tisdag 11 maj 2021

Mina 20 största innehav

För ett halvår sedan genomförde jag en kartläggning av mina 20 största innehav i pensionsfonden Northernlights Globalfond. Då dominerades den topplistan av aktier som handlas framförallt i USD, EURO och CAD.

Sedan dess har jag genomfört en riktad inköpsinsats mot svenska innehav främst för att minska sårbarheten gentemot kurssvängningar i utländska valutor. USD dominerar fortfarande min totala valutaexponering sett över samtliga individuella innehav i pensionsfonden (178 st), men SEK har nu erhållit min eftersträvade större andel.

Nedan visas de 20 största innehaven per 2021-05-10 samt deras individuella direktavkastning (%) vid kurstillfället.

Portföljandelen varierar för dessa 20 innehav mellan 1,1% (Realty Income) och 2,6% (Fortum). 
Samtliga 178 innehav, i förhoppningsvis någorlunda bokstavsordning, visas i vänster spalt här på sidan.


73 de Northernlightsinvestment

8 kommentarer:

 1. Intressant. Har 11 av dina 20 största. Ser att att Avanza Superlån är på 13 av de 20 och alla mina 11 är av de 13 (saknar Kesko o Telenor). Detta beror på att jag belånar och vill ha bra belåningsvillkor. Jag har i och för sig Nordnet men de följer varandra nära.

  Att ha väldigt många företag som du, gör att man inte behöver följa dem så noga, det är ingen katastrof om ett bolag störtdyker eller t o m kursar. Passar min önskan om hög passivitetsgrad och tror jag är på väg ditåt ett företag i taget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men exakt. Får ofta frågan hur jag klarar av att detaljerat följa alla dessa 178 innehav. Det är inga problem alls, du gav precis svaret.

   Antingen klarar man av att leva med den inställningen/mentaliteten. Eller så får man göra på något annat sätt.

   Radera
 2. 14 dina 20 äger även jag. Hellre fler bolag än en raket som kan bli en meteroit vilken dag som!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är mera lagd åt Sköldpadda än Hare i min personlighet. Väntar man bara tillräckligt länge så vore väl ändå tusan om man inte skulle komma till Mål... ;)

   Radera
 3. Ja, jag är mera lagd åt Sköldpadda än Hare i min personlighet. Väntar man bara tillräckligt länge så vore väl ändå tusan om man inte skulle komma till Mål... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pfft...du är bara en sävlig gammal Gubbe. Hoppa på Raketerna nu tillsammans med Oss ungdommar !!

   Radera
 4. Vissa kallar det valutarisk andra valuta diversifiering ;)

  SvaraRadera