Under Oktober månad satte 72 av mina i dagsläget totalt 231 bidragsgivare (212 aktier, 13 ETFer och 6 Fonder) in arbetsbefriad inkomst på mitt konto.
Pengar som jag alltså får insatt utan att behöva lyfta ett finger, utan att behöva skrapa en isig bilruta på morgonen och åka iväg till Cirkusen. Arbetsbefriad inkomst brukar jag kalla det.
De 72 godhjärtade bidragsgivarna voro:
De 72 godhjärtade bidragsgivarna voro:
- iShares World Equity High Income UCITS ETF USD (Dist), Telenor, Bank of Nova Scotia, Canadian Imperial Bank of Commerce, Sysco, Husqvarna B, Cisco Systems, Epiroc B, Öresund, Atlas Copco B, Kesko Oyj B
- Wisdom Tree Europe Equity Income UCITS ETF, Tele2 B, Main Street Capital, Realty Income REIT, Cardinal Health, WP Carey REIT, US Bancorp, STAG Industrial, Mondelez International A, Ladder Capital,
- Avalonbay Communities, Slate Grocery REIT Unit, Pizza Pizza RoyaltyCorp, NorthWest Helthcare Properties REIT Investment Trust Unit, Algonquin Power & Utilities, Cincinnati Financial, BCE, Illinois Tool Works
- Franklin Resources, Essex Property Trust, Medtronic, TotalEnergies ADR, Omincom Group, Global X SuperDividend ETF, Global X SuperIncome Preferred ETF, Valmet Oyj, Philip Morris, Best Buy, Altria Group
- Medical Properties Trust, GSK ADR, Fortum Oyj, Thule Group, JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF - USD (Dist), Bilia A, Fabege, Coor Service Management Holding, Merck & Co, Eastman Chemical
- Cibus Nordic Real Estate, TietoEVRY Oyj, Iron Mountain REIT, Kimberly-Clark, Fastighetsbolaget Emilshus Pref, Corem Property Group D, Corem Property Group Pref, Sagax D, Community Trust Bancorp
- Coca-Cola, Genuine Parts, Atrium Ljungberg B, Broadcom, Digital Realty Trust, Crown Castle, Ares Capital, CTO Realty Growth, Simon Property Group, BW LPG, PepsiCo, M&T Bank
Trots denna massiva uppslutning noteras en minskning om -4,2% jämfört med motsvarande månad föregående år.
Den största anledningen är även denna månad det förändrade systemet hos Avanza för källskatsåterbetalning. 2023 återbetalades i ett svep källskatt för 3 år (2020, 2021, 2022) tillbaka vilket, med min pensionsfonds i dagsläget 59%-iga utländska representation, gav ett svårt utgångsläge inför 2024. De berörda åren var nog den utländska andelen dessutom betydligt större, storleksordningen 70-80%, då jag sedan en längre tid tillbaka aktivt försökt öka den källskattebefriade andelen.
Ett så kallat i-lands problem alltså.
Utan denna illusoriska effekt noteras en ökning. Men allt detta kommer att ordna till sig under 2025 och det blir åter igen en rättvis kamp mellan åren.
Oktober 2024 blev månaden då indikatorerna pekar på att 2024 års utdelningar definitivt kommer att överskrida föregående år. Just nu summeras det till en ökning om +1,4%. Målet för helåret 2024 sattes till en ökning om +5,8%. Återstår att se om detta uppnås.
Medvetet sattes ett förhållandevis lågt Mål för 2024. Även om en rullande löneökning om +5,8% åtminstone i min bok inte kan betraktas som låg. Två huvudsakliga anledningar till att Målet sattes lågt inför 2024:
- Ovan nämnda förändrade källskatteförvarande gav ett svårt utgångsläge.
- Endast inkomna kontantutdelningar återinvesteras under året. Inga nya medel. All sparkvot har gått in i buffertkassan inför mitt avhopp från Cirkuslivet.
Frihetskvoten är ett mätetal som har kommit att bli allt viktigare för mig. Det mäter min förmåga att stå på egna ben genom att visa på förhållandet Utdelningar kontra Utgifter. Om den arbetsbefriade inkomsten (Utdelningarna) är större än Utgifterna (> än 1,0) så behöver man teoretiskt inte kliva upp på morgonen längre, skrapa bilrutan ren från snö och is och åka iväg till Cirkusen.
Frihetskvoten för Oktober månad landar på 2,04. Dubbelt så mycket arbetsbefriade kontanter ramlade in på kontot än vad som försvann i form av Utgifter. Ni vet, alla dessa räkningar som strömmar in för livets aktiviteter.
Det är bara Februari och Augusti som inte är "självbärande" månader under 2024 än så länge, dvs Utgifterna överskrider Utdelningarna. Nu spelar det ingen större roll för mig eftersom jag har en uttagsstrategi där utdelningar ackumuleras året före uttag. Så 1,0 för helåret är det essentiella riktmärket för mig.
Året 2024 summeras hittills till 1,68. Målet för helåret är 1,50 på Nyårsafton 2024.
Arbetar du i din privatekonomi med mätetal
som till exempel Frihetskvot !??
// Northernlights
Jag vet inte om de är så godhjärtade alltid, men de gör sin plikt. Varje ordentligt bolag betalar sin utdelning. Det är så en god investering skall vara, att det finns avkastning på det surt förvärvade kapitalet (så länge det är placerat på den aktuella investeringen). Att däremot vänta på ett förhoppningsbolags uppgång och fall är något för spekulerare och inte för en riktig investering.
SvaraRaderaJag köper nästan uteslutande individuella bolag med utdelning. Ibland är inte direktavkastningen så stor, kanske inte större än 0,5% vid köptillfället, men i princip alltid finns det grundkravet där. Sedan kan utdelningar ställas in eller minska, då uppkommer en annan situation att hantera.
RaderaSå jag är med dig i resonemanget kring avkastning (direktavkastning).
Finfina diagram.
SvaraRaderaJag mäter enbart hur jag presterar jämfört med OMX30GI, vilket egentligen inte är relevant eftersom jag har har cirka 40 procent globalfonder. Men bättre något än inget. :-)
Jag har oftast DJ Global inlagd som jämförelseindex i mina grafer där en jämförelse kan väljas. Sedan är det så många faktorer som påverkar, jag äger ju individuella aktier i flera olika valutor och ETFer och Fonder (även de i olika valutor) inne i samma Kapitalförsäkring så det blir svårt att jämföra rakt av med ett enda index.
RaderaFörstår enkelheten i att jämföra med tex OMX30, eller varför inte en enkel indexfond som Avanza Zero, då det är den alternativa investeringen för många människor.
Jag är nyfiken, för att jämföra med hur jag tänker och bokför. Kapitalskatten, som för mig blir en stor post 2024, är den inkluderad i din frihetskvot?
SvaraRaderaÅtminstone för mig har den tidigare till viss del kvittats ut med diverse avdrag i inkomstdeklarationen och inte synts som en kostnad. Utan tjänsteinkomst med dess möjliga avdrag samt hög kapitalskatt 2024 blir den tydligare en egen utgift som ska betalas in och bokföras på utgiftskontot.
Fråga på. Just den frågan har jag fått förr 😀.
RaderaAllt mitt investerade kapital finns på Kapitalförsäkringar. Den så kallade avkastningsskatten (det heter så i en Kapitalförsäkring) betalas då 4ggr årligen. Jag betraktar avkastningsskatten som en skatt och låter den belasta min sparkvot. Betalar den alltså via nettolön. Den är inte inkluderad i frihetskvoten.
Jag kommer troligtvis aldrig hamna i en situation då utdelningar utgör alla mina intäkter. Det kommer alltid finnas andra intäkter tillgängliga parallellt.
Den här indexkramaren räknar ihop tillgångarna i de olika sparformerna varje månadsslut och jämför med:
SvaraRadera1. föregående månad
2. motsvarande månad föregående år
3. och det som kanske känns mest realistiskt, punkt 2 delas med 12 så att jag ser ungefär hur månadsinkomsten skulle se om jag skulle leva av den.
Även det samlade tjänstepensionskapitalet jämförs mot föregående månad och föregående år och när man har hållit på några år så hissnar man över utvecklingen.
Det som återstår att göra är att få samma stenkoll på utgifterna.... utan koll på dem spelar inte tillgångarna någon roll.
OK, jag kör oxå en graf som jag benämner "Totalen" där utvecklingen plottas månad för månad, år efter år. Har ju kört den några gånger här på bloggen, tror de inläggen benämns "Finansiell Utveckling". Men nu var det länge sedan.
RaderaPersonligen tycker jag inte den sammanställningen ger mig så mycket, annat än då den där känslan som hissnar när man ser att alla pengar man lyckats spara ihop fram till 2010 plötsligt har trefaldigats under ett enda år. Tror det är det som kallas för Börsen och Ränta-på-Ränta utveckling 😀.
Kanske 4%-regeln eller då frihetskvoten via passiva utdelningar ger en bättre känsla för när man kan sluta arbeta och leva helt och hållet, iaf teoretiskt, från "portföljen".
Hallå NLI!
SvaraRaderaDet ser ju ut som att FIRE kan njutas med Mariekex i plural! Jaja, det visste vi redan förstås men ändå!
+5.8% låter norrländsk rejält och upplyftande. 1.50 i firekvot känns också väldigt bra även om den verkar bli än bättre!
Som du vet tar jag plumpen där i april/maj istället för jämt utslaget. Alltid jobbigt hantera klumpsummor. Även lite svar till Tole: jag jämnar inte ut nåt, vill se och känna kostnaden/intjäningen när den inträffar och inte utslagen. Sur, obehaglig och på skånska räligt jobbig plump på frihetskvoten där i april så pengarna hinner anlända på den obehaglige fogdens konto till 2/5... Utdelningslön är begreppet jag myntat för hantering av detta ISK/KF skatteelände, med superundrets ständiga kryssningar orkade jag inte uppdatera nettoutdelning -> utdelningslönefaktorn. Den har sjunkit häpnadsväckande hemskt och mycket... Från 0.911 till runt 0.770...
Hejsan svejsan Kalkyl !!
RaderaFaktum är att under den finfina långa varma hösten som vi avnjutit här i Norrland har jag delvis gått över till Digestivekex !! Det har alltid varit en personlig favorit för mig, med lite leverpastej eller en god skiva ost ovanpå.
November-December är sämre utdelningsmånader för mig. Sedan kan ju utgifterna dra iväg, ibland går en bil sönder tex. Så då kan det skena. Men 1,50 är målet (Utdelningar/Utgifter) för helåret. Om inget oförutsett inträffar så verkar det just nu landa mot 1,55.
Minns att du övervägde smeta ut, som jag valde där när källskattsåterbetalningen för 3 år kommunicerades, men landade i att ta hela klumpsumman när den anlände. På helåret gör det ju ingen skillnad.
Hej igen NLI!
RaderaOj, digestivkex med pålägg ja då vet man att firekvoten är rågad, haha!
Ja göra utsmetning eller icke, det är den stora frågan kanske!
Skämt o sido, på helåret gör det ingen skillnad och med buffert kan metod kvitta helt. Båda lika bra och beror på förutsättningarna.
Nov brukar vara rätt bra. Efter den synnerligen välförtjänta semestern så är sep-nov ganska bra och med stigande månadstrend. December lite lugnare och bra så man inte behöer slita för hårt med bokföringen *L*!
I slutändan, när Vi alla hoppar av från våra Cirkusar (anledningarna kan variera lika frekvent som det finns individer) så har Vi en hög med pengar framför Oss som flödar in från olika håll (utdelningar, försäljningar, tjänstepension, allmän pension, extraarbete etc) som ska täcka alla utgifter. För utgifterna kommer alltid finnas där.
RaderaIbland känner jag att jag nördar ner mig lite väl kraftigt i flöden hit och dit istället för att bara konstatera att ändhållplatsen är uppnådd. Dags att börja leva i frihet.
Oktober är en bra månad för mig, November vanligtvis en minusmånad gentemot utgifterna, December oftast en plusmånad. Det där är ju lite beroende på när studielånet, elräkningen etc ska betalas. De stora posterna. Nästa år ser jag fram emot att kunna begära nedsättning av studielånet eftersom min inkomst minskar kraftigt.