söndag 14 februari 2021

Vegetariskt vecka 6 2021

Två vegetariska rätter har hittills tillagats under veckan. En genuint norrländsk klassiker och en importerad via Mellanöstern (?). Något osäker på importhistoriken, kan även vara Nordafrika.


Palt med lingonsylt och smör (12 portioner)

  1. Skala och mal i kvarn 2kg potatis. Blanda med salt, någon dl mjölk, 2 ägg, och vetemjöl till lagom konsistens. Konsistensen ska vara fortfarande klibbig men i princip "stilla", dvs den ska inte sjunka ihop i bunken. Paltsmet gör man på frihand, inget exakt familjerecept finnes. Bara grunddragen som nedärves genom generationerna. Den som så önskar kan byta ut 1/3 av vetemjölet mot korn dito.
  2. Koka upp vatten i din 10 liters kastrull som troligtvis befinner sig längst in i skafferiet på bottenplan. Rikligt med salt.
  3. Doppa en stor slev i vattnet och forma mot kanten av bunken paltar som nedlägges i det kokande vattnet. Storleksordningen 30 paltar.
  4. Låt sjuda i 20 minuter. Rör om mjukt och följsamt, likt smekningen av insida lår hos din älskade, från botten av kastrullen någon gång under tillagningen. Med kärlek alltså, du befinner dig på helgat norrländskt territorium.
  5. Servera med lingonsylt och stor smörklick. Lägg smörklicken under paltarna så att det smälter. Kall mjölk till detta.
  6. Rätten kan enkelt göras ickevegetarisk, och därmed ännu mera traditionell, genom att man knapersteker 800g rimmat sidfläsk. Valet är fritt.
  7. Portionspris ca 6 SEK utan fläsk. Typ 12 SEK med fläsk.

Hörde jag någon säga proteinbrist i den vegetariska varianten !?? 

Tyvärr är jag oförmögen att i smeten blanda in purerade kikärtor eller mosad tofu. Därvid skulle jag behöva avsäga mig mitt norrländska medborgarskap och flytta till Skåne. I paltens heliga stad Piteå skulle även mitt namn och min bild anslås allmänt i samhället. Wanted DEAD and NOT ALIVE.

Framförallt vill jag inte flytta till Skåne.


Kebabish med vitlökssås et al (valfritt antal portioner)

  1. Börja med vitlökssåsen. Turkisk yoghurt, välj här med fördel den från Arla. Det tar emot något oerhört att göra denna rek men tyvärr är den från Arla outstanding i krämighet. Pressa i några klyftor vitlök, örtsalt och frusen persilja. Låt stå i kylen 20 minuter.
  2. Stek Anamma sojafärs, strimlad lök och hackade champinjoner i het panna enligt anvisningarna. Krydda med peppar, chili, ingefära. Var inte rädd för att ta i lite.
  3.  Strimla upp varierande grönsaker, tex gurka, isbergssallad, tomater, rödlök, jalapenos.
  4. Riv ost, gärna en lite smakrikare variant. De finns ofta på rea eller utförsäljning pga kort datum på Willys etablissemang. Tänk "jag äger Axfood".
  5. Värm prefab pitabröd i brödrosten (inte den frysta varianten), jag körde med Eldorados variant inhandlade i bröddisken på mitt lokala Willys. Skär av toppen före. Vänd några gånger tills de blir riktigt heta och nygräddade.
  6. Varva i pitabrödet det stekta med vitlökssås, ost och grönsaker. Servera med vegetarisk Pepsi Max.
  7. Portionspris ca 10 SEK.


73 de Northernlightsinvestment

     


5 kommentarer:

  1. Du har ju ägg i palten ==> protein - check!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 2 ägg ja...till 12 portioner.... det äter en styrkelyftare före frukost råa direkt vid diskbänken med skal och allt :)

      I övrigt tack för ditt stöd !!

      Radera
    2. But still!
      Förresten läste jag någonstans att kroppen har svårare att tillgodogöra sig proteinet om ägget inte är tillagat, men vad vet jag. Kan vara fake news också! :-)

      Radera
  2. Tackar för inspiration, båda recepten ovan låter onekligen goda! Ska nu bara få till att sätta igång också. Lasagnen har jag ju inte ens hunnit med, lite orolig just för Lasagne så borde kanske skippa den rätten. Orolig i den meningen att bara provat göra Lasagne en gång i livet och den blev ingen hit direkt (trots att jag är rätt duktig i köket).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lasagne som är så tryggt och stabilt :) Sköter sig själv i ugnen. Jag brukar göra bolognesen och bechamelen ganska kompakta. Tycker inte om när det rinner omkring på tallriken.

      Radera