söndag 23 maj 2021

Avgiftsbelagd FIRE

När jag för sisådär 7 år sedan först började nosa på detta med enskilda aktieinnehav, för att ytterligare en tid därefter bli varse möjligheten att via åderlåtning (kontantutdelningar) från en diversifierad aktieportfölj kunna leva i en relativt problemfri självförsörjande existens, var det mesta i informationshänseende fritt och enkelt tillgängligt.

Jag influerades en hel del av Jason Fieber - aka Mr Free at 33 och hela det omfattande (och ofta mycket intressanta) informationsflöde inom aktieanalys och portföljuppbyggnad som free of charge fanns att tillgå på Seeking Alpha. Väljer här att namedroppa DivGro och Brad Thomas och Mike Nadel och Wolf Report och Dividend Sensei. För att bara nämna några i mängden. 

Jag har och kommer alltid att läsa enormt mycket inom alla mina varierande intresseområden. Utöver då naturligtvis vanlig skönlitteratur. Det var sammanfattningsvis ganska enkelt för en extremt intresserad nybörjare år 2015 att förkovra sig och förhoppningsvis utvecklas.

För ungefär ett år sedan dök plötsligt ett meddelande upp på Seeking Alpha att jag nu bara hade 20 artiklar kvar att läsa. Vilket jag vanligtvis förbrukar på en kväll i sängen innan lampan släcks. För att få fortsätta läsa artiklar var jag fortsättningsvis tvingad att betala för premium medlemskap. Ett antal (minns inte exakt antal nu) USD i månaden. 

Glöm det. Inte min stil. Jag är inte med i några avgiftsbelagda klubbar. Aldrig någonsin. Hädanefter håller jag till godo med den begränsade information som finns fritt tillgänglig inom vissa nyckeltal. Ska jag vara helt ärlig (vilket jag alldeles för ofta är) så var avgiftningen från Seeking Alpha troligtvis positivt för mig. Det började i mitt fall gränsa till besatthet.

Därefter har DivGro börjat gömma sina mest intressanta alster innanför Seeking Alphas premiummurar istället för att publicera på sin blogg. Men har dock i dagarna startat ett nytt samarbete (vilket han troligtvis får bättre betalt för) med en annan site och visst material finns nu tillgängligt igen. 

Jason Fieber har på liknande maner gömt sin portfölj bakom en betalstation i form av Patreon för 8USD per month.

Var och varannan ekonomibloggare av idag, som lever sparsamt under samtidig språngmarsch i  Ekorrhjulet och först tar en liten sväng förbi Väggen, fyller sin blogg med reklam för att därefter flytta ut på landet med höns och getter ska även skriva en bok och berätta om den "unika" resan. Ungefär som alla levnadströtta för 25 år sedan skulle bli deckarförfattare. Med kraftigt varierande resultat även bland de som publicerades. Herregud, Camilla Läckberg och Åsa Nilsonne.

Jag tycker lite synd om nybörjarna av idag. Informationen inom FIRE görs till någonting exklusivt, hemlighetsfullt och svårt. Som man dessutom måste betala för. Betala för att få veta att man ska köpa johnson&johnson, Pepsi, Abbvie och Realty Income. Och låta tiden gå sin gilla gång.

Avslutningsvis vill jag hylla alla ekonomibloggare, framförallt de av myrorna i stacken upphöjda till gudastatus, som avgiftsfritt fortsätter att publicera sina portföljer. Reklam kan jag acceptera, men där går oxå gränsen !!

 
 
    

Road to FIRE ? Please insert coins !!73 de Northernlightsinvestment
6 kommentarer:

 1. På SA verkar alla skribenter numera ha en egen klubb. Kan störa mig på artiklar som lockar till läsning och så möts man av betalvägg inne i artikeln. Kan tipsa om europeanDGI och även Ian Laplouch, den förstnämnde är öppen och ännu ej kommersiell. Den sistnämnde har egen klubb men publicerar mycket material på tuben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där stör jag mig oxå på. Rena rama lurendrejeriet. Ska kolla EuDGI, har för mig att jag varit in där någon gång.

   Radera
 2. SA har gått överstyr tycker jag. Följer man AT&T så får man kanske 5-10 mail per dag med länk till ny analys. Jag brukar kolla rubriken och är den illavarslande så söker jag mig till bolagets IR-sida istället, alternativt google.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig som gillar att läsa mycket om olika infallsvinklar kring ett och samma bolag eller strategi var SA bra. Sedan behöver man inte agera på allt man läser naturligtvis. Som myntaren skriver...snart har varenda skribent på SA en egen betalspärr för att delfinansiera sin FIRE.

   Jag kommenterade DivGro en gång angående detta och han svarade något i stil med "att det tar så mycket tid att researcha och skriva inlägg att de måste kosta något".

   Det är väl en fråga om när en hobby som man gör för sitt nöjes skull övergår till ett arbete som man vill ha betalt för.

   Du med dina 17 mille kan väl anses ha "lyckats" i branschen. Börja ta betalt för din visdom för sjuttsingen....;)

   Radera
  2. Jag har bara haft tur. De första 20 åren läste jag nog inte en enda "rekommendation" från någon förstå-sig-påare och tack vare det så missade jag det värsta av IT-bubblan. Men här skall du få ett guldkorn.
   - Börja tidigt med investeringar och se till att bli gammal.

   Radera
  3. O store guru. Jag krälar i stoftet inför Er visdom !!

   Radera