söndag 9 maj 2021

Halvnyttig mat vecka 19 2021

Helgen var härligt solig och skön uppe längst norrlandskusten. Det verkar nästan som att Vädret reagerade på min hånfulla kritik i förra inlägget och bestämde sig för att skärpa till sig. 

Det var till och med en såpass solig lördagkväll att det grillade köttet/grönsakerna kunde avnjutas utomhus i kvällssolen för första gången i år. Har investerat i en grillpanna med utstansade hål vari man över glöden kan woka svamp, lök och andra delikata grönsaker samtidigt som flapsteak tillagas på andra sidan. Grillen är stor med sina 67 cm diameter.

Därefter blev det sedvanlig avslappnande bad i den vedeldade bastun. Framförallt Dire Straits stod för musikalisk förströelse i bastun denna kväll. Kryddat med någon väl vald operaaria, tex klassikerna "O mio bambino Caro", "Nessun Dorma" eller instrumentala "Intermezzo" ur Cavaleria Rusticana.

Men ännu ligger isen huvudsakligen fast och orubbad nere i havsviken. Men djävulskt förrädisk, ut där vågar ingen vettig människa sig längre. Nyligt var det en tragisk drunkningsolycka i mina trakter, räddningsoperationen flög rätt över mig med smattrande rotorblad. 

Svanarna och kanadagässen kacklar och bröstar upp sig i det öppna vattnet närmast land för att väcka intresse hos de oansenliga honorna som försöker spela svårflirtade. 

Det är åtminstone vad jag tror, det brukar inom den manliga delen av människosläktet ofta vara en huvudsaklig anledning till kacklande och uppbröstande. Man har väl varit ung en gång för längesedan. Men ornitologiska vetenskaper har aldrig varit min starka sida.

Nu följer tack och lov en kort arbetsvecka med troligtvis även ledig fredag. Veckans första hemlagade husmanskost står nu redo och blir:


Broccoli-/squashgratäng med kassler (8 port) 

 1. Värm en stekpanna på maxläge så den blir riktigt varm. Skiva en stor squash, dela skivorna på mitten. Har du gjort rätt har du nu framför dig en hög med halvcirklar. Bryn halvcirklarna i smör/olja så att de får lite färg.
 2. Skär av buketterna på 2st 250g buntar färsk broccoli. Strimla upp stjälkarna och bryn i pannan tillsammans med squashen.
 3. Värm en kastrull med redigt saltat vatten till kokning och bryt ner broccolibuketterna däri. Låt koka i 1 minut och dra av kastrullen från plattan.
 4. Hacka 2 gula lökar och tillsätt i squashpannan. Bryn vidare.
 5. Skär i stavar 300g rökt kassler och tillsätt i squashpannan. Bryn vidare under sporadisk omrörning. Smaka av med salt, peppar, chili och lite basilika.
 6. Häll upp i smord ugnsform allt smaskigt innehåll från squashpannan. Bred ut det.
 7.  Placera de förvällda broccolibuketterna ovanpå squash etc.
 8. Smällt 50-100g smör i en teflonkastrull (mängd beroende på preferens i detta avseende). Tillsätt 1 dl mjöl och rör ihop klimpfritt. Du har nu skapat dig en bottenredning.
 9. Värm ca 8dl standardmjölk i mikron. Tillsätt till bottenredningen under ständig omrörning och koka försiktigt under omrörning (visp avsedd för teflonkastrull) tills det tar ihop. Späd ev med återstående 2 dl mjölk till önskad konsistens. För mig gick hela litern åt vilket även är ett riktmärke till mjölmängden 1 dl. Du har nu tillverkat en bechamelsås. Smaka av med salt och svartpeppar.
 10. Riv ca 250 g hårdost av favoritvariant och låt smälta ihop i bechamelsåsen till en dito ostsås.
 11. Häll över den blivande gratängen och skjuts in i ugnen i mitten, 225 grader ca 15 minuter. Kolla till den ibland så det inte blir för mörkt på ovansidan Blir det tvärtom för blekfisigt ljust så kör grill några minuter mot slutet.
 12. Jag åt med kokt potatis, grönsaker och en snutt kall yoghurtsås.
 13. Portionspris ca 10 SEK, men då var broccoli och squash på realisation för 7.90 SEK/st. Dito kassler och ost die beide för 49 SEK/kg.Broccoli-/squashgratäng med kassler. Halvnyttigt och helgott !!


När jag sedan satt där i en stol på altanen och såg ut över Havet efter badet kom jag att tänka på en av mina favoritdikter. Minns inte längre vem som skrivit den, och med tiden har den säkert omformats i mitt inre. Men så här brukar jag tänka mig att den går:


"En gång kommer även du att vara,
en av dom som levde för länge sedan.
Jorden skall minnas dig.
Som Träden minns Vinden.
Som Marken minns Löven.
Din frid skall vara Oändlig"


73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer:

 1. Fin dikt om livets förgänglighet!

  Apropå dina fågelskådarteorier, tänkte jag bara berätta att jag i helgen hade nöjet att betrakta en fasantupp och en matchande höna utföra en slags uppvaktningsceremoni. Precis utanför köksfönstret, sprang han runt henne och burrade upp sig. Hon gav sken av att hon sket mest i vilket, men när han hämtade andan började hon närma sig honom. Givetvis låtsades hon som att hon var väldigt intresserad av de frön som låg precis framför honom.

  Det är sällan man får möjlighet att filma något liknande, men jag råkade faktiskt ha telefonen precis bredvid mig så jag filmade i ungefär 14 minuter...sedan hängde den sig och filmen stod inte att finna. Besvikelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min direkta tanke var att tuppen hängde sig på grund av hönans ointresse. Sedan fick jag ihop scenariot. Skicka in till "Landet Runt" så blir du viral.

   Radera