tisdag 5 oktober 2021

Palt med tillbehör 8 SEK

Detta inlägg skrives med andakt. Vi rör oss nämligen på helig norrländsk kulinarisk mark. 

Generationer av fattiga husmödrar har under århundraden av blott ett fåtal obetydliga ingredienser, i avsikt att mätta sin svältande familj, via det nedärvda familjereceptet tillagat Palt och därmed säkrat den genetiska mångfalden i Norrland.

Några gånger per år lagar även jag palt. Ofta på beställning från min paltälskande bättre hälft, men den här gången var det faktiskt jag själv som föreslog det.

Allt börjar med att man åker på Willys och köper realiserad potatis för 9,90 SEK/kg. I frysen fanns redan kassler tidigare inköpt till halva priset för 40 SEK/kg. 

Sedan är man igång och det rullar på nästan av sig själv.


Palt med tillbehör (10 portioner)

  • Börja med lingonsylten. Koka upp 2 liter frysta lingon med ca 5 dl socker. Drag ned temperaturen på spisen och låt småputtra typ 15 minuter. Skumma av några gånger från ytan med en sked. Häll på förvärmda (ugn eller kokande vatten) glasburkar. Förslut locket omedelbart. Själv föredrar jag förvärmning via kokande vatten eftersom jag anser det vara enklare.
  • Skala 10 st ganska stora potatisar (totalt 1,5 kg ungefär) och placera dessa i lämplig bunke med täckande kallvatten.



10st huvudingredienser i palt redo för fortsatta äventyr


  • Dela potatisarna i mindre bitar och mal i kvarn på din gamla Philips Mixamat alternativt riv på allra finaste rivskivan i en köksassistent. Jag föredrar malning i kvarn men det går även OK på rivskiva. Faktum är att denna gång använde jag själv rivskiva eftersom ingen kvarn fanns att tillgå.
  • Tillsätt ca 3-4 dl mjölk och knäck i 2 st ägg. Salta ordentligt och rör ihop med ca 10-12 dl vetemjöl i omgångar. Alternativt bytes halva mjölmängden mot kornmjöl. Paltsmeten ska definitivt vara klibbig men ändå hänga ihop på ett relativt solitt vis. Det här är bra armträning så det gäller att man inte har slarvat med bicepscurlen nere på gymmet !! Önskar man idka fusk så funkar det även med hushållsvispen och degkrokar.
 


Paltsmet redo för iläggning i grytan


  • Strimla upp 900 g kassler och 2-3 medelstora lökar. Stek allting relativt hårt i panna under omrörning och smaka av med salt, svartpeppar och lite chili. Inte helt traditionell kryddning måhända, men det väljer jag att bortse ifrån. Det ger en extra dimension.
  • Koka upp ca 4-5 liter vatten med 2-3 matskedar salt i din allra största spaghettikastrull. 
  • Ta en stor rundbottnad plastslev och doppa i det kokande vattnet (så fastnar det inte) och forma geschwint paltar mot kanten på smetbunken och lägg försiktigt ner dem i det kokande vattnet. Upprepa tills det är slut smet i bunken, vrid kastrullen några gånger under nedläggningsproceduren så det fördelas jämt. Doppa alltså sleven i vattnet mellan varje paltformning med efterföljande nedläggning.
  • För mig blev det totalt 22 st paltar ner i kastrullen innan bunken var renskrapad.
  • Leta efter korrekt spisläge, i mitt fall var det lämpligt med 2/6 och sjud i ca 20-25 minuter. Efter några minuter, stick ner en slev längs sidorna på kastrullen och lyft följsamt så att paltarna separerar från varandra. 



När paltarna är redo för inmundigande stiger de lite sexigt mot ytan



  • Servera med lingonsylt, smör och det stekta fläsket/löken. Den enda tänkbara måltidsdrycken är här ett stort glas kall mjölk !!


Norrland on a plate


  • Njut av en tallrik Norrland !! Portionspris landar kring 8 SEK med mitt allestädes närvarande frugala förfarande kring inköp av ingredienser. Annars kanske det dubbla. 
  • När man kommer fram till de sista paltarna i batchen kan dessa med fördel tärnas och knaperstekas i smör och benämnes därvid i folkmun stekt palt. I övrigt samma tillbehör. 
  • En del suspekta människor gräddstuvar palten men det har jag personligen aldrig provat. Usch vad onyttigt det låter i mina öron 👀


73 de Northernlightsinvestment

8 kommentarer:

  1. Ser ut som en mild omgång för plånboken. Men det märks att du har sydligare rötter när du drar likhetstecken med palt och potatispalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man ska vara snäll mot plånboken. Ja, jag är lite sydligare längst ner i tornedalen. Men vi åt även annan palt hemma, som kallades för vetemjölspalt och ibland även rågmjölspalt. Den var då helt utan potatis.

      Radera
    2. Det är väl vi lapplänningar och skåningar som har en särskild dragning mot blod i maten.

      Ser ändå riktigt smarrigt ut!

      Radera
    3. A-ha, blodpalt. Ja men det gjorde mormor och morsan ibland. Men det var för läskigt för mig....

      Radera
  2. Palt är gott!
    Uppstekt palt är jävligt gott !!!
    Blodpalt är också läskigt för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men total samstämmighet. Kunde inte sagt det bättre själv !!

      Radera
  3. Nä, nu MÅSTE jag fråga. Har du som en lista bredvid frysen med alla inventarier samt inköpspris för samtliga? Stryker du allt eftersom du plockar ur något med pennstumpen som hänger i ett trådigt snöre jämte? Eller har du bara sjukligt bra koll?

    Mvh Avundsjuk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huvudsakligen bra koll. Sjukligt ? Ja det är ju en definitionsfråga :) Men jag har ett mycket gott sifferminne. Däremot kommer jag aldrig ihåg vad människor heter.

      Sedan vet jag tex att på Willys finns huvudsakligen 2 olika sorters kassler som jag handlar, 71.90 resp 79,90 SEK/kg. Så dessa blir oftast då på halva priset. Har gränsvärden för vad matvaror får kosta, vilka oftast följs. Men naturligtvis inte alltid...det vore ju sjukligt.

      Sedan är det ofta en viss vara är nedsatt extra. Så då gör jag något av den..lax, kyckling, vegetarisk färs, högrev osv osv. Har alltid tyckt om matlagningsprogram av typen "Här är ditt kylskåp" då man ska improvisera fram rätter.

      Dr. Alban kommer jag ihåg var svår. Där fanns det väl typ 1 burk coca-cola och en limpa cigg i kylen. Då blev det ingen mat lagad.

      Radera