lördag 1 maj 2021

INKÖP vecka 17 2021

En standardiserad investeringsvecka modell 1A. Ingenting utöver det vanliga, ligger och bevakar X-dagar i kombination med dippar åt nedsidan i individuella innehav. Köper det som förefaller intressant för min långsiktiga planering avseende differentiering mot sektorer, bolagsrisk och valutor. Apan kastar sina pilar helt enkelt.

Igår genomfördes en folkräkning varvid konstaterades att antalet individuella innehav i portföljen nu uppgår till 178st med en ungefärlig portföljandel varierande mellan 0,25 - 2,65%.

Inga Sälj genomfördes denna vecka. Däremot blev det inköp av ett helt nytt innehav. Den gamla materialkolossen Boliden välkomnas till min egenkomponerade pensionsfond Northernlights Globalfond. Avser fortsätta mina inköp i företaget framgent liksom i andra företag inom samma sektor.

Jag har i ett tidigare liv besökt dessa dagbrott vid ett flertal gånger och de kan inte med aldrig så god vilja beskrivas som en förskönande verksamhet avseende naturen. Men dock imponerande vad människan kan åstadkomma i sin jakt på metaller i framskridandets namn. 

Kuriosa i sammanhanget är att bakom ratten till de gigantiska truckarna sitter ofta en liten kvinna med ungefär halva min kroppshydda. Jag frågade en gång guiden som konstaterade att underhållskostnaderna minskat kraftigt med kvinnliga förare. Tydligen kör de som begåvats med mindre mängd testosteron i kroppen på ett mjukare och följsammare sätt.Inte nödvändigtvis en penisförstorare !!


Kvoten USD/SEK behagade i mitten av veckan byta vindriktning på ett kraftfullt sätt visavi några index, som till exempel OMX30, varvid  nytt ATH uppnåddes i min pensionsfond till morgonkaffet i skrivande stund lördag den 1 Maj 2021.Hej OMX30 !! Ska du neråt  ?? Då drar jag väl uppåt en snabbis.....


Nedan redovisas samtliga Inköp under vecka 17 2021.


Resurs Holding (RESURS) Portföljandel 0,79% Resurs Holding är verksamma inom finansbranschen. Bolaget är särskilt inriktade mot konsumentkreditmarknaden där de verkar genom dotterbolagen Resurs Bank och Solid försäkring. Inom koncernen erbjuds exempelvis ett brett utbud av finansiella tjänster, huvudsakligen inriktat mot lånefinansiering, betallösningar, samt nischade försäkringsprodukter. Verksamhet återfinns inom den nordiska marknaden, med huvudkontoret i Helsingborg.

Boliden (BOL)
 Portföljandel 0,26% Boliden är verksamma inom metallindustrin. Bolaget arbetar med prospektering, exploatering samt vidare distribution av ädelmetaller. Råvarorna består huvudsakligen av bly, zink, koppar och nickel. Övriga produkter som tillverkas inkluderar kopparsulfat, selen samt järnsand. Kunderna återfinns inom ett flertal sektorer, med störst inriktning mot bygg- och fordonsindustrin. Verksamheten drivs via flertalet dotterbolag runtom den europeiska marknaden.

Amgen (AMGN) Portföljandel 0,43% Amgen är ett globalt bioteknikbolag. Bolaget är idag specialiserade inom utveckling av läkemedel för patienter som lider av allvarliga sjukdomar. Produktportföljen består av olika varumärken, inkluderat Neulasta och Neupogen, läkemedel som är utvecklat för att förhindra infektioner vid kemoterapibehandling. Bolaget grundades 1980 och har sitt huvudkontor i Thousand Oaks, Kalifornien.

Tele2 B (TEL2 B) Portföljandel 2,11% Tele2 är verksamma inom telekombranschen. Bolaget är i huvudsak inriktade mot att erbjuda tjänster på den europeiska marknaden, vilket innefattar lösningar inom bredband, fast och mobil telefoni, datanät, kabel-TV och innehållstjänster. Produkterna och tillhörande tjänster riktas huvudsakligen mot SME bolag (Small-to-medium-sized enterprises) men även till privatpersoner. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Fastpartner D (FPAR D) Portföljandel 1,27% FastPartner är ett fastighetsbolag. Bolaget äger, förvaltar och utvecklar ett brett utbud av kommersiella fastigheter. Fastighetsportföljen är diversifierad och huvudsakligen inriktad mot större expansiva områden runtom Syd- och Mellansverige. Målet är att bedriva verksamhet som ger stabilt kassaflöde på sikt samt god värdetillväxt. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

NP3 Fastigheter Pref (NP3 PREF) Portföljandel 0,95% NP3 Fastigheter är ett fastighetsbolag. Investeringarna återfinns främst inom kommersiella fastigheter samt inom kategorierna handel, industri, logistik och kontor. Övriga fastighetsobjekt innefattar restauranger, förråd och motionscenter. Fastigheterna är belägna på ett flertal större orter runtom norra Sverige, vilket även är bolagets största marknad. NP3 Fastigheter etablerades 2010 och har idag sitt huvudkontor i Sundsvall.

Diös (DIOS) Portföljandel 0,59% Diös är ett fastighetsbolag. Verksamheten är huvudsakligen inriktad mot att förvärva, förvalta och aktiva driva fastigheter runtom i Sveriges landskap. Fastighetsbeståndet utgörs vanligtvis av kommersiella lokaler och bostadsfastigheter, med störst koncentration inom norra Sverige. Bolaget bildades under 2005 och har idag sitt huvudkontor i Östersund.


73 de Northernlightsinvestment


6 kommentarer:

 1. Lite lättande att läsz att du har 178(!) Innehav i potföljen. Då känns inte mina knappa 50 så mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slappna av, luta dig tillbaka och njut av gubbportföljen Zero. Låt du farbror NLI ta hand om alla galna excesser !!

   Radera
 2. Du närmar dig 200 innehav NLI så bara att jobba på framåt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spontant tror jag inte det kommer att bli så många. Men å andra sidan finns det nog 20 tänkbara kandidater ytterligare. Så man ska väl aldrig säga aldrig.

   Radera
 3. Boliden har varit snälla mot min portfölj, hoppas att de är det även mot din.
  Jag måste erkänna att jag blir lite knäsvag, när jag ser maskiner av den kalibern. Vilken dröm att få provköra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska mkt undervikt mot just Materialsektorn...så ska försöka fylla på med lite olika där när tillfälle ges.

   Ja en sådan provkörning vore häftigt. Det är verkligen gigantiska grejer.

   Grävmaskinerna som står där nere i dagbrottet är enorma de oxå (ännu större). Har faktiskt förarbevis på både grävmaskin och hjullastare (hittade i ett cornflakespaket för några år sedan) men något så stort har jag tyvärr aldrig provkört.

   Radera