onsdag 22 december 2021

Northernlights Gravlax

Så här i juletid är det faktiskt möjligt att köpa färdiggravad hel laxsida för lockpriset 149 kr/kg. Ibland är det villkorat till en speciell inköpssumma, till exempel "handla för 200 kr så får du köpa 1 laxsida" för det utvalda specialpriset. Oftast är det inte något större problem att få ihop dessa 200 kr. Speciellt om man är ute och julhandlar.

På mitt lokala Willys så har de just nu inför jul specialpriset 149 kr/kg för färdigskivad både kallrökt och gravad lax av fabrikat FALKENBERG. Det är ett bra pris för en produkt helt utan spill, så jag har slagit till på några paket av den kallrökta varianten. Gott på en lite lyxigare frukostmacka.

Nej, jag är inte sponsrad av Willys på något vis 👀



Axfood ger Oss utdelningar och billig lax


Men den gravade laxen gör jag oftast själv. Tycker att den köpta är alldeles för osalt (i Norrland säger vi så när något är för knapphändigt saltat) och mjuk i konsistensen. Min mamma fiskardottern gravade laxen med enbart grovsalt och dill. Då blir den salt och hård i konsistensen. Med åren har jag (påhejad av sambon som önskar mjukare gravlax) övergått till ca 2/3 grovsalt och 1/3 socker. Dill och peppar därtill.

Det är oerhört enkelt att grava sin egen lax. Jag gravade min laxsida igår kväll och imorgon kväll är den klar för uppskärning i tunna skivor. Det vill säga efter 48 timmars gravning. Slow-cooking.


Northernlights klassiska gravade lax
  • Inhandla en laxsida (99 kr/kg) och släng in den i frysen några dagar.
  • Plocka fram den och låt den tina i kylskåpet.
  • Blanda i en skål 2/3 grovsalt (havssalt) och 1/3 socker. Pudra över finmald peppar. Blanda ihop ingredienserna med en sked.
  • Gräv fram ett lämpligt kärl (en plastbunke med lock till exempel).
  • Dela den tinade laxfilén på mitten.

Om man nu önskar fluffa till anrättningen kan man pensla med whisky, gin eller konjak innan man fortsätter. Då får man någonting så exklusivt som "konjaksgravad lax" och försäljningspriset ut till slutkund är plötsligt fördubblat. Det mina kamrater är inflation på riktigt.

  • Bottna din plastbunke med ett tunt lager grovsalt-socker-peppar (GSP) blandning.
  • Strössla rikligt med fryst hackad dill över den största laxbiten
  • Lägg ned den dillade laxbiten i bunken. Skinnsidan nedåt.
  • Strössla över ett lager GSP.    



Lax, grovsalt, socker, peppar och dill i plastbunke

  • Strössla rikligt med dill över den mindre laxbiten (stjärtdelen). 


En liten stjärt täckt med dill

  • Lägg den mindre biten på den större biten (köttsida mot köttsida). Tryck till lite lätt och pudra över ytterligare ett lager GSP på skinnsidan av den mindre biten.


Hoplagda inför slutförvaring 2 dygn

  • Hopp in i kylskåpet i 48 timmar.
  • Efter 48 timmar borstas överskott av grovsalt bort (med fingrarna) och vätskan hälls bort från plastbunken.
  • Skär med följsam kniv (vinkla kniven lite) breda tunna skivor. Ät på knäckebröd eller toast tillsammans med förslagsvis kokt ägg och gravlaxsås.


73 de Northernlightsinvestment  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar