torsdag 31 mars 2022

Quiche Lorraine 10 SEK

Paj gjorde jag ofta förr i tiden, både matpaj och efterrättspaj. I slutet på 80-talet och under 90-talet. Det var populärt då och jag upplever det som att det inte förekommer så ofta nuförtiden. Nya tider med nya matvanor. Så även för mig till viss del.

En riktig gammal klassiker är den franska Quiche Lorraine som sägs ha påbrå ända tillbaka till 1600-talet. Jag ramlade nyligt över 500g naturell kesella (Eldorado) nedsatt med 50% så att priset blev väldigt förföriskt och lockande för mig (5,45 SEK). Tillsammans med ägg, mjölk, vetemjöl, en dutt smör, havregryn, kassler, ost, purjolök, några champinjoner och en skvätt spansk peppar så fick det bli min egen variant på den franska klassikern. 


Quiche Lorraine (8 portioner + 1 bonus ugnsomelett)

Pajdegen är här en gammal variant som jag började med i början på 90-talet. Snappade väl upp den via någon tidning (internet fanns inte 👀) eftersom den föreföll enkel och dessutom mager då den är baserad på kesella och bara pyttelite smör. Konsistensen ska vara så att den är utkavlingsbar utan att klibba på mjölat bakbord (eller diskbänk då i mitt fall). Egentligen ska det vara 50/50 vetemjöl och grahamsmjöl. Den här gången hade jag förlagt allt mitt grahamsmjöl så det fick bli någon dl havregryn istället för ökad komplexitet och textur.

  • Blanda (använd visp med degkrokar) i en bunke 5 dl kesella, lite salt, ca 75 g smör, ca 2-3 dl havregryn och lagom mycket 👀 vetemjöl till en smidig deg som kan hanteras utan att den klibbar. Råkar det bli för torrt så tillsätt en skvätt vatten.
  • Låt degen vila i kylen ca 15 minuter.
  • Sätt på ugnen på 175 grader.
  • Hacka i relativt små bitar 20 cm purjolök, 12 champinjoner och 1 st spansk peppar.
  • Bryn det hackade i en stekpanna. Salt, peppar, blandade örtkryddor.
  • Finhacka ca 400 g kassler och riv grovt ca 4 dl hårdost.
  • Tag fram den nu utvilade degen och kavla ut tunt på mjölat underlag. Vik ihop på mitten och för över till lämplig smord pajform. Tryck av överbliven deg mot pajformens kant. Tillse att degen trycks ut ordentligt längs kanten av botten.
  • Gör om momentet med pajformen så att du har 2 pajformar redo.
  • Picka degen med gaffel längs botten.
  • In med dina pajformar i ugnen för nu är det dags att förgrädda. Tar storleksordningen 10-12 minuter i anspråk.
 


Kavlade, uttryckta, avnypta, pickade och nu redo för 12 minuter i mitten av ugnen



  • Tag ut dina förgräddade pajbottnar och fördela ut det brynta, den tärnade kasslern och den rivna osten.
  • Vispa ihop 8 ägg med 6-7 dl mjölk, salt och peppar och fördela detta i dina pajformar.
  • Får du över någon liten degbit så kan du kavla ut denna och skära i strimlor samt dekorera ovansidan av dina pajer till exempel i ett simpelt korsmönster.
  • Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  • Jag serverade med sambons blandade sallad.
  • Portionspriset (om du som jag planerar dina inköp, kassler köpte jag tex för 39 Kr/kg) slutar på modesta 10 SEK.
  • Det råkade även bli en liten bonus i form av ugnsomelett (med kassler/ost) eftersom det blev lite för mycket fyllning och äggstanning.



Några ystra Quiche Lorrainer med avlägsen dvärgsläkting redo för inmundigande




73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

  1. Ja du NLI, själv har jag gjort en mycket god köttpaj för många år sedan där degen delvis bestod av kokt potatis. Den pajen skulle jag vilja få till igen för den var supergod, har tänkt länge på att prova men det har inte blivit gjort än.

    Din paj ser god ut den med och det är märkligt att paj inte står högre på listan då det är väldigt gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köttfärspaj är nog den vanligaste varianten av matpaj som jag gjort genom åren. Dock har jag aldrig gjort en paj med köttbitar i sig. Fast det tror jag är en vanlig pajtyp i the UK (steak-pie). Men jag kan vara lite fördomsfull här.

      Det är en del arbetsmoment med paj, speciellt om man ska göra degen själv. Filodeg och smördeg färdigt från affären underlättar mycket. Men det är ändå krångligare än att koka spaghetti och steka korv. Tror det är därför paj inte står högre upp på listan. Men det kan vara ännu en fördom :)

      Radera
  2. Nu blev jag sugen på paj! Bonuspoäng för korsmönstret ovanpå.
    Ska testa att göra ditt recept men ha kassler bara i den ena pajen och göra den andra vegetarisk. Så får vi ihop en middag som tilltalar både dem som vill äta utan kött (jag och möjligen mannen) och dem som vill äta med kött (övriga).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men ska man ta ett foto av pajen och lägga ut på en blogg måste man ju anstränga sig lite med dekorationen :) Vegetariska pajer har jag gjort många av. Broccolipaj (med lök och svamp till exempel) är god.

      Mina "recept" är ju egentligen inga riktiga recept med exakta mängder. Jag använder aldrig den typen av recept öht, häller bara ingredienserna direkt ur förpackningarna. Det blir så när man lagat mat i ca 40 år.

      Radera
  3. Gott med paj ju!
    Nu har jag en liten utmaning till dig, vad skulle du göra med 4x380g felinköpta förpackningar med kikärter??? Det finns trots allt en gräns för mycket hummus man kan trycka i sig....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vegetariska biffar. Det blir ju lite åt falafelhållet. Men 1-2 förpackningar skulle jag använda till det. Fast du har väl lite familj så det blir nog 2 :)

      Radera