fredag 12 november 2021

Kantarell 1

När jag under några år för länge sedan levde i förskingringen nere i södra Sverige gällde det verkligen att maximalt utnyttja de fåtaliga geografiska fördelar som gick att uppbringa. Bland annat då det där med svamptillgången ute i våra skogar och marker där allemansrätten fortfarande råder.

Smörstekta kantareller på en toast är ju definitivt en kulinarisk höjdpunkt i all sin enkelhet. Så det gjorde vi ofta. Lastade in hela skocken med spanielhundar i bilen, åkte iväg längs någon random landsväg och vek av höger längs en skogsväg efter några kilometer.

Hur mycket kantareller och trattkantareller som helst.

Jag är absolut inte någon fungikonnässör. Polska champinjoner handlar jag i och för sig ofta på mitt lokala Willys för 39 SEK/kg och blandar i grytor och wokar. I övrigt är svampintaget begränsat till att svärmor ibland bidrar med en en burk torkade soppar alternativt någon enstaka Nyårsafton en murkelstuvning till oxfilén/entrecoten. Vilket finns beskrivet i inlägget Billig livsfarlig Lyx 👀  Svamp som vanligtvis är lättplockad


Kantareller var det dock länge sedan jag såg till. Det ryktas att det ibland finns i stora mängder även här uppe längs Norrlandskusten. Jag har sett det med egna ögon när personal på Cirkusen kommit med IKEA påsar fullproppade för vidare försäljning via Blocket. Tydligen plockade ute på skärgårdsöarna.

Bara en enda gång har jag själv hittat gula kantareller här uppe i Norrland. Fick på en redig slice och drog bollen rätt ut i skogen på hål 7. Dog-leg vänster naturligtvis. När jag så i min ilska gick där och petade med klubban bland riset så uppenbarades plötsligt ett stort kantarellbestånd. Som tur var hade jag en begagnad smörgåspåse i fickan och fick med mig hela skörden hem.

Sambon är en ivrig skogsflanör, ständigt på jakt efter kantareller. Alltid lika besviken och otröstlig efteråt. Själv dyker jag ibland in i skogen där jag anser att "här borde det väl för själva satan finnas gott om de där gula eremiterna". Men icke, aldrig någonsin minsta lilla spår.

I helgen, när jag spatserade runt och besiktade byggnadernas status inför den annalkande vintern, klev jag runt hörnet på gäststugan. Där på marken ligger en frusen övergiven och bortglömd stackare. Men likväl inget tvivel om saken. Gräv där du står.
 
       


Nästa höst då vet jag var ni finns....


Det blev dock vare sig stuvning eller toast den här gången.73 de Northernlightsinvestment

8 kommentarer:

 1. Aha, hade ingen aning om att kantareller inte trivs norröver. Svamp (alla sorter, jag behöver dock en kurs), lingon och blåbär finns väldigt mycket av nära föräldrahemmet i Småland som jag troligen tar över i FIRE.

  Hjortronen är dock väldigt svåra att hitta men det finns mindre mängder. Hallon som jag föredrar framför hjortron finns helt OK med.

  Rönnbär går också hitta men jag har aldrig provat trots att det finns ett stort träd 5m utanför tomten. Björnbär har jag bara plockat på västkusten men stugan är såld så det lär inte bli mer. Smultron är fina och finns en del också.

  Kan inte säga att jag känner igen de låga Willyspriser du slänger dig med i matinläggen.

  Fick jag med allt där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte, om du fick med allt, för jag vet inte vad du tänkte ;) Ska ta en bild på skylten nere på Willys...det är ett häpnadsväckande bra pris :)

   Tack för din kommentar Småland !! Jag har lite brådis just nu...

   Radera
  2. Haha, tänkte med "allt" på allt guld, silver och brons som finns att ta för sig av i skogen.

   Stress, panik, högt blodtryck och "brådis" är bland de viktigare grejorna jag vill slippa i FIRE...

   Radera
 2. Du NLI, det var väl en av de bättre slicearna du fått?! Själv har en slice nog aldrig inneburit nåt bra (spelar inte längre för hinner inte och har nog tappat lusten för spelet).

  Smörstekta kantareller på toast är så gott något kan bli. Svartpeppar o lite salt så är den gastronomiska höjdpunkten liksom där!

  Själv har jag endast lyckats plocka gula kantareller en enda gång vilket var en väldans rolig upplevelse som inte blir mindre av att jag gick rakt förbi dem och plock kunde göras först efter påtalning!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett av mina bästa golfslag faktiskt :) Golf är väl definitivt något jag kan tänka mig att ta upp igen när tiden finns. Det är en skön sport om man tar det på rätt sätt och väljer fina dagar för rundorna. 8-9 kilometers lugn promenad i natursköna omgivningar en vacker sommardag. Funkar för mig.

   Exakt, det behövs inte mer än salt, peppar och smör till kantareller.

   Radera
  2. Absolut NLI, när tiden finns är golf fantastiskt kul och ger fina möjligheter till frisk luft, motion, umgänge, avstressning och bara njutning! Barnens tillkomst har nog avsevärt tagit mig ifrån golfen, vem njuter av att stressa iväg, springa genom 9 hål och sen gasa iväg hemåt. Däremellan med dåligt samvete mest hela tiden över att man går o softar på golfbanan?

   Radera
  3. Ja, det kan jag förstå. Men som bekant...inga barn här :)

   Radera
  4. Nej det har jag förstått så mot singel HCP!

   Radera