lördag 22 maj 2021

INKÖP vecka 20 2021

Världens börser fortsätter att röra sig sidledes under svängig handel. Kan ibland vara +2% ena dagen följt av -2% nästa dag. Jojobörs och så även vad gäller SEK utveckling visavi andra valutor. 

Inflationshotet, i kombination med spekulationer om att Riksbankerna obönhörligen därmed kommer att påtvingas räntehöjningar, bubblar under ytan och skapar finansiell oro över att tsunamin av billiga pengar ska påbörja sitt tillbakadragande.

Jojoutveckling även värdemässigt i min pensionsfond Northernlights Globalfond men dock med slutnivåer för veckan strax under ATH.

Det enda som pekar spikrakt uppåt utan att darra på manschetten är utvecklingen för kontantutdelningarna vilka inom mycket kort uppnår 100% i faktiskt utfall in på kontot jämfört med 2020 och därtill prognosticerat +50% utdelningsökning. Vilket även är målet för helåret 2021. 

Ska bli spännande att se var detta slutar när Champagnen korkas till den gratinerade Hummern på Nyårsafton 2021 och även vilken nivå av teoretisk frihetskvot som då föreligger. Törs man hoppas på nånstans nära 80% förmåga till självförsörjning enbart från den kontantutdelande delen av min pensionsfond ? Det får bli mitt nya arbetsmål.

Betraktar fortfarande de flesta sättningar som köplägen och fortsätter med kontinuerliga insatser avseende Inköp. 

Försökte även öka mitt innehav, under den 3e dagen av kontinuerlig kursminskning, i telekomgiganten AT&T (T) som via sina mediala ambitioner nu skapar oro. Men tyvärr lade jag mig lite för lågt budmässigt. 

Jag är alldeles för dum i huvet för att kunna överblicka vad som nu pågår i styrelserummen på andra sidan Atlanten och hur det kommer att tolkas av marknaderna under de kommande kvartalen. AT&T är mitt 7e största innehav (6e plats före affären Discovery/Warner Media) med i dagsläget portföljandel 1,61% varvid en eventuell sänkning av procentuell direktavkastning ner till 4% inte påverkar mig nämnvärt. Försumbart är ett mer lämpligt adjektiv i sammanhanget. 

Det enda som påverkar mig med min strategi och portföljuppbyggnad nämnvärt (180 individuella innehav med portföljandel 0,2-2,6%) är en totalkrasch av Coronatyp. Förhoppningsvis är det fortfarande en bit bort till nästa gång vi upplever något dylikt. Men osvuret är bäst.

En fundering jag haft under den senaste tiden är hur man ska hantera fossilbränslerelaterade innehav när de nu börjar få näsan över vattenytan igen. Vindsnurror och Solpaneler och Vågenergi och Termalenergi och Nukleärt och Förnyelsebart och Batterypowered är måhända da shit framöver. Men det lär ju knappast ske över en natt. Enbridge nödgas troligtvis inte riva sina pipelines imorgon oavsett vad administrationen Biden uttalar sig kring. Bilar och andra fraktfordon kommer fortsätta tanka dinosauriebränsle från OK/Q8 nu på måndag.

Hur resonerar Ni kring detta ? 

Inga Sälj genomfördes under veckan. Inte ens av Wells Fargo, Chevron eller Omega Healthcare. Nedan redovisas samtliga transaktioner för vecka 20 2021.


Philip Morris International (PM) Portföljandel 0,45% Phillip Morris International är en amerikansk tillverkare av tobaksvaror. Produktutbudet innefattar cigaretter, tobaksvaror samt övrig nikotinhaltiga produkter. Verksamhet innehas på global nivå, där bolagets produkter vidaresäljs under varierade varumärken, med de mer kända Marlboro, L&M samt Chesterfield. Bolaget grundades ursprungligen 1900 och har sitt huvudkontor i New York.

Prudential Financial (PRU) Portföljandel 0,79% Prudential Financial är en finansiell koncern. Bolaget erbjuder idag via ett flertal dotterbolag traditionella finanstjänster och tillhörande produkter. Största andelen av utbudet består av försäkringslösningar, finansiella produkter, pensionslösningar, samt övriga specialiserade lösningar för privatkunder och större företag. Bolaget grundades ursprungligen 1875 och har sitt huvudkontor i New Jersey.

Holmen B (HOLM B) Portföljandel 0,31% Holmen är en global skogsindustrikoncern. Bolaget fokuserar på tillverkning och distribution av pappersprodukter. Utbudet är brett och inkluderar exempelvis tryckpapper, kartong och trävaror. Verksamheten drivs via flertalet affärssegment och dotterbolag, och en stor del av affärsverksamheten fokuserar på ägande och förvaltning av större skogsmarker runtom den nordiska marknaden. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Fabege (FABG) Portföljandel 0,38% Fabege är ett fastighetsbolag. Störst inriktning återfinns inom förvaltning och utveckling av fastigheter av kommersiell karaktär. Verksamheten styrs utifrån ett flertal affärsområden som berör förvaltning, transaktion och förädling och projekten behandlar både nybyggnation samt större ombyggnationer. Verksamhet innehas på global nivå, med huvudkontoret i Solna.

Cibus Nordic Real Estate (CIBUS) Portföljandel 2,11% Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla diverse fastigheter som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Husqvarna B (HUSQ B) Portföljandel 0,74% Husqvarna är en global tillverkare av utomhusprodukter. Produktsortimentet innefattar motorsågar, trimmers, robotgräsklippare och trädgårdstraktorer. Koncernen innehar störst verksamhet inom Europa där övrigt utbud består av trädgårdsbevattning, kaputrustning samt diamantverktyg för byggnads- och stenindustrin. Produkterna säljs under olika varumärken som Husqvarna, Gardena, McCulloch, samt Poulan Pro. Husqvarna grundades ursprungligen år 1689 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Sandvik (SAND)
 Portföljandel 0,66% Sandvik är en global industrikoncern. Bolaget är specialiserade inom utveckling, tillverkning och vidare marknadsföring av produkter för metallbearbetning, maskiner och verktyg för bergavverkning, rostfria material, speciallegeringar, högtemperatur-material samt processystem. Bolaget grundades ursprungligen 1862 och är idag verksamma på global nivå. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Kungsleden (KLED) Portföljandel 0,26% Kungsleden är ett fastighetsbolag. Bolagets affärsidé är att äga, förvalta och förädla kommersiella fastigheter i tillväxtregioner runtom i Sverige och att leverera totalavkastning till aktieägarna. Fastighetsbeståndet består av lokaler för kontor, industri och lager samt handel beläget runtom Storstockholm, Mälardalen, sydvästra Sverige och Norrland. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Diös (DIOS) Portföljandel 0,67% Diös är ett fastighetsbolag. Verksamheten är huvudsakligen inriktad mot att förvärva, förvalta och aktiva driva fastigheter runtom i Sveriges landskap. Fastighetsbeståndet utgörs vanligtvis av kommersiella lokaler och bostadsfastigheter, med störst koncentration inom norra Sverige. Bolaget bildades under 2005 och har idag sitt huvudkontor i Östersund.

SKF B (SKF B) Portföljandel 0,42% SKF är en global tillverkare inom lager, tätningar, mekatronik och smörjsystem. Produktportföljen består av kullager, hylsor, lagerhus, samt radialtätningar. Eftermarknadsservicen berör huvudsakligen teknisk support, underhållsservice, rådgivning samt utbildning inom arbetsområdet. SKF finns representerat inom samtliga globala regioner via bolagets återförsäljare samt egna produktionsanläggningar.

Electrolux B (ELUX B) Portföljandel 0,73% Electrolux är ett tillverkningsbolag. Bolaget är specialiserade inom utveckling och tillverkning av hushållsmaskiner. Verksamheten återfinns på global nivå där bolagets produkter säljs via flertalet återförsäljare. I produktsortimentet ingår kylskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner, dammsugare och spisar. Bolaget grundades ursprungligen 1919 genom en sammanslagning av Elektromekaniska AB och AB Lux. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Skanska B (SKA B) Portföljandel 0,28% Skanska är ett globalt bygg- och projektutvecklingsbolag. Bolaget är verksamma inom bygg och utveckling av kommersiella lokaler, bostäder och projekt i offentlig-privat samverkan. Bolaget är även aktiva inom BIM (Building Information Management) som innefattar planering och visualisering av projekten. Koncernen har verksamhet på utvalda hemmamarknader i Norden, övriga Europa och USA. Bolagets huvudkontor ligger i Stockholm.

Castellum (CAST) Portföljandel 1,51% Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.


73 de Northernlightsinvestment

14 kommentarer:

 1. Som vanligt intressant läsning bäste globalfondsförvaltare. Gällande olja och vindsnurror så är det är alltid dramatiskt åt ena eller andra hållet. Verkligheten finns nånstans mitt emellan. Ja förnyelsebart är framtiden, ja vi(globalt) kommer att tanka fossilt länge till. Så det finns pengar att tjäna på ratad olja och pengar att förlora på haussade gröna aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag glider väl med ett tag till när nu Världen vaknar till liv igen och resandet tar fart. Segelbåt är inte för alla.

   Radera
 2. Ja passerade också tidigare i veckan 100% av 2020 års utdelningsskörd.
  Vad gällef AT&T så blir det intressant att följa. Det haglar bokstavligen in artiklar på Seeking Alpha som förklarar vad man skall göra med sitt AT&T-innehav. Själv har jag inte läst någon av dem så jag behåller och avvaktar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå men grattis !! Det är inte dåligt med 100% redan under årets 5e månad. Iofs är jag medveten om att du väl fick en liten dipp 2020 pga kända omständigheter? Jag har inte heller läst något på SA nu på ett tag då de avkräver mig Premium medlemskap. Men sånt pysslar jag inte med.

   Radera
  2. Nä vem sjutton har råd att betala för premium? Tror de att vi är gjorda av pengar?

   Radera
  3. Exakt. Jävla kapitalistsvin !! När Revolutionen kommer blir the good folks at Seeking Alpha bland de första som ställs upp mot väggen....

   Radera
  4. @ZS: hahahaha, ja vad fan tror de...

   Radera
 3. Ja, det hoppar upp och ner nu. Skönt att jag noterar portföljvärdet bara månadsvis vilket ger en lugnare kurva.

  Jag ser utdelningarna 2020 som ett hack i kurvan uppåt mot ekonomiskt frihet och jämför hellre med 2019.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade tur som satt med så mycket kassa i mars 2020. Passade då på att investera i många innehav med vanligtvis låg direktavkastning men god höjningshistorik. De nedtryckta kurserna medförde gynnsamma startpositioner. Tyvärr har de flesta nu dragit iväg uppåt så pass att initial yield åter igen är låg.

   Radera
 4. Hallå NLI!

  Jag har några oljeinnheav och tänker absolut inte sälja av dessa innehav, som redan sagt så kommer världen att behöva en hel del olja även kommande år trots alla idiotiska vindsnurror som sabbar landskapen överallt. Synd jag inte gick mer in på detta tema under C19 kraschen för tankarna fanns definitivt... Modet saknades.

  AT&T: jag ser det som trist med da 7% -> 4% eller nåt men samtidigt så tror jag att AT&T förblir en säker inkomstkälla och med 4% da ca så rätt bra ändå (även om Aristocrat statusen försvinner så tror jag man kan fortsätta se på bolaget som ett sådant). Att dessutom det kan bli ett uppsving på grund av de transaktioner som gjorts gjorde att jag rundade av mitt innehav något, +20 st.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä 4% är inte att förakta. Man får försöka kompensera bortfallet med annat. Även jag hade problem med att våga investera i Coronakraschen. Det där med rädslor i investeringsprocessen är svårt att hantera.

   Radera
  2. Absolut, det är inte lätt. Vad gäller olja vad det än värre då det inte bara var c19 som spökade utan även en "fundamental" övertygelse från stora delar av världen att olja plötsligt kunde slängas ut typ sådär.

   Radera
  3. Det var ju även priskrig mellan Ryssland och Saudi samtidigt där våren 2020. Men det har nog de flesta glömt, då när oljepriset för ett tag var "negativt". Producenterna fick betala för att bli av med överskottet. Vilket jag skrev om i inlägget "Bizzaro World - en historisk dag för WTI" den 20 April 2020. Vet inte hur man länkar så du får leta.... ;)

   Jag måste lära mig skapa en länk. :(

   Radera
  4. Det klarar du NLI, helt övertygad (alltså at lära dig skapa en länk!). Skämt o sido, jo visst det var definitivt det som mest pressade ner priserna, Pratade med frun el del om detta att gå hårt in men... Ja tyvärr gjorde jag inte det vilket är ju lite synd med facit i hand...

   Radera