fredag 14 maj 2021

Mina 20 minsta innehav

Min personliga pensionsfond som administreras under arbetsnamnet Northernlights Globalfond är uppbyggd av individuella kontantutdelande innehav, börshandlade fonder (inklusive sk ETFer) och vanliga fonder med både indexnära och mer aktiv förvaltning inom de flesta sektorer.

I dagsläget är antalet ingående individuella innehav 178st. Detta varierar en del med tiden men har under lång tid nu fluktuerat kring medelvärdet 180st.

I begynnelsen när min pensionsfond skapades så var målsättningen att erhålla en relativ likaviktning avseende portföljandel för de ingående innehaven. Jag använde mig då av årlig ombalansering med en del transaktioner för att uppnå jämnvikt. Men oftast stödköpte jag helt enkelt i innehav som tappat mark istället för att först sälja och därefter omallokera erhållna likvider.

Med tiden har jag övergivit tanken med likaviktning och försöker nu istället efterlikna en ETF med en direktavkastning i intervallet 4-5%. Målet med alla inköp under år 2021 är att de ska genomföras till en genomsnittlig direktavkastning nära 4,5%.

En professionell ETF enligt ovan kan vara utformad på lite olika sätt. Ibland följer den strikt ett välkänt index, ibland följer den ett helt eget index där förvaltarna tex valt ut tillgångar med hög direktavkastning i kombination med tex en bedömd hög kvalitet eller låg volatilitet. Den procentuella viktningen kan därvid variera ganska kraftigt mellan tex 0,1-10% beroende på antalet innehav samt hur respektive innehav i övrigt klassificeras tex avseende börsvärde.

Det är denna typ av diversifierade ETF som jag alltså försöker efterlikna. Med varierande resultat naturligtvis, men tillfredställande nog enligt min livssituation. Min målsättning är alltså inte numera att bli så rik som möjligt utan snarare att skapa förutsättningar för att inom kort inte längre behöva bry mig om köp och sälj. 

Bara luta mig tillbaka och leva resten av min levnads dagar på mitt eget sätt med en ström av kontanter in på kontot som täcker hela min vardagliga ekonomi. 

Utan att överhuvudtaget ta med i kalkylen intjänad pension via det allmänna eller via tjänstepension. Dessa delar får bli ren bonus när den tiden är kommen. Så kanske man äntligen kan byta ut knäckebrödet mot rågbullar !!

I mitt förra inlägg (tisdag 11/5) redovisade jag mina 20 största innehav med portföljandel 1,1-2,6%.

Nedan redovisas den allra nedersta svansen av mina 178 innehav, med viktning mellan 0,15% (Cyrus One Inc) till 0,26% (Corem Property Preferens). Alltså de 20 minsta innehaven per den 2021-05-13 med deras respektive momentana direktavkastning.

Då återstår bara de 138st mellanstora innehaven ordnade efter portföljandel. Det blir i nästa inlägg imorgon. Nä nu skojade jag bara lite med Er 👀 Vi hoppar över den exercisen. På lördagar publicerar jag alltid veckans genomförda transaktioner.

Samtliga innehav återfinns i bokstavsordning i vänster spalt här på sidan.


73 de Northernlightsinvestment


2 kommentarer:

 1. Låter inte helt lätt att få till alla köp med da på ca 4.5% med dagens kurser, eller?!

  En strid inström av pengar vill vi ha utan arbete eller funderingar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Strävar efter ett genomsnitt av 4,5% (ungefär).

   Så köp i två innehav med (3,2 + 5,8)/2 = 4,5. Så till exempel AVB + CU i tabellen ovan så hamnar man på 4,13. Krydda med några AT&T så hamnar du nära. I de där 138 mellanstora innehaven finns ytterligare några att välja bland. Det är bara en ungefärlig målsättning, jag räknar inte exakt på decimalen alla gånger.

   Men definitivt börjar det vara utsträckta kurser nu.

   Radera