tisdag 23 november 2021

Branschfördelning 2021

Min pensionsfond aka Northernlights Globalfond är i dagsläget sammansatt av 182 stycken individuella kontantutdelande innehav samt varierande typer av aktiefonder och ETFer. 

En slumpmässigt sammansatt hybridstrategi där den slutgiltiga fördelningen mellan individuella innehav och övriga finansiella instrument (i detta fall alltså fonder och ETFer) är tänkt att landa kring storleksordningen 80/20. 

När allt är färdigt (ungefär Q3 2022) ska kontantutdelningarna teoretiskt täcka alla mina vardagliga räkningar (till exempel knäckebröd) och fonder/ETFer ska bekosta alla nycker och utsvävningar därutöver (till exempel resor, fyrhjulingar och vattenskoter). 

Jag krattar helt enkelt Manegen för att kunna kliva av från Cirkusen.

Diversifiering är i min investeringsprocess ett viktigt ledord för mig. Jag försöker efter bästa förmåga långsiktigt diversifiera mellan bolag, valutor, tillgångsslag och branscher så att beroendet av någon enskild faktor minimeras.

Det är nu snart 1 år sedan jag senast genomförde en branschgenomgång. Det var då en mycket mödosam process med papper och penna vilket nu har underlättats eftersom jag skapat mig ett google kalkylark med alla nödvändiga länkar och formler. Vilket givetvis även det i sin tur, med så många individuella innehav, var ganska mödosamt 👀 under några kvällar. 

Men nu är det klart och oj så mycket enklare det blivit att analysera olika fundamenta. Några knapptryckningar och vips får man en momentan överblick av läget.  




Northernlights Globalfond branschfördelning individuella innehav



Branschspecifika förändringar sedan december 2020.

  • Fastigheter ÖKAT 15 => 21%. Här har jag satsat en del på att öka på innehaven i preffar och D-aktier för att generera kassaflöde i pensionsfonden. Jag närmar mig exit från Cirkuslivet. Sektorn har naturligtvis även gått starkt en längre period vilket ger effekt i sig själv.
  • Finans MINSKAT från 19 => 17%. Ingen kraftig förändring men ändå i önskvärd riktning.
  • Industri ÖKAT 12 => 13%. Ingen kraftig förändring men ändå i önskvärd riktning.
  • Kommunikation ÖKAT 6,7 => 8%. Kommunikation var ett av mina uttalade fokusområden så glädjande att det skett en ökning. Finns fortfarande utrymme för fortsatta investeringar i en som jag tror framtida stabil bransch.
  • Konsument Cyklisk MINSKAT 7 => 5%. Sålt Harvia och H&M samt i övrigt legat ganska stilla investeringsmässigt. Möjligt utrymme för ökningar kommande kvartal.
  • Konsument Stabil MINSKAT 15 => 14%. En icke medveten minskning, trolig effekt beroende på att branschen bara fått glida med som trygga utdelningscase vilka tappat i attraktivitet pga minskande relativ yield. Möjligt utrymme för ökningar kommande kvartal.
  • Råvaror MINSKAT 5 => 4%. Var ett av mina uttalade fokusområden. Har misslyckats med att genomföra avsedda ökningar. Tillbaka till ritbordet och spana efter case.
  • Sjukvård MINSKAT 8 => 7%. En icke medveten minskning, trolig effekt beroende på att branschen bara fått glida med som trygga utdelningscase vilka tappat i attraktivitet pga minskande relativ yield. Möjligt utrymme för ökningar kommande kvartal.
  • Teknik MINSKAT 3,9 => 3%. En sanning med modifikation. Jag har gjort stora investeringar i fonder och ETFer med teknikfokus. Den strategin är öronmärkt just för denna bransch, dvs att innehaven i branschen ska nås genom fonder.
  • Allmännyttigt ÖKAT 4,7 => 6%. Har hittat nya innehav och även fyllt på i befintliga. Branschen var ett av mina fokusområden. Kan tänka mig att fortsätta investera här.
  • Energi MINSKAT 4 => 2%. Kraschade kraftigt i samband med covidbaissen och har nu börjat återhämta sig. Tappade intresset och valde andra områden för avsättning av kapitalet. Borde egentligen ha ökat kraftigt när blodet flöt fram längs gatorna. Som vanligt. Man ska inte låta rädslor styra utan agera med kyla och distans.  


Sammanfattningsvis en mycket nyttig genomgång att genomföra som föder många tankar och reflektioner över den fortsatta investeringsprocessen kommande kvartal.



73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

  1. Snyggt! Du ligger för mig nu med användning av google sheets.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar bara fram uppgifterna i google. Sedan använder jag vanligt excell för att göra diagrammen.

      Men definitivt en nyttig genomgång att kolla upp sin branschfördelning och valutafördelning med jämna mellanrum.

      Radera