tisdag 23 februari 2021

Vegetariskt #1 vecka 8 2021

Veckans första vegetariska rätt tillagades redan på måndagen. En korsning mellan franskt och mexikanskt. I avsaknad av murkelstuvning väljer jag att inte benämna den crepes.


Enchiladas med quornfärs, grönsaker och ostcreme (10 port)

  1. Jag gjorde plättarna dagen före (söndag eftermiddag) så att de var klara att plocka fram ur kylen när det var dags. Vispa ihop 1 liter standardmjölk med 3 ägg och salt. Tillsätt vetemjöl tills du uppnår det som enligt dina preferenser är optimal plättsmetkonsistens. Gissningsvis 4dl mjöl. Kanske lite mer, möjligtvis lite mindre. Låt vila/svälla 10 min. Grädda i het panna (olja/smör) typ 1,5-2 min per sida. För mig blev det exakt 10 plättar. 
  2. För att bevara den goda stämningen som råder här på bloggen så hoppar vi helt och hållet över frågeställningen om det heter plättar eller pannkakor. Vi konstaterar dock naturligtvis att det heter plättar.
  3. Måndag kväll efter Cirkusens stängning: Ostcremen gjorde jag busenkelt genom att blanda överbliven vitlökssås som använts till hemkörd kebabpizza tidigare i veckan (turkisk yoghurt, salt, peppar, chilipulver, pressade färsk vitlök, frusen persilja) med 150g riven hushållsost. Totalt rev jag ca 300g så att det även fanns att toppa med.
  4. Grovhacka och bryn i het panna (olja/smör) 10 champinjoner, 3 små gula lökar, 3 rivna palsternackor. Lägg åt sidan i en bunke.
  5. Bryn 600g quornfärs i samma lika heta panna (olja/smör) under sporadisk omrörning i ca 8 min. Krydda med salt, peppar, chili, basilika. Tillsätt de tidigare brynta åtsidanlagda grejerna. Tillsätt därefter 390g finkrossade tomater med basilika (ICA), 1/3 tub tomatpuré, några skvättar BBQ sauce (jag tog Bulls Eye Original Smokey inköpt på tokrea via Matsmart). Puttra ihop 5 min.
  6. Lägg ut plättarna på en tallrik (en i sänder) med den finaste steksidan neråt. Bottna centralt med någon msk ostcreme, därefter quornröran. Fördela broderligt och systerligt så att det räcker till alla 10 enchiladas. I slutändan blev det för mig över en portion med quornröra som går alldeles utmärkt att äta till exempelvis nykokt pasta.
  7. Vik ihop först uppifrån, därefter från sidorna och sist nerifrån så att det bildas ett litet paket som vänds upp och ner med skarven neråt så att den låser igen sig själv. Då hamnar alltså ostcremen överst om du grejat det spatiala tänkandet korrekt. Hanteras lite varsamt så att du inte gör hål i enchiladan. Placera i stor ugnsform gärna med bakplåtspapper i botten.
  8. Strö riven ost över och hopp in i 225 graders ugn ca 12 minuter följt av 2 minuter på grill så blir det frasigt och mumsigt överst. Servera med valfri sallad.
  9. Portionskostnad ca 8 SEK exklusive den valfria detaljen men inklusive bonusportionen.
 
Smaklig måltid !!


En vegetarisk variant av enchiladas. Här fyllda med ostcreme och smaksatt quornfärs. 
Gratinerade i ugn med riven ost på toppen. Servera med en blandad sallad.
(2/10 var redan uppätna när bilden togs)


73 de Northernlightsinvestment

2 kommentarer: