söndag 14 november 2021

KÖP och SÄLJ vecka 45 2021

En ovanlig vecka med dels några försäljningar i min pensionsfond Northernlights Globalfond men även genom inköp i hela 2 stycken nya innehav.


Försäljningar

 • Kyndryl Holdings Inc avknoppades via IBM, mellanlandade in på kontot och jag valde att sälja direkt denna gång. Inga återköp genomfördes dock i IBM utan jag valde att smeta ut likviden över varierande befintliga innehav.
 • Bud lades på ICA Gruppen vilket styrelsen för Northernlights Globalfond accepterade efter ett väldigt stökigt och osammanhängande extrainsatt teamsmöte.
 • Elisa Oyj var ett lite spekulativt kommunikationsbolag med låg andel i pensionsfonden. Jag valde att byta ut detta innehav mot Tele2 istället.
 • Scandi Standard var ett av mina minsta innehav vilka jag (som alltid) haft för avsikt att expandera vid lämpliga tillfällen. Nu har de kommunicerat en extrastämma där de föreslår att frysa inne den andra halvan av årets utdelning. Så de åkte ut i kylan och jagades bort från tomtgränsen.

Inköp i nya innehav

 • American Electric Power Company har jag haft span på en tid som en lämplig kandidat för att expandera i branschen Allmännyttigt. En snabb teknisk analys visar på kommande motstånd på nedsidan med rekylmöjligheter längs ett expanderat Jekyll-Schultz-Tannhauser band 👀 Dessutom verkar de tycka om att lämna stigande utdelningar till sina ägare. Jag klippte till !!  American Electric Power Company bidrar med spänning 


 • Snap-on Inc är solida amerikanska verktygstillverkare som kommit ner en bit i pris under senare tid. Egentligen helt obegripligt hur jag kunnat missa dem tidigare. Under Coronakraschen hade jag nog tyvärr fullt upp med att köpa andra aktier varvid de slank under min radar. Men nu slog jag till och de är just nu upp 5,5% sedan inköpstillfället. Dessutom höjde de nyligen sin utdelning med 15%, drog igång ett stort aktieåterköpsprogram och delar ut blott 39,37% av sin vinst (payout ratio). Det finns alltså utrymme för framtida höjningar. 


Klassiska amerikanska verktyg är nya verktyg i min pensionsfondFör övrigt är det nya ATH i princip vareviga dag just nu. USD fick en skjuts uppåt av inflationsstatistiken. En inflationsstatistik som, om det håller i sig, naturligtvis kan betyda räntehöjningar och därmed en liten plump i det framtida protokollet avseende börsuppgångar.

Inget gott som inte har något ont med sig.

Mer intressant för mig personligen är dock att jag i skrivande stund noterar en utdelningshöjning på +94% för november 2021 jämfört med motsvarande månad 2020. 

Hur världsbörserna utvecklar sig från måndag morgon har jag ingen aning om. Men lavinen av utdelningar kommer att fortsätta strömma in och fullkomligt dränka mig.

Nedan en ögonblicksbild för YTD utvecklingen i min pensionsfond Northernlights Globalfond. Eftersom jag anser mig vara en global investerare är jämförelseindex DJ Global.Northernlights Globalfond YTD 2021Följande inköp genomfördes under vecka 45 2021.


Enbridge Inc (ENB) Portföljandel 0,73% Enbridge är ett kanadensiskt energi- och transportbolag. Verksamheten består i huvudsak av att transportera olja och gas i Kanada men också till viss del i USA. Bolaget äger bl.a Kanadas längsta pipeline för gasdistribution. Utöver äger bolaget lagringscentraler för olja samt distributionsnät för el. Enbridge grundades 1949 och har sitt huvudkontor i Calgary, Kanada.

Corem Property Group D (CORE D) Portföljandel 1,18% Corem Property Group är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget förvärvar, äger och vidareutvecklar fastigheter runtom den nordiska marknaden. Fastighetsbeståndet består i huvudsak av lager-, industri-, logistik- och handelsfastigheter. Största delen av fastigheterna är lokaliserade inom Syd- och Mellansverige. Bolagets strategi är att vara en aktiv och långsiktig aktör samt att på sikt bidra med utveckling av fastighetsbeståndet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Snap-On Inc (SNA) Portföljandel 0,17% Snap-on är ett tillverkningsbolag. Bolaget tillhandahåller verktyg, utrustning och systemtillbehör. Deras produkter och tjänster omfattar huvudsakligen handverktyg, lagrings- och diagnostikprogram, informations- och hanteringssystem samt övriga tekniska lösningar. Kunderna återfinns inom varierande branscher, från tillverkning, logistik, sjukvård, till försvarsindustrin. Bolaget grundades ursprungligen 1920 och har sitt huvudkontor i Kenosha, Wisconsin.

Boliden (BOL) Portföljandel 0,56% Boliden är verksamma inom metallindustrin. Bolaget arbetar med prospektering, exploatering samt vidare distribution av ädelmetaller. Råvarorna består huvudsakligen av bly, zink, koppar och nickel. Övriga produkter som tillverkas inkluderar kopparsulfat, selen samt järnsand. Kunderna återfinns inom ett flertal sektorer, med störst inriktning mot bygg- och fordonsindustrin. Verksamheten drivs via flertalet dotterbolag runtom den europeiska marknaden.

Sagax D (SAGA D) Portföljandel 1,32% Sagax är ett fastighetsbolag. Idag investerar bolaget främst i större kommersiella fastigheter inom sektorerna lager och industri. Störst investeringar återfinns inom den nordiska marknaden, följt av den europeiska fastighetsmarknaden. Visionen är att driva investeringarna långsiktigt och att vara aktiv i utvecklingen av vardera fastighet, huvudsakligen via större ägarandel samt styrelserepresentation. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Arbor Realty Trust Inc (ABR) Portföljandel 0,21% Arbor Realty Trust är ett specialiserat fastighetsfinansföretag. Bolaget investerar i fastighetsrelaterad bro- och mezzaninelån, preferens eget kapital och i begränsade fall diskonterade hypotekslån och andra fastighetsrelaterade tillgångar.

Telia Company (TELIA) Portföljandel 1,96% Telia Company är verksamma inom telekomsektorn. Bolaget levererar ett brett utbud av tjänster inom röst-, IP- och kapacitetstjänster, huvudsakligen genom helägda internationella carrier-nät. Kunderna återfinns bland privata aktörer samt företagskunder. Störst verksamhet återfinns inom Norden, Baltikum och Europa. Bolaget kom till vid en sammanslagning av Telia och Sonera. Huvudkontoret ligger i Solna.

Intrum (INTRUM) Portföljandel 0,63% Intrum är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är specialiserade inom hantering av kredithanteringstjänster, med störst inriktning mot fakturaköp, kreditinformation, fakturering och inkassorelaterade frågor. Intrum grundades ursprungligen 1924 och innehar idag verksamhet inom den europeiska marknaden, med små- och medelstora företagskunder som dominerande kundbas. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,66% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

American Electric Power Inc (AEP) Portföljandel 0,15% American Electric Power, även kända som AEP, är ett amerikanskt energibolag. Bolaget är en tillverkare av transmissioner och generatorer som används i diverse kraftproduktioner för överföring och vidare distribution av el. Störst verksamhet återfinns inom den nordamerikanska marknaden. Bolaget grundades 1906 och har sitt huvudkontor i Columbus, Ohio.

Heimstaden Pref (HEIM PREF) Portföljandel 1,07% Heimstaden är ett fastighetsbolag. Bolaget förvärvar, äger och förvaltar bostadsfastigheter i centrala lägen i tillväxtregioner runtom i Sverige men har även närvaro på den nordiska marknaden. Visionen är att vara en långsiktig aktör på finansmarknaden genom utvecklingen av bolagets fastighetsportfölj. Heimstaden grundades 1998 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Fastpartner D (FPAR D) Portföljandel 1,34% FastPartner är ett fastighetsbolag. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar ett brett utbud av kommersiella fastigheter. Fastighetsportföljen är diversifierad och huvudsakligen inriktad mot större expansiva områden runtom Syd- och Mellansverige. Målet är att bedriva verksamhet som genererar kassaflöde och värdetillväxt. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF) Portföljandel 1,32% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.73 de Northernlightsinvestment

11 kommentarer:

 1. Snap-on Inc låter spännande. Nytt innehav och redan 1,11%. Du verkar övertygad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det blev lite fel där. Det krånglar ibland för mig med uppdateringar på blogger. 1,11 är ett default värde jag använder mig när jag för över inköpen från Avanza. Men den här gången var det även annat som krånglade (ändring av textstorlekar) och inte hängde med. Tack för påpekandet.

   Min förhoppning är väl att det aldrig kommer att behöva övervägas SÄLJ i SNA. Men det får visa sig med tiden... ;)

   Radera
 2. "Hur världsbörserna utvecklar sig från måndag morgon har jag ingen aning om. Men lavinen av utdelningar kommer att fortsätta strömma in och fullkomligt dränka mig." Det är precis detta jag saknar nu när jag lämnat utdelningsfilosofin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både din och min strategi kommer förhoppningsvis att funka. Jag kör ju även med en del av din strategi..men överlåter growth till fondförvaltarna och så tar jag hand om utdelningsbiten själv.

   Personligen kan jag uppleva att utdelningsstrategin gör det enklare att fokusera på det positiva både i generell uppgång och nergång på börsen. Det är lätt hänt (var så iaf för mig) att haka upp mig på mitt totala värde hela tiden och bara mäta min "framgång" i dessa termer.

   Radera
  2. För min del är det enklare med utdelningsportfölj och hålla mig till min strategi jämfört tillväxtcase. Dels är jag lat och orkar inte läsa på mig på allt samt blir det så mycket tydligare hur resan går med utdelningsstaplarna som höjs för varje månad och år.

   Radera
 3. Applåderar din färd mot total frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack myntaren, det betyder mycket när det kommer från dig. Din blogg var en av de jag tidigt kollade på när jag började skapa min egen investeringsfilosofi. Du var även den första som länkade till min sida där i begynnelsen :)

   Radera
 4. Här ska du få en kommentar som jag själv fick från en okänd kommentator. Tycker att den passar dig ännu bättre. :)
  "Varför har du så många aktier, inte bättre att typ köpa investor eller en fond så slipper du betala så mycket courtage för att små köp, du kan ju omöjligt ha kol på alla dina innehav?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta du och hälsa till Okänd Kommentator att jag är som en levande datamaskin a la Deep Blue där det bara flimrar omkring siffror som analyseras kontinuerligt in i minsta skrymsle och vrå.

   Alternativt säg bara att det är så skönt att släppa kontrollen å bara glida med.... ;)

   Radera
 5. Kanske snart dags för 200 st innehav jubileum NLI? Borde inte vara så många återstående innan du är där?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är inte främmande för det. Men den här veckan blev det faktiskt ett nettominus med 1 innehav. 3 sålda, 2 köpta. Kyndryl räknar jag inte. Så det borde vara 181 innehav totalt just nu. Men det finns många som saknas, varför äger man tex inte MCD ?

   Radera