offentliga byggnader. Övriga projekt innefattar väg och anläggning, infrastruktur och underhåll. Bolaget bedriver verksamhet inom ett flertal marknader runtom Norden och Europa, där kunderna återfinns bland små- och medelstora företagskunder. Huvudkontoret är beläget i Solna.



73 de Northernlightsinvestment

torsdag 10 mars 2022

Bastu

Mina rötter sträcker sig tillbaka till Tornedalens bördiga marker. I mitt blod finns generationer av jordbrukare, laxfiskare och definitivt bastubadare av den genuint finländska traditionen. Det berättar jag lite om i inlägget Up Memory Lane

En del av släktingarna utvandrade i början av 1900-talet till Amerika. Seglade in via New Yorks inlopp förbi Frihetsgudinnan. Den delen av släkten har nu dött ut. Om det ska jag redogöra närmare för vid något annat tillfälle. 

En del av de som utvandrade hamnade i det som brukar benämnas Great Depression i början på 1930-talet. Lyckan prövades men Guldet blev till Sand och de återvände till fadersgården och familjebastun. Tur för mig enär jag annars aldrig skulle blivit född.

Som barn tillbringade jag alla mina sommarlov i Tornedalen hos mina farföräldrar. Ett av mina tidigaste minnen är från höbärgningen då man åkte uppe på höskrindan som var spänd bakom hästen. Det var ett varmt och svettigt arbete för de vuxna att bärga hö, omsorgsfullt hässja det och i slutet av sommaren ta hand om det som foder till djuren.

Varje dag avslutades alltid med det obligatoriska bastubadandet. Männen först, kvinnorna och barnen sist. Alltid i den turordningen. Fast jag brukade alltid bada tillsammans med farfar och lyssna på hans berättelser från hårt skogsarbete och guldgrävande i det förlovade landet på andra sidan Atlanten.

Så när jag av ödets vindar för över 20 år sedan sveptes med till den lilla stugan vid havet var avsaknaden av bastu stor. Den befintliga bastun inne i stugan var av typen elektrisk och därmed inte värd att benämnas bastu. En riktig bastu är naturligtvis alltid vedeldad. Tidigt gjorde jag även om den elektriska bastun till tvättstuga vilket kraftigt försvårade bastubadandet. En modern människa måste ju kunna tvätta sina kläder på annat vis än nere vid havets rand.

Men 2009 bestämde jag mig äntligen för att det var dags att komplettera tomten med en vedeldad bastu. En perfekt plats med havsutsikt var redan utsedd sedan länge. 

Det egentliga startskottet, som gav mig en spark i baken och satte allt i rullning, var att två öppningsbara fönster lämpliga till gavlarna dök upp till en mycket billig penning på den lokala återvinningsmarknaden och därtill även några lösa fönsterblad (ruttna karmar) till de övriga fasaderna. I samma veva fick återvinningsmarknaden även in en gammal förrådsdörr från 1960-talet komplett med ett runt litet fönster !! Jag ville ha mycket fönster, utsikt mot hav och natur samt ljus in i min bastu.

Ibland behövs det inte så mycket för att man ska sätta igång. Ett par gamla begagnade fönster bara. 

Innan byggstart, och åren före den där händelsen att jag råkade ramla över några fönster, hade ett flertal skisser tagits fram och med tiden förkastats. Den slutgiltiga skissen blev enligt nedan. 2/3 av byggnaden utgörs av ett relaxutrymme och 1/3 är själva bastudelen. Byggyta 15 kvadratmeter utvändigt. Därmed inget behov av bygglov.  



Idéskiss för min bastu med byggår 2009


En flyktigt bekant var dåförtiden VD på ett lokalt sågverk och när jag berättade för honom att jag avsåg åka till Byggmax för att köpa virke (pga bättre prisbild) blev han tvärilsken och gav mig direkt ett ännu bättre pris och löpande rabatt på allt kompletteringsvirke 👀 varvid jag även som bonus fick en betydligt kortare körsträcka.

Bastun byggdes av 45x120 stomvirke med 22x120 liggande utvändig panel. Invändigt är det 120 mm pärlspont på väggarna i relaxen och naturligtvis 70 mm bastupanel i bastun. Fullisolerad bastudel och golv i relaxutrymmet samt i övrigt med ljudisolering i väggarna och taket. 

Takplåt köptes billigt på den svarta marknaden från lokal firma. Takstolarna gjorde jag själv efter tips från en äldre släkting på lämplig konstruktion. De är utförda med delat överben med en hel dubbel nockbalk för god avbärning av snölasterna.

Altanen går runt om hela bastun på pålar över en slänt på den västra gaveln och är i ordinärt tryckimpregnerat virke stomme 45x145--195 med 28x120 trall. Staket och räcke är funkisinspirerat med liggande ribb 22x45 utanpå en 95x95 tryckimpregnerad stolpe med rostfria täcklock ovanpå varje stolpe.

De gamla fönsterbågarna var lite besvärligt att omvandla till fungerande fönster då jag fick göra egna fasta salningsramar på både in- och utsida. Tog en del tid i anspråk.

    


YTD 2022 har det kommit mycket snö i Norrland


Den extra lyx som jag kostade på mig var att installera en glasdörr (Harvia) in till bastun. Den hämtade jag i Finland eftersom det var halva priset jämfört med byggbutikerna i Sverige. Denna lyx har jag aldrig ångrat eftersom det är väldigt hög mysfaktor att sitta inne i relaxen med ett glas Champagne och nibbla på en räkmacka i skenet från lågorna i bastukaminen. En trevlig whisky, konjak eller källvatten med smultronsmak funkar även det bra.

Bastukaminen är även den av fabrikat Harvia med beteckningen 20 ES Pro Steel utvändigt i rostfritt utförande. Den är försedd med en 22 liters vattentank i framkant vilket ger varmvatten som man späder i hinkar med kallvatten till lämplig temperatur i samband med tvagningen.  

Golvet i bastudelen är lite speciellt då det är dubbelt. En egen konstruktion som jag kom på efter att ha gjort lite industrispionage på andra golvkonstruktioner. I nederkant av golvregeln är det ett lutande tätt golv (som man alltså inte ser), med en längsgående springa rakt under kaminen (tilluft), vars uppgift är att hålla en viss komfort från kylan och samtidigt transportera bort vattnet via en hängränna som mynnar ut under altanen så att vattnet far ner i slänten. I överkant är det ett ordinärt tryckimpregnerat glest golv 28x120 som badvattnet alltså kan rinna igenom. 

Den dubbla golvkonstruktionen gör att det är behagligt att bada bastu även när temperaturen går under noll grader. Jag har en tradition av att bada bastu på Julafton om det inte är alltför kallt ute. Det är otroligt mysigt att i den bistra julvinternatten ligga inne i den varma bastun, blicka ut över den isbeklädda havsviken omgiven av ånga med eteriska juldoftande oljor och filosofera över livets mysterium.   

Golvet i relaxdelen (10 kvadratmeter) är vanlig råspont 28x95 med den hyvlade sidan upp vilket därefter är målat med en ljusgrå garagefärg avsedd för betong- eller trägolv. Ger en hård och vattentålig yta med tanke på vattenstänk som kan uppstå när man går in och ut ur bastun för att svalka sig i relaxen eller ute på altanen.

 


Mammas hemvävda trasmatta bidrar med flärd


Med tiden har jag bytt ut alla begagnade fönster till nya 3-glas träfönster av fabrikat Elitfönster och den gamla dörren har ersatts av en ny med dito runt fönster. Det är såna där grejer som ibland behändigt trillar av från en passerande lastbil om man håller ögonen öppna och är beredd på lite extraarbete i avsikt att hålla nere utgifterna 👀. Tjänster och gentjänster. Jag kan saker som någon annan inte kan och vice versa.

Varenda skruv och spik i bastun har jag själv satt dit. Sambon hjälpte mig att måla både den och alla andra byggnader på tomten. Det var den där sommaren när hon stod högst upp på en stege och sjöng "Jag faller, jag faller, jag faller, jag faller...." eftersom fröken Maggio hade en hit med en text som löd någonting åt det hållet.



Bastualtanen är en favoritplats inte minst om sommaren



73 de Northernlightsinvestment


måndag 7 mars 2022

Hedge med USD

Jag tycker om att investera diversifierat i valutor (och därmed till viss del även geografiskt), branscher, bolag och tillgångsslag. Min filosofi är att förhoppningsvis genom detta tillvägagångssätt uppnå en mindre volatilitet i den investerade delen av min ekonomi.
 


Lägg inte alla dina ekonomiska ägg i samma korg


Den andra sidan av diversifieringsmyntet är vanligtvis att de lokala maxpunkterna (portföljvärdet) inte blir lika extrema. Man seglar förhoppningsvis mittemellan Volatilitethavets toppar och dalar. Men det är ett medvetet val som jag gjort i min ekonomi. Jag eftersträvar inte längre att ha så mycket pengar som möjligt på kontot.

I mitt förra inlägg konstaterade jag att min guldexponering är alltför låg. Guld är en klassisk hedge i svåra tider och har rusat uppåt nu under Ukrainakriget. Istället för 0,5% guld borde jag kanske ha åtminstone 5-10% i den ädla metallen.

En annan klassisk hedge är US Dollar (USD). Där är jag väl exponerad genom min i dagsläget 40 procentiga andel av aktier som handlas i USD. Det var där på andra sidan av Atlanten som jag en gång i tiden började min resa mot utdelningsinvestering. 

Om USD stiger 2% på en dag så blir det en kraftig förstärkningseffekt på 40% av min portfölj oberoende av hur de underliggande innehaven presterar. I dessa tider då den svenska kronan (SEK) tappar även mot andra valutor så bidrar mina innehav i Kanada (CAD), Danmark (DKK), Norge (NOK), Finland och övriga Europa (EURO) till motsvarande förstärkningseffekt.

Det är nu 2 år sedan USD senast var uppe på 10 SEK nivån. Det var under Coronapandemins inledande fas. Idag på min lunch noterade jag i förbifarten nedanstående utveckling för USD.



3-årig utveckling för USD 



YTD utveckling för USD


Ur ett strikt optimerat portföljperspektiv är det inte varje dag som man IRL ser de teoretiska fördelarna med att vara diversifierad. Men alltid då och då skymtar de igenom i det ekonomiska bruset.

Var vänlig och påminn mig om att nästa gång Guldet är på baisse så är det dags att Köpa !! 👀


73 de Northernlightsinvestment

lördag 5 mars 2022

INKÖP vecka 09 2022

Under rådande omvärldsläge investerar jag kraftigt. Om det ekonomiskt utmynnar i en korrekt bedömning eller inte är för tidigt att säga. Grundprincipen, som jag numera oftast följer, är att kontinuerligt investera vid finansiella nedgångar orsakade av olika krisscenarion.

Inköpen är alltid diversifierade men för närvarande sker merparten i SEK. USD kursen är kraftigt eleverad sedan en tid tillbaka. 

Min diversifiering utgörs av att innehaven är utspridda över:

  • Valutor. Jag investerar i SEK, USD, CAD, EURO, NOK och DKK.
  • Branscher. Jag investerar i branscherna Allmännyttigt, Energi, Finans, Fastighet, Industri, Kommunikation, Konsument cyklisk, Konsument stabil, Råvaror, Sjukvård och Teknik.
Om jag exemplifierar med branschen Kommunikation så utgörs mina innehav i dagsläget där av AT&T, BCE, Omnicom Group, Tele2, Telenor, Telia, Verizon Communications och Vodafone Group.
  • Bolag. Mina individuella investeringar är nu utspridda över 200 olika bolag.
  • Tillgångsslag. Jag investerar i individuella bolag och varierande fonder samt ETFer.   

Jag gjorde en liten tankevurpa i mitt föregående inlägg avseende veckovisa inköp (som nu är redigerat). Missade att Hexpol och NCC inte var befintliga redovisade innehav och räknade därför inte med dessa nya inköp i totala numerären. 

Jag har redan ägt Hexpol och NCC länge (på ett ISK konto) men endast i en mindre omfattning. Inte som fullvärdig del av min utdelande pensionsfond vilket alltså missades 👀. Nu är den tankevurpan åtgärdad vilket innebär att veckans inköp i nya innehavet pappersproducenten BillerudKorsnäs (BILL) blev nr 200.

Man kan naturligtvis ytterligare diversifiera sig, i till exempel Guld som vanligtvis är en stark hedge komponent i krigstider. Mitt ovan nämnda experimentella ISK-konto, där då bland annat NCC och Hexpol ingår tillsammans med 20 andra svenska aktier, består i dagsläget av 70% guld (fond). 

Utvecklingen av det ISK-kontot YTD visas nedan. Jämförelseindex är OMS30. Konstaterar krasst att en personlig förbättringspotential återfinns bland ädelmetaller.



2022 YTD för konto med 70% guld (fond) och 30% svenska aktier



Motsvarande utveckling YTD 2022 för min pensionsfond  Northernlights Globalfond ser ut enligt nedan. Jämförelseindex är satt till OMX30.



2022 YTD pensionsfonden Northernlights Globalfond



Förutom inköp i individuella innehav har medel avsatts i de börshandlade fonderna (ETF) XACT Norden Högutdelande och XACT Sverige.


Inköp genomfördes under veckan i nedanstående individuella innehav.


SSAB B (SSAB B) Portföljandel 0,42% SSAB är verksamma inom stålindustrin. Bolaget erbjuder produkter och tjänster som utvecklats i samarbete med företagets kunder och innefattar huvudsakligen stål, höghållfast stål, samt specialstål och övriga konstruktionslösningar. Verksamheten drivs via flertalet produktionsanläggningar med störst närvaro inom Europa och Nordamerika. Kunderna återfinns inom varierande sektorer. SSAB grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,53% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden D (SBB D) Portföljandel 0,33% Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger och förvaltar bostads- och samhällsfastigheter. Visionen är att långsiktigt äga fastigheterna med fokus på förvaltning och vidareutveckling, där renovering och ombyggnation står för större delen av verksamheten. Störst andel av fastighetsinvesteringarna återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget grundades 2016 och har tidigare rötter inom Effnet-koncernen. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

SEB A (SEB A) Portföljandel 0,67% SEB är en nordisk finansiell koncern. Banken erbjuder kunder i Norden och de baltiska länderna rådgivning och ett brett utbud av andra relaterade finansiella tjänster. I de nordiska länderna innehar verksamheten en stark inriktning mot företagsaffärer, sparande och investment banking. Banken har även kontor i Nordamerika och Asien för att fungera som en mellanhand mellan investerare och den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF) Portföljandel 1,17% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Essity B (ESSITY B) Portföljandel 0,41% Essity är ett hygien- och hälsobolag. Under 2017 delades SCA in i två bolag: SCA med inriktning mot skogsindustriell verksamt, samt Essity. Essity produkter återfinns på en global marknad med störst försäljning inom Europa. Affärsverksamheten är indelad i flera affärssegment med vardera specialistkompetens. Essitys produkter innefattar huvudsakligen toalett- och hushållspapper, servetter, handdesinfektion samt avtorkningsprodukter och sensorteknik. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Dedicare Group (DEDI) Portföljandel 0,17% Dedicare Group är ett bemanningsbolag med inriktning mot vård och omsorg. Bolaget är specialiserade inom uthyrning och rekrytering av vårdpersonal, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och läkarsekreterare. Uppdragen varierar både i tid och storlek och störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Bolaget kom till som en avknoppning från Poolia under 2011.

Corem Property Group D (CORE D) Portföljandel 0,95% Corem Property Group är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget förvärvar, äger och vidareutvecklingar fastigheter runtom den nordiska marknaden. Fastighetsbeståndet består i huvudsak av lager-, industri-, logistik- och handelsfastigheter. Största delen av fastigheterna är lokaliserade inom Syd- och Mellansverige. Bolagets strategi är att vara en aktiv och långsiktig aktör samt att på sikt bidra med utveckling av fastighetsbeståndet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

BillerudKorsnäs (BILL) Portföljandel 0,15% BillerudKorsnäs är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom utveckling och tillverkning av förpackningsmaterial, som används för att paketera och skydda produkter. Störst verksamhet återfinns inom produktsegmentet papper och kartong, samt konsumentförpackningar för industriellt bruk. Kunderna återfinns inom varierande sektorer på global nivå. Huvudkontoret ligger i Solna.

Sampo Oyj A (SAMPO) Portföljandel 0,78% Sampo är verksamma inom försäkringsbranschen. Idag bedrivs verksamhet utifrån moderbolaget Sampo Plc samt dotterbolagen IF Skadeförsäkring och Mandatum Life, med vardera specialisering inom administrering, skadeförsäkring, samt riskförsäkring. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder, med störst verksamhet på den nordiska - och baltiska marknaden. Koncernen grundades ursprungligen 1909 och har sitt huvudkontor i Helsingfors.

Volvo Cars B (VOLCAR B) Portföljandel 0,25% Volvo Cars är en global biltillverkare. Bolaget fokuserar på design, utveckling, tillverkning, distribution och försäljning av personbilar i premiumsegmentet, med särskilt fokus på helt elektriska bilar. Utöver huvudverksamheten erbjuds andra nya mobilitetstjänster och diverse leasing- och finansieringsmöjligheter. Volvo Cars grundades i Göteborg 1927.

Electrolux B (ELUX B) Portföljandel 0,55% Electrolux är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom utveckling och tillverkning av hushållsmaskiner. Verksamheten återfinns på global nivå där bolagets produkter säljs via flertalet återförsäljare. I produktsortimentet ingår kylskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, dammsugare och spisar. Bolaget grundades ursprungligen 1919 genom en sammanslagning av Elektromekaniska AB och AB Lux. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Electrolux Professional B (EPRO B) Portföljandel 0,17% Electrolux Professional är en global leverantör av professionell utrustning inom storkök, dryck och tvätt. Produktutbudet inkluderar ugnar, kylskåp, diskmaskiner, kaffebryggare, tvättmaskiner, torktumlare samt service och specialprodukter och relaterade tillbehör. Bolagets produkter tillverkas vid flertalet anläggningar runt om i världen. Kunderna återfinns bland restauranger, hotell, hälso- och sjukvård, skolor och andra serviceinrättningar.

Hexpol B (HPOL B) Portföljandel 0,24%  Hexpol är en global industriaktör specialiserade inom polymerlösningar. Produkterna används exempelvis för plattvärmeväxlare, länkhjul samt som komponenter i plast- och gummimaterial. Verksamheten styrs via flertal affärsområden där störst verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden. Kunderna återfinns inom fordons- och verkstadsindustrin. Bolaget har sitt ursprung i Hexagon koncernen och har sitt huvudkontor i Malmö.

Cloetta B (CLA B) Portföljandel 0,21% Cloetta är en tillverkare av konfektyrprodukter. Bolagets produkter säljs på global nivå via egna varumärken och innefattar huvudsakligen choklad och snacks. Varumärkena inkluderar Läkerol, Cloetta, Jenki, Kexchoklad, och Sperlari. Störst verksamhet återfinns idag på den nordiska- och europeiska marknaden. Bolaget grundades i Köpenhamn 1862 och har idag sitt huvudkontor i Solna.

Telia Company (TELIA) Portföljandel 1,93% Telia Company är verksamma inom telekomsektorn. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till vid en sammanslagning av Telia och Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

SKF B (SKF B) Portföljandel 0,43% SKF är en global tillverkare inom lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Produktportföljen består av kullager, hylsor, lagerhus, samt radialtätningar. Eftermarknadsservicen berör huvudsakligen teknisk support, underhållsservice, rådgivning samt utbildning inom arbetsområdet. SKF finns representerat inom samtliga globala regioner via bolagets återförsäljare samt egna produktionsanläggningar.

Intrum (INTRUM) Portföljandel 0,77% Intrum är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är specialiserade inom hantering av kredithanteringstjänster, med störst inriktning mot fakturaköp, kreditinformation, fakturering och inkassorelaterade frågor. Intrum grundades ursprungligen 1924 och innehar idag verksamhet inom den europeiska marknaden, med små- och medelstora företagskunder som dominerande kundbas. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Swedbank A (SWED A) Portföljandel 0,72% Swedbank bedriver bankverksamhet. Banken erbjuder ett brett utbud av traditionella finansiella tjänster inom kapitalförvaltning och lånefinansering, med störst verksamhet inom Norden och Baltikum. Kunderna består av privata aktörer samt medelstora- och stora företagskunder runtom hemmamarknaderna. Swedbank gick tidigare under namnet Sparbanken och har idag sitt huvudkontor i Sundbyberg.

NCC B (NCC B) Portföljandel 0,24% NCC är en bygg- och fastighetsutvecklare. Störst verksamhet innehas inom utvecklingen av kommersiella fastigheter, industrilokaler och offentliga byggnader. Övriga projekt innefattar väg och anläggning, infrastruktur och underhåll. Bolaget bedriver verksamhet inom ett flertal marknader runtom Norden och Europa, där kunderna återfinns bland små- och medelstora företagskunder. Huvudkontoret är beläget i Solna.

Peab B (PEAB B) Portföljandel 0,51% Peab är verksamma inom byggsektorn. Bolaget bedriver verksamhet inom bygg och anläggning och erbjuder ett brett utbud av ingenjörstjänster. Tjänsterna som erbjuds innefattar arbete som berör anläggning, avfallshantering, asfalt och betong, bostadsproduktion, elteknik och underhåll. Bolaget innehar störst verksamhet runtom den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Förslöv.

Nibe Industrier B (NIBE B) Portföljandel 0,43% Nibe Industrier är ett industribolag. Bolaget erbjuder tjänster inom värmelösningar och energihantering. Koncernens verksamhet är indelad i ett flertal affärsområden och dotterbolag, med vardera specialistkompetens. Kunderna återfinns på global nivå med störst koncentration inom Norden, Europa och Nordamerika. Produkterna riktar sig främst till företagskunder och större institut men även till privatpersoner. Bolaget har sitt huvudkontor i Markaryd, Sverige.

Volvo B (VOLV B) Portföljandel 0,72% Volvo är en global tillverkare av lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och marin- och industrimotorer. Volvokoncernen tillhandahåller även kompletta finansiella tjänster och tillhörande service. Bolaget har en verksamhet med ett flertal produktionsanläggningar på global nivå. Bolaget startade sin verksamhet under 1927 och har sitt huvudkontor i Göteborg.

Skanska B (SKA B) Portföljandel 0,38% Skanska är ett globalt bygg- och projektutvecklingsbolag. Bolaget är verksamma inom bygg och utveckling av kommersiella lokaler, bostäder och projekt i offentlig-privat samverkan. Bolaget är även aktiva inom BIM (Building Information Management) som innefattar planering och visualisering av projekten. Koncernen har verksamhet på utvalda hemmamarknader i Norden, övriga Europa och USA. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Nordea Bank (NDA SE) Portföljandel 0,42% Nordea bedriver bankverksamhet. Bolaget erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster, inriktade mot både privat- och företagskunder, inkluderat traditionell kapitalförvaltning, lånefinansiering och pensionssparande. Utöver det erbjuds även rådgivning och trygghetsförsäkring, samt valutahantering. Nordea innehar störst verksamhet inom Norden och Baltikum. Bolaget grundades under 1997 och huvudkontoret ligger i Helsingfors.



73 de Northernlightsinvestment