torsdag 27 maj 2021

Vegetariskt vecka 21 2021

Rullar på med min laktovegetariska satsning så gott det går nu när BBQ säsongen tornar upp sig vid horisonten likt en grandios Chorizo på natthimlen.

Denna veckas kioskvältare blev åter igen vegetarisk lasagne. Jag frågade helt enkelt lilla gumman om hon ville ha vegetarisk eller vanlig lasagne. Hon* fick bestämma så går det rimligtvis inte att kinka med maten sen. Men det där är inte helt sanningsenligt, lilla gumman har faktiskt aptit som en utsvulten Skogshuggare strax före en korvätartävling.

Det är lite olika arbetsmoment med denna anrättning men trots allt väl värt mödan. Jag delade upp arbetsmomenten eftersom jag insåg att några timmars lövräfsning i lantlig miljö skulle göra mig trött** på söndag kväll då lasagnen färdigställdes.

Veckans omdöme vid middagsbordet blev att "det smakar ju precis som vanlig lasagne". Vilket det gör, måhända eftersom jag denna gång gjorde den ganska exakt som en klassisk småmullig mustaschprydd italiensk bullmorsa skulle ha gjort. Exklusive nötkött och finhackad pancetta då.

Om vegetarisk lasagne smakar som vanlig lasagne. Har man lyckats då !??

Ingredienserna är naturligtvis inhandlade på realisation. Den vegetariska färsen (Anamma) kostade 59SEK/Kg, lasagneplattorna var av billigaste fabrikatet durumvete made in Italy med sina 11.90SEK/pkt och mozarellan i den blandade salladen kostade 5SEK. Allt införskaffat på mitt lokala Willys. Man ska alltid stötta Axfood mot nya höjder.

Vegetarisk lasagne med blandsallad (10-12 portioner)

 1. Ät din frukost i lugn och ro en vanlig söndagsmorgon. Överväg möjligheten att räfsa löv enär havsvinden inte är alltför kraftig för att omöjliggöra ett sådant projekt.
 2. Smält 75g smör i en teflonkastrull, blanda i 1dl vetemjöl under omrörning till slät konsistens. Framför dig har du nu en så kallad bottenredning. Förvärm 8dl mjölk i micron några minuter så att den blir riktigt varm. Tillsätt mjölken till bottenredningen under samtidig vispning (visp avsedd för teflonkastrull). Det kommer att ta ihop direkt eftersom mjölken är förvärmd. Låt småputtra typ 2 minuter under försiktig omrörning, späd med resterande 2dl kall mjölk till lagom konsistens. Låt 2dl riven hårdost smälta ner i bechamelsåsen, smaka av med salt och peppar.
 3. Gå ut och räfsa löv några timmar, tänd en brasa och bränn löven tillsammans med fjolårsris. Se ut över havet medans du vaktar elden och kontemplera över ditt liv.
 4. Vila i soffan samtidigt som du ser avsnitt 6 av "Mare of Easttown" med Kate Winslett i huvudrollen som poliskvinna med lite rörig livssituation.
 5. Bryn 900g vegetarisk färs enligt anvisningarna på paketet tillsammans med 2 hackade medelstora lökar och 12 hackade medelstora champinjoner. Smaka av med salt, peppar, chili, vitlökspulver, basilika och oregano. Tillsätt 350g ICA finhackade tomater med basilika, 400g random passerade tomater, några rediga kläm tomatketchup samt dito tomatpuré. Späd med lite vatten. Låt puttra under lock i princip hur länge som helst. Men åtminstone 20 minuter.
 6. Slå på ugnen på 225 graders över-/undervärme.
 7. Varva ostsås, lasagneplattor och färssås (i den ordningen) i smord lagom stor form. För mig blev det totalt 4 varv. Avsluta överst med ostsås.
 8. Hoppla in i ugnen i typ 30 minuter, håll lite koll så det inte tar alltför mycket färg.
 9. Be vänligt men bestämt särbo/sambo masa sig iväg till köksbänken och hacka ihop en blandad sallad med tillhörande dressing.
 10. Portionspris ca 10 SEK/portion vid 10st rejäla portioner.     Vegetarisk lasagne är numera en tvättäkta klassiker hemma hos NLI,
som dessutom "smakar precis som vanlig lasagne" !!73 de Northernlightsinvestment


*OT: Jag ber om ursäkt för mitt frekventa användande av hon och han. Men jag är född på 60-talet och då kallade man pojkar för pojkar och flickor för flickor och vi levde lyckligt ovetande om hur fel och kränkande det kan vara. 

**OT: Här slås jag plötsligt av insikten om att i samband med att jag fyllde 40 för några år sedan (15 för att vara exakt) så tycker jag att både fysik och intellekt har försämrats kraftigt. Den samlade läkarexpertisen hävdar att det ofta är just på det sättet att speciellt för kvinnor är differensen i prestation markant lägre när 40-års dagen infaller. De allra enklaste göromål ter sig då nästan omöjliga att utföra. Till exempel att resa sig ur soffan.2 kommentarer:

 1. Den går även att göra med lax, där man gör en laxsås gärna med spenat och citron istället, för lax och tomat gifter sig inte perfekt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, det går hur bra som helst. Har jag gjort många gånger. Kycklingfilé som man strimlar tunt och försteker med curry blir även det en god variant av lasagne.

   Radera