Det är måhända lite meckigt att göra sin egen varmrökta lax. Men om det är semester, och man har gott om tid, så är det en kontemplativ och givande sysselsättning. Slutresultatet blir med lite övning klart godkänt.
- Köp din norska odlade laxfilé i kyldisken på Coop för max 99 SEK/kg. Kan tilläggas att det även funkar med annan typ av leverantör eller laxfisk. Till exempel sik är alldeles utmärkt råvara. Får du tag i lokalt eller till och med egenhändigt fiskad så är det nog att betrakta som ännu bättre.
- Jag delade filén på mitten och marinerade ca 2 timmar i hopknåpad marinad av rapsolja, oystersauce, Bulls Eye Smokey Bacon, Bulls Eye Classic, svartpeppar, chili, havssalt citron och fryst egenodlad dill från förra året.
- Skala potatis och placera i en lämplig kastrull inför kommande kokning. Kom ihåg att salta.
- Tänd kol/briketter och invänta business as usual lämplig glödfaktor.
- Knalla iväg och knipsa med sekatör, lämpligtvis på din egen tomt, av några rediga knippen enriskvistar. Placera i en standard begagnad plastkasse (från Willys men funkar med andra fabrikat oxå) och vattna över lätt med trädgårdsslangen.
- Drick andaktsfullt en Carlsberg Sort Guld på bastualtanen.
- Börja koka potatisen. Googla om du känner dig osäker 👀
- Äntligen korrekt glödfaktor !! Placera laxfilébitarna i lämpligt halster och glödhalstra någon minut för att få igång tillagningsprocessen, mestadels skinnsidan ner då det där är egalt om det tar lite färg. Man äter ju inte skinnet (iaf inte jag).
- Lyft nu på det övre gallret och placera dina fuktade enrisknippen på glöden. Lägg tillbaka det övre gallret, lägg ner halstren skinnsidan ner och sätt på locket. Försök få det så tättslutande som möjligt.
Rökning medelst färskt enris pågår.
- Lyft på locket typ 2 gånger under rökningstiden, totalt ca 10 minuter, och kontrollera fortskridandet. Men gör det mycket snabbt !! Om enriset får för mycket syre kommer det att flamma upp "explosionsartat". Enris innehåller eteriska oljor som är lite eldfängt.
- När rökningen är klar, lyft på locket och plocka bort halstren eftersom enrisresterna nu kommer att fatta eld och flamma upp häftigt.
- Öppna halstren och lossa försiktigt filéerna, placera på ett lämpligt serveringsfat.
Varmrökta laxfiléer färdigställda för servering.
- Servera förslagsvis med kokt potatis, grönsallad från dina egna odlingar och en kall sås gjord på "cremefraiche soltorkade tomater/basilika", en extrakläm Santa Maria pasta på soltorkade tomater, en liten dutt Bulls Eye Smokey Bacon, örtsalt, peppar och en doft av chili. Ett glas väl kyld Almedalsläsk till det.
- Portionspris ca 26 SEK, exklusive Almedalsläsken. Men då var (som vanligt) de flesta ingredienserna inhandlade till reducerat pris på mitt lokala Willys samt via tex Matsmart på nätet.
Middag på bastualtanen 2021-07-23.
73 de Northernlightsinvestment
Alltså dina recept... underbart beskrivande! Kan bli en kombinerad kok- och njutavlivet-bok när du är klar med cirkusen!
SvaraRaderaTack så mycket Anonym. Jag försöker bara illustrera hur jag går tillväga, utan onödig krångel och lite "skjuta från höften" matlagning ;)
RaderaBaka mer matbröd är nog vad jag särskilt ser fram emot post cirkus. Bakade allt mitt matbröd förr i tiden, har tyvärr kommit bort ifrån det en del....