lördag 27 november 2021

INKÖP vecka 47 2021

Omikron är tydligen den 15e bokstaven i det grekiska alfabetet och betyder "litet o" inte att förväxla med den betydligt vanligare (i min värld) bokstaven Omega som då betyder "stort O". Allt enligt högt renommerade och fake-news säkrade källan Wikipedia.

Trots relativt långtgående naturvetenskapliga studier har jag sällan kommit i kontakt med omikron. Fram tills för några dagar sedan alltså. Omega och jag har däremot mötts längs livets vindlande snåriga stigar vid ett flertal tillfällen.
Omikrons hetlevrade storebror Omega


Kassan ligger i skrivande stund kring 24% i min pensionsfond Northernlights Globalfond vilket delvis utnyttjades under gårdagskvällen när omikron då slutligen mera permanent seglade in i mitt medvetande. Tyvärr var det väldigt intensivt på Cirkusen och blott halvdag i USA så det hanns inte med så frekvent handel som nu gavs möjlighet till. Men måhända nya möjligheter kommande vecka.

Jag försöker alltid agera i enlighet med vad jag beskrev i ett gammalt inlägg med arbetstitel TIDSMASKIN från 27e februari 2020 när omikron ännu inte var påtänkt.

Men några transaktioner har hunnits med under veckan. Bland annat passade jag igår fredag (efter brasan i kaminen tänts) på att fånga upp en ingångsposition i Volvo Cars. Trots att de mig veterligen ännu inte kommunicerar någon utdelning. Det blev nu mitt 183e enskilda innehav i pensionsfonden.

   


Helgad bensinbil. Det var nog bättre förr.


I övrigt har veckan åter igen i huvudsak präglats av nya ATH-nivåer. Kvoten USD/SEK har agerat både raketbränsle och fallskärm ända sedan inflationsspöket började flaxa med lakanen och rassla med kedjorna. Nedan visas utvecklingen för USD/SEK sedan 1 november 2021.
 


USD/SEK är +6,57% under november månad


Med en valutaandel på 43% USD för mina individuella innehav och USD/SEK +6,57% inses trivialt (IT) den positiva effekten. Nedanstående diagram illustrerar tydligt kombinationen av raketbränsle och fallskärm under november månad där indexet OMXS30 än så länge är -2,12%.
 


OMXS30 -2,12% och USD/SEK +6,57% i november


Viktigt dock att poängtera att detta alltså är en mycket fluktuerande effekt. Inom kort kan sambandet vara det totalt omvända, dvs att USD/SEK kraftigt förstärker en nedåtgående trend eller bromsar en allmän hausse. 

Alltså ingen all-in universalmetod för största möjliga framgång på nedersta raden utan bara ytterligare en trist och sömnig variant av diversifiering som jag använder mig av i min pensionsfond för att i möjligaste mån skapa en tråkmånsportfölj med förhoppningsvis relativt låg volatilitet och stabila ökande kontantutdelningar.

So far, so good.

Nedan redovisas samtliga inköp under vecka 47 2021.


Arbor Realty Trust (ABR) Portföljandel 0,34% Arbor Realty Trust är ett specialiserat fastighetsfinansföretag. Bolaget investerar i fastighetsrelaterad bro- och mezzaninelån, preferens eget kapital och i begränsade fall diskonterade hypotekslån och andra fastighetsrelaterade tillgångar.

Volvo Cars (VOLVCAR B) Portföljandel 0,14% Volvo Cars är en global biltillverkare. Bolaget fokuserar på design, utveckling, tillverkning, distribution och försäljning av personbilar i premiumsegmentet, med särskilt fokus på helt elektriska bilar. Utöver huvudverksamheten erbjuds andra nya mobilitetstjänster och diverse leasing- och finansieringsmöjligheter. Volvo Cars grundades i Göteborg 1927

Investor B (INVE B) Portföljandel 2,05% Investor är ett investmentbolag. Verksamheten grundades ursprungligen 1916 och bolaget är storägare i en rad svenska storbolag inom sektorerna telekom, industri, elektronik samt fordonsindustrin. Investmentbolaget bedriver även verksamhet i USA och Asien. Affärsidén är att skapa långsiktigt god avkastning för aktieägarna genom att äga och utveckla företag med värdepotential. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Bravida Holding (BRAV) Portföljandel 0,29% Bravida Holding är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget drivs som en koncern inriktad mot att erbjuda helhetslösningar inom installation och service för större fastigheter. Bolaget affärsfokus är att erbjuda tjänster inom el, värme, sanitet och ventilation. Utöver huvudverksamheten innehar även Bravida specialistkompetens inom brandskydd, kyla, kraft och teknisk fastighetsdrift. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Intrum (INTRUM) Portföljandel 0,65% Intrum är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är specialiserade inom hantering av kredithanteringstjänster, med störst inriktning mot fakturaköp, kreditinformation, fakturering och inkassorelaterade frågor. Intrum grundades ursprungligen 1924 och innehar idag verksamhet inom den europeiska marknaden, med små- och medelstora företagskunder som dominerande kundbas. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Skanska B (SKA B) Portföljandel 0,29% Skanska är ett globalt bygg- och projektutvecklingsbolag. Bolaget är verksamma inom bygg och utveckling av kommersiella lokaler, bostäder och projekt i offentlig-privat samverkan. Bolaget är även aktiva inom BIM (Building Information Management) som innefattar planering och visualisering av projekten. Koncernen har verksamhet på utvalda hemmamarknader i Norden, övriga Europa och USA. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Boliden (BOL) Portföljandel 0,59% Boliden är verksamma inom metallindustrin. Bolaget arbetar med prospektering, exploatering samt vidare distribution av ädelmetaller. Råvarorna består huvudsakligen av bly, zink, koppar och nickel. Övriga produkter som tillverkas inkluderar kopparsulfat, selen samt järnsand. Kunderna återfinns inom ett flertal sektorer, med störst inriktning mot bygg- och fordonsindustrin. Verksamheten drivs via flertalet dotterbolag runtom den europeiska marknaden.

Nobina (NOBINA) Portföljandel 0,21% Nobina är en heltäckande operatör inom kollektivtrafik. Bolagets verksamhet återfinns på nordisk nivå där bolaget arbetar med prospektering av anbudsmöjligheter och tillhörande arbete, samt med aktiv förvaltning av offentliga trafikkontrakt. Under Nobina koncernen går även bolaget Nobina Technology, vars vision är att driva teknisk utveckling inom koncernen. Huvudkontoret ligger i Solna.

Electrolux B (ELUX B) Portföljandel 0,66% Electrolux är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom utveckling och tillverkning av hushållsmaskiner. Verksamheten återfinns på global nivå där bolagets produkter säljs via flertalet återförsäljare. I produktsortimentet ingår kylskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, dammsugare och spisar. Bolaget grundades ursprungligen 1919 genom en sammanslagning av Elektromekaniska AB och AB Lux. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF) Portföljandel 1,34% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Sagax D (SAGA D) Portföljandel 1,28% Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska fastighetsmarknaden. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet, huvudsakligen via större ägarandel samt styrelserepresentation. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.73 de Northernlightsinvestment

11 kommentarer:

 1. Köpte också ett knippe ABR, är lite förvånad att du vågar dig på en sådan direktavkastning, men det är väl slut bolag på large-cap. du äger väl alla där redan ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snart så är det nog så. Fick kanske panik med 0% i Volvo Cars och tvångskompenserade. Sedan äger ju Zero ABR långsiktigt och den killen sitter på gedigen kunskap ;)

   Radera
  2. 30/11 smäller det. Då trillar första utdelningen från Arbor in på mitt konto. Jag köpte på mig 100 till i veckan så lite mer dollarförstärkning gör nog bara gott.

   Radera
  3. Det blir även första gången för mig. I min ålder, och med allt jag varit med om i livet, är det alltid roligt när någonting sker för första gången. Förutom Blindtarmsoperation, Njursten & Co såklart :)

   Radera
 2. Många trevliga transaktioner där!

  Frågan är om det verkligen var bättre förr, eller om det snarare var skönare att leva förr och därmed i ovisshet om alla problem som varit under uppbyggnad sedan tidernas begynnelse...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara så. 1970-talet kändes iaf ENKLARE än 2020-talet. Man behövde ju inte ens ha bilbälte på sig och knappt att cancer fanns. Jungfruligt och oskuldsfullt land. Sen kom Ormen och äpplet åts upp....

   Radera
  2. Åååee, varför finns äpplen?

   Radera
  3. För att man ska kunna göra äppelpaj såklart/ NLI

   Radera
 3. 'Vilket skulle bevisa' (VSB) att NLI pensionsfonden fortsätter sin strävsamma resa mot en ökad diversifiering och avkastning! VSB som kontrast till 'IT', har vi haft samma årskull av mattelärare?!

  Jaså cirkusen din har också varit intensiv... Ja känns som snart allas cirkusar är mer eller mindre intensiva nuförtiden. Rätt trött på cirkuseriet rent allmänt faktiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. IT har vi pratat om förr du och jag. VSB är ju gammal välkänd skåpmat, IT lärde jag känna första gången med en rumänsk mattelärare (snille) som skrev IT och hoppade flera A4 sidor i uträkningarna. När vi frågade vad IT betyder vrålade han "Inses Trivialt" eftersom det var så enkelt att begripa att han inte orkade skriva ner det.

   Inte världens bästa pedagog. Men duktig på matematik.

   Radera
  2. Haha! Härligt med snillen! Sätter ju upp ribban att klättra mot helt klart även om det i dåtid kan anses hemskt...

   Radera