tisdag 21 december 2021

Laxbiff'n Chips'n Räksås 18 SEK

I mitt förrförra liv, som het påläggskalv på uppgång inom svenskt näringsliv 👀, hamnade jag med jämna mellanrum å tjänstens vägnar i England. Så det blev en och annan flottig Fish'n Chips. When in Rome (London i det här fallet alltså) och så vidare. Det var trots allt en anrättning som föll mig mer i smaken än full english breakfast med stekt urgröpt brödskiva med ägg knäckt i mitten, bönor i tomatsås och suspekta korvar.

Det största bekymret med att vara på resande fot i England var dock att jag i princip alltid ville kliva in och sätta mig på taxichaufförens plats. Very awkward moment indeed.   

Men man kan såklart laga fisk på andra sätt. Den här gången gjorde jag en svindyr anrättning med lite asiatisk touch.


Laxbiff'n Chips'n Räksås (7 portioner)

  • Tina i kylskåp 500 g laxfilé. Lämpligtvis såna där skinnfria styckevis packade bitar á 125g. Det tar ett tag så förslagsvis plockar du fram laxfilén på morgonen, om du avser tillaga anrättningen till middag, så är det färdigtinat när du ska använda det.
  • Börja med Räksåsen: Blanda ca 3 dl turkisk yoghurt (alternativt gräddfil) med typ 0,5 dl majonnäs, några skvättar chilisås, hackad dill (fryst funkar bra), 1 finhackad rödlök, några duttar BBQ sauce, salt, peppar och 200g grovhackade avrunna räkstjärtar. Ställ in i kylen och låt smakerna gifta sig med varandra i lugn och ro.
  • Tina i mikro 8 pellets av fryst bladspenat. Kan naturligtvis uteslutas, men jag tycker personligen att det är trevligt med lite färgklickar i de färdiga laxbiffarna. Sen kan man naturligtvis inbilla sig att det blir lite nyttigare med spenat.
  • Blanda ca 1,5 dl mjölk med 0,75 dl ordinärt ströbröd i en bunke och låt det stå och svälla en liten stund. Knäck i ett eller två ägg, det hjälper till att binda ihop färsen.
  • Finhacka 1 medelstor rödlök och fös ner i bunken med svällande ströbröd.
  • Tillsätt den tinade spenaten, några tsk fryst hackad ingefära, några tsk fryst hackad chili. Ingefära och chili kan naturligtvis tillföras i form av torkade varianter. För mig blev det fryst eftersom det låg några förpackningar å skräpade i frysen.
  • Mosa på en tallrik grovt med en gaffel de tinade laxfilébitarna och fös ner i bunken. Kan vara lite meckigt med mosandet, men ge inte upp. En del vill använda matberedare och mixa ihop det men jag tycker personligen att det blir alltför finfördelat.
  • Rör med en sked/slev ihop det hela och smaka av med salt och peppar. Citronpeppar är ibland populärt i samband med fiskrätter. Låt vila några minuter.
  • Om färsen känns för lös tillsätt lite mjöl alternativt ströbröd. Känns den för torr/hård, tillsätt en mjölkskvätt.



Inte så sexigt i detta stadium men det är slutklämmen som räknas


  • Kör igång ugnen på storleksordningen 200 graders temp. När det har blivit varmt skjutsa in pommes frites alternativt strips enligt anvisningarna för respektive produkt.
  • Fiska med en vattenbegjuten (låt kökskranen stå på med lågt flöde) sked geschwint upp biffämnen från bunken och placera i din dito bevattnade handflata. Forma flyhänt till biffar. Placera dessa på ett fat bestrött med riklig mängd panko (japanskt lite fluffigare ströbröd) blandat med salt/peppar. För mig blev det totalt 14st laxbiffar.
  • Vänd efter ett tag så att det blir panko runt om. Vid behov strössla över lite extra.
  • Stek/bryn laxbiffarna (olja + smör) i omgångar i din största flatbottnade stekpanna på spisläge typ 7/10 storleksordningen 3 minuter per sida.



Förstekning av laxbiffar pågår. Sexigare och sexigare.


  • Placera de färdigbrynta laxbiffarna i för ändamålet lämplig smord ugnssäker form.
  • När alla biffarna tagit plats i ugnsformen inplaceras denna mitt i ugnen (bredvid den nu snart färdigtillagade potatisprodukten) i ca 6-7 minuter varvid det hela troligtvis är klart för servering.
  • Jag serverade med standard blandsallad.
  • Portionspriset (7 portioner) landade i mitt fall på 18 kr för en näringsrik och god måndagsmiddag så här dagarna innan Jul. Det räcker till lunch oxå, å middag en gång till. För två personer.
  • Investera alla sparade pengar i i en lämplig indexnära globalfond. Alternativt replikera min, men det tar en liten stund 😁 



I princip oemotståndligt slutresultat



73 de Northernlightsinvestment

7 kommentarer:

  1. Det går bra nu?
    Snacka om att Du har spenderbyxorna på. Du brukar väl hålla dig runt 8-9 kronor, och NU det dubbla, vart är Du på väg? :-)
    Passar på att tillönska en God Jul med extravagant matbudget ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag vet, det är skamligt med så dyr mat. Har börjat öva på att "släppa loss". Nästa år ser du mig i Lyxfällans norrlandsspecial.

      God Jul på dig oxå Micke någon annan.

      Radera
  2. Min mathållning känns alltid så torftig när jag läser dessa inläggen.

    På tal om svindyr: gravlax 150g 30kr + gravlaxsås + potatis blev min middag idag. +40kr någonstans om jag räknar bara använd sås. Men jag benchmarkar ofta mot den lokala kebabpizzan som kostar 105 kr och då är även +40kr billigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ähhh, jag har ju lagat mat i snart 50 år vet du. I lågstadiet brukade jag grädda våfflor till mina kompisar. Lärde mig tidigt att vispa ihop en smet på frihand. Å du ska ju börja kocka seriöst när du flyttat hem till Småland igen.

      Jag tycker du tänker helt rätt med att jämföra mot en alternativkostnad.

      Min målsättning med dessa matinlägg är att visa på enkel och billig matlagning som egentligen inte kräver några strikta recept. Har alltid varit ganska noga med näringsinnehållet eftersom jag alltid varit en styrketränande individ. Det är bara nu sista åren som åldern börjar ta ut sin rätt. Det går inte längre att träna på den gamla vanliga nivån.

      Radera
    2. Ja, kocka seriöst i Småland är målet. Jag vill nog inte experimentera främst utan snarare lära mig att göra de svenska husmansklassikerna väl, inklusive de lite finare lindström, wallenbergare etc. Något så enkelt som att filea en fisk kan jag inte (har inte ens filékniv).

      Mitt mål i FIRE kommer absolut inte vara billig matlagning, däremot njutfull, nyttig, vällagad och använda egna råvaror (fisk, grönsaker/rotsaker etc).

      Radera
  3. Mmm, älskar allt med fisk... till och med fiskbullar i dillsås (så alla förstår hur inkluderande jag är i mina känslor till fisk eller saker som ska likna fisk).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även jag är knepig...på det viset. Att jag gillar fiskbullar. Det var min favoriträtt när jag var litet barn, med mosad potatis med smör i. Det fick jag ganska ofta av mamma. Nu som vuxen kan jag äta dem kalla direkt ur burken. Men det var nog minst 10 år sedan jag åt fiskbullar nu. Har för mig att det var en "billig" rätt förr i tiden. Vet inte hur det är nu...

      Radera