måndag 21 november 2022

Ekonomiska nyckeltal - Kapitalfördelning

Lite då och då, sedan en inte alltför lång tidsrymd bakåt i tiden, brukar jag följa upp en del ekonomiska "nyckeltal" för min privatekonomi. Detta är alltså egentligen att betrakta som en anomali från hur jag levt merparten av mitt liv. Jag har mest guppat som en kork på ytan och följt med strömmen.

Egentligen borde det vara mer intressant att följa upp denna typ av ekonomiska grundvärden ju yngre man är. För att lära sig mer om den rådande situationen, sitt eget beteende och hur det kan påverka framtida möjligheter. Så borde det vara men av vad jag kan förstå, och läsa mig till av många med tonårsbarn, så är det sällan på det viset 👀. 

Likadan var nog jag som tonåring men någonting i min ganska påvra uppväxt fick mig att respektera pengars värde. Så jag blev en Spara.

Det var först för några år sedan som jag ordentligt började dokumentera min egen ekonomi och när den bollen väl satts i rullning så har det blivit fler och fler mätpunkter.

Väldigt jobbigt och tidskrävande ? Absolut inte, när Excellfliken väl är skapad så är det oftast en fråga om några minuter av arbetstid och tvärtom önskar man att tiden kunde gå lite fortare så att det blev dags att dokumentera igen. 

Lite lätt beroendeframkallande är det definitivt men trots allt kanske ett nyttigare beroende än många andra varianter. 



Jag skulle aldrig ha börjat med de där uppföljningarna....

  • Ekonomisk utveckling är det mätetal som jag följt längst vilket innebär att det pågått sedan början av 2010. Det var kanske någonstans där och då, efter utbrändhet och några hårda år, som jag började känna mig föråldrad och fundera över framtiden och hur det såg ut inför dess ankomst. Sedan dess har min totala ekonomiska utveckling varit +755% och tilltagit i styrka, och definitivt även volatilitet 👀, framförallt efter att jag gick över till att investera på börsen istället för i bundna långsamt växande högräntekonton.
  • I början av min börsresa gjorde jag väl som de allra flesta troligtvis. Köpte en från min barndom välkänd aktie, till exempel Alfa Laval eller Electrolux, och avvaktade. Förundrades över de snabba kasten och ibland uppgångar på 20% på några månader. Vilket gjorde mig svettig, för man vill ju realisera vinsten och det kan ju rimligtvis inte fortsätta uppåt i det oändliga. Ingenting växer till himlen Ganska snabbt tyckte jag mig "genomskåda" förutsättningarna för detta lotteri och gled över mot buy-and-hold och Utdelningar istället. Oftast har dessa en tendens att ramla in på kontot oberoende av de där volatila kasten och jag följer nu utvecklingen över månad- samt kalenderår.
  • Tre andra nyckeltal är för mig Budget, Sparkvot och Buffertkassa där budget är det allra senaste mätetalet. Det har nog aktualiserats i och med den accelererande inflationen vilket kan ställa till det avseende huruvida de rullande kontantutdelningarna klarar av att betala alla framtida räkningar. Därför gjorde jag en genomgång av alla mina Utgifter YTD 2022 vilket nu följs månadsvis. När jag lika var igång så gjorde jag samma sak för helåret 2021 så att det finns något att jämföra med när året summeras.
  • Många som pysslar med Utdelningsinvestering gör det för att kunna uppnå tillståndet som brukar förkortas FIRE, dvs Financially Independent som i förlängningen möjliggör Retire Early. När jag själv för 3 månader sedan uppnådde det första delmålet Nu är jag FI så var det baserat på en övergripande känsla (jag känner ju till min Sparkvot sedan länge) för mina årliga utgifter. Men nu har detta alltså även verifierats via budget och sammanställning av utgifter. Har man långt kvar till FI upplevs det kanske ointressant men när det närmar sig kan det vara mycket intressant att veta när det de facto är möjligt.
  • Diversifiering och branschfördelning är viktiga mätetal för mig i den del av min strategi som utgörs av kontantutdelningar. Sentimentet för olika branscher varierar med tiden och det är inte alltid man vill ligga fullinvesterad i vare sig Finans eller Fastigheter. Valutafördelning är även något jag tillämpar. Jag bor i Sverige, och kommer troligtvis att göra så resten av mitt liv, men det finns andra valutor som varierar i styrka visavi vår svenska krona.

Det senaste ekonomiska nyckeltalet som jag genomförde en uppföljning av råkade för en vecka sedan bli Kapitalfördelning (ofta benämnt allokering). I min version innebär detta hur jag valt att fördela mitt "fria" kapital över de, för mig, huvudsakliga placeringsslagen Utdelande aktier, Fonder, ETFer och Buffertkassa. Ingen form av krypto eller utlåning är aktuellt i min ekonomi.

Olika typer av pension (allmän och tjänstevariant), lån (studielån och fastighetslån) eller fysiska tillgångar (huset vid havet) ingår inte i mitt sätt att mäta och redovisa min Kapitalfördelning. 

  • Utdelande aktier (79%). Dessa utgör huvudparten av mitt kapital och täcker samtliga mina årliga utgifter (räkningar och sånt där tjafs som man måste betala) till 140% (prognos) för år 2022. Detta att skjuta över målet med en faktor 1,4 skapar naturligtvis en trygghet i dessa tider av räntehöjningar och stigande inflation. Nästa år blir troligtvis ett sämre år med en försämring av kostnadstäckningen men spekulationer kring detta får vänta till Q1 2023.
  • Fonder (6%). De flesta fonderna har jag ägt länge (vilket innebär 7-8 år för mig) och de får ligga kvar. Min avsikt är att sälja av fonder när något särskilt behov uppstår (en längre resa till exempel). Mina fondinnehav använder jag framförallt för att ytterligare diversifiera mot branscher/regioner/bolagstyper där jag inte direktinvesterar.
  • ETFer (5%). Här är resonemanget lite liknande det som jag kör med för mina fondinnehav. Däremot är en del av ETFerna även en del av mitt kassaflöde då de är av utdelande typ.
  • Buffertkassa (10%). För ett år sedan benämnde jag denna del av min ekonomi (i huvudsak) för Kassa där avsikten var att investera hela klabbet. Därtill hade jag en separat Buffert vid sidlinjen helt fristående från min investerbara ekonomi. Sedan blev jag mycket abrupt svårt sjuk och i efterdyningarna av detta beslutade jag mig för att behålla en större del icke investerad. När livet (och döden) klampar in och stör våra omsorgsfullt utmejslade planer så kan det ibland hända att man tänker om. Så numera återinvesteras enbart utdelningar i min pensionsfond och sparkvoten i övrigt adderas till denna buffertkassa. Vid årets slut kommer denna att uppgå till ca 4 års samlade utgifter vid nuvarande komfortzon 👀.



Kapitalfördelning Northernlightsinvestment November 2022



Följer Ni upp Er ekonomi ?? // Northernlightsinvestment

söndag 13 november 2022

Tankar om hösten

Det är en besynnerligt varm årstid vi lever i. Värmerekord slås över hela landet och Skåne klamrar sig fortfarande fast vid årstiden Sommar. Nu är det bara att ta och ställa in det där elbidraget. Sådant ska väl rimligtvis inte utgå under Sommaren baserat på tidigare Vinter 👀. 

Det börjar gå inflation i bidrag, framförallt alla krav på bidrag, och snart ska människor och företag ha stöd för ökade kostnader inom precis vad som helst i vardagslivet. Nä, inkomstpröva bidrag och ge allmosorna till de som verkligen behöver stöd för att klara sig. Låt oss inte alla bli likt politiker som plockar ut stöd, som inte behövs, bara för att vi kan.

I Norrland är det Höst fast det borde vara Vinter. Snön som kom i början av veckan försvann över en natt. Trist tycker jag som gillar det ljus som den vita snön bidrar med. Fast å andra sidan har det varit, efter 12 timmars ihållande nattligt regn, ett alldeles strålande höstväder i några dagar.

Vi bor just nu inne i Staden istället för i Stugan vid havet. Det blir närmare till aktiviteter som Cirkus och Gym och Åtaganden. Cykel kan användas för att förflytta sig de få kilometer som krävs istället för att hoppa in i bilen och åka några mil. Mindre planering krävs.

Kollektivtrafik säger Ni ? Glöm det, detta är Norrland. Inga bussar, spårvagnar eller pendeltåg.



Det är långt till Ropsten (tack och lov)


Igår lördag var det +8 grader längs vägen när vi for ut till stugan för en dagstripp. Samma temperatur var det inomhus och jag bestämde mig för att köra igång luftvärmepumpen på underhållsvärme läge +8 grader. Det blev, en rekordsen, premiär för att dra igång uppvärmningssystemet. Men nu blir det, om inte global warming spårar ur fullständigt, allt fler minusdagar. Vill inte riskera någon sönderfrysning av vattensystemet. Nästa upptrappning är att slå igång den värmekabel som ligger inne i den grova slangen till den djupborrade brunnen. Inom kort.

Tidigare i veckan var jag ut och lämnade av utgångsmaterial till Vårens projekt. Den som lever får se sa, som bekant, alltid min lilla Mamma. Nå jag försöker planera iallafall för en kommande Vår igen. Med tryckimpregnerat 45x145, 45x120 och 28x120. Förhoppningsvis blir det till att tralla några dagar åtminstone ibland under 2023 👀.

  

Här ligger vi och väntar på Våren


Det är sambon som beställer alla nya projekt och jag är utsedd till hantverkare. Den här gången önskas en sån där flashig Tältpaviljong där hon kan ligga, när det regnar om Sommaren, i en hängmatta och läsa sina böcker eller lösa sina extremt svåra Sudokun.
 


Här kan man sippa Cava och lösa Sudoku


Jag såg ingen naturlig plats för denna byggnad, som inte begränsar nuvarande sommarliv eller döljer Solen halva dagen eller är i vägen i största allmänhet, men efter lite funderande kom jag på att de två huvudsakliga altanerna vid min havsanläggning 👀 kan sammanfogas och därvid uppnås 20 extra kvadratmeter och ett alldeles grandiost sammanhängande 100 kvadratmeters trädäck. På dessa 20 extra kvadratmeter ryms enkelt en Tältpaviljong om 9-12 kvadratmeter.

Så det är ju positivt att en gammal i förtid åldrad och utsliten man inte blir arbetslös även om denna man skulle råka bli officiellt arbetslös inom kort. Kvinnfolk håller en alltid med jobb.



När vi två blir Ett

I min bloggbeskrivning kan man läsa att ett av mina intresseområden är Konst & Litteratur. Så är det faktiskt även om just dessa inte berörs så ofta. Denna konst hänger iallafall på väggen i relaxavdelningen i min egenhändigt byggda vedeldade bastu med relax. Målades senaste gången som konstnären i fråga 👀 fick ett skov och då experimenterade med akvareller av stjärnbilder.



Lokal konst att relaxa till


Nu börjar Vi verkligen bli redo för Vinterns ankomst. Sambons uppkapade vedpinnar har lagts in i vedboden tillsammans med det övriga. Jordgubbsplantorna har gått och lagt sig, odlingsbänkarna är sedan länge rensade och försatta i träda inför nästa odlingssäsong.



Vedboden är redo för Vinter



Odlingsbänkarna är redo för Vinter


De för året nya Krusbärsplantorna, vilka ännu ej burit någon frukt, är inpaketerade i bur av hönsnät vilka därefter fyllts med löv och torkat gräs. Förhoppningsvis klarar de därmed den bistra Vintern som kan gå ner mot -35 grader periodvis här uppe i Norrland.

Den där inpaketeringsmetoden funkade åtminstone för snart 20 år sedan med Jasminbusken när den var ny i trädgården och såg ut att vara på väg att lämna jordelivet bakom sig. Det går att läsa mer om i inlägget Blomstertid 



Krusbärsbuskarna (blivande) är redo för Vinter


Bidragsinflationen riskerar alltså att ta fart i Sverige. En inflation som däremot är högst reell är inflationen i våra matbutiker. Det är inte klokt när en liter A-fil av fabrikat Garant numera kostar 22,90 på mitt lokala Willys. Det finns dock stora differenser än så länge mellan olika butikskedjor så det gäller som konsument att känna till dessa skillnader.

Som tur är så finns det fortfarande ganska ofta nedsatta varor -50% med kort datum i min Willys butik.
 


Kyckling OCH Entrecote vid samma tillfälle !!


För en tid sedan sålde Willys även så kallad Helgskinka för 39,90 kr/kg med sista förbrukningsdatum 31/12. Så jag köpte 3 stycken av fabrikat Nybergs Deli med svensk härkomst på ungefär 2 kg per styck. Julafton är också en helg så det får faktiskt duga med helgskinka 👀. Jag brukar kryssa över ordet Helg med spritpenna och skriva dit Jul istället. Varenda år ägnar jag mig åt denna typ av Julbordsprepping.

Den minsta skinkan (1,95 kg) åkte in i ugnen och griljerades tidigare i veckan. Man måste ju provsmaka för att kolla kvaliteten. 



På Helgen äter man Helgskinka


Denna gång blev det enkelpanerad kyckling vilket beskrivs närmare här. Med färdig råvara, till exempel ugnsstekt kycklinglårfilé, är det mycket lättare att fixa sig mat när hungern sätter in. Så har jag jobbat hela livet och nu är det svårare, det tar emot något oerhört, att lära sig att gå ut och äta på lokal istället för att fixa något själv.

Det är bara på ett all-inclusive hotell eller om man är ute med Cirkusen och äter firmans redan betalda Julbord som det går att slappna av. Alla har Vi våra egna problemområden att jobba med.



Enkelpanerad Kyckling


Så när magen började kurra på vår dagstripp ut till stugan så blev det woken som åkte fram och däri tillagades Champinjoner, Rödlök, färska Tomater och strimlad Kycklinglårfilé. Cous-cous till det. 12 minuters total tillagningstid. Snabbare än McDonald´s ?




Snabbmat i lantlig miljö


Fågelrestaurangen har även den åkt fram. På en vecka tömmer småfåglarna (eller om det är ekorren ?) alla Solrosfrön och Frökorvar. I fjol fick jag utföra en liten tillbyggnad så att det numera finns 4 olika möjliga stationer att sitta och äta frukost på.

Är det någon som vet om inflationen har drabbat Fågelfrön ?




Tomt på tallriken


Redan vid klockan 14 börjar det skymma och vid 16 är det kolsvart. Solnedgångarna i havet kan vara fantastiskt vackra och är ett skådespel att bevittna från köksfönstret.

Vi söker Oss tillbaka mot Staden innan det mörknar totalt. Jag kämpar emot Soffan som lockar förföriskt på mig. Packar istället träningsväskan och beger mig mot Gymmet. Som jag gjort i snart 43 års tid.

Försöker göra det som går för att kämpa emot den stora tröttheten som slagit sina klor i mig. Ibland känns det som att Mörkret är på väg att vinna.



Solen är på väg ner



Ännu en dag i våra liv tar slut



Upp till kamp mot Tröttheten !! // Northernlightsinvestment

torsdag 10 november 2022

Spisbröd 32 st

Då har jag så slutligen kommit fram till det allra sista trumfkortet i min Brödarsenal. 

Vi har i denna, då och då återkommande, serie av rudimentär och lite på måfå i stort sett föraktfullt receptlösa brödbakning slumpmässigt tragglat oss igenom allehanda mjukkakor i ugn, limpor, paltbröd, franskbröd, brytbröd samt bondbröd med eller utan rivna morötter i degen och till slut kommit att landa i brödet som man bakar utan ugn; Spisbröd.  

Men först en liten tillbakablick:

Mitt allra första "riktiga" jobb, efter avslutat gymnasium och därefter värnplikt 1987, var som professionell Hamburgervändare på Max Hamburgerrestaurang på Kungsgatan i Luleå. Som vanligt tog jag den enkla vägen i livet. Alla kompisgäng har medlemmar med olika roller. Min roll under mitten av 1980-talet var alltid festfixare och matlagning så när ett jobb i kategorin "jag tar vad som helst" som försörjning blev aktuellt så hoppade jag på någonting som hade med mathantering att göra och där det ständig föreföll vara personalbrist.

Där blev jag kvar i ett halvår ungefär och eftersom jag var kraftigt byggd redan då 👀 så avancerade jag till Peacemaker med uppdrag att upprätthålla lugnet under fredag- och lördagskvällarnas ibland överdrivna eufori. 

Men då jag i grunden är ganska pacifistiskt lagd så passade detta arrangemang inte mig utan jag drog vidare till andra etablissemang inom samma bransch där anställningstryggheten dessutom var större och lönechecken säkrare.



En ung och oskyldig Northernlightsinvestment


Det var där någonstans, i Landstingets trygga kommunalarbetarregi och långa vindlande kulvertar, som mitt stora matintresse blommade ut under de följande 3 åren av aldrig avtagande graviditetsvikariat. Jag och ett stort gäng kvinnor i åldrarna 18-62 år. Ni förstår säkert att det var en mycket trevlig tid i mitt liv 👀. 

På rasterna lästes Hemmets Journal , Allers eller Femina. Runt omkring mig satt kvinnorna och stickade strumpor och tröjor. En dag hittade jag en artikel om hur man bakar bröd utan ugn i en stekpanna på spisen och tänkte att det där måste jag prova. Mjukkaka av typen "Polarbröd" har alltid varit en favorit. 



Norrländsk klassiker och favorit


Originalreceptet tror jag, där för 35 år sedan i veckotidningen, var med bikarbonat och filmjölk. Med tiden har jag helt och hållet slutat med allt vad recept heter och Spisbröd bakar jag numera exakt som en vanlig jäsdeg med torrjäst (praktiskt) för själva huvudjäsningens skull men tillsätter även ca 1 matsked bakpulver för att det ska fluffa upp och bli delikat i stekpannan.

I alt väsentligt följer detta brödbak grundstrukturerna i inlägget Dagligt bröd med tillägget av ca 1 matsked bakpulver till degen.

Spisbröd (32 stycken)

  • De huvudsakliga ingredienserna blev den här gången (helt slumpartat) 1 liter Mjölk, Vetemjöl, Sojamjöl, 1 påse Torrjäst, Fiberhavregryn, lite Grahamsmjöl, Salt, en liten slurk Brödsirap för jäsningens skull och ungefär 1 matsked Bakpulver.
  • Jag skållade först Fiberhavregryn, Grahamsmjöl, Salt och Sirap i en stor degbunke (4 liter) genom att värma upp mjölken (i mikrovågsugn ca 5 minuter) till nära kokpunkten.
  • När skållningen avsvalnat nöjaktigt, enligt Dagligt bröd, så tillsattes övriga ingredienser och degkrokar på en vanlig elvisp användes för att köra igenom degen ordentligt.
  • Därefter tog jag upp degen på diskbänken och knådade igenom den ordentligt under några minuter (låt oss säga 2,5) innan den åter placerades i degbunken.
  


Skållad, körd, knådad och redo för jäsning

  • Låt degen jäsa i lugn och ro under en kökshandduk i storleksordningen 60 minuter.



Degen har jäst och aromer har ansamlats

  • Häll upp degen på mjölat underlag. Jag kör med diskbänken helt enkelt.
  • Dela degen i 4 ungefär lika stora delar. Jobba med en av delarna i sänder.
  • Dela successivt de 4 stora delarna i 8 mindre delar. 4x8 = 32 stycken spisbröd, så blev det iallafall för mig den här gången men det kan naturligtvis variera lite antalsmässigt beroende på hur jäsningen utfaller.
  • Kavla ut några av de 8 mindre delarna till någorlunda rund form. Inte så noga med exaktheten här då diametern den här gången inte ska användas för att bevisa hur den hänger ihop med omkretsen av en cirkel eller talet 3,1415927 (fler decimaler kan jag inte).
  • Tjockleken är lite svårbedömd, men jag gissar på ungefär 2 mm.
  • Det är bra om du har tillgång till en så kallad kruskavel med "naggar" som kan användas för att trycka till spisbröden innan gräddning. Då minimeras risken för att det ska bli pitabröd av dina spisbröd och dessutom erhålls det traditionella utseendet.
  • Kör igång (gärna 2 stycken) spisplattor med stekpannor. Man får leta lite efter korrekt spisläge, det passade bra för mig med läge 6 av 10.



Degämnen i olika grad av färdigställande

  • Smörj stekpannorna med lite olja på ett hushållspapper innan gräddningen kör igång. 
  • Sedan är det bara att köra igång gräddningen !! Det är superenkelt och problemfritt att vända spisbröden med en stekspade.
  • Gräddningstiden var för mig ungefär 2,5 minuter på varje sida. Du får prova dig fram helt enkelt tills utseendet blir bra.
  • Under gräddningstiden kan du passa på att kavla ut fler degbitar så att det ständigt finns pannfärdiga att tillgå så fortlöper processen geschwint.
  • Det är ingen nackdel om man är två personer som hjälps åt då det är en hel del arbetsmoment.



Dubbelpipig gräddning pågår

  • Det är som sagt en del arbetsmoment med att göra spisbröd men de blir väldigt goda. Lite segmjuka som en korsning av mjukkaka och klådda som vi kallar det i Norrland.
  • Nygräddade varma med smör, ostskivor och några glas kall mjölk är de oslagbara !!
  • Nästa gång jag bakar blir det nog ändå Brytbröd eller Limpor. För det är enklast 👀.
  • Blev alltså 32 stycken i slutändan men 10 stycken av dessa åkte omedelbart iväg till svärmor som tack för torkad björksopp, frysta stenmurklor och annat genom åren.
  • Jag delar dessa på mitten och fryser in i plastpåsar. Till frukost tar jag fram och värmer till mjukhet i brödrosten.



En laddning Spisbröd


Prova göra Spisbröd, det kan inte mer än gå åt helvete !! //Northernlightsinvestment

söndag 6 november 2022

219 Regeln

Det finns många regler, lagar och principer som Vi träffar på genom livet. De finns ofta där för att skapa ordning i kaos och därvid hjälpa Oss att navigera genom svåra beslutsprocesser, förstå vår omgivning och komma fram till ett resultat. Både finansiellt och i övrigt.

Nedanstående är bara ett slumpmässigt urval av några regler, lagar och principer som jag stött på under LHS-utbildning nere på gatan och vid mer traditionella lärosäten.

  • "Köp Investor och håll käften". En väldigt enkel, rättfram och lättbegriplig regel som stipulerar att man ska köpa Investor och i övrigt inte behöver säga så mycket mer.
  • "80/20 Regeln". 20% av insatsen (i olika former) står ofta för 80% av resultatet (även det i olika former). En märklig ofta förekommande statistisk korrelation.
  • "Energiprincipen" vilken säger att energi kan varken skapas eller förstöras utan bara övergå från ett tillstånd till ett annat.
  • "Tid i marknaden slår att tajma marknaden" menar, lite försiktigt, att det nog trots allt oftast är bäst att ligga fullinvesterad istället för att hoppa in och ut.
  • "P/E 15 är jättebra" används av många för att beskriva när det är lämpligt att genomföra köp i ett värdepapper. Men det finns så många specialvarianter så regeln är egentligen värdelös.
  • "Murphys lag" säger att allting som kan gå fel kommer att gå fel. Detta ska man så långt som möjligt försöka undvika i sin privatekonomi.
  • "Jantelagen" menar att man inte ska förhäva sig och tro att man är någonting. Av många ansedd som en typisk svensk lag som generellt är svår att applicera på andra länder som till exempel USA där man istället tror att man tillhör "larger than life" principen.
  • "Ränta på ränta principen" visar att en årlig avkastning om blott 10% efter ett tag kommer att accelerera till en alldeles oerhörd totalavkastning som är svår att greppa om man sitter och leker med siffror på en gammal Seiko kalkylator.  
  • "Lagen om 12-15 innehav" säger att det är bäst att ha just 12-15 innehav i sin portfölj.
  • "Gör alltid din egen analys" hävdar att man alltid ska göra sin egen analys. Kan ses lite besynnerligt eftersom det ofta finns massor med andra människor som är bättre på detta än vad man själv är. Bränn alltid ditt eget brännvin är till exempel förbjudet i Sverige.
  • "219 Regeln" menar att man i varje given tidpunkt bör ha MINST 219 individuella innehav i sin portfölj spritt över alla tillgängliga branscher och flertalet olika valutor.

219 individuella innehav. Smaka på detta alldeles oerhörda en liten stund. En rund och go siffra som smeker och kittlar gommen och lockar till fniss.

219....219....219....219 !! 

Föreställ dig hur lång tid det kommer att, på till exempel Avanza, ta att scrolla igenom den innehavslistan för att komma längst ner och till slut kunna jämföra dagens utveckling med OMX30 eller DJ USA. Eller att läsa alla kvartalsrapporter, sammanställa alla nyckeltal och säkerställa att ditt tilltänkta inköp verkligen leder till önskvärd framgång, lycka och välstånd.

Är det komplett vansinne, eller en framkomlig strategi för privatekonomiska investeringar ?

Av en ren slump 👀 är just dessa 219 individuella innehav vad jag har uppnått i  min pensionsfond. Men det här är en strategi som jag är långt ifrån ensam om att använda. Genom åren har jag inspirerats av bland annat Dividend Hawk (från Finland) och Jason Fieber aka Mr Free at 33 (från USA) och en stor mängd kanadensiska investerare.

  • Så du (och jag) är måhända svenska medborgare och känner därför instinktivt moderlig trygghet i Volvo, SAAB, Tele2, Boliden, Atlas Copco, Alfa Laval, Husqvarna och Handelsbanken. 
  • Samtidigt i Danmark sitter någon på Ströget och käkar smörrebröd som sköljs ner med några iskalla Carlsberg. 
  • Finnarna köper sitt brännvin från Anora Group och korven på Tokmanni. 
  • På andra sidan Atlanten dricker man mycket Coca-Cola och kanske en och annan Pepsi och har lite kapital instoppat i kassavalvet hos Bank of Nova Scotia. 
  • Hela Världen äter ibland på McDonald´s och i Norge börjar inflationen bränna i plånboken så man beslutar sig för att handla mer på Europris.

Varför då inte investera i Sverige, Norden, Europa, USA och Kanada i alla förekommande branscher och i många olika företag i alla dessa branscher. 

Med mitt synsätt är det förmätet att göra på något annat sätt.

Det är ungefär så en utdelande ETF (Exchange Traded Fund) med utdelningsinriktning är sammansatt. Ofta ingår hundratals olika företag i dessa ETFer med varierande procentuell andel.

Men herregud, det måste bli otroligt stressande att hålla reda på så många företag ? 
Är det inte lätt att tappa kontrollen ? Är det inte väldigt respektlöst mot det investerade kapitalet ?




I början var det faktiskt bara 1 enda


Det där med stress brukar man säga är individuellt. En del klarar sig kanske med bara en enda aktie i portföljen. De köper Investor och håller käften. Investor B är -20,61% YTD.

Andra vill ha dessa magiska 12-15 innehav i sin portfölj, eller så sträcker man sig ända upp till 25 stycken, för att "då blir det överblickbart och man kan behålla kontrollen". Ja, det kan väl funka. Så fördelar man ut det där över branscherna och plockar ut Russinen i kakan. Lysande helt enkelt.

Man tror sig ha kontroll utan stress med största möjliga respekt mot det investerade kapitalet.

Personligen är jag alldeles för ointelligent för att klara av den där balansgången mellan optimalt antal i relation till upplevd stressnivå. Jag har ingen som helst aning om: 

  • när Roger och Rutger ska börja tjafsa med varandra
  • när asbest ska hittas i babypulvret
  • när ett bolag väljer att köpa upp ett annat
  • att rester av rengöringsmedel skvalpar runt i läskeblasken
  • att maffiapengar tvättas i storbanken
  • när vinstvarningarna ramlar in i strid ström
  • när VDn köper sex av småpojkar
  • att man delar ut mutor till IS
  • att det är barn som står och färgar lädret till skinnkavajen
  • när en fas 2 cancerstudie slår helt fel

Mitt bisarra synsätt är helt enkelt att, därför att jag varit med om det så många gånger, oberoende av vilket bolag det handlar om så kan alla "drabbas" av negativt kraftigt kurspåverkande faktorer. Det är ofrånkomligt att finansmarknaderna är ett stort Casino och att man då kan våga satsa på färre än 219 individuella innehav är obegripligt 👀.

Med 219 innehav kommer det troligtvis varje år att gå dåligt i några stycken men när du går in på det där Casinot och sprider ut insatserna över bordet så vet du att merparten kommer att gå bra och dessutom kommer de lämna kontinuerliga kontanter in på ditt konto. I dagsläget direktavkastar min pensionsfond 4,98% vid en replikering.

Med 219 innehav är det naturligtvis, sedan åtminstone 150 innehav bakåt i tiden, helt omöjligt att ha någon kontroll. Men vem behöver kontroll när kontroll är någonting imaginärt som uppstår inne i det egna medvetandet 👀.

Släpp vanföreställningen om kontroll. Det blir mycket mindre stress på det viset 👀. Mitt heta tips är att nere på Casinot kommande vecka så trillar det in ett flertal märkliga oväntade händelser helt bortom all kontroll.

Låt mig exemplifiera med toppen av isberget, de 20 största innehaven, i min pensionsfond. Tillsammans utgör de 26,9% av de individuella innehaven där det allra största är AbbVie (ABBV) med 2,61%, det nu högaktuella Castellum (CAST) placerar sig på 5e plats med 1,85% och på 20e plats återfinns AT&T (T) med 0,86% av insatserna i dagsläget.

Eftersom jag även har en hel del fonder och ETFer i pensionsfonden så är den faktiska andelen något lägre avseende totalen. Samtliga innehav kan ses i vänster kolumn på denna sida. Procentuell andel varierar mellan 0,15% till 2,61% sett över alla 219 innehav.




De 20 största November 2022


Högaktuella Castellum (CAST) har hanterats enligt nedanstående graf under min tid av ägande. 

Först låg de i ett ISK vilket avyttrades nära totalt under 2018. Därefter har jag ägt dessa i en KF (sista försäljning i ISK under 2020).

Betänk att de alltså, trots sin sägenomspunna förträfflighet, utgör blott 1,85% av mina individuella innehav. Om utdelningen blir inställd så må det vara hänt. Längre än så sträcker jag mig inte ifall kontrollen förloras 👀.



Castellum (CAST) är mitt 5e största individuella innehav


Min investeringsstrategi är vanligtvis mest ifrågasatt i hausse. Då är det storvinst på varje insats på Casinot och varenda investerare är Kung Midas. En årsavkastning lägre än 70% är blott att förakta.

Ingen idé att komma krypande med några +18% exklusive utdelningar.

Mindre ifrågasatt i baisse när utdelningarna betalar alla räkningar, därtill några resor till Kanarieöarna på all-inclusive och valutadiversifieringen bidrar med krockkudde.

Jag bryr mig inte om hausse eller baisse. Glider bara med. Sprider insatserna så mycket som möjligt nere på Casinot. Det är trots allt vinst på det mesta om man ger det lite tid.


"Jag tror.
När Vi går genom tiden.
Att allt det bästa.
Inte hänt än."



Northernlights Globalfond (vs DJ World) YTD 2022


Kontantutdelningarna med 219 innehav ser ut enligt nedan 👀.




Kontantutdelningar YTD 2022



Det finns naturligtvis ingenting som heter "219 Regeln". Det är bara, precis som så mycket annat här i Världen, påhittat och ett försök att inordna någonting väldigt komplext i ett strukturerat mönster med avsikt att ratificera genomförda handlingar som logiska 👀.


Har Ni kontroll ? // Northernlightsinvestment

tisdag 1 november 2022

Utdelningar Oktober 2022

Livet är ett flöde som utgörs av väldigt många faktorer. Positiva, negativa och till sist definitiva.

Under året 2022 har jag personligen stött på fler av dessa faktorer än något annat år hittills i mitt liv. Har varit allra längst nere på botten och vänt med hjälp av den svenska fantastiska skattefinansierade sjukvården. Utgången är inte helt fastställd ännu men sakta stakar jag nu ut vägen framåt. Sätter ut snökäppar för vad som än månde komma.

I det perspektivet betyder börsnedgångar och saldon på nedersta raden absolut ingenting. Det är kanske inte helt möjligt, och andra håller kanske inte ens med mig i detta, att förstå denna degradering av Mammons betydelse innan man mött det definitiva och vänt tillbaka.

Men nu ska jag, för en kort stund, ta på mig mina skygglappar mot den krassa verkligheten och istället verkligen hylla Utdelningsåret 2022. För detta år är i sanning ett fantastiskt år för den som under några år av riktade investeringar satsat på att leva sitt liv med hjälp av kontantutdelningar !!

Under oktober månad ökade mina kontantutdelningar med 58% jämfört med motsvarande månad 2021. Oktober månad är den tredje starkaste månaden i min utdelningskalender.



Månatliga utdelningar 2020-2022


Om årets hittills inkomna utdelningar summeras så är ökningen 56,5% jämfört med totalsumman för helåret 2021. Då återstår ännu 2 månader av 2022 att inkluderas. Målet om 50% utdelningsökning för helåret 2022 är därmed redan avklarat.

Ännu mer glädjande är att årets inkomna utdelningar dessutom nu summeras till 32% över nivån för teoretisk FIRE. När jag tidigare i år (2a augusti) uppnådde FI, vilket beskrivs i inlägget Nu är jag FI, spekulerade om att kunna klå FIRE-nivån med 30% kändes det lite övermodigt. Nu är även detta avklarat redan i slutet av oktober !!



Årliga utdelningar 2016-2022


Rent praktiskt innebär detta alltså att alla mina räkningar under året är med råge betalda och överflödet, låt säga 40% där utöver när året summeras, kan användas till att genomföra några semesterresor till varmare nejder när frosten går vred över landet.

Utan att jag gör någonting annat än ligger i min säng och sover. Denna inkomst i form av kontantutdelningar ramlar in på mitt alternativa lönekonto av sig själv utan att jag behöver gå till ett jobb på morgonen.

Det är alltså DET som är definitionen av passiva inkomster. Nu när teori och praktik korrelerar med varandra börjar jag till slut förstå.



True that Mr Oracle of Omaha !!


Jag vill inte framhålla någon särskild spelare under oktober månad, i min pensionsfond (Northernlights Globalfond), utan istället hylla det gedigna lagarbetet från de 72 stycken innehav som under månaden betalade in kontanter på kontot.

  • Telia Company, Cibus Nordic Real Estate, Bank of Nova Scotia, Cisco Systems Inc, Epiroc B, Öresund, Atlas Copco B, Telenor, Resurs Holding, Cardinal Health Inc, US Bancorp, STAG Industrial Inc, Ladder Capital Corp
  • Avalonbay Communities Inc, Slate Grocery REIT, Federal Realty Investment Trust, BCE Inc, Main Street Capital Corp, Realty Income Corp, WP Carey Inc, Mondelez International Inc, Illinois Tool Works Inc
  • Franklin Resources Inc, Essex Property Trust Inc, Pizza Pizza Royalty Corp, NorthWest Healthcare Properties REIT, Algonquin Power & Utilities Corp, Medtronic PLC, Cincinnati Financial Corp, Leggett & Platt Inc
  • Global X SuperDividend ETF, Global X SuperIncome Preferred ETF, Medical Properties Trust Inc, TotalEnergies SE, Tele2 B, Husqvarna B, Philip Morris International Inc, Omnicom Group Inc, Bilia A, Best Buy Co Inc
  • Altria Group Inc, Coor Service Management Hold., Diös Fastigheter, Thule Group, Merck & Co Inc, Eastman Chemical Co, Heimstaden Pref, GlaxoSmithKline PLC, Fabege, Bonava B, Tietoevry, Iron Mountain Inc
  • Kimberly-Clark Corp, Fastighetsbolag. Emilshus Pref, Electrolux B, Corem Property Group D, Corem Property Group Pref, Samhällsbyggnadsbo. i Norden D, Sagax D, Castellum, Coca-Cola Co, Community Trust Bancorp Inc
  • Ares Capital Corp, CTO Realty Growth Inc, Genuine Parts Co, Broadcom Inc, Digital Realty Trust Inc, Crown Castle Inc, Simon Property Group Inc, Principal Financial Group Inc, PepsiCo Inc, M&T Bank Corp


Tack ska Ni ha för att Ni jobbar när jag sover !! // Northernlightsinvestment