Har Ni börjat förbereda Er för den inom kort annalkande och alla kategorier största hedniska mattraditionen i Sverige ?
När Julafton nalkas glider jag alltid dagarna dessförinnan själv omkring avslappnad, med ett roat leende på läpparna, inne i matvarubutikerna med 3 liter mjölk, 2 liter A-fil, Samarin och en rostfralla i varukorgen. Likt en vattendelande klippa i en brusande virvlande omikronfors.
Iakttar förundrat och lite bekymrat stressen som lyser i ögonen på mina medmänniskor. Minns alla de av mina flyktigt bekanta som någonstans dagarna och timmarna där mellan Lucia, Kalle Anka, Julbordet och Tomtens ankomst genom åren drabbats av hjärtproblem, stroke eller brustet aneurysm.
Julefrid är definitivt inte någonting som är åt alla utlyst.
Mina förberedelser är redan igång. På samma sätt som jag, via min strategi att leva av utdelningarna från föregående år aka
FIRE Year One, föredrar att ligga före avseende min exit från arbetslivet ligger jag även alltid före i Julbordsförberedelserna.
Utnyttjar helt enkelt de erbjudanden som dyker upp veckorna före. Erbjudanden som kan minska utgifter och samtidigt lindra stress, på sådant som man ändå snart kommer att behöva vare sig man vill det eller inte, ska man alltid använda sig av.
Min mor var bond- och fiskardotter. Likt så många andra som föddes några år innan Tyskland invaderade Polen. Har fortfarande vaga minnen av den färska Julskinkan med ben (mycket stor) som låg i saltlake i en grandios balja ute på balkongen i miljonprogrammets röda tegelhus. Nedtyngd med stenar likt ett lik i Årstaviken.
Dan före dopparedan bakades den så i ugnen många timmar med stektermometer för att därefter på Julafton omsorgsfullt senapsgriljeras. Tror att jag såg en blandning av både lättnad och skam i hennes ögon när den färdigkokta skinkan första gången gjorde sitt intåg i köket.
Själv skäms jag sällan 👀 så mina färdigkokta Julskinkor (2 st á 2 kg) av fabrikat Nybergs Deli är redan införskaffade på Willys för 39,90 kr/kg för en vecka sedan och ligger nu i kylen.
Död gris är en stor grej på Julbordet
Jansons Frestelse är en annan klassiker med ursvenska traditioner. Jag saxar fritt från Wikipedia:
"Janssons frestelse är en gratäng av svenskt ursprung, gjord på potatis, lök och ansjovis (skarpsill). Den finns beskriven 1928 och kan ha namngetts efter en populär biograffilm, "Janssons frestelse". Även den matglade operasångaren Per Janzon kan ha inspirerat till namnet. Rätten är främst tänkt för vickning men passar lika bra på jul-, midsommar- eller påskbordet"Grädde (med långt datum) för
16 kr/5dl är färdiginförskaffad. Potatisen väntar jag fortfarande på. Det kommer nog snart erbjudanden på 3kg eller 5kg Julpotatis till förmånligt pris. Då slår jag till. Har dessutom upptäckt att det går bra att använda överbliven potatis även efter Jul.
Med ursprung i pilsnerfilm alternativt rundmagad operasångare
Reklam för Coca-Cola (KO) brukar alltid accelerera inför Julen. Det gläder mig naturligtvis kraftigt i och med mitt mångåriga innehav i just den
Utdelningsaristokraten. Men det bryr vi patriotiska svenskar oss föga om. Vi fortsätter sippa Julmust på Julafton. Som vi alltid gjort.
Julmust har jag köpt för 5 kr/1,5 liter på mitt lokala Willys. Den första flaskan har vi redan druckit upp. Det var sambon som blev sugen och vem är jag att gå emellan en kvinna och hennes begär. Sånt där lär man sig efter 40 år av samvaro med det andra könet. Välj dina strider med omsorg.
My choice is unclear, my choice is Julmust
Färdigskivad gravad lax tror jag inte hann med att ta klivet in i min mors kök. Själv åt jag inte gravlax i tidiga år utan började med det först strax efter myndighetsdagen. Mor gravade laxen med enbart grovsalt, vitpeppar och dill. Den blev hård och salt.
I början var det även så jag gjorde när jag på detta vis förlängde hållbarheten på lax. På senare år har det livsfarliga sockret smugit sig in i mitt laxgravande. Eftersom sambon vill ha det så. Ibland penslar jag på lite gin eller whisky. Vips har man fått någonting som låter väldigt exklusivt. Whiskygravad lax. Smaka på det Ni, dylikt kan krögarna begära mycket pengar för. Så otroligt enkelt att åstadkomma själv.
Min sambo, som är en mycket modern kvinna, köper färdigskivade vakuumförpackade laxskivor. Jag gravar naturligtvis själv. Laxfilé för 99 kr/kg ligger färdigt i frysen och väntar. Har fått lära mig att man ska frysa lax innan gravning för att undvika risken för parasiter.
Till min sambos försvar kan jag dock nämna att hon vanligtvis står bredvid mig när laxen gravas och kommer med uppmuntrande tillrop. Oftast handlar det om "inte så mycket salt !!".
Gravad lax är en personlig favorit på Julbordet
Köttbullar äter vi i Sverige i princip när som helst. Swedish meat balls är ett globalt välkänt uttryck inte minst genom IKEA. Köttbullar på IKEA har jag ätit många gånger i mitt liv och dessa prefabricerade studsbollar har naturligtvis intet gemensamt med handrullade och med kärlek egentillverkade.
Nötförs inköpt för 39 kr/kg ligger redan och väntar i min frys. Ibland brukar jag blanda den med fläskfärs eller lite kvarnmalt sidfläsk för ett större djup och komplexitet.
Risgrynsgröt äter de flesta blott kring Jul. Dock inte jag. Tycker generellt om gröt och då inte minst risgrynsgröt. Så det kan jag koka några gånger per år och naturligtvis alltid till Jul. Sedan ca 30 år tillbaka har jag en egen jultradition av att på kvällen den 23 december, i samband med något lämpligt uppesittarprogram, koka risgrynsgröten och griljera julskinkan. Så kvällen inleds med en liten tallrik gröt och en knäckebrödsmacka med nygriljerad skinka och senap.
Rundkornigt grötris finns redan i skafferiet kvar sedan föregående år. Nu blir
Fumlan besviken på mig, men jag
kommer faktiskt inte ihåg vad priset var 👀 Känner jag mig själv rätt så betalades dock inte något ockerpris.
Blandas gärna kall med vispad grädde och äts med hjortronsylt
Aladdin och Paradisaskar förekommer nog på många Julbord. Riktigt irriterad blev jag när trillingnöten försvann 2014 och ersattes av hallonlakrits 😱 Tydligen var trillingnöten för "vanlig" i sin smak.
Andra mer rättvisande orsaker var troligtvis en komplicerad produktionsprocess med många manuella inslag i kombination med missväxt i Turkiet varvid hasselnötspriset det året steg med 60%.
Hallonlakrits !!? 😱 Den åker i soporna varenda år. För övrigt mitt enda återkommande matsvinn. Det är en ren och skär principfråga som jag aldrig kommer att backa bort från.
Jag köpte trots allt nyligen
aktier i Marabou och kan nu känna tillfredställelse över att jag äntligen skor mig på alla suspekta älskare av hallonlakrits 😱 Därtill är mina
Paradisaskar redan införskaffade för
39,90 kr/st på mitt lokala Willys.
Sedan 2014 försämrad utan klassikern trillingnöt
Nästa vecka innebär troligtvis nya köplägen i både Julbordsprodukter och varierande finansiella instrument. Återkommer med sedvanlig avrapportering.
73 de Northernlightsinvestment