söndag 2 maj 2021

Numeriska värden April 2021

En kortfattad sammanställning av några för mig viktiga numeriska värden från den nu avklarade månaden April 2021.


Sparkvot 79%
Ett utfall inom normalintervallet. Diagrammet nedan visar det månatliga utfallet sedan Januari 2020. Man ser tydligt de månader då studielånet betalas (Feb/Maj/Aug/Nov) samt månaden därefter elförbrukningen.

En ljuspunkt är här att vid FIRE så sjunker utbetalningsnivån för studielånet kraftigt då den baseras på deklarerad bruttoinkomst två år bakåt i tiden. En bruttoinkomst från lönearbete som då i princip försvinner helt. 

Eftersom jag är en ålderstigen man så är mina studielån av den typ som avskrivs i sin helhet när man fyller 65 år. Om jag lever då så blir det nog en dag som tarvar några extra Mariekex för att fira tilldragelsen.

  

Månatlig Sparkvot av disponibel inkomst från och med Januari 2020.

Likviditet 32,6%
Det rullar på neråt. Kassan minskar successivt enligt plan och jag fortsätter med mina kontinuerliga omfattande investeringar under åtminstone det närmaste året. Sedan är de investerbara medlen slut 🙉


 

Kassautveckling för pensionsfonden Northernlights Globalfond.


Utdelningsökning +247% från 77st innehav
Men shit pommesfrites vilket enormt oerhört fantastiskt bra utfall. Sugar on top. Det är framförallt de svenska innehaven som bidrar med en mycket positiv effekt. Jag har genomfört omfattande inköp i inhemskt sedan marknaden trillade nedför Coronastupet. 

Under 2020 inkom i princip ingenting nämnvärt från svenska innehav eftersom jag inte direktägde inhemska aktier. 

Men även om det inte gav mig några utdelningsintäkter under 2020 så fortsatte jag med min strategi vilket innefattade en övertygelse om att utdelningarna kommer återuppstå från de döda. Lazaruseffekten. Nu belönas jag rikligen för detta beslut. 


Utdelningsökning YTD +158,4%
Ett oerhört bra utfall. Ligger YTD långt före målet som är +50% för helåret 2021 jämfört med utdelningarna helåret 2020. Det är nog inte särdeles många veckor kvar innan (erhållna + fastställda + förväntade) utdelningar är på nivå +50%. Troligtvis redan nu i Maj månad.

Jag håller fast vid min målsättning. Mål är till för att avklaras och om man då sätter låga mål så är det stor sannolikhet för att man klarar sina mål. För det har jag minsann kommit till insikt om på alla otaliga Ledarskapsutbildningar på varierande nivå som jag sovit mig igenom under årens lopp 😜 


Hälsa och Livsstil
Denna punkt återkommer jag till vid senare tillfälle. Det är alldeles för fint väder där utanför min ytterdörr, måste ut och sätta mig i solskenet. Det är troligtvis bra för min Hälsa.

Men mitt gym har öppnat igen !!!! 💪


Direktavkastning Northernlights Globalfond 3,96%
Något lågt för min personliga smak. Målet är att under 2021 genomföra inköp i pensionsfonden Northernlights Globalfond till en genomsnittlig direktavkastning om 4,5%.


FIRE Year One nivå 2,3 år (1,3 år investerat)
Min plan för FIRE är att leva det första frihetsåret av medel erhållna via utdelningar föregående år. Dvs, om jag väljer att hoppa av från Cirkusen och genomföra FIRE under till exempel nästa år 2022 så lever jag det året av utdelningarna från 2021. 2023 lever jag av utdelningarna erhållna under 2022 och så vidare och så vidare....

Eftersom jag ligger nära min FIRE exit (kan inträffa i princip när som helst under de kommande 14 månaderna) så har jag redan avsatt medel för det första året utan intäkter från lönearbete. Jag vill ju inte behöva vänta ett helt år om situationen inom min periodvis mycket kaotiska arbetslivssituation ytterligare förvärras. Då klipper jag navelsträngen direkt istället.

I dagsläget har jag därför 1 år av FIRE undanstoppat på ett räntebärande konto och därtill 1,3 år investerat i 5st fonder. Dessa fonder, tillsammans med samtliga övriga innehav, kan beskådas i spalten längst till vänster på denna sida. 


73 de Northernlightsinvestment


4 kommentarer:

 1. Förberedelser är A och O i FIRE-branchen och du verkar helt klart förberedd. Jag gillar idén att dansa nära utgången så att det bara är att lämna lokalen när man tröttnat på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en förberedelsefas som har vuxit fram. Just det där med att ha pengar förberedda för det kommande året tror jag är en stor fördel. Samt att därefter under året samla in för nästa år.

   Man får lite längre tidshorisont att agera och korrigera på jämfört om man lever momentant av det som materialiserar sig in på kontot...

   Radera
 2. Måste vara fantastiskt att vara så nära. Själv ser jag inte målet ännu och har fyrtionågot månader kvar.

  Imponerande sparkvot månad efter månad! Har samma studielån som du men la om till månadsbetalning autogiro för många år sedan.

  Att leva på utdelningarna med 1 års fördröjning ger absolut mer tid att agera. Tyvärr kan det leda till att jag tvingas jobba ett år extra. Svår avvägning där och jag lutar åt direktkonsumtion nu. Men tjänste- och privatpension som jag räknar in i min FIRE påverkas inte så jag bör klara även nästa Corona-kris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är faktiskt lite kluven. Ibland funderar jag över vad mina dagar ska fyllas med istället för att gå till jobbet. Men det är mycket möjligt att det inte blir något problem då jag är en lättroad människa med låga krav på tillvaron. Ingen adrenalinjunkie.

   Funderade aldrig över sparkvot tidigare. För sisådär 2 år sedan när jag fick kännedom om att det fanns någonting som heter sparkvot räknade jag på det och landade kring 70% med nuvarande intäkter/utgifter. Där har det legat de senaste 6 åren nu.

   Låga utgifter är nyckeln till allt.

   I min FIRE kalkyl ingår vare sig allmän pension, premiepension eller tjänstepension. Jag baserar allt på mina privata investeringar, det övriga får bli ren bonus.

   Radera