fredag 27 januari 2023

Enkla Frökusar 48 st

Nu har jag hittat det optimala matbrödet avseende enkelheten i själva bakningen, hyffsad grad av nyttighet, priset naturligtvis, städningen efteråt och definitivt smaken !! 

Å det vill inte säga lite att kunna proklamera detta efter så många år (nästan 40) av ibland sporadiskt men oftast kontinuerligt knådande av bakdelar.

Länge var jag övertygad om att detta med limpor var svaret på det ultimata matbrödet, till exempel dessa Limpor från Litauen, eftersom de jäser i helt och hållet i formen och kräver lite hantering. Men så är det ju det där med att de ska skivas i en himla massa skivor efteråt. Det smular och tjorvar alldeles förskräckligt och jag får mycket ovett av sambon för detta 👀.



Limpor från Litauen


Ett tag var favoritbrödet någon form av enkla mindre frallor/brytbröd i långpanna, som i den väldigt smidiga varianten Enkelt Brytbröd, eftersom de är utpräglat självständiga till sin läggning och även de jäser på samma plats som de senare ska bakas i (en långpanna). Om det bara inte vore för allt individuellt hanterande innan de har tagit sig fram till långpannan.



Obrutna Brytbröd


För en tid sedan köpte jag faktiskt, på extrapris naturligtvis, en laddning så kallade Frökusar respektive Fruktkusar nere på Willys. Det är sambons favoritbröd och även jag tycker de är goda. Ungefär 4cm höga med knapriga frön (och frukt) både på insidan och utsidan. På extrapris kostar de ungefär 3 SEK per styck, inte sådär superbilliga ens i det fallet alltså.

När det så blev dags att fylla på brödförrådet (frysen alltså) så slog mig tanken om det inte går att åstadkomma något liknande själv. Det gick faktiskt väldigt smidigt och kostnaden blev ungefär 1 SEK per Frökuse !!

I allt väsentligt följer jag beskrivningen enligt tidigare översiktliga blogginlägg Dagligt bröd där min förenklade ad hoc bakprocess beskrivs.


Frökusar i långpanna (48 stycken)  

  • Börja med att skålla de lite grövre ingredienserna. Den här gången använde jag huvudsakligen Mjölk som degvätska (1 liter) och lite vatten (ca 3 dl) som värmdes till nära kokpunkten i mikrovågsugnen.
  • Blanda i en stor degbunke (jag kör med en rostfri) några dl fiberhavregryn, några dl grahamsmjöl, lite mathavre, lite korngryn, salt, lite pumpakärnor, lite solroskärnor, sisådär 3/4 dl rapsolja och en skvätt brödsirap (för jäsningens skull mestadels).
  • Häll degvätskan (nära kokpunkten) över de torra ingredienserna i skållningen. Detta förfarande med skållning ger dig i slutändan ett saftigare matbröd med härlig textur.
  • Rör om och låt det svalna till ca 40-45 graders temperatur.
  • Blanda i en liten bunke några dl vetemjöl och några dl sojamjöl samt en påse torrjäst. Det är inte så himla noga med sojamjölet, det använder jag mest bara för att sambon beställt hem några påsar på extrapris från Matsmart. Den lilla fördelen är väl främst att det är proteinrikt och därför ger ett något högre näringsinnehåll.
  • Blanda omsorgsfullt jäst + mjölblandning i den avsvalnade skållningen. Jag kör vanligtvis bara med en standard elvisp med degkrokar. Fortsätt med att fylla på, under samtidig degkrokskörning, med mer vetemjöl till dess att konsistensen på din deg blir smidig och ganska klibbfri.
  • Förutom vetemjöl kan man naturligtvis använda sig av andra mjölvarianter som rågsikt, grahamsmjöl, grovt rågmjöl osv. Men eftersom jag redan blandat i en massa fiberkällor och andra nyttigheter i skållningen så kör jag bara med standard vetemjöl.
  • Man måste komma ihåg att om brödet uteslutande består av grova ingredienser så blir det ofta svårjäst, buttert och tungsint till sin läggning 👀.
  • Vält omedelbart upp den degkroksknådade degen på mjölat underrede. Jag kör oftast med diskbänken. Vänd igenom degen några minuter med mjölade händer så att den rätta stunsen uppnås.
  • Dela degen i 2 delar. Kavla flyhänt ut varje del (ca 2 cm tjocklek) och placera på plåt med bakplåtspapper.
  • Leta reda på din pizzaslicer (av teflonplast så att inte plåten skadas) och skär upp degsjoken i lämpligt stora rutor.    



Pizzaslicern har fått jobba

  • Låt bröden jäsa övertäckta med kökshandduk ca 90-120 minuter.
  • Kör igång ugnen på ca 200 grader.
  • Vispa upp 2st ägg i en liten skål.
  • Pensla bröden med det uppvispade ägget (precis innan plåten ska in i ugnen) och strössla över till exempel örtsalt, solroskärnor, pumpafrön, hela linfrön.
  • Grädda mitt i ugnen ca 12-14 minuter. Håll lite koll så att det utvecklas tillfyllest.



47 stycken (1 är redan uppäten) Frökusar

  • När bröden svalnat lite bryts de försiktigt isär och travas lite småsexigt ovanpå varandra (till exempel) för fortsatt avsvalning.


Travade småsexigt ovanpå varandra

  • När de svalnat packas bröden lämpligen i påsar och fryses in inför kommande frukostar eller som tillbehör till en tallrik med valfri soppa.



Frukost i Norrland


  • Jag blev faktiskt så himla nöjd med både enkelhet i förfarande och smak på detta bröd att de två efterföljande brödbaken här hemma har varit av samma typ. Jag bakar vanligtvis med intervall om 3-4 veckor i dagsläget.
  • Dock med en del variationer i ingredienslistan. Men det är normalt förfarande för mig. Trist och monotont att hålla på med recept, då är risken stor att det blir likadant varenda gång. 
  • Bättre för en gammal vresig understimulerad gubbe att utmana ödet, inte veta exakt vad som väntar runt hörnet och få ett litet adrenalinpåslag i vardagen !! 👀 



Brödbak nr 2 äggpenslade och beströdda



Brödbak nr 2 färdiggräddade



Brödbak nr 2 sexigt på varandra



Brödbak nr 3 åker in i ugnen



Brödbak nr 3 färdiggräddade


Ibland fattas det en brödbit på bilden. Det är sambon som, likt en hungrig labrador, kastar sig över bröden och ska äta ostmackor med mjölk direkt när de har kommit ut ur ugnen.



Vårt dagliga Bröd giv Oss idag !! // Northernlightsinvestment

måndag 23 januari 2023

Elpris +278,5%

När jag för en tid sedan genomförde ett försök att budgetera mina förväntade intäkter via utdelningar för år 2023 (med avsikt att upprätta ett Utdelningsmål för året) så uppskattade jag även vilka basala utgifter som året kan tänkas överrumpla mig med 👀.

Ingen enkel uppgift ett år som detta med många osäkra faktorer (krig, inflation, elpriser, räntehöjningar, Castellum & Co) att försöka ta hänsyn till. Till slut landade jag i en uppskattning av att kontantutdelningarna kommer att öka med 18% och de basala utgifterna kommer att öka med 20%.

Med "basala utgifter" menas här alltså den nivå av utgifter som mina kontantutdelningar behöver täcka under året för att jag fortfarande ska kunna kalla mig Financially Independent (finansiellt självständig) vilket i förlängningen är grundläggande för en så kallad FIRE-exit.

Allt är fortfarande frid och fröjd. MÅL 2023 överstiger FIRE. Så här ser det hela ut i ett stapeldiagram där även utdelningar för 2023 så sakteliga har börjat strömma in: 



Utdelningar 2016-YTD 2023, Mål 2023 samt FIRE-nivå. 


För mig personligen är en sådan planerad utgiftsökning, om det landar i dessa trakter av +20%, totalt exceptionell. Känns i det närmaste absurt att räkna med en sådan höjning av de basala utgifterna. 

Köper man en ny elbil eller åker på en Jorden Runt Resa i några månader med spännande stopp som Vietnam, Tonga, Nya Zealand, Hawaii, Kalifornien, Kuba, Alaska och Säffle så får man naturligtvis andra (icke basala) faktorer i ekvationen.

Även utgiftssidan för 2023 har nu börjat ge sig till känna. För en tid sedan trillade elpriset för mitt rörliga avtal här uppe i SE 1 in. Priset per kWh landade på 269,66 öre.



Mitt elpris i december 2022


Motsvarande utfall för december 2021 var 71,25 öre/kWh, januari 2022 31,94 öre/kWh respektive 28,47 öre/kWh för februari 2022. För december månad ger det en ökning av elpriset med 278,5%.

Det här är alltså den allra kallaste perioden i Norrland (december-februari). Yttertemperatur kan ibland sjunka under -30 grader vissa perioder och effektåtgången för hushållen är stor. Räknar jag på det så kommer min elräkning för december 2022 tredubblas jämfört med 2021. Trots en sänkning av förbrukningen på drygt 30%.

Jag har kvartalsräkning och får denna för betalning i april månad. Det kommer att påverka sparkvot och buffertsparande negativt. Men det är inte det minsta synd om mig. Jag har marginaler att ta av. Det är värre för mina medmänniskor med stor familj, betydligt större bostäder och mindre marginaler. 

Det är nog först när denna typ av räkningar börjar ramla in som man till fullo förstår konsekvenserna och inser att kostnadsökningar på på 20% inte alls är någonting orealistiskt.



Elpris december 2021-februari 2022



Fördelningen av mina basala utgifter för år 2022 ses i nedanstående diagram. Energikostnad (dvs elräkningarna) för perioden december 2021 - november 2022 utgjorde 11% av totalen.

Man får väl försöka spara in på något annat. Sluta äta till exempel (hushållet) 👀.
 


Utgiftsfördelning år 2022


Ha en fin arbetsvecka !! // Northernlightsinvestment

söndag 15 januari 2023

Soup du Jour

Då matlagning är ett av mina stora intressen, i kombination med en finansiellt ganska torftig uppväxt, försätter jag mig aldrig i en situation då det inte finns färdiglagad mat av god kvalitet i kylskåpet.

Konceptet med att någon lunchservering serverar mig husmanskost á 110 kr/portion ingår inte i min vokabulär. I princip varje helg färdigställer jag all lunch- och middagsmat som behövs till den kommande arbetsveckan nere i Cirkusmanegen.

För riktigt länge sedan, i min ungdom på mina allra första stadigvarande anställningar, arbetade jag med matlagning. Allt från att under några månader flippa hamburgare på Max Hamburgersyltor, via storköksarbete till lunchsyltor i den norrländska kuststad Luleå dit jag alltid återvänder.

Det här var direkt efter min Militärtjänstgöring i Flygvapnet. "Take my breath away" stod på höjdpunkten av sin bana. I brytpunkten mellan ungdomen och det stora allvaret som tog vid därefter med högre studier och yrkesmässigt avancemang in i ledningsgrupper och fackliga förhandlingar. Ofta tänker jag att min lycka nog varit lika stor även om jag fortsatt inom matlagningsyrket.

De helger som tiden, eller energin, inte räcker ända fram brukar jag under någon veckodag köra en laddning mat som sköter sig själv i ugnen på låg temperatur medans man är på jobbet och därefter iväg på en gymsväng.

Slowcooking med utgångspunkt i billiga men kvalitativa råvaror. Högrev eller picnicbog som fått marinera i en god hemblandad marinad några timmar för att därefter gå färdigt på låg värme.



Klassikernas klassiker; Fransk löksoppa.


För några år sedan, då mest i avsikt att köra en lite slankare linje under våren, brukade jag laga en soppa av varierande sort varje vecka. Veckans soppa kallade vi det. Av någon anledning så slutade jag med det. Vi blev kanske tillräckligt slanka inför just den specifika beachsäsongen 👀. 

Soppa är nämligen alldeles enastående mat, inte minst nu i dessa tider av att dra åt svångremmen och huka i bänkarna när räkningarna ramlar in;

  • Soppa är mättande till ett relativt lågt energiinnehåll, bra för oss som försöker krympa kroppshyddan istället för att köpa större kläder.
  • Soppa erbjuder oftast en väldigt låg portionskostnad, inte sällan 8-12 kr/portion inklusive en eller två hårdbrödmackor med ost.
  • Soppa kan varieras nästan i det oändliga utifrån säsongsbundna ingredienser. Lokalt och miljömässigt stora fördelar utöver låg kostnad.
  • De allra flesta varianterna av soppa kräver en mycket modest initial och total arbetsinsats. Naturligtvis kan man köra hummersoppa från scratch, men själv sparar jag det till någon lämplig Nyårsafton.
  • Soppa har kort tillagningstid, sällan mer än 30 minuter då de flesta ingredienser är finskurna.
  • Soppa sköter sig själv långa stunder av tillagningstiden, anpassa bara spisläget till småsjuda. lägg locket på och ställ en timer.

Oftast snurrar jag runt på några få olika soppvarianter i vardagsmaten, klara utan redning eller toppredda med någon typ av laktosprodukt, med utgångsprodukt i några olika ingredienser som går att variera i nästan oändlighet.

  • Linssoppa (röda linser) med eller utan inslag av animaliskt protein. Starkt kryddad med både vitlök och chilipasta som smaksättning.
  • Köttfärssoppa. En snabb variant av den klassiska svenska långkokade Köttsoppan. Med potatis, rotselleri, morot, palsternacka, lök, purjolök. Fuskar med buljongtärning i avsaknad av långkokets mustiga biprodukt.
  • Lax- eller Räksoppa, alternativt med både lax och räkor. Vanligtvis gör jag en redd variant med någon laktosprodukt. Även väldigt gott att toppa med strimlad gravlax eller kallrökt lax.
  • Champinjonsoppa eller en blandad Svampsoppa. En redd soppa med laktosprodukt. Använder den svamp som finns att tillgå. Oftast champinjoner, kantareller eller någon torkad svamp som till exempel björksopp.
  • Kycklingsoppa med potatis, palsternacka och någon variant av lök. Starkt kryddad med curry och torkade örtkryddor. 
  • Redd Grönsakssoppa med eller utan inslag av animaliskt protein. Det animaliska proteinet kan till exempel vara brynt köttfärs (eller vegetarisk dito), kassler, bacon, rökt skinka, tärnad kycklingfilé som man tidigare ugnsstekt.

Den senaste soppan jag själv lagade, för bara några dagar sedan, blev en Laxsoppa om ungefär 10 portioner från diverse spridda ingredienser som grävdes fram ur kyl/frys och betingade en kostnad understigande 100 SEK exklusive elström till spisen 👀.

  • Börja med att tärna fint 3 medelstora Morötter och ungefär lika mycket Rotselleri. Låt detta svettas några minuter (tex rapsolja) i en kastrull om 4 liter.
  • Hacka fint 2 grabbnävar fryst Broccoli (snabbtina i varmt vatten) och låt även dessa svettas tillsammans med rotfrukterna ytterligare några minuter.
  • Gräv igenom kyl/frys och fiska fram 300g Lax (ojämna bitar), 2 små Lökar, 4 medelstora Champinjoner, en liten skvätt Gräddfil, 1 liter Mjölk, 1 liten skvätt Creme Fraiche, Sriracha stark Chilisås, en tub Tomatpuré, några Buljongtärningar (Fisk/Grönsak) men ingen Potatis !!
  • Fatta snabbt beslutet att ersätta potatisen med Risoni (risformad pasta alltså) som sambon vid något tillfälle beställt hem från Matsmart.
  • Salta och peppra din svettiga Broccoli- och Rotfruktsblandning.
  • Placera ca 150 gram Risoni i kastrullen. Rör om.
  • Häll ca 1,8 liter Vatten i kastrullen och inplacera ca 3 buljongtärningar. Rör om. Låt koka upp och sedan småputtra gemytligt på lågt spisläge ca 10 minuter.
  • Hacka Laxen med lämplig Kniv, gör detsamma med Lök och Champinjoner. Bryn allt detta i en stekpanna vid sidan om så att det får lite färg, det ger en fördjupad smak.



 Rotfrukter och Broccoli svettas

  • Skyffla ner allt det vid sidan om brynta i kastrullen. Späd med Mjölk, ungefär 8-10 dl, och rör om försiktigt.
  • Låt det hela småputtra någon minut. Risonin (dvs risformad pasta) gör i detta fall att ingen ytterligare redning krävs. Stärkelsen i pastan gör att det reder sig själv.
  • Den här gången kryddade jag Laxsoppan med huvudsakligen salt, peppar, Sriracha chilisås, tomatpuré, buljongtärning (grönsak/fisk) och dragon. Dragon (och andra traditionella sk franska örter) är en god krydda till både kyckling, fläsk och fet fisk som lax.


Nästan 4 liter färdig Laxsoppa



Börja experimentera med Soppor !! // Northernlightsinvestment

torsdag 5 januari 2023

Utdelningsmål 2023

Jag brukar inte göra några avancerad målanalyser av min ekonomi eller andra livsomständigheter. 

Det brukar istället bli ganska grova uppskattningar, ofta modest och blygsamt i underkant, bara lite på ett sisådär ungefär. Jag är ingen tävlingsmänniska. Om någon överdrivet ivrigt, med alla tillåtna och otillåtna medel vilt fäktande med innebandyklubban och skummande fradga i mungiporna, förefaller vilja ta bollen av mig så brukar jag självmant ge bort den. Så inte någon skadar sig i processen 👀.

Det kanske har att göra med min allmänt deterministiska livsåskådning där jag, av någon märklig anledning, inte anser mig kunna påverka detaljerade skeenden. Så fort jag försöker så knäpper ödet mig på näsan och talar om att "det där med planer ska du nog ta och strunta i grabben". Det blir ändå inte som du tänker dig.  

Naturligtvis har jag genom livet under de senaste 30 åren läst en förskräcklig massa olika böcker, och deltagit i skamlöst många kurser, om vikten och nödvändigheten av detaljerade Mål för att man ska kunna ta sig framåt i livet och inte minst arbetslivet. 

Där har jag suttit mången gång, på mången kursgård i Sörmland, Norrland, Värmland, Roslagen, Bohuslän, Holland, England eller Belgien. I tredelad skräddarsydd kostym (Thailand naturligtvis eftersom det är billigast) och paisleymönstrad sidenslips bland andra påläggskalvar. Sällan har jag känt någon större tillhörighet.

Bara nickat bekräftande åt den karismatiska kursledaren, synbarligen ivrigt inbegripen i intressanta diskussioner och efter en snabb dusch på hotellrummet glidit ner till samkväm med 3-rätters och en 6a avec till kaffet. Charader. För att åter igen sitta där i den obekväma stolen nästa dag klockan 08.00.

Men det var då det. I livet före mitt förrförra liv.

 

Ungefär 40% måluppfyllnad räcker kanske inte


För någon månad sedan började jag på allvar fundera på hur min preliminära målsättning för 2023 kan tänkas gestalta sig avseende kontantutdelningar. Därefter har allting naturligtvis redan förändrats några gånger och det där ödet har sin vana trogen travat några tegelstenar i den negativa vågskålen 👀:

  • USD/SEK har droppat i runda slängar 8%. Tror tyvärr det fortsätter i den riktningen.
  • Stora extrautdelningar utföll som engångsbelopp under 2022.
  • Den första svenska, av investerarkollektivet upphöjda, blivande utdelningsaristokraten (Castellum) abdikerade strax före det var dags att ta plats på tronen.
  • Finansinspektionen började mästra de svenska bankerna kring att återhållsamhet med utdelningarna under 2023 är att rekommendera.
  • Kriget fortsätter, inflationen fortsätter, kommande varsel, kommande uppsägningar och kanske även konkurser.

Där någonstans var jag inne på att ett Nollresultat trots allt inte är att förakta givet förutsättningarna. Endast dagar innan det utan återvändo röstades igenom i Styrelsen så ramlade plötsligt en riktig bamsebumling till sten ner i den positiva vågskålen:

  • Den 23e december, mitt under pågående uppesittarkväll i tv-soffan, släpper Avanza på Twitter (under hot om massflykt eftersom konkurrerande Nordnet tagit täten) plötsligt nyheten att all utländsk källskatt under åren 2020-2022 ska återbetalas någon gång i början 2023. 
  • Firades omedelbart med en Carlsberg Sort Guld till På Spåret.
  • Därefter ska källskatt utbetalas året efter det att den dragits. För 2023 alltså i början av 2024 och inte enligt tidigare så sent som 2026.
  • Knappt man tror det är sant, men vi måste väl trots allt utgå ifrån att det sker som utlovat. Men jag är naturligtvis skeptisk och återhållsamt glad på samma gång 👀.



Tack så mycket Avanza för det tidigt reviderade Målet !!

  
För mig innebär denna klumpsumma i form av återbetalad källskatt för åren 2020-2022 en ökning av kontantutdelningarna om 18% vid en jämförelse med utfallet för helåret 2022. Det blir en så signifikant påverkansgrad när man har en stor andel av de individuella utdelande innehaven globalt investerade (USA, Kanada, Finland, Norge, Danmark, Tyskland).

Jag slår till på det helt enkelt. Det får helt sonika bli så för Utdelningsåret 2023:

  • Utdelningsmålet sätts till en ökning om +18% jämfört med 2022.
  • Budgeterad FIRE-nivå justeras (kända anledningar) med +20% jämfört med 2022.
  • Täckningsgraden från utdelningar blir därmed 1,43 x FIRE (+43%) år 2023.

Så där, då var det äntligen gjort. Alltid skönt att bestämma sig för någonting och sluta skruva på sig likt Masken inför Kroken. Nu lutar jag mig tillbaka i soffhörnan och ser hur, som vanligt, precis ingenting blir som jag tänker mig !! 👀

I mitt inför 2023 redan förberedda Stapeldiagram blir det att se ut enligt nedan. Glädjande nog så har det i alla fall redan börjat ramla in kontantutdelningar under januari månad. Det ser alltid lite futtigt ut alldeles i början.

Men jag brukar tänka på att en vis människa en gång sa att:

 "även en 1000-mila resa börjar alltid med det första steget"

Den trycker jag definitivt gilla-knappen på !!




Mål 2023, FIRE-nivå 2023 och årliga utdelningar 2016 - 2023



Eftersom detta var ett av mina väldigt sällsynta inlägg som helt och hållet går i alkoholens tecken så avslutar jag med en ögonblicksbild från Nyårsafton 2022 publicerad på Twitter. 

Den illustrerar en bra prioriteringsordning för det kommande året 2023. Även om det ibland inte förefaller så på en Ekonomiblogg så är pengar definitivt inte allt här i livet.




Prioriteringarna under 2022



Mot Nya flexibla Mål Kamrater !! // Northernlightsinvestment

måndag 2 januari 2023

Utdelningar December 2022

Dags att sammanställa den sista utdelningsmånaden för det gångna året 2022 och därmed kan jag även bokföra utfallet för helåret. 

Det blev ett fantastiskt utdelningsår 2022 !! Väldigt oväntat med tanke på att föregående år 2021 gav en ökning av kontantutdelningarna om +119% jämfört med 2020. Jag blir vanligtvis lite ödmjuk inför fortsättningen efter ett superresultat. Man vill ju inte förhäva sig eller lägga alltför stor press på sig själv att prestera på topp kontinuerligt 👀.

Men faktum var att jag under året fick justera upp målsättningen för helåret från 25% till 33% till 50% för att inte framstå som alltför blygsam och i total avsaknad av kontroll över min egen ekonomi. Men det sket sig totalt ändå.
 
Under december månad är det nästan bara Nordamerika (exklusive Autoliv, Cibus, Kesko och någon stackars förvirrad ETF) som ger mig kontinuerliga kontanter in på kontot. Så även om december inte är den bästa utdelningsmånaden så avstannar aldrig inflödet från Väster.

Naturligtvis är i princip alla dessa transatlanter egentligen att betrakta som globala. Så det är hela Världen som bidrar till mina kontinuerliga långsiktiga återinvesteringar i pensionsfonden. Som jag vill ha det i min globala utdelande ETF.

I nedanstående diagram ses utfallet för 2022. December månad var utdelningsökningen blygsamma +3,5% jämfört med motsvarande månad 2021. Den främsta anledningen till detta var att Solid Försäkring lämnades som utdelning i december 2021varvid jag direkt sålde den avknoppningen och omplacerade till andra utdelande värdepapper. Det motsvarade nästan 30% av utdelningen december 2021. Under december 2022 trillade ingen dylik klumpsumma in.

Den uppmärksamme noterar 2 nyheter i diagrammet. Historik är kul kan vara sporrande och eftersom den låg där rakt framför näsan på mig (hos Avanza) så lade jag till år 2019 i utdelningsutvecklingen. Det innebär att 2023 nu blir det 5e året som dokumenteras månadsvis.

Den andra nyheten är att jag även lagt till det jag i dagsläget känner till avseende redan fastställda samt förväntade utdelningar för år 2023. Det kommer alltså att fyllas på under tidens gång och därmed ökar exaktheten ju närmare aktuell månad man kommer. Januari tycker jag är ett exempel på hur den perfekta utdelningstillväxten ska gestalta sig sett över 5 år 👀.

Observera alltså att år 2023 är en prognostisk ögonblicksbild. De facto har jag ännu inte fått en enda Krona i kontantutdelning under detta år 👀.  




Månatliga utdelningar 2019 - 2023



Kontantutdelningarna inkom under december månad från 64 stycken diversifierade källor:

  • T Row Price Group Inc, Gilead Sciences Inc, Ares Capital Corp, Cibus Nordic Real Estate, Main Street Capital Corp, TotalEnergies SE, Dominion Energy Inc, Stanley Black & Decker Inc, Kesko Oyj B, Kontoor Brands Inc
  • Principal Financial Group Inc, Manulife Financial Corp, Shell PLC, Flowers Foods Inc, NorthWest Healthcare Properties REIT, BP PLC, Yara International, Main Street Capital Corp, Old Republic International Corp, Realty Income Corp, McDonald´s Corp
  • Home Depot Inc, Coca-Cola Co, Slate Grocery REIT, STAG Industrial Inc, Pizza Pizza Royalty Corp, Nextera Energy Inc, Prudential Financial Inc, Whirlpool Corp, Raytheon Technologies Corp, Consolidated Edison Inc, Global X SuperDividend ETF
  • Global X SuperIncome Preferred ETF, HanesBrands Inc, Walgreens Boots Alliance Inc, 3M Co, Chevron Corp, Target Corp, International Business Machines Corp, Snap-On Inc, Exxon Mobil Corp, Emerson Electric Co
  • American Electric Power Company Inc, Unilever PLC, Autoliv SDB, Valero Energy Corp, Amgen Inc, Archer-Daniels-Midland Co, Johnson & Johnson, LyondellBasell Industries NV, Pfizer Inc, Cummins Inc, Fortis Inc, Aflac Inc, Enbridge Inc
  • United Parcel Service Inc, JM Smucker Co, Intel Corp, Wells Fargo & Co, Canadian Utilities Ltd, Boston Pizza Royalties Income Fund, Arbor Realty Trust Inc, iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR Dist, TransAlta Renewables Inc

En snabb blick på helåret 2022 visar att det till slut landade på en utdelningsökning om +73,6% jämfört med helåret 2021. Ett fantastiskt utfall i detta skede av min investeringsresa (närmar mig slutet) då jag under årets 3 sista kvartal bromsat och till slut upphört med nyinvesteringar från lön och dylikt. 

Endast erhållna kontantutdelningar återinvesteras i dagsläget in i pensionsfonden i 2 stycken för ändamålet utvalda fonder. Aktiespararna Direktavkastning B och Avanza Global. Jag väljer att göra det lite enkelt för mig själv under en tid framöver.

Men detta positiva utfall om 73,6% är naturligtvis till stor del orsakat av den mycket gynnsamma USD-nivån under året och stora extrautdelningar från bland annat Tele2. Under 2022 blåste de flesta vindar i gynnsam riktning för den diversifierade defensiva utdelningsinvesteraren.

Under 2023 kan vindarna vända. Det får man alltid ha i åtanke om man väljer att släppa bankkontots trygga hamn och ge sig ut på Ekonomins stormiga och ombytliga hav.

Extra glädjande är att det positiva utfallet även innebär att jag hamnar +46,5% över nivån för teoretisk FIRE för året. Alternativt uttryckt 46,5% över nivån för finansiellt oberoende. Alla årets räkningar betalda och därtill en massa kontanter till övers för till exempel några utlandsresor under året. Eller några månader under en kokospalm på andra sidan Jorden.

Goda förutsättningar om ödet låter mig vara kvar i jordelivet ett tag till 👀.



Årliga utdelningar 2016 - 2022


Avslutningsvis vill jag återge hur jag resonerade tisdag den 4e januari 2022. För snart 1 år sedan. Det ger lite perspektiv på att alla planer och tankar i realiteten inte alltid blir som man tänker sig:


"Helåret 2021 summeras till mycket goda +119% jämfört med 2020.

Jag är nu mycket nära teoretisk FIRE vilket, om ingenting kraftigt negativt sveper in över världsmarknaderna, kommer att uppnås under 2022.

Jag sätter ett preliminärt Mål för 2022 på +25% utdelningshöjning. Investeringarna kommer att fortsätta ännu en tid men troligtvis på en lägre nivå och därefter avstannande under Q3/Q4 2022.

Det är även mycket möjligt att en större andel av investeringarna kommer att inriktas mot varierande fonder och ETFer vilket per automatik medför att kontantutdelningarna minskar. Få fonder och långt ifrån alla ETFer är utdelande.

Har inte tänkt helt färdigt kring detta. Men helt klart är dock att min stora numera publika blogginvesteringsresa som påbörjades i november 2019 nu i rask takt närmar sig slutet"



Jag önskar Er alla ett lyckosamt år 2023 !! // Northernlightsinvestment