måndag 5 juli 2021

Numeriska värden Juni 2021

Nedan redovisas några numeriska värden för juni månad 2021 av stort intresse för mig personligen.


Valutafördelning individuella innehav
Inom parentes visas andelen för respektive valuta vid utgången av Q1 2021:

  • 45% USD (48)
  • 34% SEK (32)
  • 9% EURO (9)
  • 8% CAD (7)
  • 4% DNOK (4)

De primära rörelserna har således varit en minskning i USD och ökning i SEK. Därtill en liten ökning i CAD. Allt i enlighet med önskad riktning för innehaven. Jag önskar skapa en lite mindre anknytning mot framförallt USD, även om den nog alltid kommer ha störst exponering i denna del av min ekonomi.
 




Sparkvot 74%
Ett utfall inom normalintervallet, som vanligtvis pendlar mellan 60-80% med årligt genomsnitt kring 70%. Diagrammet nedan visar det månatliga utfallet sedan Januari 2020.





Likviditet 30,1%
Det rullar på neråt enligt plan. Kassan minskar successivt och jag fortsätter med mina kontinuerliga omfattande investeringar under åtminstone det närmaste året. Vilket, om allt avlöper väl under senvåren 2022 innebär att jag lämnar in min avskedsansökan och därefter kliver av från Cirkusen lagom till midsommar. 

Kassa är dåligt om det fortsätter uppåt enär kurserna ökar och initial yield därmed minskar simultant. Kassa är bra om det uppstår nya köplägen.





Utdelningsökning +0,8% från 51st innehav
Ett mycket svagt utfall som främst beror på valutaeffekt från kronförstärkning gentemot övriga ingående valutor i pensionsfonden och till viss del en del extrautdelningar under juni månad 2020. Lägg därtill faktumet att det endast var 3 av mina svenska innehav (Cibus, Autoliv och XACT Sverige) som lämnade utdelning under juni månad så blir relativeffekten stor.

Detta är alltså en realitet som ibland kan inträffa när man väljer att investera i olika valutor. Även om jag fyllt på i flertalet av mina utländska innehav så medför valutaeffekten att en förväntad ökning av kontantutdelningen runt 12% istället blir till ett nollresultat.

Vid ett annat tillfälle kan förhållandet naturligtvis vara det omvända. I följande arkiverade inlägg beskriver jag närmare konsekvenserna av valutaeffekt i en utdelningsportfölj. 


Utdelningsökning YTD +115,1%
En kraftig sänkning från föregående månads enorma notering om storleksordningen +145%. Ligger dock YTD långt före målet som är +50% för helåret 2021 jämfört med utdelningarna helåret 2020. 

Målet om 50% utdelningsökning kommer jag, om ingen ny svart Svan seglar in över finansmarknaderna, att klara galant. Mitt nya arbetsmål är nu att vid årsskiftet kunna räkna in en utdelningsökning om +75% för helåret 2021. 

Inte så märkvärdigt tänker Ni måhända, men betänk då att resultatet för coronaåret 2020 blev en utdelningsökning om +127% jämfört med 2019. Så jag kommer från en god prestation och försöker nu toppa det resultatet markant. 


Direktavkastning Northernlights Globalfond 3,91%
Något lågt för min personliga smak. Målet är att under 2021 genomföra inköp i pensionsfonden Northernlights Globalfond till en genomsnittlig direktavkastning om 4,5%.


Frihetskvot 69% alternativt 35 år
Frihetskvoten avseende kontantutdelningar ligger i dagsläget på prognosticerade 69%. Det innebär alltså att erhållna och prognosticerade kommunicerade kontantutdelningar tillsammans idag täcker 69% av mina totala årliga kostnader. 

Den här siffran kommer nu (förhoppningsvis) att öka allt eftersom fler av mina globala kontantutdelande innehav kommunicerar sina utdelningar för det andra halvåret 2021.

Ett alternativt sätt att se på denna kvot är hur många år som det totala kapitalet kan täcka nuvarande årlig utgiftsnivå. I mitt fall blir den kvoten 35 år. Utan hänsyn till inflation dock.

I ovanstående resonemang tar jag dessutom ingen som helst hänsyn till att jag har rätt till en framtida pension från både stat samt i form av tjänstepension. Vilket förhoppningsvis borde utgå när dessa åldersmässiga brytpunkter är uppnådda.

Egentligen är allt detta bara ett sätt att övertyga mig själv (självsuggestion) om att jag kan sluta jobba och inte behöver oroa mig desto mer kring att för alltid lämna cirkuslivet bakom mig. 


FIRE Year One nivå 2,8 år (1,6 år investerat)
Min plan för FIRE är att leva det första frihetsåret av medel erhållna via utdelningar föregående år. Dvs, om jag väljer att hoppa av från Cirkusen och genomföra FIRE under till exempel nästa år 2022 så lever jag det året av utdelningarna från 2021. 2023 lever jag av utdelningarna erhållna under 2022 och så vidare och så vidare....

Eftersom jag ligger nära min FIRE exit (kan inträffa i princip när som helst under de kommande 12 månaderna) med 3-månaders uppsägningstid i dagsläget så har jag redan avsatt medel för det första året utan intäkter från lönearbete. Jag vill ju inte behöva vänta ett helt år om situationen inom min periodvis mycket kaotiska arbetslivssituation ytterligare förvärras. Då klipper jag navelsträngen direkt istället.

I dagsläget har jag därför 1,2 år av FIRE undanstoppat på ett räntebärande konto och därtill 1,6 år investerat i 5st fonder. Dessa fonder, tillsammans med samtliga övriga innehav, kan beskådas i spalten längst till vänster på denna sida samt här nedan.



Fonder i portföljen FIRE Year One.


Fondandelen har ökat en del under den sista tiden beroende på värdeökning för innehaven, +16% sedan mitten på maj månad. Jag överväger därför att börja överföra en del av de räntebärande medlen till direktavkastande innehav. 

Det kan vara en korrekt iakttagelse av Utdelningssmålänningen att det är lite väl hög säkerhetsfaktor att ligga med så mycket pengar i kylskåpet oinvesterade till 0,3% ränta. Speciellt med tanke på min i övrigt fortsatt höga likviditet om 30%.


73 de Northernlightsinvestment

10 kommentarer:

  1. Även om jag tycker du har mycket oinvesterat tycker jag din plan andas norrländskt lugn, trygghet och stabilitet. Inte att förakta.

    Tyvärr har jag mindre finansiella muskler och samtidigt en stor önskan att gå i FIRE så snart som möjligt vilket gör mig mer riskbenägen. Det kan gå bra, det kan mindre bra medan din plan som sagt känns mer stabil. Min reservplan (Min "buffert" är min arbetsförmåga) ligger nog främst i att jobba lite även i FIRE om det skulle behövas där den lilla inkomsten används till direktkonsumtion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, dina ord hjälper min självsuggestion ytterligare :)

      Personligen är jag imponerad över människor som med mycket mindre finansiella resurser men istället en förtröstan att det kommer att gå bra. Jag var mer lagd åt det hållet förr, för 20 år sedan, då jag satt på betydligt mindre finansiella muskler. Men det gick bra ändå trots arbetslöshet och sjukskrivning i många år.

      Ju mer pengar jag får desto svårare verkar jag få att släppa taget. Mer pengar förefaller skapa en större otrygghet. Det är detta tänk som jag måste försöka bearbeta och lämna bakom mig.

      Radera
  2. Endast 3,91% i total DA. Jag kommer inte ens i närheten av det men jag har inte varit så målinriktad på DA. Mitt nya mål är att försöka tänka mer på det i framtida investeringar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. DA svänger naturligtvis med börsläget. Under corona låg genomsnittlig DA för min portfölj närmare 8% vid något tillfälle !! Ja, i ditt fall är det ju trist att man inte kan leva av yoc. Fast det går ju iofs eftersom den kvoten troligtvis stipulerar att man sitter på god avkastning och kan skala av via 4% regeln osv.

      För mig har det senaste året inneburit en medveten strategi att köpa innehav med lägre initial DA men högre tillväxt av utdelningen. Det är en bidragande orsak till min sänkning av DA sedan dryga året tillbaka.

      Radera
  3. Mycket siffror, mina ögon ser snart i kors. Vad jag tänker är att det är intressant att du funderar på hur länge du skulle kunna leva på värdet på aktieportföljen. Många verkar focusera på 4% regeln och då tar ju värdet på portföljen aldrig slut. Det kan väl inte vara någon större vits med att dö med en portfölj värd x antal miljoner för ungarna att slösa bort med high life på Ibiza typ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej CS, det är siffror som växt fram lite successivt. Ingen djupgående navelskådande analys, utan bara det mest nödvändiga.

      Valutafördelning blev det nu av en ren händelse eftersom det var ungefär 1 kvartal sedan senast. I begynnelsen var fanns det bara USA och Kanada i min kapitalförsäkring för utdelande innehav. Sedan kom Coronakraschen och det blev ett bra tillfälle till inköp i andra länder inklusive Sverige. Därefter har just valutadelen blivit ett fokusområde eftersom jag har haft för stor exponering mot USD och CAD.

      Genom att genomföra dessa analyser ibland lär jag mig mer om brister i min diversifiering av portföljen. Sektorer är något jag borde gå igenom oftare men tyvärr är det en väldigt tidskrävande genomgång :)

      Men annars har jag lärt mig om mig själv att jag är en väldigt regelbunden människa där studielån och elräkning var 3e månad är stora utgiftsposter. Tack och lov minskar studielånet kraftigt den dag jag slutar jobba.

      Jag har inga barn, ännu större anledning att inte lämna efter sig en stor summa pengar kanske :) Just nu försöker jag via portföljen bli självförsörjande, vilket blir någon gång mitten nästa år. Då kommer alltså långsiktigt portföljen att öka (teoretiskt ca 8% årligen) samtidigt som jag tar ut kontanter för mitt leverne.

      Alltså bör jag efter en tid även börja minska totalvärdet. Annars blir det ju någon annan än mig själv som får använda pengarna.....

      Radera
    2. Som jag förstår av dina ödmjuka inlägg så verkar du inte ha några dyra vanor eller något du direkt längtar efter att slösa pengar på utan nöjd med din lilla lott här i livet. Så för en nyfiken läsare.... hur skulle det i teorin fungera att minska på totalvärdet ? Resor ? oxfile ? finkrogen i stockholm ? Vi tillbringade ett år utomlands ungarna ohc jag för x antal år sen. Vi levde i ett billigt asiatiskt land. Vi hade en maxbudget. Till slut så insåg jag att jag nog behövde en minibudget också. Annars slutade jag aldrig försöka minska på våra utgifter. Det blev lite tokigt. Men vad jag tänker är att om man levt sparsamt under ett antal år så kanske det blir besvärligt att börja " slösa " ?

      Radera
    3. Ja men så är det, jag är nöjd med min lott. Känner att jag behöver allt mindre i livet. Samtidigt finns där en tanke kring vilka drömmar jag med åren har förträngt.

      Resor definitivt. Högrev är ofta godare än oxfilé. Finkrog har jag redan klarat av i några av mina tidigare liv.

      Jag reste i asien för snart 30 år sedan. Det kan jag definitivt tänka mig att göra igen, och då pss som du gjorde. Att leva och bo en längre tid i ett eller flera länder. Vilket billigt asiatiskt land var ni på långtripp i ?

      Ja, jag tror det blir problem för mig att börja slösa. Har nog glömt bort hur man gör faktiskt. Därför tar jag lite höjd finansiellt ifall jag spårar ur fullständigt.

      Radera
    4. Vi höll oss i Thailand, lite Malaysia också. Kändes tryggt. Gillade norra Thailand speciellt. Skaffa ett " slöskonto ", vilket måste göras av med varje år. Börja lite smått när du väl nått ditt Fire-mål. Träna på att slösa. Vore ju hemskt trist om allmänna arvsfonden eller föreningen för katthemmet ärver de surt förvärvade medlen.

      Radera
    5. Samma lika för mig, Malaysia och Thailand med en avstickare till Japan. Kuala Lumpur var häftigt, inne i de stora köpcentrumen stod det stenhårda vakter (militär) med solglasögon och automatvapen hängandes frampå magen. Tryggt ? Det vete fan, jag tyckte det var lite obehagligt...

      Jag var aldrig norr om Surat Thani/Koh Samui. Så det är oupptäckt område för mig. Men livet var lugnt och behagligt. Eller tvärtom för de som önskade så.

      Är du nära att gå in i FIRE eller är redan där ?

      Det vore väl knepigt om det ska vara ett problem att göra sig av med pengar. Då blir man nog idiotförklarade.

      Radera