lördag 4 november 2023

Utdelningar Oktober 2023

Oktober månads arbetsbefriade kontanter är nu sammanställda. Det är sådana där kontanter som trillar in på kontot nästan varenda dag oberoende av om jag går till jobbet eller inte. 

Trots en del utmaningar, lite mer om dessa nedan, så fortsätter den så kallade Snöbollen att växa kontinuerligt. Likt en gigantisk lök byggs skikten upp för varje år som går sedan jag påbörjade min uttalade resa mot finansiellt oberoende via kontantutdelningar i slutet av 2019. Det beslutet beskrivs närmare i mitt allra första blogginlägg benämnt ONLINE.  

Eftersom jag i mitt förrförra liv arbetade en del i bland annat storköksbranschen och därmed har skalat en och annan lök i mitt liv, vilket går att läsa lite mer om i detta soppiga inlägg, så vet jag naturligtvis att en riktigt exemplarisk bamsing till lök på utsidan kan dölja kraftig röta på insidan. 

Ibland kan det vara dags att grovgallra i löksäcken vilket för mig personligen är en inplanerad aktivitet när det nya året snart rings in. Den som lever får se vad det utmynnar i.



Bort med alla oönskade CAST 👀


I Oktober månads löksäck finner jag denna gång inte mindre än 78 stycken ogallrade lökar av varierande sort och kvalitet vilka kan beskådas nedan. 

Det är Purjolök, Vitlök, Rödlök, Gul lök, Schalottenlök och Gräslök i en salig blandning. Ramslök har jag liten vana av att arbeta med men generellt är det en välbekant sanning i kockkretsar att nästan all matlagning börjar med att en lök skalas. 

Utom när det rör sig om att grädda plättar såklart.

  • Boston Pizza Royalties Income Fund, Telia Company, Cibus Nordic Real Estate, Sysco, Bank of Nova Scotia, Canadian Imperial Bank of Commerce, Epiroc B, Cisco Systems, Anora Group Oyj, Atlas Copco B
  • Diös Fastigheter, Global X SuperIncome Preferred ETF, Philip Morris, Ladder Capital, Cardinal Health, WP Carey REIT, US Bancorp, STAG Industrial, Chatham Lodging Trust REIT, Avalonbay Communities
  • Slate Grocery REIT, NorthWest Healthcare Properties REIT, Algonquin Power & Utilities, Cincinnati Financial, BCE, Main Street Capital, Global X SuperDividend ETF, Realty Income REIT, Mondelez International A
  • Franklin Resources, Essex Property Trust, Pizza Pizza Royalty Corp, Medtronic, Leggett & Platt, Valmet Oyj, Illinois Tool Works, Philip Morris, Omnicom Group, TotalEnergies ADR, Medical Properties Trust, GSK ADR
  • Tele2 B, Bilia A, Fortum Oyj, Best Buy, Altria Group, Husqvarna B, Heimstaden Pref, Thule Group, Merck & Co, Eastman Chemical, Coor Service Management Holding, Cibus Nordic Real Estate, Tietoevry, Iron Mountain REIT
  • Haleon ADR, Fabege, Resurs Holding, Kimberly-Clark, Fastighetsbolaget Emilshus Pref, Corem Property Group D, Corem Property Group Pref, Sagax D, Atrium Ljungberg B, Community Trust Bancorp, Coca-Cola, Genuine Parts
  • Broadcom, Boston Pizza Royalties Income Fund, Digital Realty Trust, Crown Castle, Ares Capital, CTO Realty Growth, Simon Property Group, Principal Financial Group, PepsiCo, M&T Bank, Great-West Lifeco Inc

Vid en jämförelse med Oktober föregående år så är månadens ökning +11,6%. Det är dock här på sin plats att påminna om att jag smetar ut den återbetalda källskatten (2020 - 2023) över årets månader vilket alltså påverkar resultatet positivt. Utan denna "engångseffekt" skulle månadens resultat varit i princip +/- noll beroende på ett antal defekta lökar i säcken. 

Bland de defekta lökarna i Oktobersäcken finner vi Electrolux, SBB, Castellum, NorthWest Healthcare, Diös, Medical Properties, Algonquin Power & Utilities med inställda alternativt minskade utdelningar vilket påverkar resultatet negativt. Även Telia påverkar totalen för månaden negativt med en halverad utdelning i Oktober på grund av övergång till "kvartalsutdelning" istället för 2 gånger per år.

Med tiden har jag lärt mig att ingenting är säkert bland finansbranschens böljande kurvor och diagram bortsett från att just ingenting är säkert. Fast det är ett så kallat Specialfall 👀.

Därför investerar jag personligen alltid i enlighet med den så kallade 219 Regeln, vilken är föga känd i finansrummens konjaks- och cigarrdoftande läderfåtöljer, men som rätt applicerad erbjuder stor motståndskraft mot just Specialfall där det osannolika trots allt inträffar.

November ser redan mycket bra ut och även December förefaller ordna upp sig när nu alltfler transatlanter kommunicerar sina utdelningar och utdelningshöjningar. 

Helåret 2023 blir därmed naturligtvis det bästa Utdelningsåret någonsin.



Månatliga utdelningar Northernlights Globalfond


För helåret 2023 ser det nu även ut som att Målet på +18% ökning kommer att överstigas något och med nuvarande takt föreligger en prognos om +23%. 

FI (finansiellt oberoende), dvs att årets samtliga utgifter är betalda via kontantutdelningar, är uppnått sedan några månader tillbaka. I det räknade jag med en utgiftsökning om +20% för 2023 jämfört med 2022. Den uppskattade utgiftsökningen kommer nog tyvärr inte att hålla riktigt beroende på stora utgifter avseende transport under November månad. 

Visst älskar Vi bara så mycket när våra bilar krånglar ? 💀

Så det blir nog tyvärr ingen Frihetskvot på 1,5 när året summeras. Men å andra sidan närmar sig buffertkassan nu i rask takt 5 årsutgifter. Under 18 månaders tid har jag aktivt låtit hela min nettolön efter betalda utgifter, den så kallade Sparkvoten, gå in i buffert (ordinära sparkonton på Avanza som nu även erbjuder lite avkastning) och endast kontantutdelningarna har återinvesterats i den börsplacerade delen av min pensionsfond. 

Anledningarna till det har jag berört tidigare men kortfattat handlar det om ett större behov av upplevd Säkerhet nu när RE förhoppningsvis närmar sig. Kontanter är trots allt alltid kontanter. 



Utveckling av Buffertkassa Northernlights Globalfond
 

När fekalierna träffar fläkten, vilket de alltid kommer att göra någon gång då och då, är det troligtvis lättare men kanske inte roligare om man är förberedd. 




Årliga utdelningar 2016-2023 Northernlights Globalfond



Även de största och starkaste faller nån gång // Northernlightsinvestment




8 kommentarer:

  1. Hallå NLI!

    En rejäl och beundransvärd buffertkassa på 5 år alltså!!! Jag kämpar också mig själv framåt på buffertkassevägen, är nog bara på nummer 5 eller nåt än men jobbar på. Inga mer köp och alla pengar sparas nu. Inte värst upphetsande men tiden har kommit hit nu. Lär väl först se lite roligheter på denna front där i maj nån gång när vårfloden jobbat in sin beskärda volym.

    Pust, pust, 2 månader kvar sen stänger vi 2023!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buffertkassan har dragit ihop ordentligt. När jag blev sjuk i början på 2022 så var jag inte riktigt "fullinvesterad" i enlighet med min grundplan som var att jag skulle stanna vid 5-7% kassa.

      Blev ganska stillastående i investerandet när livet stod på PAUS och när det så kom igång igen så valde jag att låta hela min Sparkvot från lönearbete (vilken är hög kring 70%) gå in på sparkonton på Avanza och endast fortsätta investera i aktier, fonder etc med de kontantutdelningar som ramlar in successivt.

      Därmed har buffertkassan ökat gradvis vilket jag inte ser som negativt eftersom jag nu är (för det första) är mer än FI och känner mig ganska fullinvesterad och resonerar i banor av att man faktiskt inte behöver ha hur mycket kassaflöde som helst. Låter nog besynnerligt, men jag försöker undvika att bli girig.

      Därtill (för det andra) så är det osäkrare tider nu vilket du själv bloggat många gånger om och kontanter är trots allt alltid kontanter och det snabbaste sättet att betala saker med.

      Vad menar du med att buffertkassan är bara på nr 5 ?

      Radera
    2. Hej igen,

      det är starkt jobbat att fortsatta mote FIRE; fortsatt på jobb#1 och kämpat på med rehab!

      Nej, girig är dumt att bli och särskilt som åren tickar på. Gick fort där för mig 2018 och nu 2023... Vad hände? Inte blev man yngre i alla fall...

      Jag skrev att jag nog bara befinner mig på Buffertkassevägen nummer 5, den kanske har slutnummer 100 så då återstår en hyfsad och mödosam vandring för mig. Jobbar mot mer buffert nu och jobbar emot alla impusler om att trycka på KÖP mer. Har börjat gå riktigt bra och lyckats avvärja en del köpattacker trots stora nedgångar. Vill inte mera, vill spara och spara och spara än mera.

      Radera
    3. OK, då förstår jag hur du menar. Jag läste nog lite dåligt.

      Det där är nog lite individuellt beroende på var man befinner sig. Alltså vad som är "smartast" att göra vid större nedgång. Själv är jag idag glad över alla nya inköp av transatlantiska aktier under 2020 och covidnedgången. Det betalar sig i nutid bra.

      Nu prioriterar jag en större säkerhet och bygger buffert. Men jag har inte slutat investera helt. Kontantutdelningarna sätter jag in men mest i fonder och ETFer. Bryr mig inte heller om "köplägen" just nu.

      Det kommer en tid för allt.

      Radera
  2. Bra inlägg! Jag blir väldigt inspirerad av alla dina innehav, har liksom fastnat och upplever att jag vill hitta fler aktier att köpa nytt i istället för att fylla på i redan existerande innehav. Har börjat kolla i dina löksäckar, vad som döljer sig där. Och precis som du använder jag gärna lök i matlagningen. Jag ligger efter dig, som verkar gallra bland löken vad det lider, jag är mer sugen på att öka i antalet innehav, och har inspiration av vad du skriver om. Är också nyfiken på hur du kommer gallra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina vänliga ord.

      Jag återupprepar min kommentar på din sida här då den huvudsakligen berör samma problematik.

      Min metod för att hitta nya kandidater var (och är) genom att skapa innehavs- och kurslarmslistor från bloggkollegor runt om i Världen. Sedan följde jag detta under en längre tid och köpte vid "gynnsamma tillfällen" eller ibland bara köpte jag utan att dess mer överväga lämpligheten i tidpunkten.

      Med åren visar sig en del Lökar inte vara helt stabila och man får skala av eller kasta i soporna helt och hållet. Fast det är inte alltid som det är de "på förhand" tvivelaktiga Lökarna som det blir problem med.

      Det kan lika väl vara "säkra kort" som krånglar. När det inträffar så glömmer oftast de flesta bort sina tidigare självsäkra uttalanden om just dessa innehav. Lite fake news så där ;)

      En gallring ska jag genomföra framöver.

      Visst var det skojigt där med min anspelning på oönskade kastsystem i den stora indiska lökhögen appropå CAST ?

      Kan tillägga att jag oftast nuförtiden återinvesterar utdelningarna i kontantutdelande fonder eller ETFer, dvs låter någon annan sköta förvaltningen åt mig.

      Mina individuella innehav utgör merparten (drygt 80%) av min pensionsfond och ambitionen är att ytterligare sprida riskerna via fonder och ETFer som ju har diversifiering per automatik.

      Radera
    2. Tack för fina tips! Kontantutdelande fonder eller ETFer låter ju bra, men jag har bara börjat nosa lite på dessa, och försöker hitta sådana som har kontantutdelning (vilket jag av någon, förmodligen psykologisk, anledning gillar). Än så länge har jag köpt två XACT Norden Högutdelande (direktavkastning idag 5.4 %) samt XACT Sverige (4.0 %). Tänkte jag botaniserar lite bland din lista över fonder och ETFer här i din vänstermarginal.

      Radera
    3. XACT Norden Högutd, Franklin European Quality Dividend och Aktiespararna Direktavkastning B är de som jag köpt flitigast under senare tid.

      Många av fonderna på min sida är gamla innehav som jag ägt en längre tid 10+ år.

      Radera