fredag 26 februari 2021

Numeriska värden Februari 2021

Vi går nu snart in i Mars månad och därmed dags för sedvanlig genomgång av utvecklingen för några numeriska värden i min privatekonomi under föregående månad februari. Ett knastertorrt och alldeles hopplöst dötrist inlägg naturligtvis.

Men för den som inte ännu genomför någon månadsavstämning, eller andra analyser/uppföljningar av sin privatekonomi, så rekommenderar jag skarpt att man tar tag i den biten.

Mina egna genomgångar av sektorallokering, valutaallokering, utdelningsfördelning, sparkvot, likviditet, direktavkastning, utdelningstillväxt et cetera har inneburit många nya infallsvinklar på i vilken riktning min ekonomi ska styra. 

Om det blir rätt väg jag väljer återstår att se, ekonomiska investeringar kan ibland vara en resa Down the Rabbit Hole.


"Alice: Vilken väg ska jag välja ?
Katten: Vart ska du då ?
Alice: Jag vet inte vart jag ska !!
Katten: Då spelar det ingen roll vilken väg du väljer !!"

Sparkvot 62%
Motsvarande månad år 2020 var kvoten 65%.

Naturliga fluktuationer förklarar troligtvis variationen. Betalar lite mer för tv och bredband just nu. Trots att det är ett tillfälligt erbjudande. Har nappat på utökade kanalpaket och tjänster för streamade serier under 12 månader. Lite mer betalas även av på studielånet. 

Hittar inget annat anmärkningsvärt i räkenskaperna som kan motivera differensen.


Likviditet 40,6%
Motsvarande månad år 2020 var likviditeten 71,6%. 

Sedan förra månaden har likviderna minskat med ca 3%. Jag följer (och gör ibland avsteg) från en expansiv investeringsplan. Inte mer att tillägga angående detta.


Utdelningsökning 104% från 37st innehav
Motsvarande månad år 2020 var utdelningsökningen 167% från 22st innehav. Målsättningen för helåret 2021 är +50% utdelningsökning.

Fortsatt mycket positiv utveckling avseende det bidrag som specifikt februari lämnar vs målsättningen för helåret. Februari är dessutom en av mina svaga utdelningsmånader. Se figur nedan.

Om januari månads +91% var glädjande så måste följaktligen +104% vara ännu mer glädjande eftersom 104 > 91. Tur att man har pluggat 55 poäng matematik (gamla sortens poäng) på Universitet. Annars vore det helt bortkastat med studielån.  👀  

Utdelningsökning YTD 98%
Det är egentligen detta kontinuerligt summerade värde som är intressant vs målsättningen +50% för helåret. Procentsatsen kommer nu kontinuerligt att minska under året men förhoppningsvis 2021-12-31 när skumpan korkas och vaskas landa på rätt sida om siffran 50.


Hälsa och Livsstil
  • De periodiska 5:2 fastedagarna ligger fortfarande på is.
  • Vegetarisk kosthållning löper på väl. Ofta är 2/3 av vardagarna lakto-ovo vegetariska (även frukost mao) och den sista tredjedelen med fisk eller kyckling som bas. Andelen rött kött är låg. Men ibland slår man naturligtvis till på stekt entrecote med vitlöksdoftande potatisgratäng, vanligtvis på helgerna. Jag har alltid försökt undvika fanatism. Vissa hävdar säkerligen att jag redan är en fanatiker som vintercyklar och lagar alltid all mat själv. Men man kan tyvärr inte behaga alla människor alltid.
  • Cyklar eller går till och från Cirkusen. Avvaktar med spänning om vårens ankomst kommer att innebära halkiga vägar.
  • Gymmet är stängt. Detta är nog den längsta träningspausen som jag någonsin upplevt. Borde börja genomföra långpromenader nu när kvällarna blir ljusare och definitivt under helgerna. Tyvärr krockar det ofta med alla streamade serier som finns att följa. Är inne på avsnitt nummer 45 av Bosch på HBO Nordic.

Direktavkastning Northernlights Globalfond 4,18%
En ökning från föregående månads 4,05%. I februari 2020 var DA 5,48%. Inledningen av corona hade då börjat pressa ner kurserna vilket gav ökande kvot.

Jag har även medvetet under det senaste året investerat i värdepapper med lägre initial DA men en förhoppningsvis större utdelningstillväxt. Målsättningen för 2021 är att inköp i utdelande innehav ska över tid genomföras till i genomsnitt 4,5% direktavkastning.


FIRE Year One nivå 2,3 år (1,0 år investerat)
Min avsikt är att År 1 av FIRE ska bekostas av redan tidigare fonderade medel så att jag därmed kan lägga kontantutdelningen på hög inför År 2 osv osv.

För närvarande innehåller min kapitalförsäkring för Fire Year One kapital som täcker 1,0 år av tomgångsleverne vilket är placerat i 5st utvalda fonder. Övrigt kapital om 1,3 år ligger fortfarande i dvala på ett konto med 0,6% ränta.

Tech-growth-renewable energy har den senaste tiden stött på lite motstånd. Uppgången har varit osunt snabb, spekulationer föreligger nu om cykliskt kommer att leda utvecklingen framöver. 

Än så länge betraktar jag personligen alla sättningar som nya köptillfällen. Har därför expanderat inköpen denna vecka (8) efter att ha legat still föregående vecka.

Samtliga fonder för Fire Year One ses i vänster spalt på denna sida.

Sammantagen utveckling för samtliga fonder sedan 18 November 2020 ses nedan. Vilket var det datum då jag började föra över kapital. Referenslinjen är en orättvis jämförelse visavi OMX 30.
73 de Northernlightsinvestment
2 kommentarer:

  1. Jag som tycker att jag har en lång innehavslista, men din lista slår min med hästlängder :)

    SvaraRadera
  2. Jaaa...jag veeet !! Det är hemskt, det bara blev så. Jag tappade kontrollen fullständigt. Du hade bara kring 60 ynkliga små innehav ?

    SvaraRadera