tisdag 9 november 2021

Jubileum

Så läggs ännu ett år till handlingarna. 

Det är idag exakt 2 år sedan jag drog igång min bloggsatsning med avsikt att skapa ett investeringsfokus i min vardag. Ett fokus med slutmål att successivt föra över min då mycket stora kassa till globala utdelande aktier, varierande fonder och ETFer.
Den tillgängliga tiden krymper med tiden

Det pågående investeringsprojektet har jag under resans gång valt att betrakta som min egen PENSIONSFOND och eftersom jag investerar globalt därvid benämna den Northernlights Globalfond. I dagsläget ingår 183 stycken individuella innehav och ett glatt gäng mixade fonder/ETFer.

I dagsläget beräknar jag att min pensionsfond kommer göra mig självförsörjande under 2022. Det vill säga självförsörjande helt på egen hand utan beaktande av tjänstepension eller det orangea kuvertet. De delarna får bli en extra bonus när den tiden kommer.    

Det allra första inlägget döptes till ONLINE eftersom det både innebar en start på mitt bloggande och tidsmässigt sammanföll med invigningen av min bredbandssatsning i det lantliga och enkla boende dit jag planerar att dra mig tillbaka vid FIRE. Den lilla stugan vid havet.

Jag har i stort sett följt min investeringsplan. För 2 år sedan var direktavkastningen i min pensionsfond 4,96%. Därefter har jag valt att styra om mot större inslag av utdelningstillväxt varvid direktavkastningen sjunkit ner mot strax under 4% i dagsläget. Alltså en medveten satsning för att försöka säkra långsiktig tillväxt för de utdelningar som ska betala mina framtida räkningar.

Det genomsnittliga antalet dagliga besökare ligger nu på 375 stycken jämfört med 75 stycken för ett år sedan. Flest förvirrade besökare har under de senaste 12 månaderna i fallande ordning ramlat in från Sparo, Investeringsundersköterskan, Zero Strategy, myntaren och z2036. Tack till Er ni veritabla giganter inom ekonomibloggsfären.  

Tycker mig efter lite trevande och fumlande ha funnit min variant av ekonomibloggande. Jag skriver om min vardag. Det enkla livet som jag tycker om. Hur man med små medel i vardagen och genom att ta hjälp av tiden kan spara stora summor. Summor som via investering i aktier och fonder kan skapa förutsättningar för framtida trygghet och frihet. 

En frihet som smyger sig på, utan att man ens märker det själv, och plötsligt bara står där i hallen och väntar på dig.
Res dig efter varje smäll. Du har en ängel på din axel. Din tid kommer.73 de Northernlightsinvestment

11 kommentarer:

 1. Grattis till dig och grattis till oss som får hänga här och ta del av dina braiga inlägg om kungspingviner och extrapris på kyckling. Keep up the good work, Kom igen Lena! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som att du där någonstans vid protesfabrikens stängsel fångar essensen i mitt bloggande för jag har faktiskt varit nere på gatan och letat efter Hurricane som försvann under de dimmiga dagarna när vi två bara var 17 år ;)

   Radera
 2. Grattis på bemärkelsedan!

  Bra att du kompletterat utdelningsstrategin med utdelningstillväxt för att säkra köpkraften framöver. Tänkte så innan jag började med portföljmaximering.

  Ja, det är konstigt hur friheten smyger sig på. Man lägger månadsvis via nysparande en ny tegelsten till frihetsbygget vilket inte känns konstigt, men när man kommer till bygget har huset självt oftast lagt till flera tegelstenar själv vilket fortfarande känns lite konstigt. Och rätt som det är, är huset färdigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en bra beskrivning av processen att bygga sin långsiktiga portfölj. I början minns jag hur långsamt det gick, nu är känslan snarare att det går lite för fort. Jag måste verkligen börja ställa om känslomässigt inför det som komma skall. Att lämna den delen (arbetslivet) av mitt liv bakom mig.

   Radera
 3. Grattis! Jag har inte hängt med på bloggen från början men läser den nu regelbundet. En ren njutning ska jag säga, ofta rentav poetiska beskrivningar av naturupplevelser och annat, kombinerat med hög kvalitet rent språkligt och en stillsam underfundig humor som jag verkligen gillar. Jag tror att vi är i ungefär samma ålder också. Och så gillar du Big Bang Theory - samma här! Kan inte bli bättre. Ser fram emot fortsättningen, hoppas du fortsätter blogga även efter FIRE! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj, tänk att komma hem efter en hemsk hjärntvättsdag på Cirkusen och mötas av en sådan kommentar Alice !! Tack för dina värmande ord. Så välformulerat uttryckta dessutom :)

   Som barn närde jag en fantasi om att skriva och läste väldigt mycket varierande litteratur. Genom åren har jag vid ett fåtal tillfällen i kortare perioder dokumenterat min vardag (dagboksliknande). Har upptäckt att det är roligt att skriva så det hoppas jag kunna fortsätta med. Jag är själv mycket nyfiken på hur livet kommer att bli efter FIRE :)

   Big Bang Theory är naturligtvis favorit serien. Julavsnittet där Penny ger Sheldon en servett som Leonard Nimoy torkat sig om munnen med är obetalbart.

   Tack igen!!

   Radera
 4. Jag mailade fru efficient bad ass för någon dag sen och tipsade om din eminenta blogg. Hon har ju en hel hög med tips på bloggar och jag saknar din där. Får hoppas det dyker upp ett gäng därifrån också :D

  SvaraRadera
 5. Kul och Grattis!
  Jag hoppas du fortsätter i många år, Gillar din blogg :-)

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack !! Just nu känns det som att jag fortsätter på obestämd tid, det finns ju så mycket att skriva om när man är expanderad även utanför rena ekonomiska analyser. Har säkert 25 påbörjade inlägg på lager...

   Radera
 6. Grattis till jubileumet NLI!

  Två år går fantastiskt snabbt när man väl gett sig in i något.
  Än större grattis till den snart stundande (möjliga) FIRE-exiten 2022!
  Bra marscherat och bara att jobba vidare mot exit!

  SvaraRadera