tisdag 25 maj 2021

En Nyckel till Gåtans lösning

Torsdag förra veckan spöregnade det nästan hela dagen. Så när det var dags för lunch fick jag skjuts hem av några trevliga kollegor i cirkusbranschen som var på väg till ett av sina favoritlunchställen ute på byn. Det serverades tydligen helstekt fläskytterfilé med kulpotatis och skysås. För egen del blev det en krämig kycklingwok på lårfilé med farfalle hemma vid köksbordet. 

Det var en ren slump att det blev just denna maträtt för min del. Några dagar tidigare när jag gjorde en snabb överflygning på min lokala Willysbutik (Axfood) siktades nämligen kycklinglårfilé med kort datum nedsatt till halva priset och därtill likaledes nedsatt till halva priset cremefraiche tomat/basilika. 

Tillsammans med champinjoner, purjo och soltorkade tomater (från Matsmart = billigt) kan man kreera en mycket välsmakande anrättning. Det är så jag jobbar, jag är en halva priset kind of guy. Därtill med några år inom kockyrket i slutet på 80-talet.

Under bilturen samspråkade vi om hur dyrt det blivit att äta ute på lunchrestaurang nuförtiden. Tydligen är prissättningen nu uppe i runt 100SEK för en lunch. Båda mina kollegor uppskattade lunchkostnaden till 2000SEK per månad. Per person. 

Min krämiga kycklingwok med farfalle landade på 10SEK per portion, vilket vanligtvis är standardkostnaden för alla mina luncher utom på helgerna ibland när vi lyxar till det lite med grillad entrecote och vitlöksdoftande potatisgratäng. Alltså 200SEK för en hel månad av vardagsluncher.

Nästa samtalsämne var (ryktet har spridits) hur ända in i hela glödheta helvete jag kan klara av att planera för pension redan nästa år in my mid 50ies. Nu är ju dessa kollegor båda i 30-års åldern. Så de har naturligtvis ganska många år kvar i cirkusbranschen ännu. Men jag påpekade stillsamt min lunchkostnad på 10SEK per portion. 

Därtill hör att ingen av dom lider av dyskalkyli då de dagligen sitter och räknar på cirkusrelaterade åtaganden. Återstår bara att se om de knäcker just den delen av gåtans lösning. Det man gör ofta i sin vardag (äter lunch till exempel) kan man göra störst förtjänst på. Nä vad tror du Berra...ska vi glida ner på Willys å spana in utbudet !??73 de Northernlightsinvestment
14 kommentarer:

 1. Har gjort en likadan resa själv, önskar bara att jag kom till insikten långt tidigare. När jag kollar tillbaka så just då bidrog utelunch med en bensträckare mitt på arbetsdagen och ett vidgat perspektiv på mat (ungkarl).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre sent än aldrig. Jag har det i blodet via en knaper barndom helt enkelt.

   Radera
  2. Det var annorlunda när vi växte upp för 99% av alla. Vi hade alltid kylväska med oss på familjeutflykter. På semestern var det egen matlagning som gällde, först tält och sedan husvagn.

   Restaurang eller café väldigt sällsynt. Glass ganska ofta dock.

   Radera
 2. Maten är det område där jag syndar. Troligen det enda. Det blir inte mycket uteluncher men inte heller hemlagade lådor. I stället blir det mikromat av olika slag.

  Men även jag cruisar alltid över kortdatum-hyllan.

  PS På slutet av 90-talet som konsult på Östermalm minns jag att min favorit en Bentolåda kostade 85 kr vilket var oerhörda pengar då. Vanlig lunch lite billigare, kanske 70 kr. Sedan gick mina kollegor och tog en latte i pappmugg för stora pengar, 30 kr? men där sa jag alltid stopp och tog kaffe på restauranten eller kontoret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räkna lite på vad dina bortslösade pengar på 90-talet skulle värderas till i dag med ränta på ränta. Eller gör inte det förresten, bensodiazepiner är inte nyttigt i längden ;)

   Radera
  2. Mitt värsta exempel är att jag köpte en Macintosh för +30.000 kr 1989 (alla mina pengar) när jag skulle köpt Appleaktier i stället och stoppat i byrålådan och glömt bort.

   Radera
 3. Har ni ingen micro i cirkustältet? Åka hem känns lite tidsödande även i en liten by.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cirkusdirektörer har lång lunch. 4 minuter hem med cykel, micro och äta maten. Ryggläge sängen på spikmattan i 33 minuter å shoppa utdelningsaktier. Borsta tänderna, 4 minuter med cykel tillbaka till Manegen.

   Betydligt mer givande än att hänga med Kejsarpingvinerna för jämnan.

   Radera
 4. Om tio år kanske de åker samma runda på lunchen och drar sig till minnes erat samtal.
  - Kommer du ihåg den där cirkusdirektören...Tusse har jag för mig att han hette, som alltid åkte hem och åt lunch?
  - Ja, lustig typ! Han hävdade att han hittade en nyckel i sin matlåda. Jag fattade aldrig vad det var för en nyckel, men han cyklade ju en del så det kanske var cykelnyckeln?
  - Vad säger du, ska vi ta Thaien idag eller blir det tjötigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stygg stygg stygg...du är en så oerhört stygg människa !! Grym på ett utstuderat sätt som bara kvinnor kan vara.

   (Särbon skrattar i soffan nu)

   Radera
 5. Ajajaj så du fyndade Kronfågel, förstår att det var billigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det var inte Kronfågel. Det var Garants grejer. Föredrar du Kronfågel framför alla andra pippifåglar ?

   Radera
  2. Nej tänkte mest att de fått så mycket skit (med all rätt) i media på senaste tiden.

   Radera