onsdag 17 februari 2021

Ökade i 2 papper

En kortfattad genomgång av 2st lite olika individuella värdepapper som jag investerat i nu under pågående vecka 7 2021. Reflektioner, anledningar och kanske lite strategi kan skönjas mellan raderna.

Sammantaget kan dessa 2 typer anses representera helheten av min utdelande portfölj vilken under den senaste 5-års perioden gett en genomsnittlig årlig utveckling om 12% (64% på 5 år) trots pandemier, grexit, brexit, the Donald och USD utveckling.

Man kan närma sig siffran 12% per år från så många olika riktningar. För mig, där jag befinner mig i dagsläget, är det ett godkänt resultat både med tanke på den grad av diversifiering som föreligger och de ambitioner jag har med denna del av min portfölj.   

De 2 innehav som jag nu precis genomfört påfyllning i följer olika utvecklingskurvor under varierande tidsperioder. En tid faller den ena sektorn, eller typen av innehav, i onåd. En annan tid byter de plats med varandra. 

Minsta gemensamma nämnare är de årliga kontantutdelningarna genom vilka jag om ca 18 månader kan bekosta hela min löpande vardagsekonomi utan att behöva fatta avgörande beslut om vad som löpande ska säljas eller köpas på finansmarknaderna.

En annan del av min ekonomi får ta hand om excesserna. När jag väl lyckas komma på vilka excesser en gammal farbror kan tänkas vilja hänge sig åt i framtiden.

Naturligtvis har inköp genomförts i ytterligare värdepapper, komplett redovisning kommer som vanligt under helgen. Om inte något mer spännande dyker upp. Men det gör det sällan i mitt liv.


GlaxoSmithKline (GSK) Portföljandel 1,02% GlaxoSmithKline, GSK, är ett globalt brittiskt läkemedelsbolag. Bolaget utvecklar och patenterar produkter inom tre affärssegment: medicin, vaccin och hälsovård. Största delen av verksamheten bedrivs inom framtagandet av medicin, där bolaget främst utvecklat läkemedel för diverse andningssjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Bolaget har idag sitt huvudkontor i Brentford, Storbritannien.


GSK har funnits länge i kollektionen av mina utdelande innehav. Kurs- och utdelningsmässigt har den under åren flaxat omkring hejvilt och jag har fyllt på med jämna mellanrum. Jag handlar med den i USD och i dagsläget ger den en momentan direktavkastning på 5,9%.

Här snackar vi inte tillväxt a la de stora kroppsbyggarpojkarna Tesla eller Fingerprint Cards. Snarare har det under åren gått sakta men säkert åt motsatt håll. Men i en högutdelande portfölj fyller den, enligt min ödmjuka bedömning, sin plats som en delfraktion bland 179 andra mixade innehav.

Värdeökningen landar för mig personligen under den senaste 5-års perioden på  negativa 4%. Coronaraset var kraftfullt runt -33% och återhämtningen därefter har varit sporadisk och svag. Men under alla dessa år har den fortsatt ge mig fina kontantutdelningar in på kontot.

Vilket är vad jag huvudsakligen eftersträvar i den utdelande delen av min pensionsfond. 
    

Cibus Nordic Real Estate (CIBUS) Portföljandel 1,39% Cibus Nordic Real Estate är ett investmentbolag inriktade mot fastighets- och livsmedelssektorn. Bolagets strategi är att förvärva, driva och utveckla diverse fastigheter som används av större livsmedelskedjor. Störst verksamhet återfinns inom den finska marknaden, med Norden som växande marknad. Bolaget bildades under 2017 och har sitt huvudkontor i Stockholm.



Cibus är ett nytt innehav i min portfölj av utdelande innehav. Den har ännu inte fyllt 1 år som delfraktion.

Jag började fylla på i samband med den värsta coronabaissen under mars månad 2020. Ungefär samtidigt som jag även började plocka in andra utdelande svenska innehav i min pensionsfond Northernlights Globalfond. En önskan som jag då haft länge men utan att riktigt kunna hitta lämpliga entrypoints.

Fram till dess var mitt beroende av kvoten USD/SEK kraftigt ensidigt. Vilket då var en framgångssaga ända fram till den 19 mars 2020. Efter det har USD kraftigt försvagats mot SEK vilket påverkat värdet av mina kontantutdelningar negativt. 

I skrivande stund glädjer jag mig åt exakt 50st svenska individuella värdepapper. De flesta av dessa har nu kommunicerat återupptagen utdelning under 2021 och i flera fall en bonusutdelning när såren slickats rena efter tumultet 2020.

Cibus fortsatte med sina kvartalsutdelningar genom hela coronaraset där aktien när det var som värst hade rasat med 38%. Återhämtningen har därefter varit stark och dess popularitet förefaller ha växt. 

I finansvärlden är det precis som på skolgården i mellanstadiet, man växer av popularitet och hänvisas till en undanskymd vrå vid avsaknad av popularitet. Popularitet behöver dock inte alltid vara välförtjänt. Personligen har jag en ambition av att nästan alltid tro på underdogs.

Mot slutet av 2020 övergick Cibus även till månadsutdelning vilket vanligtvis är mycket uppskattat bland utdelningsinvesterare. Av vilka jag nog kan anses vara en i mängden. Dock med en alltmer diversifierad strategi.

Värdeökningen har för mig personligen varit +14% över tiden. Cibus ger i dagsläget en momentan direktavkastning om storleksordningen 6,6%.

Ofrånkomligt att det för mig ibland blir en del snack om olika valutor. I dagsläget ser valutafördelningen för mina individuella innehav ut enligt nedan. Ambitionen är fortsatt att öka andelen SEK och CAD med några procentenheter.
   





73 de Northernlightsinvestment

6 kommentarer:

  1. Cibus. Hög utdelning och tillväxt i ett. Lägg därtill månadsutdelning. Vad finns det att inte gilla? Nästan... för bra för att vara sant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant. Har fyllt på lite för snabbt för att det ska kännas helt bekvämt. Aktiemarknaden betraktar jag vanligtvis som en vandring över osäker is.

      Radera
  2. 50% USA är rejält och om i stabila bolag så blev den delen inte drabbad av utdelningsindragningar i alla fall.

    Funderar lite på GSK, inget jag äger idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill inte säga att GSK är en rekommendation, försöker bara berätta hur jag resonerar kring ett av mina innehav som jag ägt länge. I kombination med alla andra innehav funkar även ett papper som GSK. För mig.

      Om man alltid begär av alla sina innehav att de ska vara outstanding. Då är man ute på svag is....

      Radera
  3. Snyggt infångade Cibusar i dippen! Jag var lite långsammare men tyckte ändå jag fick fyndpris. Räknar du med att dollarn kommer försvagas ännu mer eller är det bara riskminimering att handla lokalt nu? Om du inte var så tungt viktad mot US så är det väl köpläge där, tänker jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spridning av valutarisken mestadels. Sedan tyckte jag det mesta svenskt (och utländskt) var högt värderat i januari/februari 2020. Jag var då 75% likvid så när chansen kom köpte jag det mesta som kraschade neråt. Uråldriga kurslarm utlöstes typ 50st per dag.

      Satt med hundratals långa kurslarm. Det var bland det knepigaste jag varit med om hur allt blinkade rött när de stora fondbolagen började avyttra i princip ALL risk.

      Radera