lördag 6 januari 2024

Utgifter 2023

Egentligen har jag aldrig levt enligt någon budget med detaljerad koll på mina utgifter. De flesta som har läst lite på min blogg förvånas kanske av ett sådant uttalande. 

Missförstå mig rätt nu, min inbyggda strävan att leva så kostnadseffektivt som möjligt under alla dessa levnadsår har troligtvis inbillat mig att budget, notat eller andra detaljuppgifter inte behövs i mitt fall. Du gör så gott du kan och mer kan inte göras. 

Vattnet på kvarnen har ändå alltid funnits där oberoende av studier, arbetslöshet, sjukskrivning eller förvärvsarbete. Pengarna har tydligen inte tagit slut ännu efter 40 år på egna ben och själva bokförings- och redovisningssegmenten av ekonomikurser (de jag inte aktivt kunde undvika alltså) som jag läst var tristare att genomföra än en komplicerad rotfyllning. Ekonomi är inte min grej 👀. 

Så mitt framåtblickande budgetarbete har alltid varit på ren chans.



Får jag tag i billig kyckling denna vecka....


Men så skenade plötsligt inflationen och en gurka kostade 50 Kr på Willys. Den första åtgärden blir då naturligtvis att sluta äta gurka och istället äta mer råkostsallad. När det enkla beslutet var fattat började tanken om ett behov av att följa utgifterna något mer detaljerat gro inom mig.

En annan anledning är att om man har för avsikt att sluta jobba och gå i FIRE-pension är det bra att åtminstone veta 1.) vad man har att jobba med avseende kravbild från den framtida versionen av sig själv och 2.) en hyffsat bra koll på årliga utgifter för att bedöma lämplig tidpunkt.

Så i slutet av 2022 la jag till en ny flik i mitt kalkylark betitlad Utgifter och grävde fram uppgifter för åren 2021, 2022 och nu även 2023 från min bank varifrån alla utgifter betalas. Det tog några timmar att gå igenom alla dessa månader men nu har jag åtminstone 3 år av data att jobba med, enkelt att genomföra en grov budgetering inför det nya året och en rutin av att uppdatera månadsvis.

På gamla dar har jag gått och blivit ordentlig. 



Sanningen ska göra dig fri


Kan direkt konstatera att någon typ av inflation faktiskt föreligger. 2022 ökade utgifterna med 2% och detta nådens år 2023, av vissa benämnt katastrofår 👀, ökade utgifterna med 11%

Den extraordinära händelsen Vintersemester valde jag dessutom att betala via mitt buffertsparande, alltså inte som en utgiftspost i december, så den aktiviteten belastade inte alls utgifterna för året. En revisor skulle kanske säga att jag smusslat undan några fakturor.

Buffertsparandet har varit stort de senaste 18 månaderna då all sparkvot från lönen gått in där (räntebärande konton) och de enda nyinvesteringarna i pensionsfonden genomförts via återinvesterade kontantutdelningar. Buffertkassan uppgår idag till 16% av min totala ekonomi.

En av anledningarna till detta prioriterade kontantsparande var att skapa handlingsutrymme för spontana aktiviteter utan annat syfte än nöje och rekreation när andan faller på. Ett totalt ansvarslöst slöseri med kontanter alltså 👀. 

Det ligger tydligen även i tiden att unna sig saker enligt folket på X (fd Twitter) som ofta har åsikter om hur andra människor ska leva sina liv optimalt. Själv har jag inga åsikter om hur andra människor ska leva, jag bara redogör för min egen väg 👀.



Buffertkassan får betala alla obskyra utsvävningar


Från ett kalkylark kan man sedan enkelt få fram en hel radda diagram och grafer. Endast din fantasi sätter gränsen !! 👀. Intressant för mig själv, och den fortsatta analysen, är att se hur årets utgifter fördelar sig över de poster som jag valt att använda mig av.

Ingen klassisk Lyxfällan variant kanske, men så här ser det ut för mig år 2023:



Utgifternas fördelning 2023


Jag vet inte hur denna utgiftsfördelning förhåller sig till övriga invånare i landet Sverige. Säkert finns det någon schablonmall över hur det "borde vara" men det är inget jag känner till. Inbillar mig att det nog trots alla schabloner kan variera en hel del utifrån den personliga situationen. 

Till exempel så äger jag mitt ganska minimalistiska boende (5 byggnader av varierande funktion) med en låg grad av belåning för fastigheten och har under några års tid bytt ut alla fönster och dörrar till bättre energi dito, uppgraderat värmesystem samt värmer endast 1 byggnad kontinuerligt och endast till underhållsvärme när ingen vistas där. Vidare lagar jag all mat från scratch och bakar allt mitt bröd själv.

Den där typen av hårda faktorer och andra mer personliga val påverkar troligtvis en utgiftsfördelning.


Utgifter som har minskat 2023

Till min stora glädje kan jag konstatera att vissa utgiftsposter även har minskat under 2023 jämfört med föregående år 2022. Allt är inte gråt och tandagnisslan.
  • Sjukvård -39%. Här ingår utgifter för att vara inlagd på sjukhus akut och planerat, besök på allmän- och specialistmottagning, vårdhjälpmedel samt läkemedelskostnader. Den enkla förklaringen är att denna typ av kontakter faktiskt har minskat under året och så även utgifterna.
  • Energi -8,5%. Det är Vattenfall som levererar elektricitet till mig och de elektrifierade delarna av uppvärmningssystemet består av luftvärmepump och direktverkande element. Själva elförbrukningen under året har minskat 18% mest beroende på att jag vistats mindre i stugan vid havet jämfört med 2022 då jag var sjukskriven i 10 månader. Så Kr/KWh har ökat.
  • CSN -3%. Det var oväntat (och lite oförklarligt) att den kostnaden har minskat. Orkar inte rota dess mer i anledningen. Jag kör enligt gamla systemet för mitt studielån där 4% av bruttoinkomsten betalas till det år man fyller 65 och då avskrivs lånet i sin helhet. Går man i FIRE, och därmed kraftigt sänker sin inkomst av tjänst, sjunker alltså kostnaden för återbetalning och man kan dessutom begära nedsättning av återbetalningen eftersom man blir att betrakta som fattigpensionär i FIRE 👀.

Utgifter som har ökat 2023
  • Diverse +78%. Här ingår avgift a-kassa, kläder, föreningsstöd, gymavgift, resehandlingar, paviljongtält till det nya trädäcket, en del byggmaterial etc. En kraftig ökning jämfört med 2022 men mycket är engångsposter och ibland måste man köpa lite grejer tyvärr 👀. Om jag lever till nästa sommar så får jag nog glädje av detta. Sambon får det iaf som hädanefter kan sitta i skuggan utomhus och lösa korsord och sudoku.


Det kostar att ligga på topp 👀

  • Internet/TV +46%. Leverantören har dels efter utgångna rabatter men även på eget bevåg 👀 höjt avgifterna och bombarderar mig dessutom med mail avseende köp av nya mobiltelefoner och dylikt. Har valt att ha ett ganska omfattande utbud i huset vid havet, även om vistelsetiden är begränsad, för ren bekvämlighets skull. Eldat för kråkorna typ, vilket jag aldrig skulle kunna tänka mig att göra. Internet/TV kostnaden är lika stor som min kostnad för Energi. Här finns alltså ett stort förbättringsområde, det är dags att ringa ett samtal och säga upp abonnemang och leta efter något fördelaktigare.
  • Boende +39%. Här finner man utgifter för hemförsäkring, fastighetslån, avfallshantering, snöplogning, vägunderhåll, hamnavgift. Som bekant har räntan höjts några gånger under året 👀 vilket kraftigt höjt mitt bolån. Alla andra kostnader har även de accelererat. Svårt att påverka något av detta överhuvudtaget. Jag väljer att fokusera på det positiva i att jag under många år amorterat ner mitt bolån så att graden av belåning är låg (ca 12-15%).
  • Transport +15%. Bränsle, försäkring, skatt, avgifter, reservdelar och verkstadsbesök för familjens bil. Verkstadsbesöken ökade kraftigt under slutet av året. Det är den enkla förklaringen. Positivt att dieseln gått ner i pris inledningsvis 2024 med 4 Kr/liter pga den minskade reduktionsplikten.
  • Hushållet +1%. Här ingår mat och dryck och andra förbrukningsartiklar som inhandlas på Willys, Coop eller ICA. Jag är av tradition alltid multilojal och handlar köttfärs, vegfärs, keso, tomater eller falukorv där det är bäst pris. Lagar alltid all mat och bakar allt bröd själv.


Så om dessa minskningar och ökningar summeras så landar totalen alltså på +11% ökade utgifter för mig under 2023 jämfört med föregående år 2022. En snabb googling visar på att det tydligen är ett tufft läge, i alla fall om man ska tro på den brittiska tabloidpressen.



Nu är det tuffa tider 


Har inte sett några definitiva utfall för Sverige helåret 2023 från SCB ännu. Det ska bli intressant att jämföra sig med dessa när de kommer 👀.


Vi hoppas på lägre inflation under 2024 !! // Northernlightsinvestment

9 kommentarer:

  1. Jättekul att läsa, dock svårt att jämföra och komma med råd när det är relativa tal och inte reella kostnader. Dock lärde jag mig för länge sen av en nestor i en kurs i mätteknik att "mäta är att veta". Om jag vill bli FIRE är det jätteviktigt att veta hur stora kostnader vi som familj har, och det räcker ofta inte att mäta ett enskilt år, utan det behöver pågå kontinuerligt under ett antal år. Vi har mätt sedan 2018 och konstaterar att trenden pekar uppåt, men i extremt långsam takt. Precis som ni har vi "projektkostnader" som jag har valt att kalla det. Sådant som vi inte måste betala, men som vi unnar oss, som t.ex. en semesterresa, garagebygge eller inköp av lägenhet i min frus hemland. Jag kallar det kort och gott för "projekt" på min blogg, men kan lika gärna vara "nöje" som andra kallar det.

    Det är kul att jämföra och att tävla lite också, och precis som du kunde jag konstatera att våra matkostnader ligger relativt stabilt under dessa 5 år vi har mätt. Senaste året märkte jag att de börjar pressa sig uppåt lite och utmana budgeten, så jag fick öka matbudgeten med 200 kr. Det dyraste är nog främst Fru SNålgris asiatiska livsmedel som beställs över nätet från Tyskland eller Nederländerna. Ofta brukar hon beställa tillsammans med kompisar för att få det fraktfritt, men det har inte varit lätt att få ihop det senaste året. Jag själv har väl en endaste last och det är goda viner, och där har det gått åt mer sen jag blev "förtidspensionär"... dock ligger jag i lä mot vissa av mina bekanta som lätt slurpar i sig två boxar i veckan. Nej, de är inte fransoser...

    Inflationen har ju redan sjunkit, och tack vare SD har vi inte längre Europas högsta priser på fossila drivmedel. Det går åt rätt håll

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju längre jag befinner mig på X (fd Twitter) och i bloggvärlden dess säkrare blir jag på att min sifferlösa approach är säkrast. Har du lagt märke till hur många vänstergalningar OCH högergalningar det finns ? Var det inte du som hade genomfört någon form av uppgradering av säkerheten i hemmet ? Därtill är jag inte helt anonymiserad och kommer nog bli det i allt mindre grad framöver.

      Lägg därtill att jag skriver 100% för min egen skull samt mitt nöje och själv skiter högaktningsfullt i hur mycket andra människor tjänar eller vad som står på sista raden på deras bankkonton. Jag jämför mig aldrig.

      Snarare är jag på väg att glida in mot en förhandskontroll av kommentarer innan de publiceras. Typ som Petrusko och en del andra gör. Vill inte ha en massa "skrot och skräp" på min blogg. Då agerar jag hellre exterminator. Man måste alltid komma ihåg att en blogg är ingen demokrati utan i högsta grad en diktatur där Jag i detta fall är diktatorn ;)

      Likt Er så kan det nog ofta i FIRE bli så att man vill genomföra stora inköp (bil, båt, mc, Jorden Runt Resa, skoter, vattenskoter osv osv) som inte täcks av en rullande inkomst från en kontantutdelande FIRE-budget. Det är därför jag skjuter så högt över målet FI med min i dagsläget uppnådda frihetskvot av 1,51 (151% av årsutgifterna betalas via kontantutdelningar) och därtill i dagsläget en buffertkassa på 5 årsutgifter.

      Det ska ALLTID finnas medel att ta av. Jag ska ALDRIG hamna i det läget att jag inte kan betala/köpa i princip vad som helst om andan faller på.

      Jag har varit med i Munskänkarna tidigare i många år och att laga mat samt kombinera med dryck var ett stort intresse. Det har avtagit med tiden, jag har gått ur Munskänkarna och som jag brukar skoja "dricker bara för att bli full" nuförtiden. Fast det blir jag aldrig, konsumtionen är mkt låg. Men när det begav sig var det ett stort intresse och jag vann ofta rödvinsprovningar.

      Dricker man 8 flaskor Vin i veckan är man nog i riskzon ;)

      Radera
  2. Om du funderar på att sluta jobba och leva på kapitalet borde väl ISK-skatten vara en rejäl utgiftspost? Som dessutom ökat rejält i år (och ifjol).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag betraktar den skatten som en skatt ;) och har låtit den posten belasta totalen av min sparkvot (bruttoinkomst) under året. I mitt fall är det till 95% Kapitalförsäkring istället för ISK så det avräknas 4ggr årligen. Jag jobbar heltid i princip under hela 2023.

      Det är en god tanke att göra en ungefärlig FIRE-budget. I FIRE kommer nog buffertkassan få betala KF skatten. Fast det spelar egentligen inte någon roll i min revisorlösa syn på Världen. I slutändan är det trots allt så enkelt att man har en Burk med pengar framför sig och om innehållet i den Burken växer kontinuerligt med tiden så är allt frid och fröjd.

      Radera
  3. Budget är inte min grej heller, har gjort några halvhjärtade ansatser bara för att. Men har kommit fram till att det går ganska bra ändå. Med det sagt är det ändå kul att läsa ditt inlägg och jag blir nästan (bara nästan) sugen på att göra något liknande. Att jämföra och analysera sista raden är kul ju, det är bara insatsen fram till den som känns lite motig. ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt likadant har jag gjort. När jag precis flyttat in i egen lägenhet 1987 gjorde jag ett försök att vara ordentlig. Det höll i några veckor. Tror dock att jag har kvar notathäftet någonstans fortfarande.

      Det var lite jobb, dock bara några timmar, att rita upp kalkylbladet och leta reda på alla uppgifter. Gjorde det ju för både 2021 och 2022 i en och samma stöt. För 2023 flyter det på av sig själv nästan och jag gör det vid månadsslutet då även andra uppgifter sammanställs. Brukar vara en 8-15 poster att hålla reda på lite beroende på månad.

      Faktiskt ganska roligt att se hur Hushållsutgifter och Energikostnader utvecklas.

      Radera
  4. På min att-göra-lista för 2024 har jag en punkt som heter fixa en riktig hushållsbudget, så det ska jag ta itu med. Hittills har jag mest höftat och så länge som det blivit en hög pengar över varje månad har det inte känts så akut att ta itu med. Nu när jag snart ska börja leva på avkastningen blir det viktigare att ha koll på privatekonomin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är precis så jag känner oxå. Har satt lite preliminära nya budgetmål och utdelningsmål så här i inledningen på året.

      Kalkylarket, som redan är klart för 2023, kopieras till år 2024 och sedan är det en enkel grej att leka med tänkte procentuella påslag.

      Några timmars jobb en helg och nu har jag åtminstone en något bättre kontroll på min egen situation. Sedan är det lite kul oxå att se om man klarar den totala budgeten för året.

      Radera
  5. ”Om jag lever till nästa sommar så får jag nog glädje av detta. Sambon får det iaf som hädanefter kan sitta i skuggan utomhus och lösa korsord och sudoku.”

    Om jag lever? Hur är det med hälsan? Känns det så?

    Jag skulle behöva lära mig göra diagram i excel ser jag, då skulle jag kanske se min egen ekonomi i ett annat ljus!

    SvaraRadera