onsdag 1 september 2021

Vikten av diversifiering: AbbVie Inc

Jag administrerar min lilla egna pensionsfond Northernlights Globalfond som en utdelande ETF. Liknande de som man hittar hos många stora globala fondförvaltare där ofta väldigt många, och i flera avseenden diversifierade, individuella innehav ingår. 

Naturligtvis har därvid från min sida en del industrispionage bedrivits under de ca 5 år som det har tagit för mig att fixa iordning min pensionsfond.

Mina innehav varierar storleksmässigt med en portföljandel inom intervallet 0,2-2,65%. Ett av mina vanligtvis stabila globala läkemedelsbolag (AbbVie Inc) har idag erhållit negativa nyheter kring ett av sina läkemedel och faller kraftigt. 

AbbVie är ett stort innehav för mig. Ett av mina allra största till och med eftersom det efter dagens fall fortfarande kvalar in på plats 5 av mina ca 180 individuella innehav:
 

AbbVie Inc (ABBV) Portföljandel 2,04% Abbvie är ett globalt läkemedelsbolag inriktade mot behandling av svårbehandlade sjukdomar. Bolaget fokuserar på innovationsstrategi med visionen att upptäcka och behandla sjukdomarna mer effektivare, samt att med tiden ta fram och utveckla resistenta läkemedel. Fokusområden ligger främst inom behandling av inflammatoriska led-, hud- och tarmsjukdomar. Abbvie ingick tidigare i Abbott Laboratories men blev en spin-off under 2013. Bolagets huvudkontor ligger i Chicago.
AbbVie Inc faller hårt 2021-09-01


Periodvis faller AbbVie idag med ca 11%. Det hade inte varit en rolig utveckling om bolaget ingått som en stor andel i en koncentrerad portfölj där man mäter resultatet på sista raden. Men i min portfölj är AbbVie bara en liten delfraktion. Ungefär 2% av min portfölj faller idag med ungefär 11%. Det är inte särdeles pulshöjande. Speciellt eftersom jag inte fokuserar på sista raden.

Det är precis så jag vill ha det eftersom man, enligt min uppfattning, inte kan förutse dessa negativa händelser som ibland får ett av dina innehav att falla momentant med 10-15%. Det är möjligt att någon annan anser sig besitta förmågan att förutse dylikt och därför törs satsa på en koncentrerad portfölj. Men inte lilla jag.

Jag väljer istället att betrakta dessa händelser som ett KÖPLÄGE !!   

Nu påverkas (troligtvis) inte de trofasta växande utdelningarna från AbbVie överhuvudtaget av dessa negativa nyheter. Eftersom jag först och främst har skapat min pensionsfond med målet att via kontantutdelningar betala alla mina årliga räkningar så berör dagens utveckling inte mitt sinnestillstånd negativt.

Detta inlägg skrivs för att belysa hur tillfälliga negativa nyheter för enskilda innehav med en utpräglat defensiv taktik i princip inte betyder någonting alls och istället med rätt fokus kan vändas till någonting positivt.


73 de Northernlightsinvestment   

10 kommentarer:

 1. Ja tänk vad det skiljer i synsättet mellan de som jagar kurstillväxt och de som vill ha utdelningen i första hand. Kursångest rimmar inte väl med det norrländska kynnet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lagd åt det stabila hållet. Inga barn, hur mycket pengar behöver man egentligen ? De flesta svara väl att det inte finns någon övre gräns. Jag försöker tänka lite annorlunda.

   Radera
 2. Jag är inte så insatt i just Abbvie men det jag har läst om nyheten idag så bör det vara köpläge. FDA säger väl inte blankt nej utan vill ha utökade varningstexter på preparatet? Kanske inte positiva nyheter men -11% på hela Abbvie känns som en överreaktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se vad som händer ikväll. De slutade runt -7,5% igår. Så lite daytrading hade hade kanske lönat sig... ;-)

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Du höjde min puls NLI, men jag orkade stå emot att köpa några till. Hade missat dagens dipp då jag igen varit begravd i arbete på jobb#1.

  Blev det köp för dig idag då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är redan ett så pass stort innehav för mig trots sina blott 2,04% av portföljen. Så blev inget köp för mig heller. Men det var väldigt nära. Hade det varit ett mindre innehav så skulle jag tagit chansen definitivt.

   Radera
  2. Det är karaktär att stå emot en sådan nedgång och inte bara springa. Jag är stolt över mig själv också men såg samtidigt hur lockande det ibland blir att agera trots att planen säger annorlunda.

   Radera