måndag 2 januari 2023

Utdelningar December 2022

Dags att sammanställa den sista utdelningsmånaden för det gångna året 2022 och därmed kan jag även bokföra utfallet för helåret. 

Det blev ett fantastiskt utdelningsår 2022 !! Väldigt oväntat med tanke på att föregående år 2021 gav en ökning av kontantutdelningarna om +119% jämfört med 2020. Jag blir vanligtvis lite ödmjuk inför fortsättningen efter ett superresultat. Man vill ju inte förhäva sig eller lägga alltför stor press på sig själv att prestera på topp kontinuerligt 👀.

Men faktum var att jag under året fick justera upp målsättningen för helåret från 25% till 33% till 50% för att inte framstå som alltför blygsam och i total avsaknad av kontroll över min egen ekonomi. Men det sket sig totalt ändå.
 
Under december månad är det nästan bara Nordamerika (exklusive Autoliv, Cibus, Kesko och någon stackars förvirrad ETF) som ger mig kontinuerliga kontanter in på kontot. Så även om december inte är den bästa utdelningsmånaden så avstannar aldrig inflödet från Väster.

Naturligtvis är i princip alla dessa transatlanter egentligen att betrakta som globala. Så det är hela Världen som bidrar till mina kontinuerliga långsiktiga återinvesteringar i pensionsfonden. Som jag vill ha det i min globala utdelande ETF.

I nedanstående diagram ses utfallet för 2022. December månad var utdelningsökningen blygsamma +3,5% jämfört med motsvarande månad 2021. Den främsta anledningen till detta var att Solid Försäkring lämnades som utdelning i december 2021varvid jag direkt sålde den avknoppningen och omplacerade till andra utdelande värdepapper. Det motsvarade nästan 30% av utdelningen december 2021. Under december 2022 trillade ingen dylik klumpsumma in.

Den uppmärksamme noterar 2 nyheter i diagrammet. Historik är kul kan vara sporrande och eftersom den låg där rakt framför näsan på mig (hos Avanza) så lade jag till år 2019 i utdelningsutvecklingen. Det innebär att 2023 nu blir det 5e året som dokumenteras månadsvis.

Den andra nyheten är att jag även lagt till det jag i dagsläget känner till avseende redan fastställda samt förväntade utdelningar för år 2023. Det kommer alltså att fyllas på under tidens gång och därmed ökar exaktheten ju närmare aktuell månad man kommer. Januari tycker jag är ett exempel på hur den perfekta utdelningstillväxten ska gestalta sig sett över 5 år 👀.

Observera alltså att år 2023 är en prognostisk ögonblicksbild. De facto har jag ännu inte fått en enda Krona i kontantutdelning under detta år 👀.  
Månatliga utdelningar 2019 - 2023Kontantutdelningarna inkom under december månad från 64 stycken diversifierade källor:

 • T Row Price Group Inc, Gilead Sciences Inc, Ares Capital Corp, Cibus Nordic Real Estate, Main Street Capital Corp, TotalEnergies SE, Dominion Energy Inc, Stanley Black & Decker Inc, Kesko Oyj B, Kontoor Brands Inc
 • Principal Financial Group Inc, Manulife Financial Corp, Shell PLC, Flowers Foods Inc, NorthWest Healthcare Properties REIT, BP PLC, Yara International, Main Street Capital Corp, Old Republic International Corp, Realty Income Corp, McDonald´s Corp
 • Home Depot Inc, Coca-Cola Co, Slate Grocery REIT, STAG Industrial Inc, Pizza Pizza Royalty Corp, Nextera Energy Inc, Prudential Financial Inc, Whirlpool Corp, Raytheon Technologies Corp, Consolidated Edison Inc, Global X SuperDividend ETF
 • Global X SuperIncome Preferred ETF, HanesBrands Inc, Walgreens Boots Alliance Inc, 3M Co, Chevron Corp, Target Corp, International Business Machines Corp, Snap-On Inc, Exxon Mobil Corp, Emerson Electric Co
 • American Electric Power Company Inc, Unilever PLC, Autoliv SDB, Valero Energy Corp, Amgen Inc, Archer-Daniels-Midland Co, Johnson & Johnson, LyondellBasell Industries NV, Pfizer Inc, Cummins Inc, Fortis Inc, Aflac Inc, Enbridge Inc
 • United Parcel Service Inc, JM Smucker Co, Intel Corp, Wells Fargo & Co, Canadian Utilities Ltd, Boston Pizza Royalties Income Fund, Arbor Realty Trust Inc, iShares Core MSCI Europe UCITS ETF EUR Dist, TransAlta Renewables Inc

En snabb blick på helåret 2022 visar att det till slut landade på en utdelningsökning om +73,6% jämfört med helåret 2021. Ett fantastiskt utfall i detta skede av min investeringsresa (närmar mig slutet) då jag under årets 3 sista kvartal bromsat och till slut upphört med nyinvesteringar från lön och dylikt. 

Endast erhållna kontantutdelningar återinvesteras i dagsläget in i pensionsfonden i 2 stycken för ändamålet utvalda fonder. Aktiespararna Direktavkastning B och Avanza Global. Jag väljer att göra det lite enkelt för mig själv under en tid framöver.

Men detta positiva utfall om 73,6% är naturligtvis till stor del orsakat av den mycket gynnsamma USD-nivån under året och stora extrautdelningar från bland annat Tele2. Under 2022 blåste de flesta vindar i gynnsam riktning för den diversifierade defensiva utdelningsinvesteraren.

Under 2023 kan vindarna vända. Det får man alltid ha i åtanke om man väljer att släppa bankkontots trygga hamn och ge sig ut på Ekonomins stormiga och ombytliga hav.

Extra glädjande är att det positiva utfallet även innebär att jag hamnar +46,5% över nivån för teoretisk FIRE för året. Alternativt uttryckt 46,5% över nivån för finansiellt oberoende. Alla årets räkningar betalda och därtill en massa kontanter till övers för till exempel några utlandsresor under året. Eller några månader under en kokospalm på andra sidan Jorden.

Goda förutsättningar om ödet låter mig vara kvar i jordelivet ett tag till 👀.Årliga utdelningar 2016 - 2022


Avslutningsvis vill jag återge hur jag resonerade tisdag den 4e januari 2022. För snart 1 år sedan. Det ger lite perspektiv på att alla planer och tankar i realiteten inte alltid blir som man tänker sig:


"Helåret 2021 summeras till mycket goda +119% jämfört med 2020.

Jag är nu mycket nära teoretisk FIRE vilket, om ingenting kraftigt negativt sveper in över världsmarknaderna, kommer att uppnås under 2022.

Jag sätter ett preliminärt Mål för 2022 på +25% utdelningshöjning. Investeringarna kommer att fortsätta ännu en tid men troligtvis på en lägre nivå och därefter avstannande under Q3/Q4 2022.

Det är även mycket möjligt att en större andel av investeringarna kommer att inriktas mot varierande fonder och ETFer vilket per automatik medför att kontantutdelningarna minskar. Få fonder och långt ifrån alla ETFer är utdelande.

Har inte tänkt helt färdigt kring detta. Men helt klart är dock att min stora numera publika blogginvesteringsresa som påbörjades i november 2019 nu i rask takt närmar sig slutet"Jag önskar Er alla ett lyckosamt år 2023 !! // Northernlightsinvestment

15 kommentarer:

 1. En utdelningsökning på knappt 74% är ju fantastiskt! Jag fick nöja mig med en ökning på blott 35% men är väldigt nöjd ändå. Själva prognostiserandet gick ju sådär även för mig men så länge utfallet avviker åt det positiva hållet så klagar jag inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det drog iväg ordentligt. Dopad USD och så vidare. Första tanken var att hamna kring +25% och så slutar det på +74%. Man får ju skämmas över de dåliga uppskattningarna.

   Jag gör som dig och avstår från att klaga.

   Radera
 2. Det är bara att lyfta på hatten, riktigt bra! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nästan chockerande bra. Har du hatt ofta ? ;)

   Radera
  2. Alldeles för sällan, tyvärr! När ska det modet återvända undrar jag?

   Radera
  3. Kanske man skulle börja. Måste bara fundera på vilken typ av hatt som är lämplig. Panamahatt eller Cowboyhatt tror jag är mina personliga preferenser.

   Radera
  4. Kom på att jag faktiskt har hatt ibland på sommaren, en chic solhatt (tänk oh la la) och en slitochslänghatt som jag draperar myggnät över när jag går på tur.

   Men jag är helt inne på din linje, speciellt cowboyhatt. Jag har dreglat över en Stetson på Naturkompaniet, men priset går inte att försvara...

   Radera
  5. Dr Pol var på besök på en amishgård nyss och jag blev påmind om den typen av hatt. Tror det skulle passa mig, förutom att jag svär ibland, då jag är lite Amish till min läggning. Cyklar eller går istället för att ta bilen, lever billigt utan krav på en massa statusprylar. Tror inte de hattarna är så dyra, amishsnubbarna verkar inte satsa på att bygga någon kontant förmögenhet...

   Radera
  6. Med hatten medföljer obligatorisk fottvätt innan gudtjänst, men det kan det vara värt. Dr. Pol har jag missat, är det något jag bör kolla ikapp nånstans?

   Radera
  7. Tjaaa, vet inte dina preferenser. "The incredible Dr Pol" är en holländsk veterinär i 75/80-års åldern som utvandrade till USA för sisådär 45 år sedan och driver sin veterinary station sedan dess. En mycket speciell människa, familj och några skojsiga medarbetare. Åker runt till bondgårdar och rullar runt kor, lappar ihop hästar och delar ut antibiotics och steroids (kortison alltså). Även mottagning med hundar, katter, ödlor, miniponnysar, getter, lamm, lamadjur, fåglar och en del taggbeklädda jyckar som muckat med piggsvin.

   Inte så där glamoröst som andra "Beverly Hills Vet" utan jordnära och ibland kanske lite questionable kring behandlingsmetoderna. Men han är kunnig, excentrisk och arbetsam. 2 av 3 stämmer in på mig själv... ;)

   "Ska vi se på Polle" är en fras här hemma. Spelar in alla avsnitt.

   Radera
 3. Snyggt jobbat och himla kul att du är kvar i jordelivet ett tag till :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket !! Jag rullar på ett tag till...så ser vi hur länge det blir...

   Radera
 4. +74% är ett utomordentligt utfall!
  Verkar som om många fått rätt bra utdelningsökningar under 2022.
  Vad gäller 2023 hoppas jag själv på att inte får se fler sura nyheter a la Castellum. Jag gör som du och ligger kvar, jag hoppas fortfarande att inställda utdelningar inte blir verklighet men vi får väl se om 3 månader. Om de nu ändå blir det får vi hoppas på att de snarast återgår till kvartalsvisa utdelningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvis har jag ingen aning om ev sura nyheter, men tyvärr har jag en del farhågor. Men förhoppningsvis är det bara mitt undermedvetna som spökar för mig.

   Det blev ett bra utfall under 2022. Var inte du där ngnstans oxå ? Läste det, men kommer inte ihåg just nu. Får gå på din sida och kolla... :)

   Radera
  2. Det blev bra för 2022 NLI, jag som skåning nöjde mig dock med +29%!

   Radera