torsdag 13 maj 2021

Vår i Norr (bildbevis) !!

Nu rackarns så är det äntligen grejer i görningen. Årstidsmässigt börjar plötsligt teori och verklighet nå en stabil nivå av konsensus. Hårda förhandlingar har utmynnat i ett beslut :

Det är vår i luften !! 

Jag noterar bland annat följande omisskännliga tecken:

 1. Havsisen är plötsligt putsväck borta. Havet ligger nu öppet ända ut till horisonten !! Dock synes ännu ingen vattenskoter ute på fjärden.
 2. Inga elektriska element eller luftvärmepumpar eller värmekablar ner till den djupborrade brunnen är längre driftsatta !!
 3. Solinstrålning allena från de totalt 5 meter breda fönstren mot söder får dagtid temperaturen i den lilla stugan att stiga till +26 grader. Mao är det snart dags att börja köra AC.
 4. Braskaminen behöver ej längre tändas om morgonen !! Lite trist faktiskt.
 5. Orden "Skönt med lite vind så att det svalkar" yttrades för första gången detta år ute på det stora trädäcket under gassande solsken !!
 6. Trädgårdsslangen är i fullt bruk och kan användas vid laddning av vatten i hinkar och vattenvärmare i den vedeldade bastun !! Behöver inte bäras från stugan längre.
 7. Gräsmattorna är snöfria och kan börja räfsas !!
 8. De första Svalorna siktades i fri snirklig flykt över gårdsplanen !!
 9. Tranor, Kanadagäss och Svanar sveper frekvent över himlen utstötande sina rasspecifika läten !!
 10. Det luktar koskit ute på åkrarna !!
 11. Svartvita flugsnappare inspekterar de kamouflagemålade holkarna i jakt på lämplig plats för att föra släktet vidare !! Se bildbevis nedan.
 12. Rabatterna är primärt rensade från de allra första spirande potentiella ogräsen !!
 13. Tulpanerna bryta genom Jorden med blad och knoppar !!
 14. Humlorna bygger bo i rabatten !!
 15. Grönsaker befinner sig på förkultivering !!
 16. Stora altanbordet med tillhörande stolar är framplockade !! Montering följer troligtvis under morgondagen.
 17. Uteblomkrukorna är åtminstone uttagna från sin vinterförvaring !!
 18. Jordgubbslandet är krattat från höstens skyddande lövtäcke !!
 19. Den första Myggan (stor som en gråsparv, de är alltid stora i början på säsongen) dräptes utan minsta tvekan nu på kvällen !!
 20. Harlortar (ca 1 kilogram) är avlägsnade från odlingsbänkarna !! Hararna sover ofta i odlingsbänkarna under vintern.
 21. Snörävarna är undanhängda !! Snöskottning is over and out.
 22. Reclinerstolarna är framplockade !!
 23. Fågelmatningsstationen är avtvättad och undanstoppad !! De har hur som helst tappat intresset för denna typ av solrosfrökosthållning. Äter de måhända annat under vår/sommar ?
 24. De hawaimönstrade shortsen är påsatta med bar överkropp därtill denna säsongens hittills varmaste dag !! Möjligen ett tvetydigt vårtecken på en äldre herre med kroppsbyggnad som en bergsgorilla och BMI 40,7 (grav fetma). Big no-no naturligtvis, men på min egen tomt gör jag som jag vill och struntar i alla fashionistas. BMI stämmer dessutom inte på en människa som kört styrkelyft i 41 år. Så där fick Ni så Ni teg !!
 25. Det porlar nere i Ån !!
 26. Både lunch och middag har intagits utomhus !! Bildbevis nedan.Lunch: Matig sallad med fullkornscouscous och överbliven grillad fläskfilé.
Yoghurtdressing med soltorkade tomater, chili och basilika. Middag: Färskostfyllda kycklingfiléer, chorizo, rågrillad potatis, sparris, svamp och lök.
Kamouflagemålad holk OCH eventuell svartvit hyresgäst !! 
(oskärpa pga mobilkamera, dålig fotograf och långt avstånd)


73 de Northernlightsinvestment


19 kommentarer:

 1. Roligt med fågellivet! Svalorna är snabba när de väl bestämmer sig, de kom till oss bara i slutet på förra veckan. När tornseglarna kommer är det sommar på riktigt. Har grannen satt sin potatis än då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ny granne. Vet inte om han är av den potatisodlande sorten ännu.

   Radera
 2. Vilken lista med vårtecken!

  Jag har ett som jag gör på jobbet. Mitt kontors element räcker inte till alltid på vintern utan jag ställer in ett löst el-element på hösten. Likadant på sommaren så ställer jag in en portabel AC där.

  I tisdags hände det: ut med el-elementet och in med den portabla ACn. Ett mycket starkt vårtecken för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får hålla till godo med det lilla där i 08-området. Det är påtagligare vid Norrlandskusten nästan så långt upp det går att komma i landet innan kusten tar slut.

   Radera
 3. Fy sjutton för punkt 18... Hatar mygg trots att de jävlarna gillar mig...
  BMI stämmer inte på vältränade herrar och kvinnor. Korkat tal egentligen.
  Ah, du har säkert en uteeldstad också NLI? Inte, skaffa en vet jag för veden
  har du säkert!

  Om det är något jag saknar i dagens bostad så är det elda-möjlighet. Trodde att jag äntligen skulle få detta efter flytt till nuvarande bostad men då den inte fanns på plats och då tiden eller orken inte räckt till så kör jag fortsatt med stearinljus vilket är rätt mysigt det med och varmblodig som jag är räcker det definitivt till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har faktiskt väldigt lite mygg just här kring mina trakter, tur är det för jag delar din uppfattning. Fågellivet är rikt, å det är vid havet med inte så mycket träskmarker alldeles i närheten (hjortronmyrarna ligger någon km bort in mot land).

   Uteeldstad har jag, med muurikka stekpanna. Brukar göra spisbröd, woka kyckling och grönsaker eller ibland bara slobba på den. Slobba är en form av plättar med rökt fläsk som man gräddar över en uteeld. Typ smak som fläskugnspannkaka.

   Hade en gammal Jötul 3 gjutjärnskamin men bytte för några år sedan till en Contura med mycket glasytor. Modern teknik har gjort den effektivare än den gamla gjutjärnskaminen men med mycket vackrare estetiskt slutresultat.

   Radera
  2. Slobba, det får testas nån gång, ungarna skulle gilla!

   Antar att conturan står inne?! 520T eller 590T kanske, finns så många modeller nu.

   Radera
  3. Den står inne i köket/allrummet och heter 556 utan T. Men med sidoglas, så man ser mkt av elden i rummet. Effektfullt flammande skådespel en vinterkväll när snöstormen ryter utanför fönstret. Tillsammans med en whiskypinne i gungstolen (eller en tekopp funkar lika bra) så är mysfaktorn hög.

   Radera
 4. Va?! Inga vattenskotrar! Jag fick bokstavligen kryssa mellan dem när jag var ute på en kortare sväng. Jag tror skoterfolket börjar få panik nu inför körkortshotet och då vill de passa på att bete sig som riktiga stolpskott en sista säsong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sörländska stekare takter. Beter sig som svin och drar kokslinor nere i Majorna. De skulle behöva komma ut i de norrländska skogarna ett tag å växa upp å käka lingonris å renlav å få tillbaka pubesbehåringen igen. Bara bunta ihop å slå ihjäl.

   Radera
  2. Du får mig montera infångningsnät eller kanon på din båt!

   Radera
 5. Nästan så man blir stressad av alla vårobservationer. Det är "bara" ett halvår kvar innan det är becksvart och heldött igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag sa det nere på Cirkusen i onsdags. Att "nu är det snart bara 6 månader kvar till Julafton och snart vänder det mot mörkare tider igen".

   Radera
  2. Inget att stressa upp sig över. Snart nog är det ett evigt mörker.

   Radera
  3. Jag rekommenderar SSRI eller SNRI !! ;)

   Radera
  4. Jag självmedicinerar med Shiraz.

   Radera
 6. Okunnig fråga kanske men trots ett stort förråd av diverse 3-4 bokstavskombinationer har jag missat: SSRI o SNRI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Selektiv Serotonin Receptor Inhibitor respektive Serotonin Noradrenalin Receptor Inhibitor (vill jag minnas att det står för). Antidepressiva piller. Men många män självmedicinerar istället med Etanol :)

   Radera
  2. Ah tack för klargörandet! Låter mkt godare o roligare med c2h5oh!

   Radera