lördag 16 oktober 2021

INKÖP vecka 41 2021

Den första snön är här !! 

Som barn vore jag nu ostoppbart överlycklig, som vuxen är känsloyttringarna vanligtvis mer återhållsamma. Oavsett vad som händer. Men missförstå mig inte, det har regnat ovanligt intensivt de senaste 2 veckorna och mitt val är alltid snö före regn

Snö är ärligt, regn är falskt. Snö är den trofasta hunden som på anmodan med öronen släpande längs golvet lufsar iväg och lägger sig i korgen. Regnet är katten som fnyser åt dig och välter den ärvda Ming-vasen. Snön viftar eller skyfflar man enkelt undan med gratis motion på köpet. Det lömska regnhelvetet nästlar sig in i hus och innanför kragen och gör dig förbannad.

Försöker man skyffla bort vattenfanskapet så söker det sig bara tillbaka till lägsta punkten. Lägesenergi i kombination med lättrörliga element är ett fanstyg som endast är av godo när det via vattenkraft ger oss norrlänningar prisvärd energi 👀Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder !!


Som lök på laxen så trillade 24 st utdelningar in på kontot under veckan. Konstaterar därmed att efter mindre än halva oktober så är nu teoretiskt månadens samtliga räkningar redan betalda via kontantutdelningar från pensionsfonden Northernlights Globalfond. Oavsett oviktigt bakgrundsbrus från eventuell värdeökning eller värdeminskning i mina olika kapitalförsäkringar på Avanza. Inte ens välunderbyggda 👀 spekulationer på finanstwitter rubbar det orubbliga faktumet.

Igår kväll, när jag som vanligt satt i soffan med laptoppen i knät, konstaterades även att fördelningen mellan aktier/fonder i min investerade del av ekonomin är 86.5/13.5. Det långsiktiga målet är 80/20 eller måhända 75/25. Kassan utanför börsen är nu 25,8%.

Som bekant är jag en hybridinvesterare som ägnar mig åt en enkel men förhoppningsvis långsiktigt fruktbar kombination av Utdelningsinvestering och Fondinvestering där kontantutdelningarna i FIRE ska betala mina löpande räkningar och det övriga lyxlivet relaterat till min Bucketlist ska bekostas via uttag från fonder.

Under veckan har inköp genomförts i nedanstående redan befintliga innehav.


Swedbank A (SWED A) Portföljandel 0,67% Swedbank bedriver bankverksamhet. Banken erbjuder ett brett utbud av traditionella finansiella tjänster inom kapitalförvaltning och lånefinansiering, med störst verksamhet inom Norden och Baltikum. Kunderna består av privata aktörer samt medelstora- och stora företagskunder runtom hemmamarknaderna. Swedbank gick tidigare under namnet Sparbanken och har idag sitt huvudkontor i Sundbyberg.

Telia Company (TELIA) Portföljandel 2,04% Telia Company är verksamma inom telekomsektorn. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till vid en sammanslagning av Telia och Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

Sagax D (SAGA D) Portföljandel 1,22% Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska fastighetsmarknaden. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet, huvudsakligen via större ägarandel samt styrelserepresentation. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Axfood (AXFO) Portföljandel 1,78% Axfood är verksamma inom dagligvaruhandeln. Bolaget är specialiserade inom detalj- och partihandel och inom koncernen återfinns ett flertal dagligvarukedjor, där de mer kända inkluderar Hemköp, Willys och PrisXtra. Idag står den svenska marknaden för majoriteten av försäljningen och försäljning sker huvudsakligen via fysiska butiker, men bolagets varumärken erbjuder även hemkörning av varor, samt diverse matkasseleveranser. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Atlas Copco B (ATCO B) Portföljandel 0,37% Atlas Copco är verksamma inom den industriella sektorn. Bolaget tillhandahåller egenutvecklade kompressorer, luftbehandlingssystem, vakuumlösningar, industriverktyg och monteringssystem samt energi- och flödeslösningar. Verksamheten omfattar även uthyrning och eftermarknadsservice. Idag innehar bolaget verksamhet på global nivå med störst närvaro inom Europa, Nordamerika och Asien. Bolaget grundades ursprungligen 1873 och har sitt huvudkontor i Nacka.Om det nu bara för ända in i glödheta helvete skulle kunna sluta snöa nån gång så blir det att byta till vinterdäck på sambons bil. Tvi fasen för att byta till vinterdäck !! Tråkigaste jobbet ever. Säkert blir det omslag till regn som rinner innanför kragen.


73 de Northernlightsinvestment

11 kommentarer:

 1. Absolut är riktig snö mycket bättre än regn - men redan? I Stockholm har vi ofta mellanalternativet snöslask som ibland regnar bort under dagen. Men ibland fryser det till under natten och är slasket då inte bortröjt blir det ett lager ojämn is som knappt går ta sig fram på.

  I Småland (ej Höglandet) är det oftast ännu mildare och nästan alltid blir det bara regn.

  Sverige är tveklöst väldigt avlångt och som du vet föredrar jag det mildare vädret i Söder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå tyvärr är det inte riktigt snö. Den kommer att slaska bort.

   Bodde i några år nere i södern för nu 20 år sedan. Vintrarna var väldigt jobbiga, bara kolsvart mörker och regn. Men nuförtiden är det nästan samma lika under lång tid här uppe längs norrlandskusten. Ibland kommer inte den riktiga vintern förrän i december/januari. Ofta kommer det snö 10ggr oktober-december, ibland 20-30 cm i flera omgångar, som slaskar bort.

   Är det den globala uppvärmningen ?

   Det var bättre förr.

   Sedan när man i slutet på februari börjar drömma om våren så kommer det däremot 80 cm under några veckor så att taken håller på att rasa in.

   Radera
 2. Helst skulle jag nog vilja göra som en del fåglar och flyga min lekamen söderut över vintern. Jag tror inte allt detta mörker är bra för mig. Vi får se om möjligheten ges när barnen har blivit äldre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog att jag oxå kommer vistas i varmare trakter under den mörka perioden. Även om jag är inbiten norrlänning så har jag ingenting emot andra kulturer. Tvärtom faktiskt.

   Radera
  2. Jag vill i alla fall åka ner till varmare trakter på lite längre resor i FIRE när det som värst här i Svedala (november?), men bosätta mig där kommer aldrig bli aktuellt.

   Radera
 3. Nu blir jag riktigt avis med tanke på dina 24 utdelningar ;) Jag fick bara från Nordea den här veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick oxå från Nordea må du tro. Å sen var det även några amerikaner och kanadensare som bidrog till räkningsbetalningarna.

   Radera
 4. 24st! Det är inte ett dåligt antal, verkligen inte NLI! Att alla dessa dessutom bidrar till ett starkt och skönt värn mot portföljens värdesvängningar är övertygande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Börjar verkligen känna att det går i rätt riktning nu. Ett stort mål för mig är att uppnå teoretisk nivå för självförsörjning via kontantutdelningar.

   Radera
 5. Första snön är speciell ändå. Vi hade en flinga på väderprognosen här frampå, men den byttes snart ut mot en nedrans droppe. Föredrar snö i fast form, den andra sorten har vi gott om...

  Som västgöte kan jag tipsa om att skaffa en sydväst, både hippt och praktiskt! Det lär ni snart behöva även uppe i norr om det inte blir bot och bättring gällande klimatet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är som skruttigt med snön nuförtiden. Allt det som kom i lördags är nu borta och det utlovas en ny omgång i mitten på veckan.

   Radera