tisdag 8 april 2025

Tankar en kraschdag

Idag är det tisdag och finansmarknaderna ser ut att variera en hel del intradag, OMX sprätter omkring i vårsolen men på plussidan än så länge. Om det svänger till negativt innan dagen är slut, ja det är nog inte många här i Världen som sitter på den spåkulan. Själv har jag ingen aning men jag vet av erfarenhet att Aprilväder är nyckfullt.

Igår var det måndag och en så kallad black monday tydligen. På morgonen vid öppning noterade jag som hastigast runt -8% och i nyhetsflödet pumpades det ut att Hong Kong gjorde ett skralt dagsarbete med nära -14%. Det var tydligen 28 år sedan något så negativt noterades. 

Men Solen sken därute denna svarta måndag, och vinden kom från nordväst. Det innebär lä på mina grandiosa trädäck mot havet. Så jag packade matsäck, lämnade citykärnan och åkte ut på landet. Kaffe, en flaska mjölk, palt med fläsk, smör och lingonsylt till lunch. Mariekex och Digestivekex finns alltid i skafferiet.

Tände en brasa i kaminen, raskt drog inomhustemperaturen upp från 12 grader till 22 dito. Å så parkerade jag där i solen, till och med så pass varmt att t-shirten åkte av (premiär för i år). Perioden April till September behövs vanligtvis inga solresor längs Norrlandskusten. November till Mars däremot, då kan jag tänka mig en tillvaro långt söderut där jag har nytta av min gymnasiespanska.



Måndag och börsen kraschar i Norrland


På vägen ut såg jag den där Ekorren som satt i granen när jag var barn. Åtminstone sjöng vi om honom ofta på förskolan och ibland såg vi honom när vi grävde kanaler för att leda bort smältvattnet och hjälpa Våren att besegra Vintern. 

Fast just den här gången låg han mitt på landsvägen i ryggläge med alla de lilla benen i luften, blod på magen och den långa ludna svansen utsträckt på marken. Inte minsta lilla kavata pigga blick kvar i ögonen och kråkorna flaxade kring det dukade buffébordet.



Bilar är hårda, Ekorrar är mjuka


I kölvattnet av volatilitet och minskade portföljvärden läser jag i min omvärld om uppflammande behov av att revidera strategier kring uttag av de ackumulerade finansiella medlen och man villkorar även återupptagandet av den valda strategin till dess att ATH åter igen uppnås.

Denna myt om ett evigt All Time High. 

Det är väl så det är i dessa tider av baisse, om man psykologiskt till och med tvekar inför att trycka på köpknappen (för det kan ju bli ännu billigare nästa vecka) hur vanskligt är det då inte att trycka på säljknappen för investeringar som alldeles nyss var betydligt högre värderade ?

Men jag tror inte att det behövs någon reviderad strategi, annat än rent psykologiskt i så fall. 4% regeln håller teoretiskt, om man nu har verifierat att man uppfyller den innan exit, allt annat är hjärnspöken. En del hävdar till och med att en 6% regel håller. Visa lite tillit till strategin. Det går inte att förkasta historik blott på en månads statistiska utfall. 

4% regeln baseras på både goda och dåliga år, och någonstans däremellan återfinns medianen. 7% i årligt genomsnitt är en notering jag gjort i min snabbt krympande minneskapacitet.



Ömsom Vin och ömsom Vatten genom livet (S&P 500)


Kraschdagar använder jag även till att utöka min pensionsfond med ännu fler kontantutdelande innehav genom att återinvestera de utdelningar som har ackumulerats. Inte varje dag kanske, jag väntar några dagar och så slår jag till. Helt utan vetskap om det kommer att bli ännu bättre tillfällen framöver. Jag har lärt mig om mig själv att ibland tenderar jag bara att sitta där och vänta, vänta och vänta ännu lite längre. 

Bättre att investera successivt. Naturligtvis inte bättre utvecklingsmässigt, men det där klarar jag inte av att förutse. Under april månad har inköpen hittills gjorts enligt nedan:



Återinvestering av ackumulerade utdelningar i April


Eftersom den investerade delen av min ekonomi nu krymper så ökar per automatik den andel som jag har i buffertkassa. Den uppgår nu till 18,75% av totalen. Det är ca 7 år av rullande basutgifter i mitt liv, och 4 år av utgifter med större excesser. 

Dock inte inflationsjusterat, det är vanskligt att spekulera i hur det kommer bli med inflationen framöver. Men troligtvis lär den väl stiga om handelskriget fortsätter och priserna går upp. Jag är för okunnig för att uttala mig med säkerhet kring detta.

Än så länge har jag inte övervägt att ställa in mitt proklamerade år av Lyx & Dekadens 2025.

En annan viktig faktor, om jag känner mig själv rätt, till att jag inte känner någon oro över det som nu pågår på finansmarknaderna är det här med frihetskvoten via kontantutdelningar. Kontantutdelningarna för 2025 ser än så länge ut att landa på nytt ATH igen och jag är därmed självförsörjande via dessa. 

Min strategi, 90% Utdelningsinvesterare och 10% Ackumulerande investerare, inbegriper inte några försäljningar för att frigöra kapital till vardagslivet. Jag använder inte börsvärdet när jag handlar på den matbutik där ost, kött, fisk, fågel eller vegetarisk färs för tillfället är billigast. Inte heller på byggmarknaden eller när jag transporterar mig, betalar elräkningen, till mina mediciner, till mina sjukbesök, till klädinköp, till bredband och streamingtjänster, försäkringar och andra boendeavgifter eller till utlandsresor 

Jag använder det arbetsbefriade kassaflödet.

Givetvis kan kontantutdelningar ställas in eller reduceras. Det har hänt förr och kommer hända igen. Om det blir en effekt av handelskriget lite längre fram, ja det har jag ingen aning om. Men med en basal frihetskvot som närmar sig 1,6 sett över ett helår finns även utrymme för negativa utdelningsbesked. 

Naturligtvis har jag ingenting emot ett börsår med +25% för globalfonderna och det får gärna inträffa varje år, men vi vet ju alla att det inte kommer att bli så och i snitt landar det kring de där +7%.

Jag tror att det är ovanstående resonemang som gör att jag inte känner igen mig i den oro som nu verkar prägla investerarkollektivet. Min sammantagna strategi ger en upplevd trygghet och är något jag utifrån min personlighet behöver. Min uppväxt präglades av ständig ekonomisk oro. Jag är i behov av både hängslen och livrem och kardborreband för att inte oroa mig över att plötsligt tappa byxorna 👀.

På eftermiddagen åkte jag tillbaka in till den larmande storstadens hets och av nanopartiklar fyllda inandningsluft för att hämta sambon från hennes jobb för vidare transport till gymmet. Det brukar bli så 4 dagar under arbetsveckan och så en extra dag under helgen. Det gäller att mota ålderdomen i grinden.   



Vad gör Du på
en kraschdag ??


// Northernlightsinvestment 

fredag 4 april 2025

Utdelningar Mars 2025

Mars månad har äntligen passerat. Nu är det April här i Norrland och den underbara vårvintern är här, som snart övergår i vår. Påsken är sen detta år, 2 veckor kvar till långfredag, och skoterbefolkningen gnisslar tänder över en trolig snöbrist.

Själv har jag alltid skrivit i mitt CV att jag är "en norrlänning utan de traditionella intressena skoter, jakt och fiske". Det håller jag fast vid. Ge mig bara en kaffekopp, en södervägg, fågelkvitter, vattendropp i hängrännorna och några Mariekex så sitter jag med full hand.   

Mars månad var en månad av volatilitet, mest på nedsidan, för alla Oss småsparare som genom att satsa våra redan hårt beskattade pengar på kapitalmarknaderna för att helt på egen hand försöka nå en framtida guldkant i tillvaron eller till och med en möjlighet att lämna arbetsmarknaderna helt och hållet i förtid. Trots allt vad det innebär av negativa effekter på vår kommande premiepension och allmänna pension. Om man värdesätter friheten så måste även den få kosta något.

Själv har jag aldrig varit så pass fullinvesterad (82%) vid en korrektion som jag är den här gången och därmed aldrig tidigare sett värdet på min pensionsfond backa lika drastiskt (-5,25% i mars månad) och substantiellt på numerären. Samtidigt är det ingenting som jag överhuvudtaget berörs av. Inte det minsta. 

Det tolkar jag som att min valda strategi är rätt strategi för just mig. Jag kör ju till 90% en ren Utdelningsstrategi (Aktier, Fonder och ETFer) där kontanter för min försörjning passivt (jag behöver inte göra någonting för att det ska ske) strömmar in i pensionsfonden och den resterande slatten är av karaktären att de inte per automatik lämnar kontanter in på kontot utan jag måste genomföra ett aktivt Sälj först.

Köp och Sälj styr man själv över, passiva Utdelningar sköljer över dig medans du sover. Om du inte kan hitta ett sätt att tjäna pengar medans du sover, så kommer du behöva arbeta tills du dör. Någon vis person yttrade en gång dessa klassiska ord, fast det var på engelska tror jag.



"Jag vet hur man sover gott om natten"

Hur som helst.

Under Mars månad 2025 lämnade 68 stycken av mina diversifierade innehav i Aktier, Fonder och ETFer arbetsbefriad inkomst (så kallade kontantutdelningar) in till min pensionsfond.

  • Gjensidige Forsikring, T. Rowe Price Group, Gilead Sciences, Principal Financial Group, Lockheed Martin, Unilever, BP Plc, Main Street Capital, Home Depot, iShares Core FTSE 100 UCITS ETF GBP (Dist), Atrium Ljungberg B, Wells Fargo
  • Axfood, Franklin European Quality Dividend UCITS ETF (Dist), BW LPG, Shell ADR, AstraZeneca, Arbor Realty Trust, Autoliv SDB, Old Republic International, Kontoor Brands, Dominion Energy, RTX Technologies, Fortis
  • AstaZeneca, Carlsberg B, Manulife Financial, Stanley Black & Decker, LyondellBasell Industries Nv A, McDonald´s, Slate Grocery REIT Unit - Class U, Whirlpool, Stag Industrial, NextEra Energy, Main Street Capital, Aflac
  • Realty Income REIT, Pizza Pizza RoyaltyCorp, NorthWest Healthcare Properties REIT Investment Trust Unit, Consolidated Edison, XACT Nordic High Dividend Low Volatility UCITS ETF (B1 SEK), Prudential Financial, Pfizer, Citigroup
  • Global X SuperDividend ETF, Archer Daniels Midland, Handelsbanken USA Index (B1 SEK), Global X SuperIncome Preferred ETF, Snap-On, Emerson Electric, Chevron, Exxon Mobil, IBM, American Electric Power, Amgen, Enbridge
  • Montrose Global Monthly Dividend MSCI World UCITS ETF, JPM Nasdaq Equity Premium Income Active UCITS ETF - USD (Dist), JPM US Equity Premium Income Active UCITS ETF - USD (Dist), Starbucks, Target, Valero Energy
  • JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF - USD (Dist), United Parcel Service, Johnson & Johnson, The JM Smucker Company, Canadian Utilities Ltd, Boston Pizza Royalties Income Fund Unit, Cibus Nordic Real Estate

Detta resulterade för Mars i en minskning om -30% vid en jämförelse med motsvarande månad 2024. Jag ser en liknade trend bland många av mina bloggkollegor, storbankerna Handelsbanken och SEB lämnar sina kontantutdelningar i början av April detta år istället för slutet av Mars föregående år vilket påverkar negativt.

April månad ser därmed ut att bli lite extra kraftfull avseende den arbetsbefriade inkomsten. Troligtvis blir det ett rekord som kommer att ta några år att slå.



Månatliga utdelningar Northernlights Globalfond 2019-2025


Valutaeffekter har gett en kraftig motvind under Mars månad med månadsavslut kring 10 SEK för en USD, en nedgång med ca 6,4% jämfört med Mars 2024. Om man får sina kontantutdelningar i USD så blir det helt enkelt mindre i SEK. 

Motvinden ser även ut att tillta nu i början av April, men det tar vi nästa gång. En sak i sänder och döden sist. Som vanligt i min värld 👀.



Det svänger i valutabranschen (USD/SEK)


På totalen ser det, trots all motvind, lovande ut när det första kvartalet passerat. De i dagsläget redan erhållna och under året fortsatt förväntade kontantutdelningarna (EXP 2025) har skjutit i höjden och det närmar sig raskt den nivå där jag tror mig vara finansiellt oberoende även år 2025 (FI 2025) trots min expansiva Lyx & Dekadens budget. 

Målet för helåret 2025 (MÅL 2025) är en ökning med 5% gentemot helåret 2024 (2024). Det känns fortfarande nåbart även om det mesta av inhemsk arbetsbefriad inkomst nu summerats i och med vårmånaderna Mars-Maj. 

Andra halvåret 2025 är det mycket USA och Kanada att förlita sig på. Där är det inte bara valutamotvinden som känns obehaglig, skapar osäkerhet och ger kalla kårar längs ryggraden om man kvällstid sitter och ser på livesändningar på CNBC.
 


Årliga utdelningar Northernlights Globalfond 2017-2025


Frihetskvoten för Mars månad landar på 1,28. Det kan översättas till att 128% av mina utgifter täcktes av den där arbetsbefriade inkomsten som strömmar in medans jag sover.

1,28 är en markant sänkning jämfört med mars 2024 då det landade på 2,21. 

På intäktssidan beror det alltså på att några större bidragsgivare (ovan nämnda storbanker) istället hamnar på April månad. Även utgiftssidan har ökat markant främst beroende på att Vattenfall år 2025 gjort om sin fakturering från kvartalsfaktura till dito månad. Teknikaliteter kring detta byte gjorde att 2 kalla vintermånader betalats under Mars (istället för ingen alls). På den positiva sidan innebär det att bara 1 månad (istället för ett helt vinterkvartal) bör landa in i April.

Principiellt tycker jag dock att månadsfaktura är bättre än kvartalsfaktura. Utgifterna blir inte mindre under helåret men det ger framöver en utjämnande effekt på utgiftssidan.

Sammantaget under det första kvartalet är min frihetskvot 1,19. Jag har alltså via min arbetsbefriade inkomst varit självförsörjande under det första kvartalet 2025.



Frihetskvot från Northernlights Globalfond år 2025



Tjänar du pengar
medans du sover ??


// Northernlightsinvestment