torsdag 5 januari 2023

Utdelningsmål 2023

Jag brukar inte göra några avancerad målanalyser av min ekonomi eller andra livsomständigheter. 

Det brukar istället bli ganska grova uppskattningar, ofta modest och blygsamt i underkant, bara lite på ett sisådär ungefär. Jag är ingen tävlingsmänniska. Om någon överdrivet ivrigt, med alla tillåtna och otillåtna medel vilt fäktande med innebandyklubban och skummande fradga i mungiporna, förefaller vilja ta bollen av mig så brukar jag självmant ge bort den. Så inte någon skadar sig i processen 👀.

Det kanske har att göra med min allmänt deterministiska livsåskådning där jag, av någon märklig anledning, inte anser mig kunna påverka detaljerade skeenden. Så fort jag försöker så knäpper ödet mig på näsan och talar om att "det där med planer ska du nog ta och strunta i grabben". Det blir ändå inte som du tänker dig.  

Naturligtvis har jag genom livet under de senaste 30 åren läst en förskräcklig massa olika böcker, och deltagit i skamlöst många kurser, om vikten och nödvändigheten av detaljerade Mål för att man ska kunna ta sig framåt i livet och inte minst arbetslivet. 

Där har jag suttit mången gång, på mången kursgård i Sörmland, Norrland, Värmland, Roslagen, Bohuslän, Holland, England eller Belgien. I tredelad skräddarsydd kostym (Thailand naturligtvis eftersom det är billigast) och paisleymönstrad sidenslips bland andra påläggskalvar. Sällan har jag känt någon större tillhörighet.

Bara nickat bekräftande åt den karismatiska kursledaren, synbarligen ivrigt inbegripen i intressanta diskussioner och efter en snabb dusch på hotellrummet glidit ner till samkväm med 3-rätters och en 6a avec till kaffet. Charader. För att åter igen sitta där i den obekväma stolen nästa dag klockan 08.00.

Men det var då det. I livet före mitt förrförra liv.

 

Ungefär 40% måluppfyllnad räcker kanske inte


För någon månad sedan började jag på allvar fundera på hur min preliminära målsättning för 2023 kan tänkas gestalta sig avseende kontantutdelningar. Därefter har allting naturligtvis redan förändrats några gånger och det där ödet har sin vana trogen travat några tegelstenar i den negativa vågskålen 👀:

 • USD/SEK har droppat i runda slängar 8%. Tror tyvärr det fortsätter i den riktningen.
 • Stora extrautdelningar utföll som engångsbelopp under 2022.
 • Den första svenska, av investerarkollektivet upphöjda, blivande utdelningsaristokraten (Castellum) abdikerade strax före det var dags att ta plats på tronen.
 • Finansinspektionen började mästra de svenska bankerna kring att återhållsamhet med utdelningarna under 2023 är att rekommendera.
 • Kriget fortsätter, inflationen fortsätter, kommande varsel, kommande uppsägningar och kanske även konkurser.

Där någonstans var jag inne på att ett Nollresultat trots allt inte är att förakta givet förutsättningarna. Endast dagar innan det utan återvändo röstades igenom i Styrelsen så ramlade plötsligt en riktig bamsebumling till sten ner i den positiva vågskålen:

 • Den 23e december, mitt under pågående uppesittarkväll i tv-soffan, släpper Avanza på Twitter (under hot om massflykt eftersom konkurrerande Nordnet tagit täten) plötsligt nyheten att all utländsk källskatt under åren 2020-2022 ska återbetalas någon gång i början 2023. 
 • Firades omedelbart med en Carlsberg Sort Guld till På Spåret.
 • Därefter ska källskatt utbetalas året efter det att den dragits. För 2023 alltså i början av 2024 och inte enligt tidigare så sent som 2026.
 • Knappt man tror det är sant, men vi måste väl trots allt utgå ifrån att det sker som utlovat. Men jag är naturligtvis skeptisk och återhållsamt glad på samma gång 👀.Tack så mycket Avanza för det tidigt reviderade Målet !!

  
För mig innebär denna klumpsumma i form av återbetalad källskatt för åren 2020-2022 en ökning av kontantutdelningarna om 18% vid en jämförelse med utfallet för helåret 2022. Det blir en så signifikant påverkansgrad när man har en stor andel av de individuella utdelande innehaven globalt investerade (USA, Kanada, Finland, Norge, Danmark, Tyskland).

Jag slår till på det helt enkelt. Det får helt sonika bli så för Utdelningsåret 2023:

 • Utdelningsmålet sätts till en ökning om +18% jämfört med 2022.
 • Budgeterad FIRE-nivå justeras (kända anledningar) med +20% jämfört med 2022.
 • Täckningsgraden från utdelningar blir därmed 1,43 x FIRE (+43%) år 2023.

Så där, då var det äntligen gjort. Alltid skönt att bestämma sig för någonting och sluta skruva på sig likt Masken inför Kroken. Nu lutar jag mig tillbaka i soffhörnan och ser hur, som vanligt, precis ingenting blir som jag tänker mig !! 👀

I mitt inför 2023 redan förberedda Stapeldiagram blir det att se ut enligt nedan. Glädjande nog så har det i alla fall redan börjat ramla in kontantutdelningar under januari månad. Det ser alltid lite futtigt ut alldeles i början.

Men jag brukar tänka på att en vis människa en gång sa att:

 "även en 1000-mila resa börjar alltid med det första steget"

Den trycker jag definitivt gilla-knappen på !!
Mål 2023, FIRE-nivå 2023 och årliga utdelningar 2016 - 2023Eftersom detta var ett av mina väldigt sällsynta inlägg som helt och hållet går i alkoholens tecken så avslutar jag med en ögonblicksbild från Nyårsafton 2022 publicerad på Twitter. 

Den illustrerar en bra prioriteringsordning för det kommande året 2023. Även om det ibland inte förefaller så på en Ekonomiblogg så är pengar definitivt inte allt här i livet.
Prioriteringarna under 2022Mot Nya flexibla Mål Kamrater !! // Northernlightsinvestment

8 kommentarer:

 1. Snyggt utdelningsmål. Men visst har du lite fler aktier än förra året också vilket kommer leda till mer utdelningar?

  Det är bra med planer men det blir aldrig exakt som jag tänkt mig. Planen kanske ska användas mer för att få en bäring mot destinationen - sedan får man styra lite styrbord och babord, kanske slå stopp någon gång, för att till slut nå målet.

  Väldigt stort champagneglas tänkte jag innan jag förstod att det är flaskan som är liten. Du hade verkligen att fira. Har köpt mig en Crémant (mousserande som görs på Champagne-sätt men i andra franska distrikt) som ska drickas i sin helhet om jag får en glad nyhet - vilket kan komma de närmaste veckorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset!😃😃 Anna Karin

   Radera
  2. Småland: Absolut, jag har fler aktier. Men inte så förskräckligt många fler jämfört med tidigare årsjämförelser och de flesta är inköpta under Q1 2022. Dvs de har redan gett det mesta av sin positiva boost under föregående år.

   Däremot är USD just nu i inledningen av 2023 ligger på 10,74 SEK jämfört med 9,1 ungefär för prick 1 år sedan vilket är en positiv differens om 18%. Jag får alltså fortsatt bra betalt för mina USD (och CAD +8%) innehav som ramlar in just nu.

   Det är många faktorer att ta hänsyn till.

   Jag är faktiskt mest nöjd just med detta att överhuvudtaget genomföra lite uppföljningar jämfört med hur det var tidigare, för 10 år sedan, då jag bara ramlade på utan att reflektera så mycket. Med min återhållsamma attityd funkar det antagligen, för andra som drar kreditkortet mer frekvent kan det vara en sämre metod.

   Jag hoppas du får nytt jobb och kan öppna Cremanten !! ;)

   Radera
  3. Anna-Karin: Vet inte vilket tips du menar !?? :)

   Radera
 2. Även om din utdelningsskörd troligtvis kommer öka mycket mer än 18% i år så skulle det inte vara fy skam att "bara" nå upp till prognosen. Resonerar jag på samma sätt som du så ökar min skörd med 14%. Jag hoppas på mer naturligtvis men likt dig lägger jag mig konservativt och muttrar något i stil med "det kom väldiga extrautdelningar 2022 så att...".

  Den som lever får se ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror att jag som vanligt tar i i underkant ? Nu får jag nästan en liten tår i ögonvrån. Det vore ju fantastiskt. Även fantastiskt för ekonomin som helhet i landet. Iofs så delas utdelningar ut baserat på föregående år men jag tror det blir betydligt sämre innan det blir bättre igen. Se nu bara senast där byggsektorn bromsar in kraftigt.

   Men jag hoppas du får rätt.

   Håller med om att +18% är en bra löneförhöjning.

   Radera
 3. Trevligt att de första utdelningarna för 2023 redan börjat komma in på ditt konto! :) Jag är lite i samma sits som dig, med många nordamerikanska innehav, att utdelningen i SEK blev lite "dopad" 2022. Återstår att de vilken kurs USD och CAD pendlar mellan 2023. Men gissar lägre än 2022, så det kommer absolut påverka min utdelning negativt. Inköpen av fler nya utdelningsaktier 2022 kommer förhoppningsvis mer än väl väga upp det. Känns som att man ställt in sig på att få en del negativa utdelningsbesked nu närmsta tiden, men det återstår att se vad kommande bolagsnyheter har att meddela oss.

  God fortsättning på det nya utdelningsåret! :)

  /InkomstInvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genomsnittliga USD och CAD kurserna tror jag blir lägre. Jag är antagligen i ett annat investeringsläge än du just nu då jag bara investerar inkommande utdelningar successivt. Inga nyinvesteringar från lön etc utan de pengarna går nu in i min buffertkassa.

   Jag är fullinvesterad för närvarande.

   Men tidigare var jag i ett annat läge, från 2019 och framåt, med stora investeringar från kassan. Då är det naturligt att man kompenserar det mesta genom dessa kontinuerliga investeringar och kontantutdelningarna stiger successivt nästan vad som än händer.

   God Fortsättning du oxå !!

   Radera